Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki ścigacz dla początkującego?

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie co polecacie dobrego i w miarę nie drogiego - chodzi oczywiście o sprzęt używany smile.gif

Słyszałem wiele pochlebnych opinii o Hondzie CBR, co o niej sądzicie?

Pozdrawiam

Napisano

> Tak jak w temacie co polecacie dobrego i w miarę nie drogiego -

> chodzi oczywiście o sprzęt używany

> Słyszałem wiele pochlebnych opinii o Hondzie CBR, co o niej sądzicie?

> Pozdrawiam

ok ale jaka pojemnosc tej cbr i który rocznik i która wersja zlosnik.gifspineyes.gif jest tyle cbr ze ...... ale wiekszosc to dobre maszyny ok.gif

Napisano

> Pozdrawiam

CyByRy 600 Fy na przykład to jest sprzęt do okiełznania dla początkującego jak ma dobrze w głowie... IHMO The Best w swojej klasie... ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> CyByRy 600 Fy na przykład to jest sprzęt do okiełznania dla

> początkującego jak ma dobrze w głowie... IHMO The Best w swojej

> klasie...

kwestia "pololei w głowie" to tylko czas jaki dzieli kierujacego od odpalenia do pełnego odkręcenia, potem sie upaja muzyką z tłumika ... idącą w górę wskazówką predkosciomierza i wskazówką obtrotomierza pod czerwonym polem devil.gif ... szybciej przemykajacymi pasami na drodze i wiekszym dociskaniem kasku do twarzy...

mam tylko jednego kumpla, który po miescie jeździ 40km/h na trasie 70 km/h na gs500 (sprawdzałem moto pod garazem poszedł do 140 devil.gif czyli ok ) tak to nie znam nikogo kto by się oparł odkręceniu, niestety kilku w tym sezonie juz nie jeździ frown.gif

a wracajac do cbr600F fajna maszyna zreszta co tu duzo mówić honda to honda zlosnik.gif

Napisano
na początku jest "pyr pyr pyr" i bojaźń, a później się odkrywa adrenalinkę i power stu kilkunastu koników pod przyrodzeniem, uahhhh... devil.gifgrinser006.gif
Napisano
  • Autor

> ok ale jaka pojemnosc tej cbr i który rocznik i która wersja jest

> tyle cbr ze ...... ale wiekszosc to dobre maszyny

Jak na razie temat jest bardzo otwarty bo do zrealizowania na pewno nie na ten sezon (w tym roku to chce prawko zrobić zlosnik.gif ) więc chciałbym zrobić mały "wywiad" za czym się rozglądać.

Jak na razie nastawiam się na coś ok 600ccm (np. cbr 600F) no i z racji skromnych zasobów finansowych (chociaż to jakie one będą okaże się dopiero po wakacjach) rocznik pewnie nie przekroczy '92 (~ 7-10kpln) + do tego "osprzęt" typu kask, "żółw", kombinezon(wiem że może śmiesznie się w nich wygląda, ale szczerze to mało mnie to obchodzi... nie mam zamiaru zgrywać twardziela w jeansach a później np. zostać bez skóry na tyłku grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

> kwestia "pololei w głowie" to tylko czas jaki dzieli kierujacego od

> odpalenia do pełnego odkręcenia, potem sie upaja muzyką z

> tłumika ...

Z pokolei w głowie raczej nie ma problemu, z szaleństwa już wyrosłem, ale 40 też na pewno jeździł nie będę grinser006.gif

Napisano

odpuść sobie stukonne motocykle na początek smile.gif

Jak już musi być 600 do yamaha xj, jeśli nie to gorąco polecam jakąś 500 czyli GS500, CB500, ER5.

I nie wmawiaj sobie, że masz poukładane w głowie i nie bedziesz szybko jeździł. To działa przez pierwsze kilkaset do pary tys km. Potem wydaje Ci się, że opanowałeś sprzęt a tak na prawdę nic nie wiesz o jeździe motocyklem.

Napisano

> odpuść sobie stukonne motocykle na początek

> Jak już musi być 600 do yamaha xj, jeśli nie to gorąco polecam jakąś

> 500 czyli GS500, CB500, ER5.

> I nie wmawiaj sobie, że masz poukładane w głowie i nie bedziesz

> szybko jeździł. To działa przez pierwsze kilkaset do pary tys

> km. Potem wydaje Ci się, że opanowałeś sprzęt a tak na prawdę

> nic nie wiesz o jeździe motocyklem.

stukonny motocykl jest zazwyczaj dużo bezpieczniejszy od 60- 70 konnego bike, na którym tak samo mozna się rozpieprzyć... cfaniaczek.gif

Napisano

> stukonny motocykl jest zazwyczaj dużo bezpieczniejszy od 60- 70

> konnego bike, na którym tak samo mozna się rozpieprzyć...

Pod pewnymi względami...

Wybacza jednak mniej błędów, które każdy niedoświadczony popełnia.

Napisano

Honda NSR 125.

Napisano

> Honda NSR 125.

to dobre dla ochnastolatka... grinser006.gif

Napisano

> CyByRy 600 Fy na przykład to jest sprzęt do okiełznania dla

> początkującego jak ma dobrze w głowie... IHMO The Best w swojej

> klasie...

a Bandit 600ccm??

Napisano

> Honda NSR 125.

jeździłem palacz.gifbiglaugh.gif

Napisano

> a Bandit 600ccm??

Bardzo spokrewniony technicznie z GSX 600F, i różnica taka jak między CBR 600F do GSX 600F a Banditem do CB 600F Hornet... grinser006.gif Jeżeli zadbany egzemlarz to warto się zastanowić, ale na początek to przynajmniej jak dla mnie to chyba trochę za ciężki bike by był... hmm.gif

Napisano

> jeździłem

a ja jeździłem Marauderem 125... zlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Ja zaczynałem od Gsx 600 F sobie radziłem, było to dobre pare wiosen temu, a ja miałem 19 i żyje zlosnik.gif.

A teraz mam tt600 enduro i to jest to a polskie dróżki : zlosnik.gif

Napisano

> Jak na razie temat jest bardzo otwarty bo do zrealizowania na pewno

> nie na ten sezon (w tym roku to chce prawko zrobić ) więc

> chciałbym zrobić mały "wywiad" za czym się rozglądać.

> Jak na razie nastawiam się na coś ok 600ccm (np. cbr 600F) no i z

> racji skromnych zasobów finansowych (chociaż to jakie one będą

> okaże się dopiero po wakacjach) rocznik pewnie nie przekroczy

> '92 (~ 7-10kpln) + do tego "osprzęt" typu kask, "żółw",

> kombinezon(wiem że może śmiesznie się w nich wygląda, ale

> szczerze to mało mnie to obchodzi... nie mam zamiaru zgrywać

> twardziela w jeansach a później np. zostać bez skóry na tyłku )

proponuje dołożyc do sprzetu bo cbr z 92 to naprawde kiepsko ze wzgledu na stan, mozesz dac 7 czy 10 tys a potem drugie tyle włozyc w silnik

Napisano

> Bardzo spokrewniony technicznie z GSX 600F, i różnica taka jak między

> CBR 600F do GSX 600F a Banditem do CB 600F Hornet... Jeżeli

> zadbany egzemlarz to warto się zastanowić, ale na początek to

> przynajmniej jak dla mnie to chyba trochę za ciężki bike by

> był...

ja bym tam tego nie przyrównywał badit wazy ponad 220kg honret 176 kg bandit 76 KM hornet 98KM.

jak na poczatek 220kg to zaduzo, mozesz sporo gleb parkingowych zaliczyć itp.

Napisano

> ja bym tam tego nie przyrównywał badit wazy ponad 220kg honret 176 kg

> bandit 76 KM hornet 98KM.

> jak na poczatek 220kg to zaduzo, mozesz sporo gleb parkingowych

> zaliczyć itp.

przeca piszę... jump.gif nie, no chyba ciut mniej waży... hmm.gif ale klasa ta sama... grinser006.gif

Napisano

> stukonny motocykl jest zazwyczaj dużo bezpieczniejszy od 60- 70

> konnego bike, na którym tak samo mozna się rozpieprzyć...

tylko ze za pieniadze max 10 tys zł to taki 100KM moto ma sporo szlifów, sporo km i innych uszkodzen bo nie jest to super egzemplarz, a 500cm3 za 10 tys zł to juz jest jak dobrze poszuka prawie igła. Po roku sprzeda dołozy troche i kupi 600

koszty serwisowania 600 w porównaiu do 500 są dwa razy wieksze

zawory x2 (500 ma góra 8 -- 600 16 [jesli jest regulacja na płytkach to za kazda płytke 40 zł])

gaźniki x2 (500 ma 2 600 4)

hamulce i klocki x2

itp. ... wiem moze to sa koszty jednorazowe na sezon ale jak to zrobi pozbedzie sie sporej kasy

Napisano

> przeca piszę... nie, no chyba ciut mniej waży... ale klasa ta

> sama...

219 dokłądnie zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

a czy ta sama klasa jak zapytałem o to mojego zaprzyjaźnionego mechanika, odpowiedział:

"to tak jak bys porównywał muzyke orkiestry z filharmonii z wiadrem gwoździ" zlosnik.gif

Napisano

> 219 dokłądnie

> a czy ta sama klasa jak zapytałem o to mojego zaprzyjaźnionego

> mechanika, odpowiedział:

> "to tak jak bys porównywał muzyke orkiestry z filharmonii z wiadrem

> gwoździ"

chyba tego mechanika od 5 japońskiego motocykla... grinser006.gif Hornet golas z silnikem szlifiery, Bandit golas z silnikiem szlifiery, oba rzędowe czwórki... ok.gifzlosnik.gif Oszywiście, że wzdłuż i w poprzek te biki były porównywane... grinser006.gif BTW to na tylnym siedzeniu Bandita mam ładnych kilka tysia km... zlosnik.gif a jeżeli chodzi o odgłosy, to muszę znaleźć link do dźwięku odjeżdżającego Horneta... serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> chyba tego mechanika od 5 japońskiego motocykla... Hornet golas z

> silnikem szlifiery, Bandit golas z silnikiem szlifiery, oba

> rzędowe czwórki... Oszywiście, że wzdłuż i w poprzek te biki

> były porównywane... BTW to na tylnym siedzeniu Bandita mam

> ładnych kilka tysia km... a jeżeli chodzi o odgłosy, to muszę

> znaleźć link do dźwięku odjeżdżającego Horneta...

jeden chłodzony ciecza drugi olejem, jeden z lat 80 drugi z 90

jeźdizłem na i z banditem tegorocznym 650. Wrazenia esetyczne pomijam bo wykonanie jest no.gif . Ale jeździ odsyc dobrze, zrobilismy sobie traske w góry ja na 500 kumpel tym banditem, z krzyżówki szedłem pierwszy devil.gif na prostej dostawałem po pupa.gif powyzej 140-150, i tu czuc róznice, inna róznice czuc przeciskajac sie miedzy autami bandit musiał wiecej czekac na swoja kolej zlosnik.gif

Zakrety i winkle devil.gif moze to wina kierowcy ale pomimo sporego połozenia bandita musiał wiecej wyhamowywac.

dzwiek z tłumika sredni.

Oceniajac jazdę ciezko bo kierowcy róznia sie dlatego ciezko ale z tego co zauwazyłem banditem dawał na prostej, ja go na przeciskaniu sie, zakretach i znowu mnie na prostej

Napisano

> zawory x2 (500 ma góra 8 -- 600 16 [jesli jest regulacja na płytkach

> to za kazda płytke 40 zł])

Rzadko wymienia się wszystkie płytki, najczęściej wystarczy zamienić miejscami oraz dokupić 2-3 szt. Jeśli Twoje stare nie są wyklepane to warsztat weźmie je za pół ceny wink.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Witam

O wielu sprawach związanych z zakupem plastika na pierwszy moto powiedzieli już koledzy. Ja dodam kilka spraw od siebie..

po pierwsze: nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie można znaleźć ściga w dobrym stanie, bez wypadkowego z nieklejonymi plastikami i prostą ramą. Dowodem obalającym tą tezę jest mója cebra palacz.gif Motocykl jest bezwypadkowy, nie było łatwo go wyszperać - ale da się.

Druga sprawa: 100 KM na pierwszy motocykl..czy to dobry wybór czy zły pozostawię każdemu pod rozwagę. Powiem tak, jeżeli podobają Ci się plastiki, ich dźwięk i odjazd proponuję abyś znalazł jakiegoś kumpla z olejem w głowie i sporymi umiejętnościami. Poprosił go ładnie żeby zabrał Cię na moto i zrobił mały pokaz umiejętności. Odnosze wrażenie, że jeszcze nie miałeś okazji polatać na takim motorku...Tylko nie mówię tu o przejechaniu się 2 km z obrotami 7-8 tyś...mam tu na myśli pociągnięcie jednostki pod red zone, troche hamowania i winkli. Jestem prawie pewien, że zejdzesz z moto półprzytomny ze strachu smirk.gif Uświadom sobie, czy napewno chcesz motocykl po ukończeniu kursu na prawko, który tak masakruje piesc.gif Cały czas gadamy o leciwej Cebrze.

Nie mówię tu o sradach czy dziewiątkach - bo nawet taka myśl świtała Ci po głowie. Tylko fundusze Cię ograniczają.

Ja wcześniej miałem trochę styczności z motocyklami(w zasadzie od dziecka na czymś tam latałem)..ale zaufaj mi, to nie jest takie proste. Jadąc moto musisz mieć świadomość, że 200 nie wybaczają błedów, a kierowcy w samochodach nie uznają okresów ochronnych w polowaniach na motocyklistów zlosnik.gif

Im więcej czasu spędzam na moto, tym większą żywię obawę o swoje życie i zdrowie, bo włos czasmi jeży mi się pod kaskiem.

Nie wspominam tu o kosztach utrzymania takiego motocykla bo zapewne je znasz skoro zapuszczasz się w te rejony...

Nie odbierz tej wypowiedzi jako nudnego pierd@#$a - po prostu chciałbym Ci uzmysłowić, że jak już kupisz moto ( a zapewne tak będzie) miej oczy szeroko otwarte. Przyjemności jazdy na ścigu nie dostarczy Ci żaden inny pojazd - nie zawsze trzeba latać szybko - czasem możesz se pyrkać 80 i fajnie się bawić ok.gif Cebra Ci to umożliwi, to bardzo wdzęczny motocykl.

Jeszcze jedno. Wejdź na forum motocyklistów, poczytaj trochę - koniecznie śledź sobie dział z szkoła jazdy, stunt, wypadki...napewno Ci to uzmysłowi o czym starałem się mówić.

Poza tym co powiedziałem.

.

.

..

KUPUJ MOTO - NAPRAWDE WARTO - POLECAM!!!! zlosnik.gif

Napisano

> Ja zaczynałem od Gsx 600 F sobie radziłem, było to dobre pare wiosen

> temu, a ja miałem 19 i żyje .

> A teraz mam tt600 enduro i to jest to a polskie dróżki :

fajne ok.gif

ile trzeba zaplacic za jakies rozsadne enduro, ktore daloby sie jeszcze ubezpieczyc AC

do tej pory wiedzialem o istnieniu yamahy xt suzuki dr i jeszcze jakiegos kawasaki hmm.gif a tu widze ze wybor spoooooro wiekszy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.