Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co myślicie o planowaniu głowicy w astra G 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

co koledzy mysla o planowaniu głowicy w astrze G silnik 1.6 16v o jakies 1mm lub maks 1.5 mm ???? bo zwiekszy sie cisnienie i tez zawory maja wieksze prawdopodobienstwo zderzenia sie . ale jakie sa wasze opinie na ten temat??????

Napisano

> co koledzy mysla o planowaniu głowicy w astrze G silnik 1.6 16v

> o jakies 1mm lub maks 1.5 mm ???? bo zwiekszy sie

> cisnienie i tez zawory maja wieksze prawdopodobienstwo

> zderzenia sie . ale jakie sa wasze opinie na ten temat??????

a po co chcesz planowac?

wymieniasz upg? czy przez planowanie chcesz zyskac 1.25KM?

Napisano

wzrostu mocy nie odczujesz, to nie maluch ze nie wielkie modyfikacje wpływały znacząco na dynamike silnika......przy planowaniu głowicy bedziesz musiał pobawić sie z ustawieniem rozrządu i możliwe jest wystapienie zjawiska spalania stukowego na skutek wyzszej temperatury pracy silnika....opóźnienie zapłonu powinno pomóc....przy takim zebraniu o jakim piszesz nic z zaroworami nie powinno sie stać.....ale jak juz sie na to zdecudujesz zakrec silnikiem na sucho i sprawdz czy nie ma oporów. lepszy efekt odczujesz przy jednoczesnej wymianie wałka na sportowy. wink.gif

Napisano

1.5 mm to bedziesz musialjezdzic tylko na 98 albo nawet 99 oktanow. max do 1mm. uszczelnic zawory, prowadnice i powinienes odczuc pare kucy.

Napisano

Zdejmiesz głowicę to będziesz mógł zmierzyć ile można zeszlifować, żeby zawory nie uderzały o tłoki. Pamiętaj, że w razie przeskoczenia paska (a nawet wyciągnięcia spowodowanego zużyciem) prawdopodobieństwo spotkania znacząco wzrasta.

W silnikach DOHC zawory są pod kątem do denka tłoka, więc już z założenia jest tam mało miejsca.

Ja bym na twoim miejscu zaniechał.

Napisano

> co koledzy mysla o planowaniu głowicy w astrze G silnik 1.6 16v

> o jakies 1mm lub maks 1.5 mm ???? bo zwiekszy sie

> cisnienie i tez zawory maja wieksze prawdopodobienstwo

> zderzenia sie . ale jakie sa wasze opinie na ten temat??????

Ja tam czytałem w jakiejś mądrej książce ze dopuszczalne jest 0 mm po planowaniu w x16xel czyli jak splanujesz choć troszke trzeba by dać grubsza uszczelke wink.gif Ja osobiście polecał bym metalową uszczelke pod głowice jakas 1.5 mm i jakis wiatraczek zwany turbinką wink.gif

Napisano

> Ja tam czytałem w jakiejś mądrej książce ze dopuszczalne jest 0 mm po

> planowaniu w x16xel czyli jak splanujesz choć troszke trzeba by

> dać grubsza uszczelke

Zgadzam się z kolegą przedpiścą. Całkiem niedawno rozmawiałem o planowaniu głowicy z p. Radkiem Wojdyną z A-E. W Oplach planowanie głowicy jest nie tyle "nie zalecane" co w wysokim stopniu zabójcze dla silnika. Jeśli splanujesz głowicę, zwiększy się stopień sprężania, a co za tym idzie ciśnienie w garach (bo i o to chodzi). Załóżmy, że głowica będzie zrobiona na tip-top, przeszlifowane zawory i gniazda. Ciśnienie nie pójdzie górą, (bo będzie superszczelnie), ale może pójść "dołem", czyli na pierścienie. Mogą nie wytrzymać. Zwiększa się także obciążenie korbowodów, panewek, wału. Mocy dużo nie zyskasz, a ryzyko rozsypki motorka wzrasta. Gra nie warta świeczki. Przy wymianie UPG warto oczywiście głowicę przeszlifować, ale tylko po to, żeby usunąć nierówności, a nie zmniejszyć objętość komory spalania.

Pozdrawiam

Napisano

ślimaczek tez podnosi ciśnienie w garkach, ale jak nie przesadzimy z cisnieniem doładowania bedzie na seryjnym układzie korbowo tłokowym latał. a jak juz robimy rakiete i cisnienie doładowania bierzemy z górnej granic w gre wchodzi wymiana przepływomierza ( na seryjnym silnik chodzilby na ubogiej mieszance, i również pompki paliwa jak i wtrysku\ków), jak tubrinka to oczywiście i intercooler....a dalej to korekta dolotu/wylotu, o dokładnym wyważeniu ukl. korb-tłokowego nie musze pisać....a i przydałoby sie przesunąć "odcinkę" w nieco wyższe partie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.