Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moze ktoś zrobic jakis manual naprawy altka?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Ma ktos z was drodzy forumowicze manual naprawy alternatora?

A moze ktos by dal rade cos takiego zrobic z jakimis fotami?

Moj altek padl a mechanik chce 350zl za naprawe, a obecnie mam maly deficyt finansowy i jest to kwota zaporowa....

Moze dalbym rade sam to naprawc?

Pomożcie prosze....

Napisano

Jeżeli mechanik chce za naprawę 350 zł to może lepiej zastanowić się nad zakupem: KLIK . Taniej Cię wyniesie wink.gif

Co jest zepsute w Twoim?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Szczerze mowiac to nie iwem co padlo w nim, mechanik powiedzial po zajzeniu pod maske i jakichs pomiarach 350zl.

Objawy byly takie:

Przez ostatni miesiac czesto obrotek mi szalał spadała wskazówka bez powodu ale potem wracała...potem przez kilka dni bylo ok i znow to samo. Za kazdym razem jak padał deszcz po wjechaniu w kałuże wskazówka obrotomierza spadała na 0 i po chwili wracała i tak na kazdej kałuży.

Jakies 5 dni temu zapaliła sie kontrolka aku i tak sobie świeci, od tego czasu autko stoi w garażu i czeka na jakies rozwiazanie....

Z kasa niebardzo u mnie ostatnio wiec 350zl napewno niezaplace za naprawe altka frown.gif

Napisano

Idź do innego mechanika, bo obawiam się, że ten chcę cię orżnąć. Za 350 zł to można wymienić stojan, wirnik, łozyska i regulator napięcia. O diodach nie wspomnę.

Jeżeli po zajrzeniu pod maskę i zmierzeniu napięcie ładowania (bo nic innego tam nie mógł zmierzyć) postawił diagnozę o uszkodzeniu wirnika czy stojana to gratuluję mu jasnowidzenia.

To może być coś prostego, począwszy od urwanego przewodu przez zużyte szczotki po spaloną diodę. Fakt, że usterka pojawiała się po wjechaniu w kałużę może sugerować, że dostawała sie wodą i powodowała zwarcie. Na myśl przychodzą mi szczotki ale nie chcę prorokować. Jedź do innego mechaniora i nie zapłacisz pewnie więcej niż 100 zł.

Pozdroofka

Napisano

> Idź do innego mechanika, bo obawiam się, że ten chcę cię orżnąć. Za

> 350 zł to można wymienić stojan, wirnik, łozyska i regulator

> napięcia. O diodach nie wspomnę.

> Jeżeli po zajrzeniu pod maskę i zmierzeniu napięcie ładowania (bo nic

> innego tam nie mógł zmierzyć) postawił diagnozę o uszkodzeniu

> wirnika czy stojana to gratuluję mu jasnowidzenia.

> To może być coś prostego, począwszy od urwanego przewodu przez zużyte

> szczotki po spaloną diodę. Fakt, że usterka pojawiała się po

> wjechaniu w kałużę może sugerować, że dostawała sie wodą i

> powodowała zwarcie. Na myśl przychodzą mi szczotki ale nie chcę

> prorokować. Jedź do innego mechaniora i nie zapłacisz pewnie

> więcej niż 100 zł.

> Pozdroofka

mi raz padł alternator w trasie i wpadłem do elektryka znalezionego w Giżycku, bałem się że zostanę orżnięty za to że warszawskie blachy... Wymienił układ prostowniczy, szczotki, łożysko i coś tam jeszcze i zapłaciłem 190 pln, tak więc radze podobnie - udaj się do innego elektryka.

Napisano
  • Autor

dziś odebrałem autko od elektryka, alternator naprawil za 200zl + wymienił jakaś uszczelke (zimering czy cos).

I sie teraz zaczeły jaja....

Przyjechałem do domu...zostawiłem auto na godzine przed domem potem wsiadam chce odpalic a tu dupa.....

po przekręceniu kluczyka zgasły mi wszystkie kontrolki, rozrusznik wogole niezagręcią a z wylotu dmuchawy za licznikiem zaczol wydobywac się dym........

szybko wylączylem kluczyk i go wyciagnolem...i mimo tego ze wyciagnolem kluczyk zaswieciły się wszystkie kontrolki....

Wiec...dzwonie do mechanika zeby przyjechał...

mechanior przyjechal bardzo szybko wsiada do auta przekreca kluczyk i sie okazalo ze sprzęgło też niedziala tak jak ma....

bo przy mojej probie odpalenia auta zrobilo sie zwarcie czy mały pożar 270751858-jezyk.gif i stopił się pancerz linki sprzęgła....

Dodatkową atrakcja bylo procz świecacych kontrolek bylo to że po lekkim nacisnięciu sprzęgła kontrolki gasły....

normalnie pech mnie przesladuje....auto odpaliło jak mechanior przepioł masę w inne miejsce na bloku silnika....

Co o tym myslicie????

Napisano

Na czym polegala naprawa alternatora? Co powiedział?

> Co o tym myslicie????

Linka sprzęgła robiła za połaczenie do masy i ją zjarało. smile.gif Częste zjawisko w maluchach - jak silnik miał kiepską masę, cały prąd płynął przez linkę (co prawda od gazu smile.gif )

Trzeba tylko zastanowić się dlaczego auto nagle straciło masę... Trza się pomodlić żeby ocalały diody w alternatorze. Pomierz jutro jakie jest napięcie na alternatorze i akumulatorze przy odpalonum silniku.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

na akumulatorze mierzylem przy przegazowaniu jest 14.00v a normalnie bez gazowania ok 13.68

> Na czym polegala naprawa alternatora? Co powiedział?

> Linka sprzęgła robiła za połaczenie do masy i ją zjarało. Częste

> zjawisko w maluchach - jak silnik miał kiepską masę, cały prąd

> płynął przez linkę (co prawda od gazu )

> Trzeba tylko zastanowić się dlaczego auto nagle straciło masę... Trza

> się pomodlić żeby ocalały diody w alternatorze. Pomierz jutro

> jakie jest napięcie na alternatorze i akumulatorze przy

> odpalonum silniku.

> Pozdroofka

Napisano

> na akumulatorze mierzylem przy przegazowaniu jest 14.00v a normalnie

> bez gazowania ok 13.68

Mogłoby być więcej ale nie ma tragedii. Z tym ,ze napięcie nie powino być zależne od obrotów.

Nie odpowiedziałeś na pytanie: na czym polegala naprawa alternatora? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

powiedzial ze wymienili szczotki, regulator napiecia i jeszcze jakas jedna mala pierdolke.

> Mogłoby być więcej ale nie ma tragedii. Z tym ,ze napięcie nie powino

> być zależne od obrotów.

> Nie odpowiedziałeś na pytanie: na czym polegala naprawa alternatora?

> Pozdroofka

Napisano

> powiedzial ze wymienili szczotki, regulator napiecia i jeszcze jakas

> jedna mala pierdolke.

Powiem Ci szczerze, że mam wątpliwości. Pomijając cenę (normalnie elektryk bierze 50 zł za rozebranie alternatora + koszt części, bo przecież obojetne czy składając daje stare czy nowe więc nie liczy za wymianę) to coś mi ten wzrost napięcia razem z obrotami wskazuje na padnięty regulator i kiepskie szczotki.

No ale przecież mogę się mylić ito tylko moje czarnowidztwo...

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.