Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zagazowałem autko 1.2

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> mi przy zimnym silniku przełącza sie jak temp osiągnie 20 stopni

to oczywiste ,że przełancza się na gaz po osiągnięciu zadanej temperatury przez silnik

> jeśli silnik ma taką temperaturę .. .co było możliwe jeśli stał

> "tylko" 3 godziny to przełącza sie po 20 sekundach od

> uruchomienia ... co mogło dac Twoje 500 m .

Ja mam nastawione 5sekund jako czas po, którym przełancza się na gaz, gdy mamy doczynienia np. z odpaleniem gorącego silnika (przyp. krótki postój).

To wspomniane przeze mnie 500m wynikło raczej z tego ,że silnik rozgrzewał się byćmoże od temp.10st.C (nie jak rano -7) i dlatego czas potrzebny do wzrostu temp. silnika 24-10=14st.C a nie jak rano 24--7=31st.C.

Mnie zdziwiłojednak to, że to poranne rozgrzewanie się silnika trwało tak długo (10km) i moje podejrzenie padło na termostat, który o ile dobrze się orientuję po pewnym czasie pracy silnika i wzroście jego temperatury otwiera obieg płymu chł. w chłodnicy czym pozwala wydajniej chłodzić i ustabilizować optymalną temperaturę pracy silnika.

Napisano

Termostat to wtedy jak jest niedogrzany.

np. Wskazówka nie dochodzi do końca, rozgrzewa się 10 km zlosnik.gif Pali 15 litrów beny itp grinser006.gif

PS. Ja mam w BRC 24 ustawione na 30 stopni i po przełączeniu szarpie mi przy zmianie biegów jak jestem zaspany i nie chce mi sie precyzyjnie zmieniać biegów...

Jak sie postaram to nic nie poczuje.

Też tak macie na zimnym po przełączeniu na gaz?

Napisano

> Też tak macie na zimnym po przełączeniu na gaz?

u mnie nic nie szarpie skromny.gifok.gif

Napisano

> u mnie nic nie szarpie

Gdzie szukać problemów?

Gazman mówił ze jak obniży temp. z 40 na 30 to może lekko szarpać przy zmianie biegów i miał racje skromny.gif

Napisano
  • Autor

No mnie nic nie szarpie chociaż.....

Zaraz po przełączeniu na gaz jak bym dodał gazu ostrzej to chyba mi czkawki dostawał albo zadławił - się ciężko to opisać. No i nie wiem czy to to. Napiszcie jak macie procenty powpisywane w ustawieniach wskazań poziomu gazu. U mnie niestety ciągle gazmen nie może sobie poradzić - mam wydłużoną rezerwę (zielona dioda mruga). Diody gasną co ok 70km a na baku robię ok 450km. Butla 42,5 litra, tankuję ok 32,5. Spala mi ok. 7,5 na 100, zdarzało się 6,7 pół baku w trasie w trasie.

Napisano

. Diody gasną co ok 70km a na baku robię ok 450km.

2 pierwsze diody to mi też szybko gasną a na rezerwie robie 100 km.

Butla

> 42,5 litra, tankuję ok 32,5. Spala mi ok. 7,5 na 100, zdarzało

> się 6,7 pół baku w trasie w trasie.

Co do spalania to trzeba dodać z 2 litry w mieście grinser006.gif, a na trasie troche mniej ale zazwyczaj nie oszczędzam przez brak czasu więc też nie wiem ile minilanie może mi spalić

Mi tam akurak sie nie dławi tylko ma delikatne szarpnięcia przy wysprzęglaniu,ale rybka mi to zlosnik.gif

Napisano

> wzroście jego temperatury otwiera obieg płymu chł. w chłodnicy

> czym pozwala wydajniej chłodzić i ustabilizować optymalną

> temperaturę pracy silnika.

apropo płynu w chłodnicy ... pytanie retoryczne... oczywiście sprawdziłeś płyn w chłodnicy ? po instalacji gazu zwiększa sie pojemnosć i płynu wchodzi więcej... mi np gazownicy nie uzupełnili i przez to mi sie np silnik nie dogrzewał...

Napisano

Na gazie od chwili założenia zrobiłem 7 kkm. Mojja instalka to Landi Renzo LSI. Ustawiona temperatura to jak mnie pamięć nie myli 37oC. Tylko w momencie tego pierwszego przełączenia instalcji z beny na gaz wyczuwa sie lekkie szarpnięcie. Trwa to ułamek sekundy. Potem już mogę grzać ile mi fabryka dała i nic sie nie dzieje. Gdy samochód jest nagrzany to przełączenie z beny na gaz jest niewyczuwalne. Ogólnie to nie mam żadnych zastrzeżeń do tej instalacji. W trasie zużycie paliwa jest od 7-7,5 l. Raz zdarzył się nawet wynik 6,7. Miasto to 8,5-9. Oby tak dalej.

Pozdro

Boa

Napisano

Witam wszystkich po dość długiej nieobecności na forum ok.gif

Przyłączę się do tematu, ja także posiadam instalkę DREAM, przejechałem na niej już 75tys. km bez absolutnie żadnych problemów i myślałem że tak będzie nadal. No i się przeliczyłem. frown.gif

Aktualnie na Pb silnik chodzi bez zarzutu, a po przełączeniu na gaz terkocze jakby na 3cylindrach pracował. Wymieniłem listwę wtryskiwaczy gazu i niestety nie pomogło. W tej chwili to jestem w kropce, bo już nie mam pomysłów co to do licha może być niewiem.gif

Jeżeli szanowni grupowicze moją jakieś koncepcje to będę wdzięczny bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.