Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie UPG maź w wyrównawczym

Featured Replies

Napisano

Witam,

W czwartek zmieniłem uszczelkę pod głowicą i pokrywą zaworów (CC700 Aisan). Uszczelki oryginalne, głowica splanowana. Niestety wczoraj zauważyłem maź w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego. Myślałem że może to tylko jednorazowo, więc zebrałem co tam było przejechałem się i niestety dalej ta tłusta szara maź się tworzy. Dziś jadę do mechanika z reklamacją. Jakie są wasze propozycje co się mogło stać?

Napisano

> Witam,

> W czwartek zmieniłem uszczelkę pod głowicą i pokrywą zaworów (CC700

> Aisan). Uszczelki oryginalne, głowica splanowana. Niestety

> wczoraj zauważyłem maź w zbiorniczku wyrównawczym płynu

> chłodzącego. Myślałem że może to tylko jednorazowo, więc

> zebrałem co tam było przejechałem się i niestety dalej ta tłusta

> szara maź się tworzy. Dziś jadę do mechanika z reklamacją. Jakie

> są wasze propozycje co się mogło stać?

moze glowica/blok gdzies peknieta miedzy kanałem olejowym o plaszczem wodnym , krzywy blok lub zasyfiona chłodnica

Napisano
  • Autor

Zasyfiona chłodnica raczej odpada - przed wymianą nie było mazi. Pęknięta głowica lub krzywy blok ... hm ... byłoby nieciekawie....

Napisano

> Zasyfiona chłodnica raczej odpada - przed wymianą nie było mazi.

> Pęknięta głowica lub krzywy blok ... hm ... byłoby

> nieciekawie....

Miałem już kilka przypadków z krzywym blokiem w 700setkach więc tu szukałbym przyczyny

Napisano
  • Autor

Planowanie bloku to chyba kosztowna sprawa ? Bo przecież trzeba zdemontować silnik ...

Czy można z tym jeździć i się nie przejmować zbytnio? Czy też grozi to zniszczeniem silnika?

Napisano

> Planowanie bloku to chyba kosztowna sprawa ? Bo przecież trzeba

> zdemontować silnik ...

> Czy można z tym jeździć i się nie przejmować zbytnio? Czy też grozi

> to zniszczeniem silnika?

jak olej miesza sie z płynem chłodniczym to jak myslisz? oczywiscie grozi to kapitalka

Napisano
  • Autor

Chyba że tylko olej przechodzi do płynu a nie na odwrót. Ale przypuszczam że podczas pracy silnika przechodzi olej do płynu (większe ciśnienie smarowania od ciśnienia w układzie chłodzenia) natomiast po zgaszeniu silnika pewnie płyn jest wciskany do oleju ... dobrze kombinuję?

Chciałem mieć lepiej i mam gorzej

Miałem problem z zapalaniem. Teraz po wymianie UPG samochód pięknie odpala, silnik chodzi ciszej po zmianie z Shella mineralnego na Lotos mineralny, autko jeździ fajnie gdyby nie ten osad w zbiorniku to byłbym happy

Napisano
  • Autor

Czy ewentualne dokręcenie głowicy może pomóc czy też tylko pogorszy sprawę. Nie znam się ale chcę wiedzieć na czym stoję gdy będę rozmawiał z mechnikiem. Z góry dziękuję za opinie.

Napisano

witam. do ok 3 l wody wlej z pół szklanki ludwika do naczyń i zalej tym układ

pojeżdzij z dzień , dwa i powtórz jeszcze raz ze dwa . układ się umyje , zbiornik niestety nie . nie dokręcaj głowicy . czasami też z takim osadem można jeżdzic latami, ale sprawdzaj kolor oleju w silniku - jak zacznie beżowieć to nie jeżdzij.powodzenia

Napisano

> Czy ewentualne dokręcenie głowicy może pomóc czy też tylko pogorszy

> sprawę. Nie znam się ale chcę wiedzieć na czym stoję gdy będę

> rozmawiał z mechnikiem. Z góry dziękuję za opinie.

napewno nie składałes nakretek do głowicy na kleju smirk.gifi dlatego przepuszcza olej palacz.gif

Napisano

dociagniete wszystko wg przepisu (bardzo wazne zeby srubki rowno byly dociagniete) ? splanowane solidnie (mnie kiedys koles tak splanowal ze zaraz po zlozeniu byl przedmuch) ? moze ci sie w czasie roboty troche wymieszalo (niekiedy sie spusci plyn a i tak przy zdejmowaniu glowy wszedzie go polno i sie wlewa do oleju) ?

Napisano
  • Autor

Mam nadzieję że splanowano i dociągnięto dobrze. Byłem u mechanika mówił że przy zdejmowaniu głowicy mogło się wymieszać i że przepłucze mi układ jakimś "specjalnym" płynem. Więc zobaczymy

Napisano
  • Autor

Mechanik wypłukał układ przejechał się i znowu to samo. Okazało się że winny był simering na pompie wodnej który przepuszczał olej do płynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.