Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alterenator czy coś innego??

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zapaliła mi sie kontrolka akumulatora. 2 dni jeździłem i było ok do wczoraj. A wczoraj pojechałem po dziewczynę do pracy i w czasie jazdy zapaliła mi sie po raz kolejny kontrolka akumulatora a w samochodzie był zapach topionego plastiku. Samochod zostawiłem na noc pod blokiem. Rano poszedłem, odpaliłem i kontrolka zgasła ale 30 sekunf=d później już się paliła. Przy lekkim dodaniu gazu gaśnie ale dalej cos śmierdzi pod maską topionym plastikiem. Dymu żadnego nie widzę ale czuje smród spalenizny. Co mam zrobić, co sprawdzić i czy da rade tak jeżdzić bo boję się o pożar jakiś skoo smierdzi mi tak

Czekam na pomocne wskazówki

Bravo 1.4 12v 97 rok crazy.gif

Napisano

Może pasek ci się ślizga? hmm.gif i może stąd ten smród i brak ładowania na niskich obrotach niewiem.gif.Obejrzyj dokładnie może coś się przytopiło?

Napisano

> Witam

> Ostatnio zapaliła mi sie kontrolka akumulatora. 2 dni jeździłem i

> było ok do wczoraj. A wczoraj pojechałem po dziewczynę do pracy

> i w czasie jazdy zapaliła mi sie po raz kolejny kontrolka

> akumulatora a w samochodzie był zapach topionego plastiku.

> Samochod zostawiłem na noc pod blokiem. Rano poszedłem,

> odpaliłem i kontrolka zgasła ale 30 sekunf=d później już się

> paliła. Przy lekkim dodaniu gazu gaśnie ale dalej cos śmierdzi

> pod maską topionym plastikiem. Dymu żadnego nie widzę ale czuje

> smród spalenizny. Co mam zrobić, co sprawdzić i czy da rade tak

> jeżdzić bo boję się o pożar jakiś skoo smierdzi mi tak

> Czekam na pomocne wskazówki

> Bravo 1.4 12v 97 rok

Z Twojego opisu wyglada mi na to, ze masz spalony alternator. A konkretnie spalilo sie jedno z uzwojen stojana (jak wiadomo alternatory sa pradnicami trojfazowymi i wobec tego maja trzy uzwojenia). To by tlumaczylo ten smrod i fakt, ze nie ma ladowania na malych obrotach.

Moga byc jeszcze popalone diody na mostku prostowniczym, ale to niekoniecznie, moze sie okazac ze sa dobre. Ale musisz byc tez na to psychicznie przygotowany.

Jedyna rada jest taka: trzeba wyjac altka z samochodu, rozebrac go, pomierzyc zeby bylo wiadomo co jest do kupienia, kupic uszkodzone czesci i poskladac znowu wszystko do kupy.

Acha, i jak bedziesz kupowal nowa obudowe ze stojanem, to nie laszcz sie na pare groszy i wez lepiej kup oryginal, bo te dziwnie tanie zamienniki cos szybko szlag trafia (wiem niestety z doswiadczenia). No i wydaj pare groszy na nowe, porzadne lozyska (np. SKF), bo to jedna robota, a bedziesz mial od razu z glowy.

To tyle ode mnie smile.gif Powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

Mam pytanie. Czy robiąć alternator robic razem z nim rozrząd?? To jest jakoś zespolone czy na całkiem oddzielnych paskach to to jest?? Jak to z tym jest??

Czy ciężko samemu wyjąć alternator z 1.4 12V bo w Lublinie chcą 100zl za montaż i demontaż altka :/

Napisano

> Mam pytanie. Czy robiąć alternator robic razem z nim rozrząd?? To

> jest jakoś zespolone czy na całkiem oddzielnych paskach to to

> jest?? Jak to z tym jest??

> Czy ciężko samemu wyjąć alternator z 1.4 12V bo w Lublinie chcą 100zl

> za montaż i demontaż altka :/

na zupełnie innych paskach.

Napisano
  • Autor

> na zupełnie innych paskach.

A czy sam dam rade wykręcić altka?? nie mam schematu rzadnego gdzie są śruby i czy dam rade sam

Napisano

> A czy sam dam rade wykręcić altka?? nie mam schematu rzadnego gdzie

> są śruby i czy dam rade sam

Nie wiem po co Ci jakis schemat. Podnies maske, popatrz sobie troche z gory, wjedz na kanal, popatrz sobie troche z dolu, i podejmij decyzje, czy jestes w stanie sam sobie z tym poradzic. Czy czujesz sie na silach temu podolac, czy masz wszystkie potrzebne narzedzia, klucze, itp... Nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie.

W wyciaganiu altka z auta naprawde nie ma zadnej filozofii. Co prawda nie wiem jak to jest w 1,4 ale skoro poradzilem sobie u siebie (a w 1,6 jest naprawde chusteczkowy dostep i trzeba sie niezle nawiginac zeby altka wyciagnac, wyciagalem w sumie trzy razy wiec wiem co mowie, najgorzej bylo oczywiscie za pierwszym razem, pozniej to juz byla zabawa), to mysle ze u Ciebie na pewno nie powinno byc duzo straszniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.