Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini Cooper :)

Featured Replies

Napisano

Jako, że od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Coopera postanowiłem założyć wątek na temat tego autka o pięknej historii.

Trochę o samym autku cytując za wikipedia smile.gif

Mini to mały samochód produkowany przez British Motor Corporation (BMC) i jej następców od 1959 aż do 2000 roku. Jest bez wątpienia najbardziej popularnym i najlepiej rozpoznawalnym samochodem produkcji brytyjskiej. Samochód zyskał sobie miano kultowego i stał się ikoną lat 60. XX wieku, a jego przedni napęd pozwalający zaoszczędzić przestrzeń wpłynął na generację konstruktorów pojazdów. W prestiżowym międzynarodowym konkursie na "Samochód XX wieku" zajął 2. miejsce, ustępując tylko Fordowi T.

Charakterystyczne dwudrzwiowe nadwozie zostało zaprojektowane dla BMC przez Aleca Issigonisa. Pojazd był pierwotnie wytwarzane w fabrykach w Longbridge i Cowley w Wielkiej Brytanii, a później także w Hiszpanii (Authi), Australii, Belgii, Chile, Jugosławii, Portugalii, Republice Południowej Afryki, Urugwaju, Wenezueli i we Włoszech. Mini pierwszej generacji (Mk I), doczekał się trzech znaczących modernizacji na: Mini drugiej generacji (Mk II), Mini Clubman i Mini trzeciej generacji (Mk III). Ponadto produkowano go seryjnie w różnorodnych wersjach nadwoziowych, m.in. kombi, pickup, van czy też podobnej do terenówki rekreacyjnej wersji buggy nazywanej Mini Moke. Mini Cooper i Cooper S były sportowymi odmianami modelu, z sukcesami startowano na nich w wielu rajdach, trzykrotnie Mini wygrało Rajd Monte Carlo.

A co wy sądzicie o Miniaczu, może macie jakieś doświadczenia z tym autkiem smile.gif

mini_classic_cooper_s_2000_01_s.jpg

Napisano

> A co wy sądzicie o Miniaczu, może macie jakieś doświadczenia z tym

> autkiem

Kiepska pozycja za kierownica. Nie kupuje.

Napisano

kierownica prawie w poziomie, niski komfort, jeszcze nizsze bezpieczenstwo, malutkie niczym puszka coca - coli ale... cos w sobie ma co nie pozwala przejsc kolo niego obojętnym ok.gif

slyszalem tylko ze problem moze byc z dostaniem paru czesci jak np opony ktore maja rozmiar az 12 cali...

Napisano

Świetne autko, gratuluje zakupu waytogo.gif

Napisano

> kierownica prawie w poziomie, niski komfort, jeszcze nizsze

> bezpieczenstwo, malutkie niczym puszka coca - coli ale... cos w

> sobie ma co nie pozwala przejsc kolo niego obojętnym

> slyszalem tylko ze problem moze byc z dostaniem paru czesci jak np

> opony ktore maja rozmiar az 12 cali...

tico i maluch tez ma 12 cali a ten na zdjeciu ma 175/50 R13

Napisano
  • Autor

> tico i maluch tez ma 12 cali a ten na zdjeciu ma 175/50 R13

Co do niskiego komfortu to sie nie zgodze, owszem ma twarde zawieszenie ale jezdzi sie super, do tego ten klimat - prawdziwe drewno, skóra, kremowe tarcze zegarów smile.gif praktycznie brak plastiku... Co do części to wszytsko jest, w najgorszym wypadku czeka sie 2-3 tygodnie, wiem coś o tym bo robie właśnie kapitalny remont i wszytsko co tylko chce jest dostępne i to w normalnych cenach od blach po gadżety...

Napisano

> Co do niskiego komfortu to sie nie zgodze,

Pojeździsz trochę, to się zgodzisz... biglaugh.gif

> owszem ma twarde

> zawieszenie ale jezdzi sie super,

To właśnie wynik niskiego komfortu. biglaugh.gif

> do tego ten klimat - prawdziwe

> drewno, skóra, kremowe tarcze zegarów praktycznie brak

> plastiku...

Ja nie miałem skóry... blush.gif

> Co do części to wszytsko jest, w najgorszym wypadku

> czeka sie 2-3 tygodnie, wiem coś o tym bo robie właśnie

> kapitalny remont i wszytsko co tylko chce jest dostępne i to w

> normalnych cenach od blach po gadżety...

To, co jest w Polsce - 3 x drożej. Najtaniej zamawiać bezpośrednio z GB - można sie wtedy zdziwić, że tak tanio. ok.gif

Napisano

> kierownica prawie w poziomie, niski komfort, jeszcze nizsze

> bezpieczenstwo, malutkie niczym puszka coca - coli ale... cos w

> sobie ma co nie pozwala przejsc kolo niego obojętnym

> slyszalem tylko ze problem moze byc z dostaniem paru czesci jak np

> opony ktore maja rozmiar az 12 cali...

niby male, ale w srodku duzo wiecej miejsca niz w cc czy sc smile.gif bagaznik moze mniejszy, ale ....

zawieszenie super, zakrety z kazda predkoscia mozna brac smile.gif

upierdliwy troche w naprawach zeby.GIF pod maska napchane i calowe klucze potrzebne :/

za to silniczek 1.3 elastyczny, szczegolnie co dziwne najlepiej idzie na 4 biegu smile.gif

do maista super sie nadaje, na trase jak kto woli smile.gif ale bardziej komfortowe od cc/sc smile.gif

Napisano

Mój cooperek

minitb0.jpg

Swego czasu kompendium wiedzy o mini był Jerzy Nazarko z Sosnowca (znajdziesz Go bez problemu w necie) - super kompetentny i pomocny ludek! ok.gif

Plus Grzesiek - mechanik z Nim współpracujący. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mój cooperek

Jak skoncze renowacje mojego to tez sie pochwale fotkami smile.gif

Napisano

> Jak skoncze renowacje mojego to tez sie pochwale fotkami

to było zdjęcie zaraz po kupnie - w drodze z Berlina wink.gif

Napisano

Gratuluje zakupu, bardzo ładne autko. Z tego co widziałem w UK to jest tam bardzo dużo ładnie zrobionych i zadbanych Mini. Podobnie jak u nas CC i SC hehe.gif. Takie kultowe autko, niech się spisuje jak najlepiej i spełnia swoje zadanie.

Napisano

to i ja się pochwalę zeby.GIF

miniov9.th.jpgdsc00164lp5.th.jpg

Obecnie przeprowadzam całkowitą renowację połączoną z tuningiem oczywiście wyłącznie mechanicznym wink.gif

Pozdrawiam i Gratuluję miniusia

Napisano

> Jak skoncze renowacje mojego to tez sie pochwale fotkami

Pokaż też fotki z remontu... 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.