Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Analiza...

Featured Replies

Napisano

Usiadłem sobie wczoraj wieczorem i przeanalizowałem problem spalania stukowego w moi aucie. Oto do czego doszedłem:

- kupiłem asterkę, okazało się, że silnik nie łapał optymalnej temp.L Jak się okazało ktoś wymontował termostat. Zastanawiałem się po co?? Mechanik podpowiedział mi, że często tak robią kiedy na uszczelce głowicy jest przedmuch. Kupiłem termostat, pasek, wymiana oleju i uszczelki silnika– po wymianach silnik pracował równo i cicho, ale nowy termostat otwierał się w cały świat i temp silnika przeważnie tylko nieznacznie wychylała się poza niebieskie pole.

- ubiegłej jesieni kolejna zmiana termostatu, co za tym idzie zdjęcie paska rozrządu. Nowy termostat okazał się o wiele lepszy, temp. silnika szybko wzrasta i stabilizuje się w okolicy 85* w czasie normalnej jazdy. Niestety pojawiło się również spalanie stukowe L Sprawdziłem pasek, był ok., pojechałem na stroba wyp. zaplonu 10*, zmieniłem świece na nowe, nie ma nigdzie lewego powietrza a spalanie jest...

Pytanie... bezpośrednią przyczyną spalania stukowego jest zdjecie i załozenie ponowne starego paska rozrządu czy może jest inna przyczyna a podwyzszona temp. silnika jedynie daje o niej znać?? Naprawdę nie wiem już co zrobić z tym fantem:( Silnik pomimo przebiegu ponad 200 kkm naprawdę bardzo ładnie śmigał, teraz kiedy występuje spalanie stukowe szkoda mi jeździć moją asterką, żeby nie dobić silnika...:(

P.S. Tak sobie myślę, ze brak termostatu mógł nie być wcale skutkiem walniętej uszczelki a właśnie spalania stukowego, bo przecież im silnik bardziej rozgrzany tym większe prawdopodobieństwo występowania ... frown.gif

Napisano

> Pytanie... bezpośrednią przyczyną spalania stukowego jest zdjecie i

> załozenie ponowne starego paska rozrządu

Jeżeli rozrząd jest dobrze ustawiony, to stary/nowy pasek nie ma absolutnie

żadnego wpływu na zapłon i ew. spalanie stukowe...

Napisano
  • Autor

Pasek jest ustawiony cacy... punkt w punkt, jeżdże na ContiTechu a one raczej nie rozcziągają sie po kilkunastu tysiącach tak jak np. Gates ...

Napisano

Sproboj po prostu "na oko" cofnąć zapłon, na granicę stukania. Z doświadczenia (ale bardziej z fiatami / polonezami) okazywało się, że najlepsze ustawienie zapłonu można było uzyskać eksperymentalnie. Algorytm: mamy nagrzany silnik, przyspieszamy delikatnie zapłon i jazda próbna - na 4 biegu pod górkę z max wdepniętym gazem.

Jeżeli są stuki to cofamy zapłon i kolejna próba.Jeżeli nie ma stuków to ciut przyspieszyć i próba.

A u ciebie może być tak, że przez notoryczne jeżdżenie na niedogrzanym silniku się nagar zrobił w komorach spalania. I stąd stuki. Był kiedyś wątek o nagarze i metodach jego usuwania, ale nie kojażę jaka była z tego konkluzja.

Napisano

Sprawdź czy świece masz odpowiednie. Zbyt gorące mogą powodować efekt. Jeśli masz dostęp do endoskopu to możesz obejrzeć komory spalania czy nie mają nagaru. Do kontroli też skład mieszanki na gorącym silniku. Nie zaszkodzi też zalać trochę wysokooktanowej benzynki i porządnie dać mu po garach.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy świece masz odpowiednie. Zbyt gorące mogą powodować

> efekt. Jeśli masz dostęp do endoskopu to możesz obejrzeć komory

> spalania czy nie mają nagaru. Do kontroli też skład mieszanki na

> gorącym silniku. Nie zaszkodzi też zalać trochę wysokooktanowej

> benzynki i porządnie dać mu po garach.

Nagar jest napewno, świece oki, sonda nówka funkiel, błędów nie wywala... Kolega radzi ściągnać głowcę i skrobać ten cały syf czy może lepiej trochę poszalec na np. V-Power?? hmm.gif

Napisano

> Nagar jest napewno, świece oki, sonda nówka funkiel, błędów nie

> wywala... Kolega radzi ściągnać głowcę i skrobać ten cały syf

> czy może lepiej trochę poszalec na np. V-Power??

Od paliwa (ani nawet dodatków do niego) to nagar raczej nie zejdzie biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.