Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,2 problemy z temp

Featured Replies

Napisano

było tak: w trasie 87 C i git,

jazda za innym autkiem ok 60 - 80km/h temp wzrastała do 110 C nawet, w korkach to samo, chwila i wiatrak się włączał dopiero przy 110 C; wyciek spod uszczelki termostatu (termostat nowy założony w grudniu)

i teraz:

- wymieniony czujnik wiatraka na chłodnicy, chłodnica, płyn chłodniczy, cieknąca uszczelka.

objawy teraz:

- po pierwszym odpaleniu fajnie, temp wzrosła do 90 po czym opadła do 80 (termostat sie otworzył), potem wzrost do 95 i wiatrak start (czyli niby wszystko oki)ale...

...po 200 km obserwacje jak niżej:

- trasa: 87 C, za innym autem ponownie do 100 C wzrost

- miasto: wiatrak włącza się przy 100 - 105C, ale schłodzić ma problem do 90 z powrotem, pod blokiem po przejażdżce silnik pracował z 5 minut, wiatrak wył jak dziki, temp nadal 105 C i dopiero włączenie ogrzewania do wewnątrz temp spadła do 90, wiatrak ucichł.

Do układu wlazło więcj niż 4l płynu, więc zapowietrzenie chyba nie wchodzi w grę, jesli tak to czego, bo z wężyka odpow. chłodnice leci ciurkiem płyn po odkręceniu, zero powietrza,

jeśli się zapchało to co, skoro pojemnośc układu dośc duża, gdyby sie zatkało to by nie wlazło tyle płynu.

Dla ułatwienia: silnik 1242 w CC zlosnik.gif

cuda na kiju crazy.gif

Napisano

> - wymieniony czujnik wiatraka na chłodnicy, chłodnica, płyn

a jaki ten czujnik wkreciles? (numer, kolor)

Napisano
  • Autor

> a jaki ten czujnik wkreciles? (numer, kolor)

zielony. ale na starym było to samo, najciekawsze jest to, że wiatrak jak już nawet pracuje to ma problem go schłodzić do 90

Napisano

> zielony. ale na starym było to samo, najciekawsze jest to, że wiatrak

> jak już nawet pracuje to ma problem go schłodzić do 90

panie u mnie rtemp nie skacze tak wysoko, ale ja mam czujnik z poldka tzw Letni i zalacza sie wczesniejchyba przy 87

i temp wiecej nie idzie niz 100*

Napisano

hmmm...powiem ci ze ja od momentu swapa takze borykam sie z niemal identyczna sytuacja...

Normalna temperatura to 100-105st wentyla wlacza sie przy 110. Ponadto zauwazylem ze wlacza sie zawsze po wylaczeniu zaplonu (przy temp 100-110). Wycieku spod termostatu nie widac.

Teraz w gorace dni nigdy nie udalo mu sie zejsci ponizej 95st. Nawet w trasie, wlaczenie ogrzewania niewiele pomaga...95 i stop. Uklad odpowietrzony...poki co nie bralem sie za wymiane czujnikow, ale chlodnice zostawilem z 1.1 a tam bylo ok!

Mam podejrzenia co do czujnika w bloku, zostawilem, ten co byl razem z silnikiem, moze on cos oszukuje? niewiem.gif

a moze TTTM ?

Napisano

A wiatrak nie powinien się każdorazowo włączać przy tej samej temperaturze confused.gif ??

Napisano
  • Autor

> A wiatrak nie powinien się każdorazowo włączać przy tej samej

> temperaturze ??

no w sumie powinien się włączać przy jednakowej temperaturze płynu go omywającego, nie zawsze jak widać ma się to jednakowo do temperatury w głowicy - skąd wskazanie na tablicy

generalnie teraz wlącza się w sumie jednakowo - przy 105 C powiedzmy, problem w tym że wiatrak się kręci a temp se stoi na tych 100 C, gdy nie ma zdecydowanego strumienia powietrza (jak w czasie jazdy) ponizej 90 C nie spadnie

Napisano

> generalnie teraz wlącza się w sumie jednakowo - przy 105 C powiedzmy,

> problem w tym że wiatrak się kręci a temp se stoi na tych 100 C,

ja tez tak mam. nigdy nie schlodzi do 90 stopni, zawsze praca wentylatora, to 110*-100*C.

> gdy nie ma zdecydowanego strumienia powietrza (jak w czasie

> jazdy) ponizej 90 C nie spadnie

a czy nie jest tak, ze im bardziej przygazowujesz, tym ciecz chlodzaca plynie szybciej?

ps. znowu mi sie jakies starocie przypomnialy: a wiatrak kreci sie w dobra strone?

ps2. czy pompa wody moze krecic w druga strony przy pokreceniu biegunow?

Napisano

> generalnie teraz wlącza się w sumie jednakowo - przy 105 C powiedzmy,

> problem w tym że wiatrak się kręci a temp se stoi na tych 100 C,

> gdy nie ma zdecydowanego strumienia powietrza (jak w czasie

> jazdy) ponizej 90 C nie spadnie

Ja miałem taką sytuację przed weekendem majowym, że jak jechałem, to wszystko było ok, tylko właśnie jak zatrzymałem się za jakimś samochodem, i stałem w korku, to temp lawinowo szła w górę i wiatrak w ogóle się nie włączał.

Aż dzień przed majówką miałem wystrzał płynu pod maską, i pęknał mi jeden z tych krućców które łączą węże idące przy nagrzewnicy - po tamtej wymianie jest wszystko ok, zawsze nawet w takie dni jak dziś załącza się przy ~90 st.C i tej wartości nie przekracza.

Mój wniosek z poprzedniego zdarzenia jest taki, że to, że wiatrak się włącza z opóźnieniem temp, może wynikać z tego, że jest za małe ciśnienie w ukł. chłodzenia, jakieś drobne nieszczelnośći, sparciałe albo cieknące przewody czy coś w tym stylu... ale to tylko takie dywagacje.

Pzdr.

Napisano

> Mój wniosek z poprzedniego zdarzenia jest taki, że to, że wiatrak się

> włącza z opóźnieniem temp, może wynikać z tego, że jest za małe

> ciśnienie w ukł. chłodzenia, jakieś drobne nieszczelnośći,

> sparciałe albo cieknące przewody czy coś w tym stylu... ale to

> tylko takie dywagacje.

> Pzdr.

raczej nie, u mnie troche cieknie plyn (gdzies przy wezach przed chlodnica) a wiatrak wlacza sie przy 87* i 100* nigdy nie przekracza ok.gif

@Dev mialem takie cuda kiedys u mnie, ale zmiana chlodnicy i termostasu (mialem jakis, ktory wlacza wiatrak o wiele pozniej) pomogla ok.gif

Napisano

> raczej nie, u mnie troche cieknie plyn (gdzies przy wezach przed

> chlodnica) a wiatrak wlacza sie przy 87* i 100* nigdy nie

> przekracza

No fakt, ale tak jak napisałem, u mnie to był jedyna zdiagnozowana przyczyna... samo się przecież nie naprawiło zlosnik.gif

Napisano

> No fakt, ale tak jak napisałem, u mnie to był jedyna zdiagnozowana

> przyczyna... samo się przecież nie naprawiło

to nie wiem zlosnik.gif

w takie dni jak teraz, jezdze praktycznie z caly czas wlaczonym wiatrakiem, ale temp jest bezpieczna waytogo.gif

Napisano

Mam miedziana chlodnice i silnik wentylatora wiekszy.

W zderzaku wyciete wszystkie kratki i niemam zadnych problemow z zbyt wysoka temeratura.

Wskaznik nawet nie przekracza 95stopni.

Na trasie jakies 80stopni.

W czasie postoju wiatrak wlancza sie na chwile, a nie tak jak u was, ze chodzi caly czas.

Napisano

> to nie wiem

> w takie dni jak teraz, jezdze praktycznie z caly czas wlaczonym

> wiatrakiem, ale temp jest bezpieczna

Nie no u mnie się włącza tylko jak stoję... ale fakt, mam trochę inny zderzak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> raczej nie, u mnie troche cieknie plyn (gdzies przy wezach przed

> chlodnica) a wiatrak wlacza sie przy 87* i 100* nigdy nie

> przekracza

> @Dev mialem takie cuda kiedys u mnie, ale zmiana chlodnicy i

> termostasu (mialem jakis, ktory wlacza wiatrak o wiele pozniej)

> pomogla

termostat Ci włączał wiatrak chłodnicy? smile.gif, jedynie duży obieg

jedyne co mi przychodzi do głowy że moze nie do końca sie otwiera, ale niby w grudniu założony był nowy no i jak zimny silnik nagrzewam to otwiera się przy wskazaniu 90 i schodzi do 80 no i w trasie temp trzyma wskazanie 87C co mi pozwala sądzic ze termostat jest ok

Napisano

oj panie chyba wiekszosc kto ma 1.2 ma takie problemy nawet z 1.1 bywaja takie cuda ,tez mialem taki problem i w srodku lata wlanczalem ogrzewane sciana.gifsciana.gif troszke głupota bo ty sie gotujesz i tu jescze siepłym se walniesz w dzioba i jest wesoło zlosnik.gif powiedzialem DOSC i zrobilem pstryczek na wentylator od chłodnicy teraz jak cos mi niepasuje albo strasznie upalny dzien i wjezdzam w jakies zakorkowane miasto pstryczek ciap i mam wszystko w zupie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif z pstryczkiem prosta sprawa wydarłem z wtyczki kable idace do czojnika wlutowałem tam 2 dodatkowe i pusciłem do kabiny (mały czerwony pstryczek sie ładnie miesci tam gdzie w 700 jest ssanie, od pstryczka pusciłem przewod + i podłaczyłem pod czerwoną diodke , mase znalazłem gdzies i robi za - do diodki a sama diodke umiescilem w budziku tak gdzie w 700 jest diodka ktora pokazuje ze motor sie gotuje zlosnik.gif przekaznika nie trzeba , kable zimne ,pstryczek tez

Napisano

> zrobilem pstryczek na wentylator od chłodnicy teraz jak

> cos mi niepasuje albo strasznie upalny dzien i wjezdzam w jakies

> zakorkowane miasto pstryczek ciap i mam wszystko w zupie

ZTCP Dev juz ma taki pstryczek zlosnik.gif

Napisano

> termostat Ci włączał wiatrak chłodnicy? ,

pomylilo mi sie z czujnikiem zlosnik.gif

ale termostat tez zmienialem

Napisano

> Nie no u mnie się włącza tylko jak stoję... ale fakt, mam trochę inny

> zderzak

ja mam u siebie wyciete te "prostokaty", zostala tylko "kratka", wiec nawiew jest zlosnik.gif

w trasie mam ~80*, ale podczas wolnej jazdy momentalnie wlacza sie wiatrak, na kazdych swiatlach tez smile.gif

wazne, ze nie przekracza 100* ok.gif

Napisano
  • Autor
Czy na seryjną chłodnicę da radę założyć "plug and play" większy rozmiarami wiatrak? Jesli tak, to ode czego? smile.gif Żeby choć mi na postoju w korku szybciej płyn schładzało smile.gif
Napisano

> Czy na seryjną chłodnicę da radę założyć "plug and play" większy

> rozmiarami wiatrak? Jesli tak, to ode czego? Żeby choć mi na

> postoju w korku szybciej płyn schładzało

chyba od brawo pasował z tego co pamętam, miał więcej łopatek i szybciej sie kręcił zlosnik.gif ale trzeba było delikatnie ztjunować mocowanie.

Napisano
  • Autor

> chyba od brawo pasował z tego co pamętam, miał więcej łopatek i

> szybciej sie kręcił ale trzeba było delikatnie ztjunować

> mocowanie.

że w sensie ze silnikiem wraz, a gdyby sam wentylator a napęd ten co jest, da sie? Znaczy silniczek pociagnie większy wiatrak?

Napisano

> Czy na seryjną chłodnicę da radę założyć "plug and play" większy

> rozmiarami wiatrak? Jesli tak, to ode czego? Żeby choć mi na

> postoju w korku szybciej płyn schładzało

cos mi sie kojarzy, ze Polonez albo DF, chyba Czuczu kiedys pisal, ale glowy sobie uciac nie dam palacz.gif

Napisano

> cos mi sie kojarzy, ze Polonez albo DF, chyba Czuczu kiedys pisal,

> ale glowy sobie uciac nie dam

[LiNK]

Napisano
  • Autor

> [LiNK]

Wsio fajnie ale tu jest mowa o silniku z poldolota a wiatrak zostaje ten sam, a ja siem pytam czy mozna na silniczk z cc załozyc prosto większy wiatrak, jeśli tak to z czego?

Napisano

> Wsio fajnie ale tu jest mowa o silniku z poldolota a wiatrak zostaje

> ten sam, a ja siem pytam czy mozna na silniczk z cc załozyc

> prosto większy wiatrak, jeśli tak to z czego?

wiem, ale szukalem, zeby sie upewnic i postanowilem juz wrzucic linka, jak znalazlem. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.