Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x20xev problemik na jalowym

Featured Replies

Napisano

pytam w imieniu kolegi . Mianowicie koles ma silnik w AII ja wyzej i na jalowym ma problem z utrzymaniem obrotow na jalowym jak jest zimny chodzi na traktor na benzynie, a na lpg nie ma najmniejszego problemu . Jak sie rozgrzeje to jest juz lepiej. Panowie i Panie czego sie uczepic w czym moze tkwic przyczyna bledow nie ma sprawdzane techem i tez nic nie wyswietla. Mowi , ze czasami jak przyspiesza to jak by u brakowalo macy a nagle dochodzi i jest ok czyli cos na zasadzie pojawiam sie i znikam. Mowil, ze kiedys przyczyszczal wtryskiwacze magicznym plynem STP i na jakis czas pomoglo i teraz a piac znowu to samo. Proszeo porady i sugestie dzieki z gory.

pozdro

Napisano

problem z obrotami na jałowym na noPB może powodować krokowiec lub lewe powietrze

a jaka ma instalacje LPG?

Napisano
  • Autor

> problem z obrotami na jałowym na noPB może powodować krokowiec lub

> lewe powietrze

> a jaka ma instalacje LPG?

full sekwencja II gen

Napisano
  • Autor

> full sekwencja II gen

1 kwietnia już dawno był hehe.gif

Napisano
  • Autor

> 1 kwietnia już dawno był

sluchaj nie wiem wiem, ze ma sekwencje ale ktorej generacji i jakiej firmy nie mam pojecia

Napisano
  • Autor

> sekwencja II gen

nie czekam na szyderstwa tylko na pomoc w konkretnej sprawie

Napisano

> nie czekam na szyderstwa tylko na pomoc w konkretnej sprawie

Ale właśnie nie możemy załapać czy sekwencja czy II gen?

Napisano
  • Autor

> sluchaj nie wiem wiem, ze ma sekwencje ale ktorej generacji i jakiej

> firmy nie mam pojecia

To nie miało być złośliwe. Też czesto walnę jakąś gapę. Jest sekwencja i jest II generacja. wink.gif

Napisano

offtopic.gif

tak patrzę na podpis i chciałem zapytać

Jaki masz silnik w swojej Astrze C20LET, czy inny z dołożoną turbiną?

Napisano

A w temacie tego wątku...

Jeżeli to II gen to przypadłość, która opisałeś jest często spotykana. ECU uczy się głupot podczas jazdy na LPG i potem nie radzi sobie ze sterowaniem na noPB.

Czy po dłuższej jeździe na noPB problem ustępuje?

Napisano
  • Autor

> To nie miało być złośliwe. Też czesto walnę jakąś gapę. Jest

> sekwencja i jest II generacja.

ma sekwencje to wiem ale co z nia i jak nie wiem. Dobra le co ma do tego lpg skoro automatycznie omp i tak odpala silnik z nopb - moze to i lamerskie pytanie ale z gazem mam do czynienia tyle co se papierosa podpalam smile.gif

Napisano

no ale przecież napisałem że komp benzynowy ustawia sobie parametry pracy na podstawie sygnałów dochodzących do niego z różnych czujników i na tej podstawie steruje pracą wtrysków jeśli te sygnały nie mają związku z jazdą na benzynie tylko na LPG to są przekłamane (emulacja sondy lambda). I potem musi trochę popracować na benzynie żeby się do tego paliwa zaadaptować. Jeżeli kolega jeździ przede wszystkim na LPG to taki jest właśnie efekt.

Ale teraz nie jestem do końca przekonany że tam jest sekwencja bo w przy niej tak być nie powinno ponieważ komp wtrysku LPG jest sterowany sygnałami z wtrysków benzyny i nie ma emulacji sygnału sondy lambda.

Napisano

> tak patrzę na podpis i chciałem zapytać

> Jaki masz silnik w swojej Astrze C20LET, czy inny z dołożoną turbiną?

X20XEV z dołożoną turbiną.

Napisano

Jesli II generacja to jak ktos napisal wyzej moze wystapic problem z emulacja sondy lambda. Jesli sygnal jest tylko troche sfalszowany to problemy beda wystepowac po pewnym czasie, jesli jest kompletnie zla emulacja to po 20km na LPG auto nie bedzie chcialo jezdzic na NoPB. Sam przerabialem ten temat zaraz po zalozeniu instalacji wlasnie do x20xev. Niech Twoj kumpel przejedzie jakies 50km na benzynie i wtedy zobaczy jakie sa objawy, czy moze juz jest wszystko ok. U mnie przy zlej emulacji samochod wogole nie przyspieszal na benzynie, a na wolnych obrotach mial straszne drgawki - wszystko przez zbyt uboga mieszanke, komp dostawal sygnal z emulatora o zbyt bogatej mieszansce i z biegiem km caly czas ja zubozal. Efektem tego jest mozliwosc normalnej jazdy tylko na gazie. Jesli chodzi o sekwencje to sie nie wypowiadam, bo nie mam.

Napisano

Jak pisałem przy sekwencji nie ma emulacji sondy lambda a czasy wtrysków LPG są dobierane na podstawie sygnałów wtrysków noPB z uwzględnieniem współczynników korekcyjnych. Dokonuje się tego przez odpowiednia kalibrację (uczenie) sterownika LPG.

zmitradj podaj nazwę sterownika LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.