Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szumiąca (hałasująca) skrzynia biegow w 1,9 JTD 115

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam coraz wiekszy problem ze skrzynia biegów. Zaczybna ją juz wyraznie być slychac przy ok 60 - 70 km/h. zapomnialem dodac ze to 1.9 jtd 115

To nie sprzeglo a przynajmniej tak mi sie zdaje. probowalem jadac na luzie wciskając sprzeglo i puszczajac tak wiec to nie lozysko oporowe.

Kiedys pociekl mi olej z pod auta. Wydalo mi sie to dziwne bo w silniku nie ubywalo. Co prawda rzucilem okiem i wczesniej tez tak bylo ze skrzynia troche byla mokra od oleju. Sadzicie ze to moze byc spowodowane malą iloscią oleju? Nie chodzi bardzo glosno ale przy 120km/h jest tak wyrazne ze strach jechac szybciej. i bardziej w kabinie slychac niz silnik. Otwieralem szyby i sluchalem a pasazer czy to moze nie jakies lozysko na kole.

Czy ktos sie z czyms takim spotkał. Nadmienie iz biegi wchodza dobrze, nic nie zgrzyta , nawet wsteczny.

Nadmienię iż wczesniej nie bylo tego az tak slychac po pewnym czasie cos zaczelo szumiec ale jakos nie bylem pewny co a teraz juz wyraznie slychac.

na prostej nie uczeszczanej drodze wyłaczylem silnik i auto jechalo na luzie i dokladnie tak samo slychac. Tak samo probowalem ze sprzeglem. zadnej roznicy.

edit

dodam jeszcze ze auto ma przejechane 93 tys km

Napisano

A w jakim masz stanie opony (jaki przebieg na tych oponach) ?

Miałem kiedyś taki przypadek w Marei były różne diagnozy łożyska kół, skrzynia biegów, mechanizm różnicowy a to opony wydawały taki dzwięk.

Napisano
  • Autor

Jutro będę musiał przełożyć koła. Spróbiuje przełożyć tył na przód i przód na tył. Chociaż opony są w pieknym stanie wizualnym. Z takimi auto kupiłem. Zaobserwowałem iż jadąc w miare wolno odczuwalne są wibracje spowofowane jakby toczeniem. Nie potrafię tego dokladnie okreslić a przynajmniej mam takie wrażenie.

btw. Szumy te toraczej taki odgłos huczenia.

Napisano

> Jutro będę musiał przełożyć koła. Spróbiuje przełożyć tył na przód i

> przód na tył. Chociaż opony są w pieknym stanie wizualnym. Z

> takimi auto kupiłem. Zaobserwowałem iż jadąc w miare wolno

> odczuwalne są wibracje spowofowane jakby toczeniem. Nie potrafię

> tego dokladnie okreslić a przynajmniej mam takie wrażenie.

> btw. Szumy te toraczej taki odgłos huczenia.

hmm.gif

-> moze to byc łożysko/podpora przegubu prawego wewnetrznego lub opony....

-> jesli masz zimówki to dla testu załoz i zobacz.... moze sie cos zmieni

osobiscie stawiam na opone... zrobił sie pewnie balon ( pękły płutna )

To jest bardziej szum czy terkotanie...?

Napisano
  • Autor

> To jest bardziej szum czy terkotanie...?

Szum, a raczej huczenie.

btw. olej tez jutro w skrzyni wymienie.

Jakies dwa miechy temu zamienilem przod z tylem. Tak aby rownomiernie zuzywaly sie opony. Wczesniej tego nie bylo. Wymiana lakow to najprostrza czynnosc do wykonania. Choć 205/R16 troszke kosztowac beda. Obecnie mam Dunlopy i sztuka 370 zl oslabiony.gif I to i tak tanie bo w firmie gdzei serwisuje,my auta dali upiust. Normalnie ponad 450 zl za sztuke

Zastanowiles mnie tym terkotaniem i teraz juz sam nie wiem. Moze i to jest takie bardzo szybkie terkotanie ktore brzmi jak huczenie. Sam juz nie wiem. Do 120 km/h to brzmi raczej jak huczenie a nie terkotanie.

Jutro musze sprawdzic opony.

btw. Czyli jakbym sie udał do zakladu oponiarskiego to mozna łatwo chyba stwierdzic gdy zalozy kolo na maszyne do wywazania to gdy jest cos nie tak to pokaze ze kolo ma bicie?

Napisano
  • Autor

Bylem dzis w zakladzie oponiarskim.

Sciągneli wszystkie laki, dokładnie obejrzeli i ponownie wywazyli. Zadna nie miala bic odbiegających od standardu.

Zamienili spowrotem przód z tyłem.

Efektu zadnego nie ma.

Obsłuchalem dzisiaj dokladnie.

Huczy jakby cos bylo krzywego? czestotliwosc wibracji rosnie z prędkością. Przenosi sie na podłogę. Przy ok 30km/h jadąc na luzie (na biegu tez) czuc dokladnie. Jeszcze mocniej nasila sie przy skręcie w prawo. Skręcie w prawo tyle ze nie mocnym ale np tak jak sie zjezdza z drogi i wtedy czuć najmocniej.

Dzisiaj cofając powoli coś zapiszczało tyle że nie wiem z którego koła ale raczej chyba z tyłu. Cos w rodzaju metal o metal albo podobnego. żaden zacisk nie trzyma. Sprawdzili po sciagnieciu kół.

Nie mam juz pojęcia.

skrzynia (raczej mechanizm roznicowy) albo lozyska na kolach.

Bede musial dzisiaj sprawdzic podpore polosi prawej tyle ze nie wiem czy cokolwiek za pomocą oględzin mozna znią wywnioskowac. Podobno jest tam lozysko i w Eperze cala ta podpora to łożysko.

Napisano
  • Autor

poszedlem do garazu i kazda stronę podnosiłem na lewarku. posłuchalem kazde koło i to piszczenie to faktycznie z tyłu. Poluzniła się blacha osłaniajaca tarczę. Wsio ok. Myslalem ze to to ale nadal huczy.

Sprawdzilem tyl i łozysk nie slychać.

Zabralem sie za przód. Wpierw lewy i coś tam szumi ale to chyba normalne ze całkowicie bezglosne nie będzie Zastanowila mnie natomiast prawa strona.

Kolega pisał o terkotaniu. Gdy podniosłem prawe przednie koło, polozylem sie z boku tak ze glowe mialem pod autem i najszybciej jak moglem zakrecilem prawym przednim kolem wowczas uslyszalem jakby wlasnie takie terkotanie (lub cdelikatne pukanie) na odcinku między skrzynią a przegubem czyli w okolicach podpory . Tam nawet jest chyba lączona prawa półoś. Tak to brzmiało jak takie delikatne terkotanie gdy kręciłem kołem. Nie było ciągłe. raz ciutke glosniej a raz ciutkę ciszej. na pewno nie udalo mi sie pokrecic kola do predkości ok 30km/h i kręcilem kołem a nie mechanizm roznicowy napedzał koło. Na pewno dzwiek nie był jednolity. Czyzby panowie diagnoza wskazywala na podporę? Dzisiaj juz nie chce sie brudzic (mam troszke papierkowej roboty do wykonania) ale jutro wjade na kanał i popatrze dokladnie na podporę co tam widac.

Napisano

> Kiedys pociekl mi olej z pod auta. Wydalo mi sie to dziwne bo w

> silniku nie ubywalo. Co prawda rzucilem okiem i wczesniej tez

> tak bylo ze skrzynia troche byla mokra od oleju.

Myślę że jeżeli już kiedyś miałeś wycieki ze skrzyni, to nie obędzie się bez uszczelniania. Sam to już przechodziłem, i nie jest to operacja tania, bo trzeba całość zdemontować crazy.gif

Napisano

Na pewno dzwiek nie był

> jednolity. Czyzby panowie diagnoza wskazywala na podporę?

> Dzisiaj juz nie chce sie brudzic (mam troszke papierkowej roboty

> do wykonania) ale jutro wjade na kanał i popatrze dokladnie na

> podporę co tam widac.

Trzy miesiące temu miałem podobne objawy, dzwięk nie był narastający lecz powracający i ledwo słyszalny.

Fachowcy szukali trzy dni.

W końcu stwierdzili pęknięte łożysko na podporze.

Po wymianie wszystko jest O.K.

Napisano
  • Autor

> lecz powracający i ledwo słyszalny.

No u mnie w kabinie bardziej slychac niz silnik. Tak wiec nie jest to delikatnie. Strach szybciej jezdzic. frown.gif

Jutro sprawdze dokladnie. Odłącze oś pośrednią od połosi i odkrece przegub z lewej strony i poslucham samego mechanizmu roznicowego. mam tez cichą nadzieje ze to tylko podpora. Koszt wg eper jakies 280 zl kwota jeszcze do zaakceptowania. Jak skrzynia ... lepiej kupic uzywaną w dobrym stanie niz naprawiac.

Napisano

U mnie nie było smaru w osłonach przegubu wewnętrznego... tego przy podporze.... po prostu osłona poprzedniemu właścicielowi musiała spaść a jak załozył ( podobno w ASO ) to oczywiscie smaru już nie dali.....

I miałem efekt terkotania... po przemyciu i nasmarowaniu ... jak ręką odjoł....

Napisano
  • Autor

Więc sprawdziłem dzisiaj:

Na pcozątek wymienilem olej na Elf.

Sprawdziłem skrzynie na podniesionym przednim zawieszeniu odpalilem auto. Trakcja migała co chwile ze koła buksuja smile.gif rozpędzałem z dwójki i aż rzucało autem. (drzała podłoga) Ojciec stanał w kanale pod autem i nic mu tam w skrzyni nie huczało. (mechamik z czasów FSO ) W aucie matomiast slychac dosc znacznie.

Na podniesionych kołach zaczałem kręcic jednym kolem (prawym a potem lewym) lewe halasuje. hałas dobiegał tak ze nie moglem odroznic czy to ze skrzyni czy z łozyska przedniego koła. Wlazlem w kanal i posluzylem sie metodą organoleptyczna smile.gif

trzymalem skrzynie a ojciec krecil i lewym i prawym. Jest tak samo. Kierowalem sie ze jak jest jakies bicie to bedzie to czuc.

Potem zrobilem inaczej. Chwycilem za zwrotnice z prawej strony i nic. Chwycilem z lewej strony ... i czuc. drzenie. Ośka jest prościutka. Potem przylozylem ucho do oski przegubu przykręconej od przodu. Szumi.

Tak wiec po ogledzinach padlo na lozysko w lewym kole.

Nowe lozysko ok 250 zl. To nie duzo ale zwazywszy na wybicie piasty z lozyskiem postanowilem ze kupie nowa zwrotnice. Znalazlem na allegro kilka zwrotnic. Znalazlem w pieknym stanie zwrotnice z 2005 roku ze stilo 1,9 ale zadzwonilem do drugiego i drugi gosc mnie sprowadzil na ziemie ze po 2004 roku byla zmiana. Nie sprawdzalem jeszcze w eperze czy numery tych zwrotnic sa takie same. Znalazlem zwrotnice w bardzo doberym stanie za 250 zl z 2004 roku kompletną z tarczą itd itp. Moge jutro jechac 70km po nią.

Z dwojga zlego wymiana kompletnej zwrotnicy jest i tak prosta niz zabawa z wybijaniem piasty a potem lozyska.

Tak mysle

Napisano
  • Autor

Odpalilem Eper i sprawdzilem. Widac gosc mnie troche bajerowal. Odpalilem stilo 2001 - 2003 włacznie z MW i motor od 1.6 w gore ma te same numery w zaleznosci od wersji (strony)

DS 50701140

SN 50701139

inne są do 1.2 a od 1.6 poprzez 1.8 i 1.9jtd 80 iu 115cv sa te same

Dla wszystkich modeli 3d 5d i MW

roznice sa po 2003 roku ale tylko przez silniki 1.9jtd 16V

numerki mają koncowki 41 i 42.

DLA\ SILNIKOW 115KONI JEST TEN SAM NUMER.

wobec tego zdecyduje sie na te z 2005 roku bo wyglada jak nowa i nie ma ani grama rdzy.

Zadzwonie i sie upewnie jaki motor tam byl

zadzwonilem do goscia (pierwszego) i to nie jest jtd 16 150km bo one mają grubsze polosie tak wiec bedzie pasowac.

Stargowalem za 230 zeta z kurierem. Tak wiec we wtorek kurier mi to przywiezie do pracy.

Napisano

gratuluję operatywności.smile.gif tak właśnie trzeba postępować. oby tylko wszystko pasowało. pozdrawiam smile.gif

Napisano

jeśli kiedyś będziesz potrzebował jakichś części, to przejedź się po serwisowych lakiernikach fiatowskich w swojej okolicy. Czasem coś porządnego uda się od nich kupić po niewielkiej cenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.