Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w podwoziu

Featured Replies

Napisano

Witam

Po kolei doprowadzam swojego uniacza do stanu uzywalności. Po elektryce i zapłonie przyszedł czas na drobniejsze sprawy.

Moje pytanie dotyczy kwestii stuków w podwoziu. Słychać je przy jeździe "terenowej" czyli dziury, również przy mocniejszych skrętach, oraz gdy czasem autem szarpnie (np przy hamowaniu silnikiem na zbyt niskich już obrotach). Stukot jest wyraźny tak jakbym go miał dosłownie pod nogami.

W zeszłym miesiącu z zawieszenia były wymienione amortyzatory przód wraz z odbojami. Rok temu robione wahacze ze swożniami.

Na co mam patrzeć? Co pójdzie do wymiany?

Dzięki,

Jarzo

Napisano

looknij czy tłumik nie bije w podłogę ok.gif

przy niskich obrotach wydech się trzęsie i może stuka wink.gif

Napisano

> wraz z odbojami. Rok temu robione wahacze ze swożniami.

>

A jakie założyłeś wahacze? Bo np. takie za 70PLN wytrzymują około roku. Objawy wskazują na wybite sworznie.

Napisano

Witam!

Poza tym na co zwrócił uwagę kolega powyżej warto zobaczyć w jakim stanie jest poduszka od skrzyni biegów - u mnie to ona dawała takie objawy... wymiana wszystkich gum od drążka stabilizatora oraz wahaczy nie pomogła. Koszt jest raczej niewielki - za samą część dałem 59zł kupując droższą poduchę:) Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> A jakie założyłeś wahacze? Bo np. takie za 70PLN wytrzymują około

> roku. Objawy wskazują na wybite sworznie.

Też chcę iść tym tropem. Nie ja je wymieniałem. Wiem, że były wstawione zamienniki. A kto mieszka we Wrocku ten wie jakie tu są drogi - rok życia dla takich wahaczy to i tak dużo wink.gif

Z takiej drobnicy to jeszcze chciałem zapytać czy macie jakieś swoje sposoby na przesłonę (tą przesuwaną) pod szyberdachem? Strasznie to dziadostwo się telepie na nierównej drodze...

Napisano

A looknij sobie na sprężynę od korektora hamowania. Może to ona?

Napisano

> looknij czy tłumik nie bije w podłogę

> przy niskich obrotach wydech się trzęsie i może stuka

ja bym też na to stawiał często te gumki co trzymają środek rury sie lubią gubić

Napisano

To raczej stukałoby z tyłu. Kiedyś odczepiła się w moim bolidzie jedna z gumek, na szczęście nie odpadła. Zanurkowałem pod auto, założyłem i jest ok.gif Jeżeli pod nogami, to stawiam na wahacz lub końcówkę drążka - ile tego wymieniłem crazy.gif. Radzę podjechać na stację diagnostyczną - wezmą samochód na trzepaki i wyjdzie co jest. Swoją drogą stukanie poduszki skrzyni brzmi zupełnie inaczej - twarde krótkie "gumowe" uderzenie - znam to z autopsji - mój bolid na to choruje sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.