Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[manual] Reg pracy przerywanej wycieraczki w AII na APE 23

Featured Replies

Napisano

Zainspirowany manualem kol. pablo79 postanowiłem zaadaptować instalację w Astrze G pod przekaźnik APE 23. Działanie tego przekaźnika różni się trochę od stosowanych przeważnie w Astrach F przekaźników Opla, Volkswagena. Różnica polega na tym, że czas przerwy programuje się krótkimi naciśnięciami spryskiwacza - jak dla mnie rozwiązanie lepsze od częstego przełączania dźwigni wycieraczek. Poza tym nie ma konieczności wymiany manetki na tą z pokrętłem (potencjometrem).

Mój pomysł zakłada wykorzystanie tylko programowanego przekaźnika - w przeciwieństwie do kol. pablo79, gdzie przekaźnik programowany stanowi rozbudowę oryginalnego przekaźnika.

Bazując na schemacie Astry F zmodyfikowałem nieznacznie połączenia w Astrze G, tak że w tej chwili instalacja funkcjonalnie jest taka sama - widać to na schemacie.

279316970-7.jpg

Przejdźmy do konkretów - do wykonania modyfikacji będziemy potrzebowali:

- przekaźnik APE 23 / Hybryd H-178 / Skoda - typ podawany już na forum;

- podstawa przekaźnika, typowa (niekoniecznie);

- uszkodzony przekaźnik o takim samym rozkładzie styków - nie uwzględniając styku "J" (niekoniecznie);

- konektory żeńskie (5 szt.) i męskie (5 szt.),typowe jak do Fiat/ Polonez;

- konektory żeńskie głośnikowe: plus i minus - różnią się wymiarami - 2 szt.;

- peszel fi 10 - ok. 1,5 mb (niekoniecznie);

- przewody - ok. 7 mb;

- lutownica, cyna, taśma izolacyjna, itp narzędzia.

Zaczynamy (przynajmniej ja tak zrobiłem) od odpięcia akumulatora, potem demontaż obudowy kolumny kierowniczej, następnie wypinamy z zatrzasków i wysuwamy przełącznik wycieraczek. Przełącznik trzyma się w gnieździe przy pomocy dwóch zatrzasków - po ich odchyleniu wyciągamy go z gniazda.

Następnie demontujemy schowek koło kierowcy, tak by mieć dostęp do skrzynki bezpieczników.

Etap I

Dobieramy się do gniazda przełącznika: lokalizujemy żółto-czarny kabel, który wchodzi na pin "J" przełącznika - wysuwamy żółtą zawleczkę, przy pomocy cienkiego gwoździka odginamy ząbek wsuwki i ją wyciągamy, izolujemy dokładnie taśmą i mocujemy do wiązki przewodów, tak by się nie szwendał.

Ustalamy przybliżoną długość nowej wiązki: od przełącznika za skrzynkę bezpiecznikową.

W to miejsce wsuwamy nowy kabel z zarobionym konektorem żeńskim (głośnikowym - szerszym). Następnie lokalizujemy kabel czarno-czerwony, który wchodzi na pin "W" przełącznika, wyciągamy go w ten sam sposób i dolutowujemy do wsuwki kolejny nowy kabel i izolujemy taśmą, po czym wkładamy go na to samo miejsce - wkładamy z powrotem żółtą zawleczkę.

Teraz wyciągamy zawleczkę od dołu gniazda, znajdujemy brązowy kabel, który wchodzi na pin "31" przełącznika, dolutowujemy kolejny nowy kabel, izolujemy i wkładamy go na to samo miejsce - wkładamy z powrotem żółtą zawleczkę.

Na tym etapie mamy 3 nowe kabelki z przełącznika wycieraczek. Jeśli mamy różnokolorowe kable zapisujemy, z którego styku dany kolor wychodzi, jeśli jeden kolor to należy je oznakować i to zapisać. Tu mała uwaga - kabel brązowy to masa, którą można podać z dowolnego miejsca, np bliżej miejsca usytuowania naszego przekaźnika.

Przeciągamy naszą wiązkę tą samą drogą, którą wychodzą z kolumny oryginalne kable - ja pomagałem sobie "pilotem" - drut miedziany 1,5 mm2.

W tym momencie można już zmontować osłonę kolumny.

Etap II

Jeśli dysponujemy uszkodzonym przekaźnikiem (posłuży nam jako wtyczka), demontujemy go, wywalamy cewkę i do styków: 15, 31B, 53E dolutowujemy przewody, gdy nie mamy nic takiego, zarabiamy na kablach zwykłe konektory męskie - kable należy oznakować dla siebie.

UWAGA: Styków opisanych na oryginalnym schemacie jako 85 i 86 nie wykorzystujemy ! Pozostają nie podłączone !

Drugie końce przewodów (nasza wiązka od wyłącznika i wiązka wykonana w tym etapie - 6 szt.) zarabiamy zwykłymi konektorami żeńskimi oprócz przewodu idącego od styku "J" - na nim zarabiamy konektor żeński (głośnikowy - węższy). Jeśli dysponujemy podstawą przekaźnika, to rozwiercamy / wycinamy fragment, gdzie wypada styk "J".

Do podstawy przekaźnika wkładamy zarobione kable, zwracając oczywiście uwagę, żeby wsuwki się zatrzasnęły. Gdy nie ma podstawy - to wsuwki nakładamy bezpośrednio na odpowiednie styki przekaźnika.

Całość dobrze izolujemy i umieszczamy przekaźnik np za plastikową osłoną z tyłu skrzynki bezpieczników - na lewym nadkolu.

Ze skrzynki bezpieczników wyjmujemy oryginalny przekaźnik, a na jego miejsce wkładamy wykonaną wtyczkę bądź pojedyncze kable.

Opis styków przekaźnika:

279316970-przekaznik.JPG

Montujemy z powrotem schowek.

Podłączamy akumulator, programujemy szyby, centralny, radio, MID-a/TID-a - czyli wszystko to, co zgłupiało bez prądu.

I teraz chwila prawdy - jeśli podłączenia są prawidłowe - to cieszymy się funkcją programowania czasu przerwy wycieraczek,

dotychczas niedostępną w Astrze G.

UWAGA: Przekaźniki dostępne są w: APE 23 - KLIK , Hybryd H-178 - KLIK . Przekaźnik H-178 podaję za autorem tej strony KLIK - działa w Skodzie, czyli powinien działać również w Oplu.

Zdjęcie nr 1 - widok wiązki idącej z kolumny kierowniczej (w peszlu);

279316970-DSC01399.JPG

Zdjęcie nr 2 - widok skrzynki bezpieczników z dorobioną wtyczką;

279316970-DSC01402.JPG

Zdjęcie nr 3 - miejsce ukrycia przekaźnika.

279316970-DSC01397.jpg

Podsumowanie: cel główny osiągnąłem, niestety nie udało się umieścić przekaźnika w skrzynce bezpieczników - nie znalazłem sposobu, by ją wyjąć wystarczająco do podprowadzenia nowych kabli, a obok jest wolne gniazdo idealnie nadające się do tego celu.

Mam nadzieję, że nie skomplikowałem zbytnio tego opisu, w sumie cała praca zajęła ok. 2h, z czego ok. 30 min. usiłowałem znaleźć sposób na wyjęcie skrzynki.

post-61740-1435248539304_thumb.jpg

Napisano

Załączników nie widać i nie bedzie widać wink.gif Nie dodają się po prostu chwilowo. Aha... Nie dawaj w każdym poście osobno tylko wstaw wszystkie do jednego. Opis jak się to robi jest w FAQ...

Pozdroofka

Napisano

> Podsumowanie: cel główny osiągnąłem, niestety nie udało się umieścić

> przekaźnika w skrzynce bezpieczników - nie znalazłem sposobu, by

> ją wyjąć wystarczająco

> do podprowadzenia nowych kabli, a obok jest wolne gniazdo idealnie

> nadające się do tego celu.

Brawo. Poszedłeś tym samum tropem co i ja jakiś rok temu. Tylko mnie zabrakło cierpliwości żeby dokończyć dzieła. Może dlatego, że ja chciałem dobrać się do multitajmera (coby APE umieścić zamiast oryginalnego przekaźnika) ale przy nieudanej próbie rozebrania go uszła ze mnie para.

A w jaki sposób dobierałeś się do skrzynki bezpieczników?

Napisano
  • Autor

> Brawo. Poszedłeś tym samum tropem co i ja jakiś rok temu. Tylko mnie

> zabrakło cierpliwości żeby dokończyć dzieła. Może dlatego, że ja

> chciałem dobrać się do multitajmera (coby APE umieścić zamiast

> oryginalnego przekaźnika) ale przy nieudanej próbie rozebrania

> go uszła ze mnie para.

> A w jaki sposób dobierałeś się do skrzynki bezpieczników?

Gdzie jest multitimer to dla mnie zagadka. Ja po prostu chciałem do gniazda oryginalnego przekaźnika w skrzynce wprowadzić potrzebne kable (bądź wykorzystać wolne sąsiednie gniazdo z wszystkimi potrzebnymi otworami - chodzi o styk "J"), tak by w tym gnieździe mógł pracować APE 23. Przewody od multitimera pozostałyby nie podłączone, tak jak mam w tej chwili.

Skrzynkę bezpieczników próbowałem wyjmować przez otwór po wyjęciu schowka, potem zdemontowałem tą osłonę z nawiewami na nogi kierowcy i próbowałem wyciągnąć w dół. Wiązki kabli mają wystarczający zapas ale gabaryty skrzynki nie dają szansy na wyjęcie - chyba, że ktoś zna jakiś myk, który pozwoli ją wyjąć. W/g mnie trzeba by zdemontować całą deskę - a robić to tylko po to, żeby zamontować jeden przekaźnik to delikatnie mówiąc lekki bezsens.

Napisano

> Gdzie jest multitimer to dla mnie zagadka.

smile.gif Multimetr jest częścią skrzynki bezpiecznikowej wysuwany z prawej strony - czarny.

Napisano

> Multimetr jest częścią skrzynki bezpiecznikowej wysuwany z prawej

> strony - czarny.

Witam,

w weekend zabiore sie za podobna przerobke, tyle ze skorzystam z przekaznika z VW, ktorego uzywalem w lanosie. Jeszcze drobne pytanko: skoro multimetr znajduje sie w skrzynce bezpiecznikowej, i mozna go wyjac to czy da sie takze dotrzec do przewodow ktore do niego ida? Wowczas odpadalaby koniecznosc rozbierania przelacznika przy kierownicy - z natury jestem leniwy i jezeli bedzie mozna nie produkowac sie nad przelacznikiem a po prostu wyciagnac kabel z multimetru to zrobie to z przyjemnoscia smile.gif. Jak rozumiem to elementy na schemacie MUT - to wlasnie zlacza przy multimetrze? (nie mam kompletnych schematow astry II). Z tego by wynikalo ze praktycznie wszystkie kable sa pod reka i jezeli da sie z nich jakos skorzystac to czemu nie...

Napisano

> ... a po prostu wyciagnac kabel z multimetru to

> zrobie to z przyjemnoscia ...

Jak ci się uda do nich dostać, to z przyjemnością zrobisz tę instalację wg manuala kolegi nero

Napisano

> Jak ci się uda do nich dostać, to z przyjemnością zrobisz tę

> instalację wg manuala kolegi nero

Juz sprawdzilem na niemieckich forach i znalazlem dwa manuale (plus manual z potencjometrem od Omegi wink.gif ), w ktorych opisane sa operacje instalacji przekaznika VAG - juz wiem ze multitimera to sie nie wyciaga, a na dodatek poniewaz w srodku siedzi uC i kilka tranzystorow fet to i nie ma co zbytnio go dotykac - jest zbyt drogi i podatny na uszkodzenia. Niestety wg opisow w wiazce dochodzacej do MUT sa przewody o tych samych barwach, i trzeba trafic na wlasciwy - wiec raczej od rozbierania oslony przelacznikow sie nie ucieknie. Ale wszystko wyglada na dobrze przetestowane i przetrenowane smile.gif, a sposob opisany w watku zgodny z doswiadczeniami niemieckich kolegow choc wykonany troche inaczej (tam nikt nie bawil sie przy przelaczniku wycieraczek).

Napisano

> Juz sprawdzilem na niemieckich forach i znalazlem dwa manuale (plus

> manual z potencjometrem od Omegi ), w ktorych opisane sa

> operacje instalacji przekaznika VAG

może jakieś linki?

Pozdrawiam,

Napisano

> ... juz wiem ze multitimera to

> sie nie wyciaga, a na dodatek poniewaz w srodku siedzi uC i

> kilka tranzystorow fet to i nie ma co zbytnio go dotykac - jest

> zbyt drogi i podatny na uszkodzenia...

to by się zgadzało z moimi smutnymi doświadczeniami

> .. wiec raczej od rozbierania oslony przelacznikow sie nie ucieknie

to jest banalnie proste.

> .. a sposob opisany w watku zgodny

> z doswiadczeniami niemieckich kolegow choc wykonany troche

> inaczej (tam nikt nie bawil sie przy przelaczniku wycieraczek).

jakieś bliższe szczegóły?

Napisano

> może jakieś linki?

Ja niestety robie sobie zrzuty stron na dysk, i czesto jest mi trudno wrocic do ogladanych stronek jezeli nie dodam ich do miliona ulubionych wink.gif. Ale z historii wyciagnalem kilka watkow, mysle ze reszte mozna latwo namierzyc szukajac po glownych niemieckich forach na podstawie slownictwa w tych ponizszych.

Jedyna roznica to taka ze oni nie odcinaja przewodu do MUT, a dolaczaja sie do niego (sam sie nad tym zastanawialem, pod katem bezpieczenstwa wiszacej w powietrzu nozki MUT) no a wlasciwe kable namierzaja przez probniki ze szpilkami smile.gif. Dodatkowo w komentarzach watkow znalazlem ze czasem kolor przewodow moze byc inny - zamiast bialego czarny...

http://www.langzeittest.de/opel-zafira/technik/scheibenwischerintervall.php

tu dla kogos z autokacika kto bardzo chcial rozbierac multitimer, nasi niemieccy koledzy juz to zrobili wink.gif:

http://www.opel-problemforum.de/showthread.php?t=104421&highlight=multitimer

http://fahrerinfo.langzeittest.de/mod.php?mod=userpage&menu=904&page_id=12

tu cos dla kogos kto nie wiedzial jak wyciagnac skrzynke bezpiecznikowa - da sie, tu sa hinty jak to zrobic i ze trzeba troche "uczucia w rekach" miec:

http://www.opel-problemforum.de/showthread.php?t=95158&highlight=multitimer

Dla zainteresowanych na niektorych niemieckich stronkach sa fajne faq-i, warto je poczytac. Jest tez forum dla Zafiry, kilka ciekawostek juz tam znalazlem, bo jakos uzytkownicy Zafiry bardzo tworczy sa wink.gif

http://www.astra-g-anleitungen.de/

http://www.opel-problemforum.de/

http://www.opel-infos.de/

Reszty nie chce mi sie szukac - lenistwo - ale google pomoze kazdemu smile.gif

Napisano
  • Autor

> tu cos dla kogos kto nie wiedzial jak wyciagnac skrzynke

> bezpiecznikowa - da sie, tu sa hinty jak to zrobic i ze trzeba

> troche "uczucia w rekach" miec:

"deutsch" - nie jest mi bliżej znanym językiem.

W każdym razie "danke" za link smile.gif

Co do namierzania kabli - nie ma potrzeby dziurawić izolacji szpilkami, przy odrobinie chęci i rozebraniu jednak osłony kolumny można ustalić odpowiednie kable przy pomocy zwykłego multimetru z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu. Poza tym na podstawie schematu można sądzić, że wystarczyłoby tylko dociągnąć kabel do pinu "J" przekaźnika a pozostałe wykorzystać z oryginalnego gniazda. Niestety, tą opcję testowałem i nie sprawdziła się, w tej chwili już nie pamiętam czy to na złączce 814 czy 813 pojawia się +12V na zmianę z masą - co rozkłada przekaźnik programowany.

Jeszcze jedna uwaga co do sposobu podłączenia przekaźnika w jednym z podanych linków: dołożenie konektorów do styków przekaźnika (nawet skróconych) i wepchanie go z powrotem w gniazdo może powodować obruszanie przekaźnika w trakcie jazdy, a w konsekwencji słaby styk i "głupie" zachowanie wycieraczek. Jeśli jest sposób na wyjęcie skrzynki bezpieczników to osobiście wolałbym przełożyć kable z oryginalnego gniazda do wolnego plus dodatkowo doprowadzone przewody i włożyć przekaźnik tak by pewnie siedział w gnieździe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.