Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania kierownicy, samochód nosi na drodze. Co to może być?

Featured Replies

Napisano

Na wstepie powiem że wląsnie jestem po ponad 1,5 godzinnym czytaniu starych postów ale nadal nie bardzo wiem co może byc przyczyna takiego stanu jak w temacie.

Drgania zaczynają się (są wyraznie wyczuwalne) gdzieś przy 90 km/h (choć nie zawsze) a im szybciej tym gorzej. Chociaż wydaje się mi że przy okolo 120 chyba sie konczą. Pod pojećiem drgania kryje sie to że jak sie kierownicę puści to ona szybko i minimalnie rusza się raz w lewo raz w prawo. Co tu dużo mowić chcolernie sie zle z tym jezdzi nie mowiac juz o wyprzedzaniu na naszych drogach - kurczowe trzymanie kierownicy jest raz ze niebezpieczne a dwa ze niewygodne.

Czym moga byc te drgania spowodowane? ja powiem jeszcze to że ostatnio w Nastapolu wymieniali mi łącznik stabilizatora lewy. I od tego momentu pojawily sie problemy. Przed wymiana tego łącznika mimo że stary był juz naderwany i hałasował zadnych drgan nie było. czy przy montażu mogli cos pokopać? A może trzeba było poźniej zbieżnośc robić? Wywazenie kół i brak pieścieni centrujących w grę nie może wchodzic bo jeszcze 2 tyg temu było ok (przed wymianą łąćznika) . A może podczas roboty spadł im odważnik z lewego kola?

Proszę o sugesti, co to może być? Chyba w poniedzialek do nich podjade i w ramach reklamacji sprawdzą

Napisano

> Proszę o sugesti, co to może być?

Walczyłem z takimi drganiami dość długo. Okazało się że opony. Moim zdaniem przyczyną pierwszą i główną są zawsze koła (niewyważenie lub rozsypana opona)

Dodam, że ja kupiłem 4 nowe i na dwóch jeszcze jeżdzę, ale przód zmieniłem. Drgania znikły jak ręką odjął. Opony miały bicie pionowe i wyważenie nie pomagało.

Napisano

Moje autko też nosiło jak od kumpla kupiłem kpl. alufelg z dość wyeksploatowanymi oponami...

Założyłem i po przejażdżce odechciało mi się 15" alu... Ale jako że 'tfardym trzeba być a nie miętkim' kupiłem wysyłkowo nowy kpl. oponek, przy zakładaniu okazało się że jedna z fel jest trochę skrzywiona więc poszła na tył...

Od tamtej pory autko prowadzi się dużo lepiej...

Napisano

> Proszę o sugesti, co to może być? Chyba w poniedzialek do nich

> podjade i w ramach reklamacji sprawdzą

U mnie na drgania kierownicy przy ok. 120km/h pomogło ustawienie zbieżności (wcześniej sprawdziłem wyważenie kół).

Napisano

mam ten sam problem co kolega KamRut pinowo puscilo plutno na oponie, i nie wiedzialem co mi tak bije , wywazałem opony i felgi i nic a nic wiec podnioslem przod cały po obu stronch i odpalilem autko wlozylem 5 bieg i jazda i okazało si eze opona w jednym miejscu miala wybicie o 5mm i skakalo jak furmanka na drewnianych kolach zalozylem na tyl i nawet ucichło

Napisano

> mam ten sam problem co kolega KamRut pinowo puscilo plutno na

> oponie, i nie wiedzialem co mi tak bije , wywazałem

> opony i felgi i nic a nic wiec podnioslem przod cały po

> obu stronch i odpalilem autko wlozylem 5 bieg i jazda i

> okazało si eze opona w jednym miejscu miala wybicie o 5mm

> i skakalo jak furmanka na drewnianych kolach zalozylem

> na tyl i nawet ucichło

A to dziwne. Skoro ty swoją metodą zauważyleś bicie to dlaczego nie zobaczył tego człowiek który wyważał? Przecież to jeden z jego "obowiązków" podczas wyważania. Człowiek do odstrzału jednym słowem wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A to dziwne. Skoro ty swoją metodą zauważyleś bicie to dlaczego nie

> zobaczył tego człowiek który wyważał? Przecież to jeden z jego

> "obowiązków" podczas wyważania. Człowiek do odstrzału jednym

> słowem

> Pozdroofka

No ja bicie zauważyłem na wyważarce i mimo, że wulkanizator twierdził zawsze i każdy u którego byłem, że to nie powinno mieć wpływu ja zrobiłem po swojemu i zmieniłem opony. Przeszło.

Napisano

a moze pierscienie centrujace cool.gif po wymianie piasty byla roznica ok1mm ale po zakupie nowego pierscienia jak reka odjal

Napisano

i powiem ci ze to jest o tyle dziwna sprawa ze gume wywaza sie i na maszynei jest ok guma wywazona , tylko ze on a własnie nei bije na boki poprostu tylko jagby garb n a ulicy i moz e dlatego maszyna tego nei widzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.