Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kopcący problem

Featured Replies

Napisano

Witam, nie potrafię wytłumaczyć pewnego zjawiska w moim samochodzie, problem polega na tym że przy spokojnej jeździe na niskich obrotach silnikach do ok. 2200rpm samochód zaczyna po chwili strasznie kopcić na niebiesko. Nie wchodzi w gre zużycie oleju silnikowego i innych płynów bo to zjawisko na szczęście u mnie nie wystepuje, nie zauważam żadnych ubytków oleju czy innych płynów. Przegonie ten samochód i zostawiam za sobą zasłone dymną by za chwile wszystko wróciło do normy i gdyby rura nie wystawała spod zderzaka to bym nie wiedział gdzie jest, ale znowu troche spokojnej jazdy na niskich obrotach i wszystko sie powtarza. Komputer ani kontrolki niczego nie sygnalizują. Do nerwicy mnie doprowadził gdy przyszło mi parę młodą do ślubu wieźć i po chwili zadymiłem całą kolumnę z balonami na dachach. Znajomy (użytkownik Berlingo HDI) stwierdził że to normalne zjawisko tłumacząc to gromadzeniem sie sadzy w katalizatorze i włączeniem w efekcie coś w rodzaju dopalania tej sadzy w katalizatorze by sie do końca nie zapchał i stąd ten dym. Do tego spaliny są dość gryzące w nos. Nie mam problemu z jego odpalaniem i użytkowaniem czy z mocąsilnika, wszystko w porządku gdyby nie to dymienie. Nie wiem czy koledze wierzyć bo mimo wszystko nie zaobserwowałem takiego zjawiska u nikogo innego. Pocieszcie mnie albo powiedzcie co mam wymienieć i jakie tego koszty. Dodam, że sytuacja wystepuje wyłącznie na gorącym silniku, natomiast na zimnym nic sie nie dzieje, zapach spalin również nie wskazuje na zużywanie oleju, zresztą silnik jest zalany olejem syntetycznym i przez cały czas utrzymuje sie max stan. Pozdrawiam.

P406 2,0HDI 110KM 2000r. (bez filtra FAP)

P.S. Pytałem Francowatych, ale bez odzewu więc proszę Was o pomoc.

Napisano

moze olej ci jednak spala, a dodatkowo masz wyciek ON do oleju i dlatego nie zanotowales ubytku stanu oleju?

Napisano
  • Autor

> moze olej ci jednak spala, a dodatkowo masz wyciek ON do oleju i

> dlatego nie zanotowales ubytku stanu oleju?

w którym miejscu mógłby się ON z silnikowym spotkać i zmieszać?

Napisano

> stan. Pozdrawiam.

> P406 2,0HDI 110KM 2000r. (bez filtra FAP)

> P.S. Pytałem Francowatych, ale bez odzewu więc proszę Was o pomoc.

Mam podobny problem u sibie w Ducato.

U mnie ten objaw występuje przy muskaniu gazu na pograniczu załączenia turbiny lub w ogóle podania paliwa. Podejrzewam, że jakiś zawór się zacina albo nie domyka.

Pzdr!

Napisano

> moze olej ci jednak spala, a dodatkowo masz wyciek ON do oleju i

> dlatego nie zanotowales ubytku stanu oleju?

nie ma takiej możliwości

Napisano

> nie ma takiej możliwości

mi sie mieszal ON z olejem silnikowym, przez nieszczelne gumki przy wtryskiwaczach

ale tak poza tym, to objawy mialem inne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.