Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka głębokość bieżnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jaka powinna być głębokość bieżnika w oponach zimowych ??

Napisano

> Jaka powinna być głębokość bieżnika w oponach zimowych ??

Quote:

Zgodnie z przepisami opona może mieć bieżnik o głębokości minimum 1,6 mm. Ale aby opona zimowa spełniała swoje zadanie musi mieć bieżnik o głębokości co najmniej 4 mm. Jeśli jest niższy nadaje się do wymiany.

Zrodlo

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Zgodnie z przepisami opona może mieć bieżnik o głębokości minimum 1,6

> mm. Ale aby opona zimowa spełniała swoje zadanie musi mieć

> bieżnik o głębokości co najmniej 4 mm. Jeśli jest niższy nadaje

> się do wymiany.

> Zrodlo

OK OK oK

Zamierzam kupić tzw. "używki" i zastanawiam się ile musi mieć bieżnik żeby je wartało kupić ?

Żeby ze 2 sezony pojeździć ...... hmm.gif

Napisano

> Zamierzam kupić tzw. "używki" i zastanawiam się ile musi mieć bieżnik żeby je wartało kupić ?

> Żeby ze 2 sezony pojeździć ......

6-7mm Czasem sie trafiaja uzywki po 1-2 sezonach i beda ok chyba ze ktos pol lata na nich jezdzil screwy.gif

Ja kupilem w zeszlym roku 7mm GT3 zeby.GIF z rocznika 05.

Napisano

> Witam,

> Jaka powinna być głębokość bieżnika w oponach zimowych ??

Kupileemkiedys uzywki niby dobre kapcie MICHELIN Alpine mialy jakies 5 mm bieznika czyli powinno dac sie jezdzic... ale zima byla ciezka i dluga i pare razy zdazalo mi sie na nich "pojezdzic"... zwlaszcza, ze jezdze duzo i ten milimetr szybko zniknal... nastepna zime jezdzilem juz na noweczkach kleberach krisalp ... i to bylo niebo a ziemia... na korzysc oczywiscie opon nowych...

wiec jak ktos jezdzi sporo to lepiej darowac sobie uzywki i zakupic nowe oponki...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> wiec jak ktos jezdzi sporo to lepiej darowac sobie uzywki i zakupic

> nowe oponki...

A właśnie ja za dużo nie jeżdżę.

No nic pojadę i zobaczę co tam mają.

THX za porady 20.GIF

Napisano

> Kupileemkiedys uzywki niby dobre kapcie MICHELIN Alpine mialy jakies 5 mm bieznika czyli powinno dac sie jezdzic... ale zima byla ciezka i dluga i pare razy zdazalo mi sie na nich "pojezdzic"...

W sumie to dobrze mowisz. Jak ktos niebardzo sie zna na oponach lub i niema zaufanego czlowieka ktory je sprzedaje to lepiej zeby kupil nowki.

Ja wiem ze dobrze kupione uzywki beda sluzyc przez kilka sezonow a roznica w cenie bedzie widoczna.

Napisano

Bardzo prosto sprawdzić do jakiej głębokości bieżnika producent sugeruje jeszcze jazdę na danej oponce - każda oponka ma zamontowany wskaźnik fabryczny dopuszczalną głębokość bieżnika i po problemie. I nad czym tu się zastanawiać i dyskutować boozing.gif

Napisano
  • Autor

a zaufanego czlowieka ktory je sprzedaje to lepiej zeby

> kupil nowki.

Ano właśnie nie mam takiego kolesia .........

> Ja wiem ze dobrze kupione uzywki beda sluzyc przez kilka sezonow a

Tez tak słyszałem

> roznica w cenie bedzie widoczna.

I to znacząca waytogo.gif

Jeszcze w przyszłym tygodniu pojadę z kumplem do hurtowni - kumpel ma tam znajomego waytogo.gif

Napisano

> a zaufanego czlowieka ktory je sprzedaje to lepiej zeby

tak sie sklada ze te uzywki kupilem u dobrego znajomego i nadal jest on moim znajomym poniewaz wiedzial czego poszukuje i takie znalazl... dobre gumy uzywane niestety w praktyce okazalo sie ze nowki sztuki nawet niby klasy nizszej niz uzywki to niebo a ziemia... jednak jesli jezdzisz malo to moze tych mm, ktore zostaly na uzywce nie uda Ci sie zedrzec w zimie...

pozdr.

M.

Napisano

> tak sie sklada ze te uzywki kupilem u dobrego znajomego i nadal jest on moim znajomym poniewaz wiedzial czego poszukuje i takie znalazl...

Mam takiego samego kolege ok.gif

> niestety w praktyce okazalo sie ze nowki sztuki nawet niby klasy nizszej niz uzywki to niebo a ziemia...

Nie twierdze ze niemasz racji... jednak to troche sie kluci z tym co napisales wyzej o Twoim znajomym...

Osobiscie kupilem uzywki oponki i moze nie trzaskam po 100kkm rocznie ale 2-3 razy w roku zmieniam olej wiec troche jezdze zeby.GIF Mam 2 auta + sluzbowe...

> jednak jesli jezdzisz malo to moze tych mm, ktore zostaly na uzywce nie uda Ci sie zedrzec w zimie...

Juz pisalem wyzej. Poprostu sa opony i opony zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.