Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierdzące radio po włączeniu silnika?

Featured Replies

Napisano

radio na wyłączonym silniku gra dobrze a po włączeniu zaczyna pierdzieć, tylko na stacjach radiowych(na cd jest oki)

sprawdzałem czy to czasem nie od silniczka el anteny ale po odłączeniu nadal to samo

jeśli macie jakieś pomysły proszę pomoc, jutro wyjeżdzam, traska prawie 500km w jedną mańkę i nie chciałbym się znowu denerwować radiem

aaa jeszcze jedno spostrzeżenie,na silnych stacjach(np radio zet) i na starym radiu du trzeszczy troszkę słabiej

Napisano

Sprawdź przewód antenowy. Pewnie gdzieś jest zerwany, o ile sam go nie przeciąłeś i źle zaizolowałeś.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź przewód antenowy. Pewnie gdzieś jest zerwany, o ile sam go

> nie przeciąłeś i źle zaizolowałeś.

tez tak o tym myślałem ale dużo roboty z tym

w takim razie będzie trzeba rozebrać troszkę samochodu

Napisano

To może podepnij jakąś inną antenę i odpal wtedy auto, już będziesz wiedział czy jest sens rozbierać. W sumie nigdy się nie ciapałem z anteną ale czy to nie jest na zasadzie odkręcenia anteny, wypięcia wtyki z radia, przywiązania sznurka do jej końca (wtyczki przy radiu) i darcia kabla(tylko nie pomyl kierunków bo wiciagniesz kabel i koniec) ? Potem w drugą stronę (za sznurek), i powinno być ok tylko solidny sznurek, może lepiej żyłkę hehe tongue.gif Ale to jest metoda której nie testowałem wiec nie ponoszę odpowiedzialności, może inni coś pomogą?

Napisano

pisalem mu na forum lanosa zeby wlutowal w zasilanie jakis kondensator rownolegle skromny.gif

Napisano

> mam to samo, ale zarowno na CD jak i przy radiu i tez nie wiem co

> robic

Filtr zasilania przed radiem.

Masz jakies zakłócenia na masie. niewiem.gif

Moze przepnij zasilanie radia tylko na aku ( i czerwony i żółty) i sprawdź czy wtedy masz zakłócenia.

Napisano

> Filtr zasilania przed radiem.

> Masz jakies zakłócenia na masie.

a jakos tak prosciej? crazy.gif bo ja laik jestem zlosnik.gif kabelki sobie umiem polaczyc i tyle wink.gifbiglaugh.gif

> Moze przepnij zasilanie radia tylko na aku ( i czerwony i żółty) i

> sprawdź czy wtedy masz zakłócenia.

ee? icon_eek.gificon_rolleyes.gifcool.gif

Napisano

> a jakos tak prosciej? bo ja laik jestem kabelki sobie umiem

> polaczyc i tyle

> ee?

Jak wyjmiesz radyjo, masz idące z radia na kostce podłączenia zasilania:

- czarny masa

- żółty +12V z baterii

- czerwony +12V spod kluczyka

Jeśli zamiast +12V z pod kluczyka włączysz do zasilania tak jak żółty pod baterię, efekt masz taki sam radio normalnie zadziała, ale... radio gra pomimo wyłączenia zasilania kluczykiem, za to pomijasz inne wpływy na powstające "szumy" . Spróbuj tak podłączyć i sprawdź czy efekt jest taki sam.

Jeśli szumy nie zniknęły czyli efekt będzie dalej taki sam, to powstające zakłócenia są spowodowane masą , więc musisz odfiltrować te zakłócenia które działają i na radio i na głośniki.

Dlatego mówię o filtrze przeciwzakłóceniowym.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie odświeżam temat

skoro wszystko było kiedyś dobrze to chyba proste jest,że można powrócić do tego stanu a nie bawić się w jakieś filtry przeciwzakłóceniowe

byłem dzisiaj u auto elektryka i powiedział,że alternator i układ zapłanowy mają wbudowane specjalne filtry które zapobiegają zakłóceniom...i że to własnie taki filtr musiał paść i dlatego tylko i wyłącznie radio dostaje zakłócenia które zbiera antena

mam podjechać do dobrego zakładu car audio i tam będą wiedzieli jak to zrobić

Napisano

Tzn elektryk samochodowy powiedział że padły filtry w altku i kazał jechać do zakładu car audio ? Przecież oni właśnie wstawią dodatkowe filtry a nie naprawią przyczyny tych zakłóceń, to ten elektryk powinien to naprawić, co to za filozofia wymienić kondensatory w alku (jeżeli oczywiście tam są) ? Jak dla mnie to gość odwalił właśnie to o nie powinien, tzw spychotechnikę, bo nie chciało mu się wymieniać kondensatora za 10zł.

Napisano
  • Autor

> Tzn elektryk samochodowy powiedział że padły filtry w altku i kazał

> jechać do zakładu car audio ? Przecież oni właśnie wstawią

> dodatkowe filtry a nie naprawią przyczyny tych zakłóceń, to ten

> elektryk powinien to naprawić, co to za filozofia wymienić

> kondensatory w alku (jeżeli oczywiście tam są) ? Jak dla mnie to

> gość odwalił właśnie to o nie powinien, tzw spychotechnikę, bo

> nie chciało mu się wymieniać kondensatora za 10zł.

dokładnie tak, miał nawalone tyle samochodów w warsztacie że pewnie dlatego mnie zbył

dzisiaj jeździłem po innych i wszędzie pozamykane...ciekawe kiedy mam to naprawić jak w tygodniu pracuje i jedynie sobota mi pasuje...a później to gadają że nie ma klientów

Napisano

> dokładnie tak, miał nawalone tyle samochodów w warsztacie że pewnie

> dlatego mnie zbył

> dzisiaj jeździłem po innych i wszędzie pozamykane...ciekawe kiedy mam

> to naprawić jak w tygodniu pracuje i jedynie sobota mi

> pasuje...a później to gadają że nie ma klientów

Umów się przez telefon, odstaw auto raniutko i zabierz po pracy lub wieczorem i zabierz rano po drodze do pracy. zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.