Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie

Featured Replies

Napisano

Witam

mam pytanie.Czy do zbiornika w kole o poj 50 l może wejść 44 litry gazu?Przeważnie wchodzi mi około 37l.

Napisano

> Witam

> mam pytanie.Czy do zbiornika w kole o poj 50 l może wejść 44 litry

> gazu?Przeważnie wchodzi mi około 37l.

powinno wchodzić 40, znając życie to masz w porywach tak, albo stacja coś oszukuje zlosnik.gif

Napisano

> Czy do zbiornika w kole o poj 50 l może wejść 44 litry

Może, gdy:

- zawór w zbiorniku nie odbije,

- pracownik stacji mimo odbicia zaworu w zbiorniku "przeciągnie" moment wyłaczenia pompy,

- samochód stoi na niepoziomej lub nierównej powierzchni (odbijacz w zbiorniku działa jak pływak w zbiorniku muszli klozetowej - reaguje na poziom lustra płynu - jak przechylisz w jedną lub drugą stronę - moment zadziałania odbijacza się zmienia i to znacznie, gdy masz płaski zbiorniki w kole zapasowym.),

- w zależności od temperatury powietrza, ilość LPG, mieszczącego się w zbiorniku może ulegać zmianie, chociaż licznik w dystrybutorze powinien wykazywać faktyczną objętość wpompowanego LPG.

Teoretycznie powinno wchodzić 80% z 50 l, czyli 40l, ale to zależy od ustawienia ramienia pływaka w zbiorniku. Jeśli wchodzi 37 to może i 44, w obu przypadkach mieści się w przedziale 40 =/- 4 litry. Pływak też nie chodzi na łożysku, ma swoje opory ruchu...

Zawsze tankuję na tej samej stacji i w tym samym miejscu stawiam samochód - dzięki temu napełnienie LPG "do pełna" jest porównywalne w kolejnych tankowaniach.

Gdy dojeżdżam do stacji LPG na benzynie, bo samochód na LPG nie chce już jechać z powodu jego braku, ilość zatankowanego LPG u mnie wynosi: 32-34 litry (ostatnio w Zagrzebiu w Chorwacji na stacji "krzak" weszło tylko 31,1 litra, godzina 6 rano, więc nie było najgoręcej....?) - mam zbiorn ik 42 litrowy.

Pozdr,

Napisano

> Witam

Raczej nie powinno tyle wejść.

Jest jednakże to możliwe - najczęściej stacja jest "uczciwa inaczej" albo przyblokował ci się zawór.

Napisano

>zmień stacje lpg i znowu zatankuj na pusty zbiornik ,jeśli znów będzie 44 l. to masz tak ustawione jeśli 40 l. to wiadomo ja u siebie w Legnicy wyeliminowałem tak oszustów sciana.gif

Napisano

> >zmień stacje lpg i znowu zatankuj na pusty zbiornik ,jeśli znów

> będzie 44 l. to masz tak ustawione jeśli 40 l. to wiadomo ja u

> siebie w Legnicy wyeliminowałem tak oszustów

ja mam zbiornik 50 l. i wchodzi prawie zawsze na pusty 40,3---40,6 l

Napisano

> Witam

Wyjeżdzij te 44 l i sprawdź ile przejedziesz (jak znasz przeciętne zużycie). Jak przejechałeś wiecej to znaczy, ze wiecej ci wleli do zbiornika, a jak nie, to cię oszwabili..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.