Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

termometr astra f

Featured Replies

Napisano

witam

termometr w tidzie pokazuje mi temperatury zewnetrzne z kosmosu tzn zawyzone. co moze byc?

pozdrawiam

Napisano

> witam

> termometr w tidzie pokazuje mi temperatury zewnetrzne z kosmosu tzn

> zawyzone. co moze byc?

> pozdrawiam

Co Kolega ma na myśli pisząc "z kosmosu"? Tzn. np. 60st. C czy w ogóle jakieś dziwne znaki? Może czujnik się odpiął i pomiar zakłóca temperatura silnika? Inna rzecz, że przy ostatnich dniach... temperatury z kosmosu.

Pozdrawiam.

Napisano

> witam

> termometr w tidzie pokazuje mi temperatury zewnetrzne z kosmosu tzn

> zawyzone. co moze byc?

> pozdrawiam

Ile dla ciebie oznacza "kosmos" wink.gif

1 Uszkodzony ale prędzej zwarty do masy czujnik

2. Zwarte przewody od czujnika

3. Uszkodzenie TIDa

Prawdopodobieństwo maleje w w.w. kolejności wink.gif

Napisano
  • Autor

kosmos to np zaczyna od 60 i leci do 70-kilku w krokach co pół stopnia co sekundę. albo kreseczki czyli nic nie pokazuje. i tak w kółko

Napisano

> kosmos to np zaczyna od 60 i leci do 70-kilku w krokach co pół

> stopnia co sekundę. albo kreseczki czyli nic nie pokazuje. i tak

> w kółko

Jeżeli kreseczki to znaczy, między przewodami czujnika rezystancja jest zbliżona do nieskończoności - czyli przerwa. Skoro czasem się pokazuje, to znaczy, że w pewnych momentach łączy. Wzrost może sugerować, ze wypiął sie z zaczepu jak sugeruje radzio_g i nagrzewa się od silnika.

Nie ma co pisać, trza kłaść się pod samochód i zbadać całą instalację czujnika.

EDIT:

Zaraz będzie post: "No, położyłem się pod autem i okazało się, że czujnik dyndał sobie na naderwanych kablach. Nie wiecie ile kosztuje taki czujnik bo pourywały sie zaczepy...? "

grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

czujnik jest zamocowany na swoim miejscu. wiem bo sprawdzalem wczesniej. zobacze jeszcze wtyczke przy tidzie. lelek na pewno wiesz które piny sa od czujnika?

Napisano

> czujnik jest zamocowany na swoim miejscu. wiem bo sprawdzalem

> wczesniej.

Sprawdź też przewody.

> zobacze jeszcze wtyczke przy tidzie. lelek na pewno

> wiesz które piny sa od czujnika?

2 - niebieski

4 - niebiesko-biały.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

powiedz mi jeszcze czy mozna bedzie sprawdzic te przewody mostkujac od strony czujnika i mierzac od strony tida?

Napisano

> powiedz mi jeszcze czy mozna bedzie sprawdzic te przewody mostkujac

> od strony czujnika i mierzac od strony tida?

Tak. Jeżeli zdejmiesz z czujnika wtyczkę i zewrzesz w niej piny, to "z drugiej strony" po zdjęciu wtyczki z TIDA podłączysz omomierz. Dla pewności niech ktoś obserwuje miernik czy wciąż pokazuje 0 a ty ruszaj kablami, bo może się okazać, że przewód jest przetarty i podczas machania nim rozłącza się.

Pozdroofka

Napisano

> kosmos to np zaczyna od 60 i leci do 70-kilku w krokach co pół

> stopnia co sekundę. albo kreseczki czyli nic nie pokazuje. i tak

> w kółko

Ja bym powiedział że padł ci czujnik, przerabiałem to tak około stycznia. Pokazywał jak chciał. W styczniu potrafił pokazać 60C* żeby za chwilę pokazać kreski a za kawałek temperaturę poprawną. Dni w których pokazywał dobrze było coraz mniej aż w końcu cały czas wyświetlał kreski. Po sprawdzeniu czujnika omomierzem pokazywał jakąś tam rezystancję i w miarę ogrzewania rezystancja się zmieniała ale była duuuuużo niższa niż powinna. Zapodałem we wtyczkę rezystor tak ze 2Kohm i pokazał mi jakąś temperaturę więc prawie pewny że TID ok kupiłem nowy czujnik i jest dobrze. Tak na marginesie czujnik można zastąpić (i tu nie jestem pewny ale było na forum) termistorem NTC 4,7Kohm ale trzeba to sprawdzić w szukajce.

EDIT:

A jednak dobrze kojarzyłem opisane jest to tutaj

Napisano

Sprawdź dokładnie cały przewód i wtyczkę. Może jakimś cudem dostało się tam trochę wody i styki zaśniedziały.

U mnie też termometr wariował - przy temp na zewnątrz 20 stopni pokazywał ok 45 jak się później okazało czujnik był odcięty confused.gif i poprzedni właściciel dolutował kawałek innego przewodu, (dość niedbale) założył wtyczkę i podłączył.

Przez pewien czas działało dobrze. Wymieniłem cały przewód na nowy i od tamtej pory działa bezbłędnie.

Masakra przy przeciąganiu przewodu przez przegrodę silnik/kabina passed_out.gif

Napisano
  • Autor

teraz pada mi podswietlenie tida. dziala tylko po stuknieciu albo wcale. zarowki dobre. zapala sie jak chce. a po ciemku lipnie widac zeby.GIF moze by sie skusic na mida z odzysku?

Napisano

> teraz pada mi podswietlenie tida. dziala tylko po stuknieciu albo

> wcale. zarowki dobre.

Albo popraw luty na płytce, albo mocowanie wtyczki lub taśmy w TIDzie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

przelutowalem. przeczyscilem styki przy czujniku i działa. dziekowac za rady zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.