Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOT4 czy DOT5.1 ?

Featured Replies

Napisano

Przy wymianie tarcz i klocków chcę wymienić płyn hamulcowy i najprawdopodobniej będzie to płyn Organiki.

Zastanawiam się czy wybrać płyn DOT4, czy DOT5.1 ?

Firmowo lany jest DOT4 i taki na początku chciałem kupić, ale sie wstrzymałem jak zobaczyłem, że 5.1 kosztuje 14zł/0,5l, a DOT4 11zł/0,5l.

Różnica praktycznie żadna, ale czy 5.1 nie zaszkodzi układowi ?

Z tego co wiem 5.1 jest "zgodny wstecz", tylko czy może ktoś to potwierdzić, jakiś link gdzie moge o tym poczytać.

I jeszcze sprawa napełniania, ma ktoś doświadczenia z płukaniem układu, bo w poprzednich samochodach robiłem to przez spuszczanie i ciągłe dolewanie nowego - więc zawsze troche starego zostało.

Zastanawiam się więc czy nie kupić więcej nowego płynu i nie spuścić całości, a potem bawić sie w odpowietrzanie.

I przy okazji ile dokładnie wchodzi płynu w układ, bo według instrukcji jest to 0,525 l. Więc czy 0.5 l nie starczy ?

pozdr

Napisano

> Różnica praktycznie żadna, ale czy 5.1 nie zaszkodzi układowi ?

> Z tego co wiem 5.1 jest "zgodny wstecz", tylko czy może ktoś to

> potwierdzić

Nieporozumienia biorą się stąd, że specyfikacja DOT5 jest dosyć egzotyczna, bo w głównej mierze są to płyny na bazie silikonów i wymagają specjalnie przystosowanych układów hamulcowych - za to są "wieczne", bo nie są higroskopijne i nie wymagają okresowej wymiany.

Natomiast DOT5.1 jest, jak napisałeś, "zgodny wstecz" - i nadaje się jako zamiennik DOT4. ok.gif Główną korzyścią z takiej zamiany będzie większa trwałość płynu (tj. konkretnie mniejszy spadek temperatury wrzenia przy wchłonięciu tej samej ilości wody w porównaniu z DOT4). W przypadku najtańśzych płynów DOT5.1 może mieć wyższą temperaturę wrzenia - chociaż jeśli chodzi o topowe płyny, to już niekoniecznie tak musi być.

Napisano

Chciałem tylko dodać ( jeżdżę na DOT 5.1 bez wnikania w markę )

że płyn o wysokiej temperaturze wrzenia zwykle jest bardziej higroskopijny ... wniosek im wyższa temperatura wrzenia tym częstsza wymiana polecana dla Topowych płynów CO SEZON na wiosnę !!!!!

Napisano

> Chciałem tylko dodać ( jeżdżę na DOT 5.1 bez wnikania w markę )

> że płyn o wysokiej temperaturze wrzenia zwykle jest bardziej

> higroskopijny ... wniosek im wyższa temperatura wrzenia tym

> częstsza wymiana polecana dla Topowych płynów CO SEZON na wiosnę

> !!!!!

To płyn hamulcowy się wymienia? smile.gif

Napisano

> Tak niby co 2 lata

E tam bez wymiany też dobrze działa smile.gif

Palio '99 nigdy nie wymieniany, 115kkm i ok

Uno '94 wymieniony w jednym kole, bo wężyk się popsuł, a w reszcie nie, 240kkm ale faktycznie nie były za mocne hamulce zeby.GIF

Napisano

> E tam bez wymiany też dobrze działa

Aż nie przestanie zlosnik.gif - a wtedy kieszeń zaboli. sick.gif

Stary płyn hamulcowy to - oprócz gorszej skuteczności hamulców - korozja układu hamulcowego od wewnątrz.

Napisano

masz na mysli ze koszty pogrzebu poszly w gore? wink.gif

Napisano

> masz na mysli ze koszty pogrzebu poszly w gore?

Materiał drewniany + 30% na jesionkę ... tak mówił znajomy stolarz smile.gif

Napisano
  • Autor

Będę wymieniał płyn i nie wiem czy zlac cały i napełniac nowym, czy tylko dolewać ?

Jak wygląda sprawa ze sprzęgłem, czy pompując hamulcem odpowietrze również sprzegło, czy trzeba tak jak w serwisówce zwiększyć ciśnienie w zbiorniczku płynu hamulcowego ??

Napisano

>- wypowiem się tylko co do płynu ... WYMIENIASZ CAŁY !!!!!

zapomnij o mieszaniu to są grosze a mogą uratować życie ...

Napisano

> zapomnij o mieszaniu to są grosze a mogą uratować życie ...

Wymiana u mechanika pod ciśnieniem kosztuje 35zł + koszt płynu więc to faktycznie nieduża cena smile.gif

Przy czym ogólnie jakos lepiej auto hamować nie będzie, tak się dowiedziałem, jednakże co jakiś czas wymienić warto smile.gif

Tak więc ja robię zamierzoną konserwację+czyszczenie klocków i szczęk a potem do mechanika na przedmuchanie i zalanie układu hamulcowego zeby.GIF

Przy czym robił to będe w palio więc ze sprzęgłem to problemów mieć nie będe zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.