Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny zamek fiksuje

Featured Replies

Napisano

Od kilku tygodni mam problemy z centralnym zamkiem na pilota (3D, centralny zamek montowany przez poprzedniego właściciela). Czasami odmawia posłuszeństwa.

Zaczęło się, gdy zauważyłem, że nie zamyka drzwi pasażera, a później nie chce otworzyć drzwi. Teraz fiksuje już maksymalnie: albo działa, albo nie. Potrafi w czasie jazdy nie działać, a za jakiś czas działać. Kiedy nie działa, to siedząc w środku naciskam i wyciągam te "dzymsy" od zamykania drzwi, naciskając przyciski pilota i jakoś udaje mi sprawić, że zaczyna wszystko działać ok. Do czasu...

Poczytałem na forum i niektórzy w takiej sytuacji radzili sprawdzić styki w drzwiach, ale u mnie ich nie ma, a przewody są przeprowadzane bezpośrednio z drzwi do wnętrza. Przejrzałem siłowniki, kable od sterownika i nic niepokojącego nie zauważyłem.

Piloty w porządku (nowe baterie), bo zawsze po naciśnięciu słyszę takie "pykanie" w sterowniku.

Pomóżcie

PS. Mam uszkodzony zamek od drzwi kierowcy (włamanie) i chcąc teraz zamknąć auto muszę:

1) wyjść z samochodu

2) wejść od strony pasażera

3) zamknąć drzwi kierowcy od środka

4) wyjść z auta

5) przekręcić kluczyk w drzwiach pasażera

Wcześniej wystarczył pkt. 1 i "pyk" w pilocie:(

Napisano

popatrz jeszcze raz na siłownik... nie wiem jak masz ustawione połączenie pomiędzy siłownikiem a drucikiem od rygielka, jednak uważam, że po prostu poluzowało się tam połączenie. Czy jak wsiadasz do auta, to naciskasz czasem łockiem rygielek zamykając drzwi ???? Jeśli tak to możliwe, że musisz na nowo ustawić sobie siłownik.

Czyli ściągasz boczek i wszystko masz jak na dłoni wink.gif

w razie czego zrób jakąś fotkę to zobaczymy co dalej wink.gif

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że połączenie na linii siłownik - rygielek jest w porządku. Gdy "ręcznie" wysuwam i wsuwam końcówkę siłownika, to rygielek prawidłowo otwiera - zamyka drzwi. I odwrotnie: sterując rygielkiem, końcówka siłownika wsuwa się i wysuwa. (Słychać w tym czasie, że w sterowniku coś "pyka").

Połączenie drutów (siłownik - rygielek - zamek) wydaje się stabilne.

Aha, znalazłem w książce gwarancyjnej, że centralny zamek był montowany w 99r.

Oto fotki:

DSC01038.JPG

DSC01039.JPG

Napisano

No to teraz szukasz przerw na kablu bo raz może być i się zamkną dzwi a raz nie.

Możesz mieć jakiś kabelek uszkodzony crazy.gif

Napisano
  • Autor

A przerwa w kablu może spowodować, że obydwa siłowniki nie działają? Bo tak teraz mam.

Napisano

> A przerwa w kablu może spowodować, że obydwa siłowniki nie działają?

> Bo tak teraz mam.

... no jasne jest to obwód zamknięty , przecież nie masz dwóch pilotów każdy do osobnych drzwi tylko z jednogo otwierasz i jedne i drugie smile.gif

Napisano
  • Autor

Obejrzałem dosyć szczegółowo całe okablowanie i wydaje się, że wszystko jest ok.

Chyba spasuję i jutro poszukam jakiegoś warsztatu, który montuje centralne zamki.

Napisano

kwestia takowa... że może się wydawać stabilne. Po ściągnięciu boczków zawsze będzie działał poprawnie. U mnie było tak samo...

po założeniu boczków nadal wszystko fixowało i nie działało jak należy oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Byłem u elektryka. Pogrzebał w centralce i teraz działa. Stwierdził, że pilot daje za słaby sygnał i przez to czasami fiksuje (sprawdzał go jakimś miernikiem). Zaproponował wymianę centralki z pilotami (150PLN). Na razie nie zdecyduję się.

Dziękuję za wszystkie rady wink.gif

Napisano
  • Autor

A wie ktoś może, czy można w jakiś sposób (np. przedłużając antenkę w centralce) poprawić komunikację pilota z centralką?

Napisano
  • Autor

Chyba się udało smile.gif

Doszedłem, że siłownik od strony pasażera zacina się czasami, gdy jest wysunięty i nie chce wtedy zamykać drzwi. Wymieniłem siłownik (w sklepie moto 22 PLN).

Cieszę się tylko, że nie pojechałem jednak do elektryka na wymianę centralki, bo byłbym do tyłu 150 PLN.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.