Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka instalacja gazowa do astry II 2.0l 16V 136ps

Featured Replies

Napisano

witam!

jaki polecacie rodzaj instalacji gazowej do astry II 2.0l 16v 136ps

wole zapytac niz w ciemno sie pakowac, bo wiem czym to grozi, mam zle doswiadczenia,

pozdrawiam i dziekuje za opinie

Napisano

> witam!

> jaki polecacie rodzaj instalacji gazowej do astry II 2.0l 16v 136ps

> wole zapytac niz w ciemno sie pakowac, bo wiem czym to grozi, mam zle

> doswiadczenia,

> pozdrawiam i dziekuje za opinie

sekwencja

a firm jest sporo, wszystkie pewnie podobne

Napisano

Jak chcesz sekwencje to poszukaj takiej do której będziesz się mógł podłączyć a nie tylko zdać się na łaskę "fachowców". Może STAG-300

Napisano

Ja mam u siebie zamontowaną sekwencję Landi ze sterownikiem Omegas i nie narzekam. Przejechane bezproblemowo ok 15 tyś km i tylko jedna planowa regulacja po przejechaniu 1kkm. Także do tego silnika bardzo polecam.

Napisano

> Jak chcesz sekwencje to poszukaj takiej do której będziesz się mógł

> podłączyć a nie tylko zdać się na łaskę "fachowców". Może

> STAG-300

2.0 16V, 136KM czyli X20XEV. Silnik bliżniaczo podobny do X18XE, sterownik pewnie też Simtec 56.6. Ogolnie konfiguracja podobna jak u mnie.

U siebie mam STAG200, czyli poprzednia wersje STAG300. Wersje te roznia sie wlasciwie tylko obudowa i typami obslugiwanych wtryskiwaczy. Oprogramowanie (czyli najwazniejsza chyba czesc instalacji sekwencyjnej) w samych sterownikach bardzo przywoite. Programik konfiguracyjny banalnie prosty i o duzych mozliwosciach, mozna sobie pogrzebac w ustawieniach samemu i poprawic / sprawdzic gazownikow.

Jedyny mankament jakiego sie dopatruje to minimalna temperatura przelaczenia na gaz - reduktor musi osiagnac 30 C. I nie da sie ustawic mniej. . Przy krotkich odcinkach zima po miescie to sie robi upierdliwe i benzynochlonne. Ale u siebie obszedlem ten problem "analogowo" i przelacza sie wtedy kiedy ja chce devil.gif

Podsumowujac: Do tego silnika dobra instalacja za przyzwoite pieniadze. Ale kluczem poprawnie dzialajacej instlacji to kumaty gazownik. Jezlei sie zdecydujesz na STAGa to polecam wejsc na ich stronke www.ac.com.pl i znalezc warsztat przez nich autoryzowany w swojej okolicy.

Napisano

KME sirocco, bez problemowo 70 kkm, po tym przebiegu padl komp gazowy, czekam na nowy

Napisano

> KME sirocco, bez problemowo 70 kkm, po tym przebiegu padl komp

> gazowy, czekam na nowy

Lub KME DIEGO z "MATRIX`em" smile.gif

50kkm i też nic nie padło smile.gif a wręcz przeciwnie chodzi rewelacyjnie waytogo.gif

Napisano

> Lub KME DIEGO z "MATRIX`em"

> 50kkm i też nic nie padło a wręcz przeciwnie chodzi rewelacyjnie

ZTCW to KME jest gorzej "grzebalna" jesli chodzi o poprawianie / ulepszanie po gazownikach od strony ustawien. Do kalibracji jakiśtam przyzad jest potrzebny itp

Noi wtryskiwacze matrix maja ta wade w stosunku np do Valtekow ze jak padnie jeden to trzeba cala listwe (~400 PLN) wymienic. W przypadku valtekow mozna wymienic pojedynczy wtryskiwacz. Ale mo ze nie padnie wink.gif

Aha, na moim stagu 200 zrobilem jakies 25 kkm. W zasadzie bezproblemowo -> byly pewne potkniecia wynikajace z błęów montażu, z winy gazowników..

Do tego oczywiście musiałem sobie sam wsystko "nastroić", ale głównie dlatego że lubie i wole sam zrobić niż polegać na niedouczonych gaziarzach wink.gif

Napisano

> witam!

> jaki polecacie rodzaj instalacji gazowej do astry II 2.0l 16v 136ps

> wole zapytac niz w ciemno sie pakowac, bo wiem czym to grozi, mam zle

> doswiadczenia,

> pozdrawiam i dziekuje za opinie

Witam

Od 3,5 roku pomykam takim autkiem z instalacja BRC Sequent Fast bez problemow.

Polecam ta instalke bo latwo mozna ja tuningowac, ja mam rezerwe mocy 200KM

Jest jeszcze BRC Sequent 24 - jest tanszy, tak samo sprawny, ale bez mozliwosc tuningowania

pozdrawiam

Napisano

> 2.0 16V, 136KM czyli X20XEV. Silnik bliżniaczo podobny do X18XE,

> sterownik pewnie też Simtec 56.6.

W Astrze G bo o takim wozidełku tu mowa to już Simtec 70 ale to akurat nie ma znaczenia w kwestii gazu. wink.gif

Napisano

> W Astrze G bo o takim wozidełku tu mowa to już Simtec 70 ale to

> akurat nie ma znaczenia w kwestii gazu.

Wlasnie z tego co mi sie wydaje, to (moze to zalezne od rocznika) do G tez szly z tym S. 56.6

Napisano

> Wlasnie z tego co mi sie wydaje, to (moze to zalezne od rocznika) do

> G tez szly z tym S. 56.6

nie polemizuje bo nie wiadomo gdzie można znaleźć najbardziej rzetelne informacje

ale

rok 1998 źródło http://www.obd-2.de/ (jak byłem tam poprzednio to o Opel Autoscanner nic nie było a teraz jest wink.gif)

Astra-G 1.8 X18XE1 Simtec 70

Astra-G 1.8 C18SEL Simtec 56.5

Astra-G 2.0 X20XEV Simtec 70

natomiast nic nie mogę znaleźć na temat tajemniczego Simtec 56.6 poza http://www.opel-infos.de/

hmm.gif gdzie on tak naprawdę był stosowany

EDIT Co ciekawe to nawet OpelScanner nie ma takiego ECU w liście obsługiwanych. Coraz bardziej zaczynam podejrzewać że Simtec 56.6 nie istnieje a jest tylko powielanym w internecie błędem

Napisano

Szczerze powiedziawszy nie prowadziłem badan zakrojonych na tak szeroką skalę. Spojżałem jednak na schemat i... o dziwo widnieje tam Siemens Simtec 56. 5 Osssochodzi? bylem swięcie przekonany, że jest .6...

Będę musiał zgłębić ten temat przy odrobinie czasu..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.