Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik wycieraczki tylnej astra f kombi

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Mam problemy z tylną wycieraczką w mojej astrze. Wycieraczka przestała działać prawidłowo, tzn. nie robi pełnych cykli (a jakieś 60%) - po uruchomieniu zatrzymuje się w różnych miejscach. Wymieniłem przekaźnik wycieraczki myśląc, że to to, ale niestety pudło. Czy spotkaliście się już z takim problemem? Słyszałem, że ślimak w silniku może być zabrudzony, ale po rozebraniu silnika i wyczyszczeniu nic się nie zmieniło frown.gif

Z góry dziękuję za pomoc,

MK

Napisano

to co zrobiłeś to za mało...

prawdopodobnie masz pierwsze objawy zatarcia ośki

popraw to, zanim stanie na amen - później trudniej będzie wybić ośkę

jeżeli smarowałeś ślimak, to zakładam, że po usunięciu nitów

z obudowy masz już ją skręconą na śrubki, więc dostęp łatwiejszy

musisz zdemontować wszystkie elementy (plastikowe kółeczka zębate itp.) i wybić ośkę

jeżeli będzie stawiała opór przygotuj się na ciężką walkę

oczywiście zabezpiecz gwint nakrętką i bij przez jakieś drewienko

powinno wystarczyć dokładne oczyszczenie ośki oraz tulei w której się porusza

nasmarować, złożyć i cieszyć się działającą wycieraczką ok.gif

Napisano

witam

zainteresował mnie ten temat ponieważ mam ten sam problem z przednimi wycieraczkami tylko ze na ustawieniach czasowych ... bo na pełnych obrotach i wolnych i szybkich chodzi bez zazutów czyli robi pełne 100% a czasowe mi nie wracaja i cinaja sie ..

czy to moze być ta sama przyczyna ??

Napisano
  • Autor

OK,

Jutro zdemontuję ponownie, rozbiorę i zrobię to co sugerujesz. Mam nadzieję, że nie będzie najgorzej...

Napiszę o efektach.

Dzięki,

MK

Napisano

> OK,

> Jutro zdemontuję ponownie, rozbiorę i zrobię to co sugerujesz. Mam

> nadzieję, że nie będzie najgorzej...

> Napiszę o efektach.

> Dzięki,

> MK

Hej hej, spokojnie. Zanim znów będziesz rozkręcał to wszystko, to najpierw sprawdź kable pod lewą (stojąc przodem do otwartego bagażnika) "harmonijką" gumową.

Miałem to samo, po remoncie silnika za jakiś czas miałem takie same objawy, rozebralem silnik, przy okazji rozwaliły mi się w nim przekładane jnuż z czegoś innego szczotki...

Generalnie przetało działac w ogóle... Kupiłem używany silnik z nadzieją końca problemówi doopa.

Wszyscy mówili masa, masa... masa była OK, więc zacząłem szukać po kablach i właśnie jeden w tej gumie się przerwał... Połączyłemi bardzo dokładnie zaizolowałem i wycieraczka juz robi pełne cykle...

Życzę szybkiego usunięcia usterki smile.gif

EDIT: U mnie w czasie tej usterki przytrzymanie dźwigni w pozycji tylnego spryskiwacza powodowało, że wycieraczka działała bez problemu, cuda działy się tylko na czasowym trybie.

Jeśli u Ciebie na ciągłym też się zatrzymuje, to obadaj ośkę tak jak pisze Azja wink.gif

Napisano
  • Autor

Hej!

Zanim przeczytałem Twoją wiadomość zdążyłem już rozebrać ponownie mechanizm. Jak pisał Azja wybiłem ośkę, z czym nie miałem żadnego problemu - lekkie stuknięcie młotkiem i samo wyszło... Zanim złożyłem zrobiłem mały test - bez ośki a z samym kółkiem zębatym uruchomiłem wycieraczkę i niestety nie pomogło frown.gif Cały czas nie robi pełnych obrotów. Jak już się zdążyłem zorientować na spodzie kółka zębatego jest blaszka z przerywnikiem, co sugeruje, że byćmoże jest jeszcze gdzieś przerwanie, skoro to nie działa. Na pozycji spryskiwania wycieraczka chodzi ciągle, zupełnie jak u Ciebie. Idę więc sprawdzić, czy to nie kabel. Mam nadzieję, że to się sprawdzi. Napiszę co i jak, kiedy już się uporam z problemem.

Pozdrawiam,

mk

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany!!!

Uwaga Klaudia okazała się trafna. Zdjąłem lewą harmonijkę i moim oczom ukazał się obraz rozpaczy - kilka kabli z przetartą otuliną no i ten jeden całkowicie przerwany. Naprawa - kilka minut.

Dziękuję za pomoc! Do następnej usterki wink.gif

Pozdrawiam,

mk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.