Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z dopływem paliwa-raz na miesiac nie ciągnie paliwa?

Featured Replies

Napisano

Dziś jakąś godzinę temu przeżyłem szok jade sobie w najlepsze prawie pełny bak i nagle chce dać gaz a tu nic auto zgasło i kula się swoim pędem zjechałem z drogi (dobrze ze 50m ode mnie była stacja), zatrzymałem się na boku drogi kręcę i nic myślę sobie nie dostaje paliwa otwieram maskę filtr paliwa pusty, zakręciłęm jeszcze raz i dalej tak samo wogóle paliwa nie dostaje (myślę sobie może się zapowietrzył) wiec otwieram korek paliwa i na otwartym zapalam (kiedyś wyczytałem na autokaciki że tak się robi) ale nic nie pomogło. poszedłem na stację kupiłem 0,5l paliwa do butelki po wodzie mineralnej co miałem w aucie odkręciłem filtr paliwa zalałem go do pełna, za trzecim kręceniem odpalił i przejechał 20km spokojnie jakby nigdy nic smile.gif.

Kiedyś jakiś półtorej miesiąca temu miałem dokładnie to samo (myślałem że to wina palia albo się zapowietrzył itd), zalałem filtr paliwa przejezdziłem ponad dwa baki pełne i dziś znów to samo.

I teraz pytanie co może być przyczyną i jak to wyeliminować, wybieram się za miesiąc na wakacje i boję się żeby mnie to nie spotkało w nocy w czasie jazdy bo moge już nie mieć takiego szczęścia aby auto zgasło tuż obok stacji.

Może to pompa paliwa? Ale przecież jak filtr się zaleje paliwa zaleje do pełna to chodzi bez problemu wiec nie wiem czy to pompa. Sam filtr paliwa wymieniłem miesiąc temu na nowy po tym całym zdarzeniu (wtedy poprzedni filtr miał 2 miesiące).

Proszę o pomoc w diagnozie (wtedy tankowałem tylko na shelu zawsze na jednej stacji, a teraz tankuję od miesiaca tylko na Orlenie zawsze na tej samej stacji)

Napisano

ja bym zaczął od sprawdzenia pompy i jej instalacji elektrycznej, pozatym tez wpiecie wiazki kompa ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym zaczął od sprawdzenia pompy i jej instalacji elektrycznej,

> pozatym tez wpiecie wiazki kompa

dodam że to cinquecento 700 z gaźnikiem aisanem wiec tam jest pompa mechaniczna.

A tak marginesie może być tak że pompa może chodzić normalnie tak jak w moim przypadku przez około miesiąc a potem, coś się zablokuje czy coś i po zalaniu filtra znów idzie? bo nie wiem czy to pompa czy coś innego?

Napisano

Wygląda raczej na problem z pompą skoro był pusty filtr a odpalenie z odkręconym korkiem wlewu nie dało rezulatu. A nie masz jakichś wycieków przy pompce? może trzeba zmienić membranki pompy?

Napisano

> dodam że to cinquecento 700 z gaźnikiem aisanem wiec tam jest pompa

> mechaniczna.

> A tak marginesie może być tak że pompa może chodzić normalnie tak jak

> w moim przypadku przez około miesiąc a potem, coś się zablokuje

> czy coś i po zalaniu filtra znów idzie? bo nie wiem czy to pompa

> czy coś innego?

Sprawdź przewód paliwowy. Mnie przy aisanie zdarzyło się że w częsci podpodłogowej przetarła się jego ścianka. Wtedy też nie zawsze chciał zasysać paliwo. Pociągnąłem drugi igielitowy i było Ok.

Napisano

> dodam że to cinquecento 700 z gaźnikiem aisanem wiec tam jest pompa

> mechaniczna.

> A tak marginesie może być tak że pompa może chodzić normalnie tak jak

> w moim przypadku przez około miesiąc a potem, coś się zablokuje

> czy coś i po zalaniu filtra znów idzie? bo nie wiem czy to pompa

> czy coś innego?

mam pompe do agenta po jakims 1000km (auto mialo gaz wiec czesto z niej nie kozystalem) sprzedam tanio gdyby potrzebna byla

Napisano
  • Autor

> mam pompe do agenta po jakims 1000km (auto mialo gaz wiec czesto z

> niej nie kozystalem) sprzedam tanio gdyby potrzebna byla

szkoda że teraz dopiero napisałeś bo kilkanascie minut temu pojechałem do sklepu kupiłem nową pompę paliwową 35zł i dwie podkładki za 1zł cieńsza i grubsza (takie niby papierowe), Grubą mam niby założyć od strony bloku silnika, a cienką z drugiej strony pompy paliwa ( tak mi w sklepie powiedział) i teraz pytanie czy to wszystko? bo do sklepu mam trochę daleko więc nie chciałbym aby czegoś mi zabrakło przy wymianie pompy bo będzie problem smile.gif

A przy wymianie przewodu paliwowego to jaki przewód kupić jakieś średnicy i jaką długość (nigdy tego nie wymieniałem więc podejrzewam że przewód idzie pod podwoziem smile.gif ale jak go wymienić może jakies instrukcje krok po kroku? z góry dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.