Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanie na jedynce: poduszki czy sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu, zwłaszcza w upalne dni zdarza mi się, że przy ruszaniu zaczyna telepać budą. Takie kilkakrotne szarpnięcie. Jestem prawie na 100% przekonany, że nie jest to sprawa silnikowa, a raczej problem leży w w poduszkach silnika, ale oczywiście mogę się mylić. Sprzęgło też raczej wykluczam, bo innych objawów ew. niesprawności nie widzę. Sprawdziłem mocowania poduszek - wszystkie śruby podokręcane. Natomiast guma jest bardzo miękka, jak plastelina. Poza tym przy ruszaniu silnik bardzo się wychyla do tyłu, przegina o kilkanaście stopni. Na pewno trochę powinien, ale w/g mnie robi to za bardzo. A teraz kilka pytań: co jeszcze sprawdzić, by się upewnić, czy to poduchy czy sprzęgło (czy może coś innego)? Jeśli zmieniać poduszki, to jakiej firmy kupić? Myślę, żeby zmienić już wszystkie 3, bo jak podniosę silnik, to właściwie będzie jedna robota. Za wszystkie sugestie dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

> Natomiast guma jest bardzo miękka, jak plastelina.

No to kiszka jakaś, tam gumy są twarde i do tego z czasem jeszcze twardnieją.

Pozdroofka

Napisano

> No to kiszka jakaś, tam gumy są twarde i do tego z czasem jeszcze

> twardnieją.

> Pozdroofka

Ja jak kupilem poduche w intercarsie to byla twardsza od orginalnej ... i teraz samochod mi sie trzesie i wibruje a i tak sie okazalo ze to jednak sprzeglo

Napisano
  • Autor

> No to kiszka jakaś, tam gumy są twarde i do tego z czasem jeszcze

> twardnieją.

No właśnie. Może z tą plasteliną przesadziłem, ale rzeczywiście są bardzo miękkie. A przy wysokiej temperaturze jeszcze bardziej miękną, stąd prawdopodobnie te objawy. Jeszcze jedno pytanie: czy przy wymianie poduszek wystarczy podlewarować silnik, czy potrzebny bedzie jakiś "dźwig" albo inne ustrojstwo?

Pozdrawiam

Napisano

> czy przy wymianie poduszek wystarczy podlewarować silnik, czy

> potrzebny bedzie jakiś "dźwig" albo inne ustrojstwo?

Podlewaruj sobie i potem w razie potrzeby będziesz manipulował góra-dół. W sumie najtrudniej jest z prawą poduszką (patrząc od przodu) w porównaniu z pozostałymi.

Pozdroofka

Napisano

a ja bym obstawial na sprzeglo bo u mnie jest to samo tylko ze na 2,normalnie czasami jak mnie to wk ,pora chyba zmienic sprzeglo, no i pozatym slychac dzwiek metaliczny przy zalączaniu sie napedu, sprawdzalem to tez w taki sposob ze podlewarowalem samochod z jednej strony wrzucilem bieg i zaczelem ruszac kolem przod tyl,i faktycznie dzwoni cos, wydaje mi sie ze to spreżynki na tarczy sa polamane,a moje pytanie moze ktos wyjasni mi do czego one slużą jest ich chyba 4 sztuki.Z resztą to samo mechanik powiedzial ze to sprzeglo mowi pa pa

Napisano

To jest tłumik drgań skrętnych. Ogranicza przenoszenie drgań od wału korbowego na skrzynię biegów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.