Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić popychacze hydrauliczne?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukałem w archiwum ale nigdzie nie znalazłem.

W jaki sposób można sprawdzić popychacze hydrauliczne zaworów?

Wygląda to tak: po odpaleniu silnika jest normalnie, ale po ok 20 sekundach zaczyna stukać (klepać). Podejrzewam popychacze ale nie wiem.

Napisano

> Witam.

> Szukałem w archiwum ale nigdzie nie znalazłem.

> W jaki sposób można sprawdzić popychacze hydrauliczne zaworów?

> Wygląda to tak: po odpaleniu silnika jest normalnie, ale po ok 20

> sekundach zaczyna stukać (klepać). Podejrzewam popychacze ale

> nie wiem.

jeżeli na jałowym klepie taki charakterystyczny odgłos głuchego uderzania 9nie wiem jak to opisac) i "pierdzi" z wydechu to moe byc popychacz - u mnie tak było.

Napisano

Mam tak samo, dochodzi do tego jeszcze ze kopci mi z wydechu i słychac taki jakby przepływ cieczy w desce rozdzielczej. strach sie bac ile wyniesie naprawa wink.gif

Napisano

> Mam tak samo, dochodzi do tego jeszcze ze kopci mi z wydechu i

> słychac taki jakby przepływ cieczy w desce rozdzielczej. strach

> sie bac ile wyniesie naprawa

czyzby UPG?

a plynu Ci nie ubywa?

ja za wymiane UPG, z wymiana rozrzadu (kacikowy komplet) + robienie glowicy (szlif, nowe zawory, uszczelniacze, itp) zaplacilem niestety 1100zl.

ale po naprawie to nie ten sam silnik smile.gif

Napisano

> Witam.

> Szukałem w archiwum ale nigdzie nie znalazłem.

> W jaki sposób można sprawdzić popychacze hydrauliczne zaworów?

> Wygląda to tak: po odpaleniu silnika jest normalnie, ale po ok 20

> sekundach zaczyna stukać (klepać). Podejrzewam popychacze ale

> nie wiem.

W moim silniku jest podobnie. Po odpaleniu przez 10-30 (w zależności od temp otoczenia) jest wszystko ok. Potem zaczyna się stukanie, wyraźniej słyszane podaczas przegazowywania w zakresie niższych obrotów. Dalej po rozgrzaniu silnika wszystko cichnie i jest ok.

U mnie miały być też popychacze. Wymieniałem po kolei szukając tego wadliwego. Wymieniłem w końcu wszystkie i dalej stuka.

Byłem na konsultacjach u dobrego mechanika i po osłuchaniu silnika wg niego: najprawdopodobniej zużyty jest któryś z tłoków lub zaworów i ma luz osiowy, który powiększa się przy rozgrzewaniu silnika a kasuje po całkowitym rozgrzaniu. Powiedział, że można z tym jeździć, a ewentualną naprawę robić przy kolejnej wymianie rozrządu.

Silnik wcześniej ze względu na branie oleju był remontowany (uszczelki, pierscienie itp) niestety poprzedni właściel, czy raczej mechanik dokonujący naprawy nie zwrócił na wszystko uwagi a można to było zrobić za jednym zamachem.

Od siebie dodam, że dźwięk ten mnie strasznie irytuje, zwałszcza kiedy na dworzu jest zimno - silnik brzmi jak stary diesel. Udało mi się poprawić sytuację specjalistycznym preparatem CERATEC firmy LIQUI MOLY, po zastosowaniu jest ciszej i szybciej podczas rozgrzewania stukanie ustępuje.

Pozdrawiam

Napisano

> U mnie miały być też popychacze. Wymieniałem po kolei szukając tego

> wadliwego. Wymieniłem w końcu wszystkie i dalej stuka.

Wymieniałeś na nowe?

Napisano

> jeżeli na jałowym klepie taki charakterystyczny odgłos głuchego

> uderzania 9nie wiem jak to opisac) i "pierdzi" z wydechu to moe

> byc popychacz - u mnie tak było.

A co ma popychacz do pierdzenia z wydechu?

Zużyte popychacze, bez rozbierania silnika, rozpoznać można po dźwięku. Każdy średni mechanik Ci powie czy to popychacze klepią czy nie. Jeśli to popychacze, to nie trzeba od razu wymieniać, można dać do regeneracji. No, ale ciężko znaleźć zakład to wykonujący. Większość nie chce się w to bawić, bo to robota podobna do zegarmistrzowskiej smile.gif W Wawie jest zakład, który to robi - biorą 15pln od sztuki.

Napisano

> Wymieniałeś na nowe?

Tak wszystkie nowe, firmy Ruville (nie jestem pewein pisowni)

Zresztą stare rozebrałem, wyczyściłem, (ciekawe, że w środku zbiera się tyle nagaru) złożyłem i na moje oko można je jeszcze śmiało założyć i przejadą kolejne 100 kkm jak nie więcej. Nie widać po nich zużycia.

Napisano

> A co ma popychacz do pierdzenia z wydechu?

> Zużyte popychacze, bez rozbierania silnika, rozpoznać można po

> dźwięku. Każdy średni mechanik Ci powie czy to popychacze klepią

> czy nie. Jeśli to popychacze, to nie trzeba od razu wymieniać,

> można dać do regeneracji. No, ale ciężko znaleźć zakład to

> wykonujący. Większość nie chce się w to bawić, bo to robota

> podobna do zegarmistrzowskiej W Wawie jest zakład, który to

> robi - biorą 15pln od sztuki.

zapewniam Cie że ma, u mnie jeden był do wymiany i wraz z nastaniem stukania pierdział wydech, po lekkim przygazowaniu było ok nie pierdział ale troche stukało.

Napisano

bo to nie popychacze były winne , a słabe cisnienie oleju , typowe dla ecokibla , wszyscy robią popychacze a to przewaznie wina cisnienia , czy sama wymiana pompy wystarczy ?? czesto tak !! zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

zmiencie koledzy mechaników !! zlosnik2.gifboozing.gif

Napisano

u mnie też pierdziało nie wymienił mi przy wymianie UGP. po 2000 km popychacz się zawiesił i zawór dolotowy się sklepał. No i znowu UGP + 1 zawór + komplet popychaczy

cołość 350zł + robota

przestało pierdzieć

Napisano
  • Autor

Mam tak że jak łapnie trochę temperaturę to będzie stukał cały czas, a przy dzisiejszych upałach to stuka od uruchomienia silnika. Najbardziej słychać gdy silnik jest obciążony (np przy przyspieszaniu), przy "równej" prędkości jakby nie słychać. Podejrzewam popychacze ponieważ ze dwa razy zdażyło mi się jeździć z poniżej minimum na bagnecie.

Więc jest jakiś sposób sprawdzić który jest zepsuty?

Napisano

Witam,

A ja mam jeszcze jedno pytanie . Jakie są konsekwencje jazdy z klepiącym popychaczem??

Napisano

> bo to nie popychacze były winne , a słabe cisnienie oleju ,

> typowe dla ecokibla , wszyscy robią popychacze a to

> przewaznie wina cisnienia , czy sama wymiana pompy

> wystarczy ?? czesto tak !!

> zmiencie koledzy mechaników !!

zwłaszcz że ja nie mam ecoteca smile.gif a po wymianie jest ok

Napisano

> Witam,

> A ja mam jeszcze jedno pytanie . Jakie są konsekwencje jazdy z

> klepiącym popychaczem??

nie wiem czy to prawda ale można zniszczyć katalizator bo się nie spala wha do ko nca, tak przynajmniej jakoś tłumaczył mi ten macher

Napisano

> zwłaszcz że ja nie mam ecoteca a po wymianie jest ok

Wymieniłeś tylko pompe i stukanie ustało?

Czy u ciebie stukanie ustępowało po rozgrzaniu silnika, a zaczynało się kilkadziesiąt sekund po uruchomieniu?

Napisano

> i po co sie odzywasz , zecz nie jest o silnikach 8V TYLKO O

> ECOKIBLACH

ponieważ z takim samym objawem spotkałem się w 16 V, mojego kolegi a za przykład podałem swój silnik, bo również miałem walnięty jeden popychacz, ale jeżeli Cie tym urazilem to wybacz skromny.gif

Napisano

zapalasz silnik - chodzi piekniscie aż tu nagle po jakims czasie powiedzmy 3-5 minutach zaczynają sie pojawiac delikatne klekociki , tak jak by krasnoludki młoteczkami delikatnie walili , przy dodawaniu gazu ustają na zejsciu z obrotów w pewnym przedziale obrotów nasilają sie delikatnie po czym gdy obroty są około 800 stukot cichutenki pozostaje ----- i teraz , wina moze lezec po stronie oleju zastosowanego !! jak równierz w kompensatorach , jak i cisnieniu oleum zlosnik.gif

przy tym objawie , najczesciej winny jest olej - wlałes jakies gówno mimo ze na opakowaniu napis brzmial dumnie MOBIL -1 grinser006.gif

Kompensatory - to ostatnia zecz jaką nalezy wymieniac jesli po zmianie oleju nic sie nie zmienia . trzeba wymienic pompę , uprzednio sprawdzic poziom cisnienia oleju , ecokible są słabę tez na panewkach .- to moje spostrzezenia w kwesti odglosów z głowicy i przeprowadzonych napraw które jak i mnie , tak i kolegom nie daly rezultatu po wymianie kompensatorów i wielkiego ZONKA yikes.gif DLACZEGO OWA CZYNNOSC NIE PRZYNMIOSłA ZADNYCH SLYSZALNYCH REZULTZTóW a pieniadze i to nie małe zostaly wydane - tyle w kwesti ecokibla i słyszalną pracą kompensatorów - co winą ich wcale nie było . Co oczywiscie nie oznacza , ze u ciebie bedzie drogi forumowiczu to czytajacy tak smao ! sugeruje tylko by nie popelniac tego samego bledu jacy popelnilismy my wszyscy , i zabierac sie za wymiane kompensatorów , podczas gdy to nic nie da !! w znacznej czesi przypadków problem jest w cisnieniu oleju !! ale czy wymiana pompy pomoze ? napisze tak mnie juz (z racji ze sprowadzam te cheble ) pomogła 5 razy a 3 razy nie ! musialem wymieniac panewki - wtedy pomogło dopiero . zatem ecokibel to naprawde fajny motor - jak fajnie chodzi - to nie powiem zlosnik.gif

Napisano

> zapalasz silnik - chodzi piekniscie aż tu nagle po jakims

> czasie powiedzmy 3-5 minutach zaczynają sie pojawiac

> delikatne klekociki , tak jak by krasnoludki [.....]

Ciesze sie ze wreszcie tez ktos inny zaczyna podzielac moje zdanie ze wina klepania popychadel nie sa winne one same tylko olej/pompa oleju/panewki. Tez pisalem o tym wiele razy ale jakos chyba nikogo to nie przekonywalo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czyzby UPG?

> a plynu Ci nie ubywa?

> ja za wymiane UPG, z wymiana rozrzadu (kacikowy komplet) + robienie

> glowicy (szlif, nowe zawory, uszczelniacze, itp) zaplacilem

> niestety 1100zl.

> ale po naprawie to nie ten sam silnik

No płynu ubywa, ale zauwazylem ze cieknie mi z chłodnicy. Wyaptrzylem sobie na allegro nowa chłodnice firmy Valeo za 160zł. Ale i tak bardziej martwia mnie te stuki w silniku. W przyszłym tyg daje do mechanika to bede wiedzial wiecej co i jak. Poki co to "asia" robi sie na cacy u blacharza. Konserwacja i malowanie po listwe dookoła, klepanie 2-och błotnikow, wspawywanie reperaturek, spawanie i konserwacja progów, polerka całego auta:) Naprawa centarlnego i jakies drobne przy okazji naprawy smile.gif Cena ok2500zł;/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.