Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

15-16 LPG na 100km ... ?? temat również na kąciku GAZ ...

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanko ... jak powinna wskazywać lambda na benzynie na biegu jałowym

u mnie po podłączeniu pod program do nicolausa 2004 pokazuje cały czas na czerwono (po prawej na wykresie) i w granicach 0,71 - 0,78 ... czyli jak sie domyśłam mieszanka bogata ??

hmmm ... w trakcie dodawania gazu cały czas tak samo ... dopiero po puszczeniu gazu na moment wskakuje na zielono i pokazuje 0,1 - 0,2 ... generalnie nie oscyluje wogóle ... czy to jednoznacznie wskazuje na padnięcie tej sondy ?

spalania na benie nie znam, natomiast ma gazie ostatnio po mieście nie schodze poniżej 15 litrów (dwa ostatnie tankowania 15,2 i 15,3 litra -> dokładnie pomierzone i sprawdzone)

Teraz raczej wyjdzie podobnie ... pomimo prób regulacji ... zgodnie z informacjami zawartymi na kąciku gazowym ... rezerwa zamigala mi po 180 km ... czyli mniej jak 14 l / 100 km nie wyjdzie .. frown.gif

załamka

od wymiany silnika nie mogłem dojść do ładu z LPG ale tak źle to nie było

średnio wychodziło ok 11 litrów (50/50 trasa / miasto) -> to i tak troche dużo jaK na ten silnik ... ale dało sie jeszcze przeżyć ...

aha na gazie lambda oscyluje cały czas ... tylko na wolnych cały czas na czerwono ... ale tak podobno ma być ?!

wcześniej podejrzewałem, że może reduktor mi umiera ... a teraz jeszcze sonda ... może oba przypadki sie teraz nałożyły stąd tak żłopie jak smok ??

proszę o sugestie w temacie .. co myślicie i sugerujecie jeszcze sprawdzić ...

P.S. ostatnio gdzieś mi wpadl temat gdzie ktoś wychwalał że jego X16SZR pali 7,5 LPG ... czy to możliwe .. ??

jak tam u Was ... jaki powinno być optimum dla tego motorka ...

wczesniej w C16NZ raczej średnio w 10 sie miesciłem .. a silnik był padaka ... instalka ta sama ... tylko parownik młodszy bo od nowości tam jeździł .. smile.gif

Napisano

Sondę masz sprawną.

Filtr powietrza czysty? Ciśnienie paliwa w porządku? Wtryskiwacz nie leje? Czujnik temp. dla ECU pomierzony? Mierzyłeś sondę czymś innym? (miernikiem).

Napisano
  • Autor

> Sondę masz sprawną.

> Filtr powietrza czysty? Ciśnienie paliwa w porządku? Wtryskiwacz nie

> leje? Czujnik temp. dla ECU pomierzony? Mierzyłeś sondę czymś

> innym? (miernikiem).

Miernikiem mierzona była jakieś 4 tygodnie temu przez speca ... i do oscyloskopu podłączana i podobno była dobra ...

Ale przez miesiąc chyba miała prawo odlecieć ??!

Filtr powietrza sprawdzałem pare dni temu .... jest czysty ... najechane 9 kkm od maja ...

co do wtryskiwacza .. nie mam bladego pojęcia jak to sprawdzić frown.gif

ale mnie tu chodzi o LPG przede wszystkim ,,, na benie tylko jade z rana kilkaset metrów i przełączam na gaz

to tyle ... i dalej w lesie frown.gif

... dlaczego uważasz ze sonda jest sprawna ... tak ma sie zachowywać jak u mnie ?

Napisano

> co do wtryskiwacza .. nie mam bladego pojęcia jak to sprawdzić

Co prawda mniejszy silnik ale działania podobne:

KLIK

Pozdroofka

Napisano

Sonda jest sprawna bo wytwarza wysokie napięcia. Masz coś źle ustawione z mieszanką.

Napisano

Sorry, ale źle odczytałem Twoj podpis zlosnik.gif Jeżeli masz X16SZR to dla Ciebie bardziej pasuje ten link:

KLIK

Pozdroofka

Napisano

Zaraz zaraz. Piszesz, że źle działa na benzynie, a później, że chodzi ci o LPG, na którym działa dobrze spineyes.gif. Pokazuje te 0,8V na nagrzanym silniku, czy na zimnym jak jedziesz przez te kilkaset metrów? Na nagrzanym silniku wkręć go na 1500rpm i tak trzymaj. Co wtedy pokazuje?

Wtryskiwacz sprawdzisz zdejmując chwyt powietrza do wtrysku. Podczas pracy patrzysz czy ładnie rozpyla (sprawdzaj po deszczu, wtedy jest czyste powietrze). Po wyłączeniu silnika nie powinno kapnąć z wtryskiwacza paliwo.

Napisano
  • Autor

> Zaraz zaraz. Piszesz, że źle działa na benzynie, a później, że chodzi

> ci o LPG,

czytaj uważnie i ze zrozumieniem - pisze że źle działa na benzynie - raczej pytam czy dobrze mysle - o gazie pisze dalej jak sie zachowuje na gazie - co by porównac czy tak ma być - a wszysstko sprowadza sie do chorendalnego spalania na gazie - na benie nie wiem ile pali - raczej nie będe sprawdzał - zamiast zalać do pełna beny za ok 200 pln ... wole w ciemno kupić sonde za ten $$$ albo dołozyć i kupić reduktor - albo sonde i regeneracje reduktora - bo po cholerke mam potem jeździć przez rok z 50 litrami PB w zbiorniku.

na którym działa dobrze . Pokazuje te 0,8V na

> nagrzanym silniku, czy na zimnym jak jedziesz przez te kilkaset

wszystko sprawdzane na nagrzanym silniku

> metrów? Na nagrzanym silniku wkręć go na 1500rpm i tak trzymaj.

> Co wtedy pokazuje?

pokazuje tak samo 0,71 - bogato i tak stoi ... nie oscyluje

> Wtryskiwacz sprawdzisz zdejmując chwyt powietrza do wtrysku. Podczas

> pracy patrzysz czy ładnie rozpyla (sprawdzaj po deszczu, wtedy

> jest czyste powietrze). Po wyłączeniu silnika nie powinno kapnąć

> z wtryskiwacza paliwo.

sprawdze go ostatecznie (jak sie wyczerpią pomysły i nic wcześniej nie wskuramy) - ale co wtryskiwacz ma do spalania gazu ... benzyne to rozumiem ... i co moze mieć do błędnych wkazań lambdy - nawet jak ta jest sprawna - leje za duzo wachy i wtedy lambda zubaża niepotrzebnie miszanke - ale co to ma mieć do gazu - pojęcia nie mam ?

zaintersowanych zapraszam na równoległy wątek na kąciku gazowym:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=279428589&an=0&page=0#Post279428589

może coś wspólnymi siłami zdziałamy smile.gif)

Napisano
  • Autor

> czytaj uważnie i ze zrozumieniem - pisze że źle działa na benzynie -

> raczej pytam czy dobrze mysle - o gazie pisze dalej jak sie

> zachowuje na gazie - co by porównac czy tak ma być - a wszysstko

> sprowadza sie do chorendalnego spalania na gazie - na benie nie

> wiem ile pali - raczej nie będe sprawdzał - zamiast zalać do

> pełna beny za ok 200 pln ... wole w ciemno kupić sonde za ten

> $$$ albo dołozyć i kupić reduktor - albo sonde i regeneracje

> reduktora - bo po cholerke mam potem jeździć przez rok z 50

> litrami PB w zbiorniku.

> na którym działa dobrze . Pokazuje te 0,8V na

> wszystko sprawdzane na nagrzanym silniku

> pokazuje tak samo 0,71 - bogato i tak stoi ... nie oscyluje

> sprawdze go ostatecznie (jak sie wyczerpią pomysły i nic wcześniej

> nie wskuramy) - ale co wtryskiwacz ma do spalania gazu ...

> benzyne to rozumiem ... i co moze mieć do błędnych wkazań lambdy

> - nawet jak ta jest sprawna - leje za duzo wachy i wtedy lambda

> zubaża niepotrzebnie miszanke - ale co to ma mieć do gazu -

> pojęcia nie mam ?

> zaintersowanych zapraszam na równoległy wątek na kąciku gazowym:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=279428589&an=0&page=0#Post279428589

> może coś wspólnymi siłami zdziałamy )

ok zakładam zatem, że mam problem z reduktorem ...

pytanie ... jaki reduktor najlepiej wstawić w miejsce Cometa od Elpigazu

Podobno to to samo co Tomasetto ... ale dużo czytałem o LOVATO - podobno najlepsze do instalek II generacji ...

pytanie co by ktoś podpowiedział jaką wersję LOVATO musze kupić - żeby z wymianą i regulacją nie mieć problemów ... silnik jest 1,6 8v 75 KM .. ??

proponuje wskazać aukcje Allegro .. jest tego troche ... a musze ten temat na gwał załatwić po nie dalej jak w week mam trase długą do zaliczenie a przy takim spalaniu ... średnio mi się opłaci ... jak szybciej wymienie reduktor to zaczne oszczędzać jakieś 10-15 pln na 100 km czyli jeden wyjazd 1200 km i mam zaoszczędzone na reduktor

dzięki z góry za wszelką pomoc

a propo's reduktora ... przypomniało mi sie, że mechanior w maju pokazywał gdzieś nieszczelność i twierdził że jedna membrana jest uszkodzona -> pęknięta - połatał reduktor silikonem ... i do ubiegłego tygodnia było ok ... więc bardzo prawdopodobne że to reduktor wyzionął ducha ...

.. wiem mógłbym kupić sam zestaw naprawczy do swojego reduktora ... ALE chyba szybciej będzie wymienić cały reduktor ... a czas to pieniądz ... jak sie zarabia 50 dych za godzine to każda minuta cenna ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.