Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gasnie,dusi sie przerywa

Featured Replies

Napisano

potzrebuje pomocy.mam opla 1.4 +lpg 1992r.od pewnego czasu autko mi gasnie dusi sie przerywa i to bez wzgledu czy jest na gazie czy benzynie.auto poszlo do elektromechanika i przeszlo diagnostyke niestety nic nie wykazalo i nie wiedza co to moze byc.prosze o porady.pozdrawiam.dodam ze dzieje sie to jak auto jest zimne czyli rano

Napisano

My ciebie też witamy wink.gif

Skoro na gazie i na benzynie to najprawdopodobniej coś z zapłonem. Obstawiam moduł (tym bardziej, że diagnostyka nie wykrywa jego uszkodzenia).

Myslę, że machanior wykryłby kiepskie świece albo przewody WN oraz zużuty palec i kopułke.

ale skoro pojawiłeś sie u nas to uwagi:

> usterka

To wiemy, bo inaczej byśnie pisał na kąciku technicznym wink.gif Wyedytuj posta i zatytułuj go w taki sposób aby wiązało się to z jego treścią czyli rodzajem usterki. Później szukarka łatwiej go odnajdzie.

Poza tym dopisz sobie do profilu albo do podpisu rodzaj silnika, nie bedzie potem postów "ale o jakim silniku mówimy?" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> potzrebuje pomocy.mam opla 1.4 +lpg 1992r.od pewnego czasu autko mi

> gasnie dusi sie przerywa i to bez wzgledu czy jest na gazie czy

> benzynie.auto poszlo do elektromechanika i przeszlo diagnostyke

> niestety nic nie wykazalo i nie wiedza co to moze byc.prosze o

> porady.pozdrawiam

Widać moduły maja określony okres życia smile.gif

Zawsze lepiej sie upewnić, bo koszt nowego zamiennika to ok 100zł.

Objawy to gaśniecie podczas jazdy, przerywanie (czyli jedziesz i nie ciągnie, a za chwile jedziesz dalej), problem z odpaleniem jak zgaśnie. Usterka zazwyczaj objawia sie gdy moduł sie nagrzeje czyli w lato najczęściej wink.gif

Diagnostyka nic nie wykryje, modułu nie pomierzysz, jedynie podmiana wchodzi w grę. jeśli rozwiniesz posta i napiszesz okoliczności w których sie to dzieje to można będzie lepiej Ci pomoc smile.gif

Napisano

Obawiam się, że kolega cyjo okaże się być zwyklym "meteorem": zarejestrował się, zadał pytanie, uzyskał odpowiedź i pa pa... Jak w jakimś McDonaldzie...

Był na forum o 16:43, przeczytał odpowiedź ale widzę, że ani tytuł posta nie zmieniony, ani podpis czy profil. Jednym słowem zlewka totalna...

Napisano

> Był na forum o 16:43, przeczytał odpowiedź ale widzę, że ani tytuł

> posta nie zmieniony, ani podpis czy profil. Jednym słowem zlewka

> totalna...

Widzę, że big brother czuwa tongue.gif

A na poważnie to różnie mogło być... może wparował po pracy na minutę do domu, żeby zabrać pyfo i kiełbaski na grill'a w międzyczasie chwilowo zaglądając na forum cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

> Widzę, że big brother czuwa

I co z tego jak dziś wszyscy olewają... zlosnik.gif

> A na poważnie to różnie mogło być... może wparował po pracy na minutę

> do domu, żeby zabrać pyfo i kiełbaski na grill'a w międzyczasie

> chwilowo zaglądając na forum

No ale mógł wyedytować, choćby dla przyzwoitości i "dobrego wejścia w spoleczność" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Skoro na gazie i na benzynie to najprawdopodobniej coś z zapłonem.

> Obstawiam moduł (tym bardziej, że diagnostyka nie wykrywa jego

> uszkodzenia).

> Myslę, że machanior wykryłby kiepskie świece albo przewody WN oraz

> zużuty palec i kopułke.

Podczepię sie do tematu, bo występuje u mnie podobny problem. Odczuwalny jest brak mocy, pozatym przy gwałtownym wciśnięciu gazu na moment się zamula tak jakby dostał za dużo benzyny. Najbardziej efekt odczuwalny jest na 2 biegu na gazie,jak wcisnę pedał do podłogi najpierw zaczyna się mulić i dopiro przy wyższych obrotach dostaje nagle kopa jakby sie włączycyło jakieś turbo.

Dodam, że świece, kable, kopułka, palec wymienione, filtry też. Podmieniałem dzisiaj również potencjometr przepustnicy i map sensor z kadeta i to samo.

Napisano

> występuje u mnie podobny problem.

Niestety, Twój problem jest zupełnie inny wink.gif

> Dodam, że świece, kable, kopułka, palec wymienione, filtry też.

> Podmieniałem dzisiaj również potencjometr przepustnicy i map

> sensor z kadeta i to samo.

Może masz zapłon przestawiony? To stało się nagle czy stopniowo słabł coraz bardziej? Może pasek rozrządu przeskoczył?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

nie jestem zwyklym "meteorem"tak jak napisales tylko mam ograniczony dostep do netu gdyz jestem na misji w afganistanie.autem jezdzi moja kobieta.i nie bardzo wiem jeszcze gdzie mam dokonac tych zmian smile.gif.dodam tylko jeszcze ze ta usterka o ktorej pisze dzieje sie tylko jak auto jest zimne czyli rano.

Napisano

> gdyz jestem na misji w afganistanie

Polska, Afganistan, Ksieżyc... Nie ma znaczenia, zasady są takie same wink.gif

> autem jezdzi moja kobieta.

To spore utrudnienie, bo nie mamy wiadomości z pierwszej ręki tylko przekazywane.

> dodam tylko jeszcze ze ta usterka o ktorej pisze dzieje

> sie tylko jak auto jest zimne czyli rano.

Może gdzieś wilgoć się zbiera pod kopułką, albo na przewodach WN. Odpala na gazie czy na benzynie? Trzeba by sprawdzić wydajność pomki i ciśnienie paliwa RANO.

Trudno będzie Ci pomóc bo nie jesteś w stanie sam sprawdzać tego co Ci podsuniemy na forum, nie sądzę aby Twoja kobieta też się za to brała. wink.gif Tak czy inaczej zaprowadzi auto do mechanika. Tylko jakiego porządnego który pozagląda wszędzie a nie tylko podłączy pod komputer i powie, że błedów nie ma (jak to było w tym przypadku o ile dobrze zrozumiałem Twojego pierwszego posta.)

> nie bardzo wiem jeszcze gdzie mam dokonac tych

> zmian .

Twój profil jest dostepny po kliknięciu w "Panel sterowania " na górze strony, nastepnie w sekcji "Głowna konfiguracja" edytuj "Ustawienia osobiste, adres e-mail, hasło, etc.". Tam znajdziesz okienko "Podpis (maksimum 210znaków). Możesz użyć MarkUp'u" gdzie ustawisz sobie podpis (możesz dać rodzaj auta i typ silnika) oraz kienko "Samochód"

Aby zmienić tytuł wątku, kliknij w "Edycja" przy Twoim pierwszym poście.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

odpala zawsze na benzynie.iczasem dlugo meczy zanim odpali.elektromechanik byl pewien ze to czujnik temperatury cieczy ale zostal wymieniony i nic.powiedzial ze trzeba przyjsc jak usterka sie uwidoczni czyli auto przestanie jezdzic smile.gif.moglbym wyslac kobiete do opla ale nie wiem czy warto bo jak maja podlaczyc i nic nie wykazac to szkoda 200zl.

Napisano

> odpala zawsze na benzynie.iczasem dlugo meczy zanim

> odpali.

Próbowala wciskać pedał gazu czy nie?

> elektromechanik byl pewien ze to czujnik temperatury

> cieczy ale zostal wymieniony i nic.

Gdyby to była wina czujnika to byłby problem zawsze na zimnym a nie tylko rano. I nie chodziłoby o brak odpalenia tylko odpaliłby i szarpał zanim by się choć trochę nie nagrzał.

> moglbym

> wyslac kobiete do opla ale nie wiem czy warto bo jak maja

> podlaczyc i nic nie wykazac to szkoda 200zl.

Chyba nie będzie innego wyjścia (niekoniecznie do Opla, wystarczy kumaty mechanik) bo ani Ty z Afganistanu ani żaden forumowicz z domu zdalnie tego nie naprawi...

P.S.

Nie jestem upierdliwy ale konsekwentny i trzeci raz proszę o zmianę tytułu "usterka"

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

a co ja mam wpisac w temacie? smile.gif od dwoch dni wciska pedal gazu bo ktos jej to powiedzial i powiedziala ze przy odpalaniu jest lepiej ale moze jest to przypadek nie wiem.tylko jak teraz znalezc dobrego mechanika? smile.gifpozdrawiam

Napisano

> a co ja mam wpisac w temacie?

A co byś wpisał w szukarce gdybyś chciał znaleść na forum przypadek podobny do Twojego? Bo przecież nie "usterka" zlosnik.gif Pewnie byś szukał słów" szarpie", "dusi się" itp...

> tylko jak teraz

> znalezc dobrego mechanika?

Ma być taki, który używa komputera nie tylko do czytania kodów błędów ale takiego, który potrafi odczytać parametry silnika i podzespołów w czasie rzeczywistym.

Jeżeli odpalenie z wciśniętym pedałem gazu czyli ręczne, a raczej nożne wink.gif podniesienie obrotów zamiast automatycznego pomogłoby to rzeczywiście wskazywałoby na czujnik temperatury. Ale skoro mechanik wymienił i nie ma poprawy to są dwie możliwości: albo wymienił nie ten czujnik wink.gif albo czujnik był OK ale np zwarcie na przewodzie między czujnikiem a ECU. I tu właśnie kłania się kumaty mechanik, który odczyta jaka temperatura jest przekazywana z czujnika do ECU.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

temat zaraz zostanie zmieniony.a o drugie to jestem swiezakiem i nie wiedzialem smile.gif.to co teraz napisales to czrna magia ale najgorsze jest to jak moja kobieta ma znalezc dobrego mechanika.chyba przepisze jej to wszystko co napisales i niech chodzi i bedzie czytac co ma sprawdzic wink.gifdzieki za podpowiedzi

Napisano

> a o drugie to jestem swiezakiem i nie

> wiedzialem .

I dlatego ten wątek jeszcze nie wylądował w koszu... wink.gif

> to co teraz napisales to czrna magia ale najgorsze

> jest to jak moja kobieta ma znalezc dobrego mechanika.chyba

> przepisze jej to wszystko co napisales i niech chodzi i bedzie

> czytac co ma sprawdzic

Czekaj.... Dziś i jutro nie bedzie szukać. Weekend jest wink.gif Poczekaj, może pojawi się na forum ktoś z Jeleniej albo z okolic i doradzi jakiegoś mechaniora albo sam się pofatyguje i obejrzy czemu Twoja astra rzuciła palenie. Sobota, ludzie imprezują to i na forum pustki smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

temat juz zmieniony.wsumie napisalem to co mi podpowiedziales wink.gif dzieki.zupelnie zapomnialem ze to sobota i wekend ale tu dni nie licze.milego wieczoru wink.gifpozdrawiam

Napisano

> temat juz zmieniony.

waytogo.gif

> milego wieczoru

Dzięki. Nie wiem czego Tobie życzyć... Może okop się porządnie i nie zaśnij na warcie wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Próbowala wciskać pedał gazu czy nie?

> Gdyby to była wina czujnika to byłby problem zawsze na zimnym a nie

> tylko rano. I nie chodziłoby o brak odpalenia tylko odpaliłby i

> szarpał zanim by się choć trochę nie nagrzał.

> Chyba nie będzie innego wyjścia (niekoniecznie do Opla, wystarczy

> kumaty mechanik) bo ani Ty z Afganistanu ani żaden forumowicz z

> domu zdalnie tego nie naprawi...

> P.S.

> Nie jestem upierdliwy ale konsekwentny i trzeci raz proszę o zmianę

> tytułu "usterka"

> Pozdroofka

Że sie tak chcący wtrącę... a czemu nikt nie przytoczy sprawy krokowca ? Wszak jak sie przytnie, to problem z odpaleniem jest, jak sie wciśnie lekko gaz, jak już nie raz pisałem, to da sie odpalić, ale bez "gazu" silnik zdechnie, tak samo jak sie przycina na "światłach" jedziesz krokowy jest zamknięty, puszczasz gaz, dochodzi do obrotów biegu jałowego i krokowy sie powinien otworzyć, a jak sie zatnie to gaśnie silnik...

Napisano

> Że sie tak chcący wtrącę... a czemu nikt nie przytoczy sprawy

> krokowca ?

Bo cyjo w pierwszym poscie pisał, że sprawa dotyczy wyłącznie zimnego silnika. Krokowy działa zawsze przy odpalaniu, niezależnie od temperatury silnika wink.gif

> jedziesz krokowy jest zamknięty,

> puszczasz gaz, dochodzi do obrotów biegu jałowego i krokowy sie

> powinien otworzyć

No niestety nie. Jeżeli silnik jest nagrzany to nie ma potrzeby aby ECU podnosił obroty przez otwieranie krokowego. Na nagrzanym silniku możesz odłaczyć wtyczkę krokowego i nie ma to wpływu na wolne obroty silnika.

Pozdroofka

Napisano

> Bo cyjo w pierwszym poscie pisał, że sprawa dotyczy wyłącznie zimnego

> silnika. Krokowy działa zawsze przy odpalaniu, niezależnie od

> temperatury silnika

> No niestety nie. Jeżeli silnik jest nagrzany to nie ma potrzeby aby

> ECU podnosił obroty przez otwieranie krokowego. Na nagrzanym

> silniku możesz odłaczyć wtyczkę krokowego i nie ma to wpływu na

> wolne obroty silnika.

> Pozdroofka

Chyba jutro zrobie pewnien experyment i sprawdze jak to jest naprawde biglaugh.gif Napewno napisze wyniki smile.gif a teraz ide lulu, o 4 odbieram kumpla z weseliska, oby mnie Asterka w nocy nie zawiodła 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Chyba jutro zrobie pewnien experyment i sprawdze jak to jest naprawde

> Napewno napisze wyniki a teraz ide lulu, o 4 odbieram kumpla z

> weseliska, oby mnie Asterka w nocy nie zawiodła

Chociaż w nocy nie rób eksperymentów z autem zlosnik.gif

Nagrzej silnik i odłącz krokowy.

Pozdroofka

Napisano

> Może masz zapłon przestawiony? To stało się nagle czy stopniowo słabł

> coraz bardziej? Może pasek rozrządu przeskoczył?

Zapłon jest raczej ok, bo sprawdzałem z lampą. Sonda również wydaje się sprawna - wahania napięcia od 0,2 do 0,9 V. Odłączyłem również wydech tuż przy kolektorze aby sprawdzić czy katalizator nie jest zapchany i nic frown.gif Problem narastał stopniowo już od kilku miesięcy.

Najbardziej widać na benzynie, jak wciskam gaz do końca gwałtownie, to zamiast wchodzić na obroty sie dusi na moment i dopiero po 1-2 sekundach się rozkręca.

Napisano

> Zapłon jest raczej ok, bo sprawdzałem z lampą. Sonda również wydaje

> się sprawna - wahania napięcia od 0,2 do 0,9 V. Odłączyłem

> również wydech tuż przy kolektorze aby sprawdzić czy katalizator

> nie jest zapchany i nic Problem narastał stopniowo już od

> kilku miesięcy.

> Najbardziej widać na benzynie, jak wciskam gaz do końca gwałtownie,

> to zamiast wchodzić na obroty sie dusi na moment i dopiero po

> 1-2 sekundach się rozkręca.

Wiesz, powiem ze to raczej wydaje sie normalne, bo u mnie jest tak samo, jak daje gaz do dechy to ma taka dziurę... (na ile to jest normalne to nie wiem, ale gazu prosto w dechce sie nie daje tylko stopniowo) Wyczytałem kiedyś na elektrodzie.pl ze winowajca może być zużyty trzpień na kole wałka rozrządu, albo na kole wału, już nie pamiętam, ale zużycie powodowało luz i małe rozsynchronizowanie rozrządu. Może bardziej doświadczeni będą wiedzieć dokładnie o co chodziło.

Napisano

> Wiesz, powiem ze to raczej wydaje sie normalne, bo u mnie jest tak

> samo, jak daje gaz do dechy to ma taka dziurę... (na ile to jest

> normalne to nie wiem, ale gazu prosto w dechce sie nie daje

> tylko stopniowo)

Czy to jest normalne to nie wiem, bo kiedyś było wszystko dobrze. Podobnie miałem jak gaz wstawiałem i niedokręcili dobrze tych śrub, co trzymają wtrysk cały. 'Lewe' powietrze wtedy się dostawało i było podobne objawy.

Napisano
  • Autor

jeszcze dzisiaj kobieta powiedziala mi ze jak dodaje rano gazu przy ruszeniu to mijaja jakies 2,3 sekundy zanim lapie.jutro jedzie do mechanika no i zobaczymy.dam znac.

Napisano
  • Autor

byla u mechanika i zmienil troszke mieszanke na paliwie i na gazie bo cos bylo zle zmienil tez parametryna benzynie.powiedzial zeby zminic filtr benzyny i dzisiaj cgyba to zrobi i jesli to nie pomorzeto wtedy ma zostawic autoi on podlaczypod komputer i zobaczy czy przypadkiem nie jest do wymianypompa paliwa.ja sie nie znam a wy co sadzicie otym?pozdrawiam

Napisano
  • Autor

....i zaplacila 50 zl to chyba nie tak zle wink.gif

Napisano
  • Autor

no i nic nie pomoglo.byla dzisiaj znowu u mechanika i ma zostawic auto na noc zeby zrana sam mogl zobaczyc co i jak i zrobic mu dokladna diagnostyke.podejrzewa pompe paliwa chyba sie wykosztuje troszke jak za kazdym raze bede zmienial cos a to nie pomoze. niewiem.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

napisze tylko ze szukali nie wiem czego ale za trzwcim razem jeden z mechanikow wkoncu odkryl ze byla to kopula i palec smile.gifi auto chodzi juz normalnie.dodam tylko ze wzial za wizyte 30zl.pozdrawiam

Napisano

> napisze tylko ze szukali nie wiem czego ale za trzwcim razem jeden z

> mechanikow wkoncu odkryl ze byla to kopula i palec i auto chodzi

> juz normalnie.dodam tylko ze wzial za wizyte 30zl.pozdrawiam

A zobacz co napisalem w odpowiedzi na Twój pierwszy post:

Quote:

Skoro na gazie i na benzynie to najprawdopodobniej coś z zapłonem. Obstawiam moduł (tym bardziej, że diagnostyka nie wykrywa jego uszkodzenia).

Myslę, że machanior wykryłby kiepskie świece albo przewody WN oraz zużuty palec i kopułke
.

Eeeeh te mechaniory....

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.