Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z wentylatorem po odgrzybianiu klimy

Featured Replies

Napisano

zaczely sie ziac dziwne zeczy ,sam zwalnia zatrzymuje sie calkiem i takie tym podobne angryfire.gif pani polecila mi ten srodek a teraz takie jaja klima automatyczna ,jakies pomysly ??? jakis czujnik czy wentylator dostal tego szitu do srodka ??

Napisano

Jedyne co mozna Ci poradzic ,to jakis dobry warsztat zeby na to rzucili okiem ok.gif

Napisano

> Jedyne co mozna Ci poradzic ,to jakis dobry warsztat zeby na to

> rzucili okiem

calkiem niedawno byl watek gdzie climatronicy pisali ze czujki sie wieszaja i nie dmucha we wszystkie wloty mimo ze powinno. Pomaga metoda "na informatyka" wylacz/wlacz samochod.

Napisano
  • Autor

> calkiem niedawno byl watek gdzie climatronicy pisali ze czujki sie

> wieszaja i nie dmucha we wszystkie wloty mimo ze powinno.

> Pomaga metoda "na informatyka" wylacz/wlacz samochod.

jestem INFORMATYKIEM zlosnik.gif znam ta metode ale to juz przez dluzszy czas z miesiac sie mecze a wkuzajace jest jak wentyl dziala nie dziala dziala nie dziala ,

Napisano

> jestem INFORMATYKIEM znam ta metode ale to juz przez dluzszy czas z

> miesiac sie mecze a wkuzajace jest jak wentyl dziala nie dziala

> dziala nie dziala ,

nie mam automatu , wiec wiecej sie nie wypowiem. Na czuja to zasmarkales te czujniki albo jakis zwarc dostaly ( o ile jest to mozliwe zeby je zalac - musialy by byc umieszczone w/blisko przewodow powietrznych)

Napisano
  • Autor

> nie mam automatu , wiec wiecej sie nie wypowiem. Na czuja to

> zasmarkales te czujniki albo jakis zwarc dostaly ( o ile jest to

> mozliwe zeby je zalac - musialy by byc umieszczone w/blisko

> przewodow powietrznych)

no wlasnie zapodalem srodek od strony silnika w/g instrukcji

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów! Niestety i mnie dopadła ta przypadłość, ale poradziłem sobie za poradą kolegi - dosuszając suszarką wentylator. Na drugi dzień wariacje dmuchawy i ... spoko! smile.gif

Napisano

> no wlasnie zapodalem srodek od strony silnika w/g instrukcji

Być może środek wypłukał smar w silniku wentylatora. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Być może środek wypłukał smar w silniku wentylatora.

a nie ma tam jakis czujnikow ktore moglem zasyfic zalac czy cos??bo on dziala tylko tak jak mu sie chce dziala albo nie dziala

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich forumowiczów! Niestety i mnie dopadła ta

> przypadłość, ale poradziłem sobie za poradą kolegi - dosuszając

> suszarką wentylator. Na drugi dzień wariacje dmuchawy i ...

> spoko!

wyciagales go czy jak to zrobiles ja to juz z miesiac temu ja czyscilem oslabiony.gif

Napisano

> wyciagales go czy jak to zrobiles ja to juz z miesiac temu ja

> czyscilem

Bez wyjmowania, wąski luft suszarki w gardziel i do przodu.A zrobiłem to natychmiast bez mała po zasyfieniu, gdyż po wpuszczeniu środka należało uruchomić wentylator, a skurczybyk NIE DZIAŁAŁ!!! pzdr R.

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich forumowiczów! Niestety i mnie dopadła ta

> przypadłość, ale poradziłem sobie za poradą kolegi - dosuszając

> suszarką wentylator. Na drugi dzień wariacje dmuchawy i ...

> spoko!

klime masz automatyczno czy manual???

Napisano
  • Autor

dzisiaj dobralem sie do wentylatora,nawet udalo mi sie go wyciagnac bez zdejmowania dechy ale bylo troche gimnastyki ,wentyl niby jest wpozadku troche cieszko sie kreci przesmaruje tulejki i sie zobaczy ,martwimnie sterowanie elektroniczne ktore tu jest troche sie zasyfilo oczyszcze i zobaczymy czy pomoze smirk.gif

Napisano

> dzisiaj dobralem sie do wentylatora,nawet udalo mi sie go wyciagnac

> bez zdejmowania dechy ale bylo troche gimnastyki

Dawaj foty. ok.gif Jeśli nie masz fot z demontażu, to zrób chociaż podczas składania. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dawaj foty. Jeśli nie masz fot z demontażu, to zrób chociaż podczas

> składania.

jak bede skladal do zapodam foty narazie brak wentyla ,sam wentyl dziala ale elktronika powiedziala papa frown.gif szukam nowego w serwisie 400 zl to zaoszczedzilem na odgrzybianiu mlot.gif polecam szuperanckie preparaty clown.gif

Napisano

narazie brak wentyla ,sam wentyl

> dziala ale elktronika powiedziala papa szukam nowego w serwisie

> 400 zl

na kąciku był gdzieś wątek w którym Kolega (ale nie wiem kto) szukał łożysk do wętylatora stilowego. Stanęło na tym, że miał kupić nowy wentylator w serwisie. Może jak znajdziesz kto to był to się dogadacie w sprawie elektroniki. W końcu jego stary wętylator mógłby być dawcą elektroniki dla twojego. niewiem.gif ? Wątek był założony chyba w maju, najpóźniej na początku czerwca. Pozdrawiamsmile.gif

Napisano
  • Autor

> narazie brak wentyla ,sam wentyl

> na kąciku był gdzieś wątek w którym Kolega (ale nie wiem kto) szukał

> łożysk do wętylatora stilowego. Stanęło na tym, że miał kupić

> nowy wentylator w serwisie. Może jak znajdziesz kto to był to

> się dogadacie w sprawie elektroniki. W końcu jego stary

> wętylator mógłby być dawcą elektroniki dla twojego. ? Wątek był

> założony chyba w maju, najpóźniej na początku czerwca.

> Pozdrawiam

dzieki wielkie poszukam

Napisano
  • Autor

a wiec wentyl przyszedl w sobote zostal wymieniony i dziala zakrecony.gif zdazylem przed tymi upalami uff zlosnik.gif koszt odgrzybiania srodek 33+robota wlasna+ wentylator 237(z przesyłką) ogulnie nie polecam srodkow do wpuszczania w kanaly dowiedzialem sie od profi czysciklimów grinser006.gif ze sa takie granaty z gazem ktore sie wżóca do samochodu zamyka obiek i wtedy czysczone sa wszystkie kanaly foty wstawie wieczorkiem

Napisano

> profi czysciklimów ze sa takie granaty z gazem ktore sie wżóca

> do samochodu zamyka obiek i wtedy czysczone sa wszystkie kanaly

Ostatnio nabyłem taki środek, zrobiłem czyszczenie zgodnie z instrukcją no i.... kiszka średnio to działa. Pierwszego dnia czuć było preparat w srodku, drugiego już mniej a potem znowu fetor stęchlizny. Robiłem też tradycyjną metoda ( w kanał po filtrze), puściłem też dawkę we wszystkie kanały. Ale i tu niewiele pomogło. Jak odpalam samochód to przez pierwsze ok 30 sek. czuć smrodek z wylotów. Już sam nie wiem co jest grane confused.gif

Napisano

parownik doczyszczenia a moze masz jeszcze jakies smieci za filtrem i one juz zgrzybialy - ja bym reklamowal u czysciklimow (aaa... ty robiles to sam - uderz do warsztatu od klim)

Napisano
  • Autor

koszt takiego granata ok 50-60 zl moge ci zalatwic moze to pomoze,filtr oczywiscie wymieniles ??

Napisano

> Jak odpalam samochód to przez pierwsze ok 30 sek. czuć smrodek z wylotów. Już sam nie wiem co jest grane

Wyjmij filtr, dokładnie odkurz wszystko co się da wewnątrz i psikaj z obu stron parownika. Od strony wentylatora przez dziurę po filtrze, od drugiej strony przez kolanko skroplin. Potem niech to wszystko sobie spłynie, a na koniec koniecznie zamontuj nowy filtr przeciwpyłkowy.

U mnie też waliło w podobny sposób jak u Ciebie i nie pomagały żadne środki oprócz jednego - Plak do klimatyzacji z zielonym kapturkiem. Od czasu jego użycia (własnoręcznie) jak ręką odjął. Środek jest tani, bo kosztuje około 20 złotych. Ja z niego jestem bardzo zadowolony.

Napisano

> Wyjmij filtr, dokładnie odkurz wszystko co się da wewnątrz i psikaj z

> obu stron parownika. Od strony wentylatora przez dziurę po

> filtrze, od drugiej strony przez kolanko skroplin. Potem niech

> to wszystko sobie spłynie, a na koniec koniecznie zamontuj nowy

> filtr przeciwpyłkowy.

> U mnie też waliło w podobny sposób jak u Ciebie i nie pomagały żadne

> środki oprócz jednego - Plak do klimatyzacji z zielonym

> kapturkiem. Od czasu jego użycia (własnoręcznie) jak ręką odjął.

> Środek jest tani, bo kosztuje około 20 złotych. Ja z niego

> jestem bardzo zadowolony.

Ok odkurzę (znaczy się przytnąć ssawę odurzacza do dziury po filtrze?). Jak wyjmuję filtr PP to w miejscu filtra w kierunku deski rozdielczej wyczuwam zamontowaną kratkę, a w drugą stronę (kierunek silnik) to nie wiem bo łapa za gruba smile.gif jak robiłem grzybobranie to po wyjęciu filtra pakowałem rurkę ile wlezie, ale dokąd trafiła to niewiem niewiem.gifDziś byłem u klimatologa. I powiedział, że jeżeli jest trudny dostęp do parownika to oni odpuszczają ( nie psikają tam). Walą środek tylko w kanały wylotowe. Jak robiłem odgrzybianie miesiąc temu u innego speca, to koleś (na kanale) nie mógł się dostać do parownika i też odpuścił. Co do środka (Plak) to oczywiście spróbuję. Już 3 razy grzybki w przeciągu miesiąca łapałem (raz spec, 2 x ja) i guzik z pętelką.

Dzięki za rady ok.gif

Napisano

> Ok odkurzę (znaczy się przytnąć ssawę odurzacza do dziury po filtrze?).

Ja robię tak, że zasłaniam tekturką o wymiarach filtra tę kratkę z lewej strony, żeby nie wleciały za nią paprochy, przystawiam rurę odkurzacza z mocą ssania na maksa i w tym samym czasie włączam wentyl na maksa. To czego nie złapie odkurzacz wyleci pod nogi pasażera. wink.gif

> Jak wyjmuję filtr PP to w miejscu filtra w kierunku deski rozdielczej wyczuwam zamontowaną kratkę,

Chyba w kierunku bagażnika. wink.gif To jest kratka parownika, bo jak pracuje klima to jest pieruńsko zimna i wilgotna. zlosnik.gif

> a w drugą stronę (kierunek silnik) to nie wiem bo łapa za gruba

W głębi w kierunku silnika jest wentylator.

> jak robiłem grzybobranie to po wyjęciu filtra pakowałem rurkę ile wlezie, ale dokąd trafiła to niewiem

Trzeba spryskać porządnie tę srebrną kratkę. Najlepiej z obu stron. wink.gif Z drugiej strony psikasz przez kolanko skroplin. wink.gif

Napisano

> Ja robię tak, że zasłaniam tekturką o wymiarach filtra tę kratkę z

> lewej strony, żeby nie wleciały za nią paprochy, przystawiam

> rurę odkurzacza z mocą ssania na maksa i w tym samym czasie

> włączam wentyl na maksa. To czego nie złapie odkurzacz wyleci

> pod nogi pasażera.

b dobra rada ok.gif

> Chyba w kierunku bagażnika. To jest kratka parownika, bo jak pracuje

> klima to jest pieruńsko zimna i wilgotna.

no tak w kierunku kufra

> W głębi w kierunku silnika jest wentylator.

czyli na wentylator nie pryskamy, w prawą stronę

> Trzeba spryskać porządnie tę srebrną kratkę. Najlepiej z obu stron.

> Z drugiej strony psikasz przez kolanko skroplin.

to ona jest srebrna? ok z jednej strony wiadomo jak ją spryskać, wyjmujemy filtr, rurka na lewo i jazda, a z drugiej strony jak się dostać?

ps. PP wymieniany miesiąc temu, wymieniać ponownie przy kolejnym :marynowaniu" za kilka dni?

Napisano

> to ona jest srebrna?

No może nie srebrna, ale aluminiowa. zlosnik.gif

> ok z jednej strony wiadomo jak ją spryskać,

> wyjmujemy filtr, rurka na lewo i jazda, a z drugiej strony jak się dostać?

Pod parownikiem masz gumowe kolanko odprowadzające skropliny. Ściągnij je delikatnie i wprowadź pryskający wężyk do góry. Wyjdzie z tej "niedostępnej" strony parownika. zlosnik.gif

> ps. PP wymieniany miesiąc temu, wymieniać ponownie przy kolejnym

> :marynowaniu" za kilka dni?

Musisz sam ocenić.

Napisano

> Wielkie dzięki

To zdjęcie (by 4pillar) będzie pomocne przy "grzybobraniu"

279298295-klimaifiltrpp.jpg

post-61456-14352485293322_thumb.jpg

Napisano

> a wiec wentyl przyszedl w sobote zostal wymieniony i dziala

> zdazylem przed tymi upalami uff koszt odgrzybiania srodek

> 33+robota wlasna+ wentylator 237(z przesyłką) ogulnie nie

> polecam srodkow do wpuszczania w kanaly dowiedzialem sie od

> profi czysciklimów ze sa takie granaty z gazem ktore sie wżóca

Własnie. Mimo że mi nie śmierdziało, odgrzybiłem po 4.5 roku, używając pianki wtryskiwanej do kanałow... czy ja wiem czy mi coś dało? Minus tego taki, że ciekwnie pod doską pianka na podłogę, leje się do instalacji, troche.... na szczęście nic się nie stało złego.

Teraz myśle o bezpiankowym odświeżaczu, takim-klik

Napisano
  • Autor

> Własnie. Mimo że mi nie śmierdziało, odgrzybiłem po 4.5 roku,

> używając pianki wtryskiwanej do kanałow... czy ja wiem czy mi

> coś dało? Minus tego taki, że ciekwnie pod doską pianka na

> podłogę, leje się do instalacji, troche.... na szczęście nic się

> nie stało złego.

> Teraz myśle o bezpiankowym odświeżaczu, takim-klik

to jest najbezpieczniejsze bezinwazyjne i przeleci przez wszystkie kanaly o takim wlasnie pisalem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.