Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klekotanie na Pb

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc.

Na ogół jeżdżę na gazie, ale ostatnio miałem z tym problemy,

(opiszę je przy okazji mimo, że to pewnie na inny kącik:

przy automatycznym przełączaniu z Pb na gaz silnik gasł, po kolejnym odpaleniu przełączenie już się udawało. Tak mi się zdarzało kilka razy, aż w końcu nie dało się przełączyć. Potem po dotankowaniu udało mi się przełączyć, chociaż na początku szarpało, ale ponowne uruchomienie i nie udało się już przełączyć),

więc przyszło mi pojeździć trochę na Pb. Zauważyłem, że silnik przy zasilaniu Pb klekocze. Wcześniej też to zauważałem, ale klekotanie było dużo cichsze, a i czas jazdy był krótki, bo zaraz następowało przełączenie na gaz gdzie nie było tego objawu w ogóle, i dlatego nie stanowiło to dla mnie większego problemu.

Myślę jednak, że czas najwyższy, żeby się tym zająć. Czy wiecie, co może być tego przyczyną? Dlaczego klekotanie występuje tylko przy jeździe na Pb?

Może też ktoś się orientuje co może być przyczyną, że nie mogę jeździć na gazie. Jeśli nie tu, to popytam w :gaz na ulicach". Mam instalację BRC Tecno ze sterowaniem Al 700. Od ostatniego przeglądu przejechałem raptem 8 tys. km i miałem zmieniany filtr.

Napisano

> Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc.

<ciach>

klekocze wtryskiwacz od benzymy - czasem ciszej , czasem głośniej, ale nie jest to żaden niepokojący objaw.

pozdr

Napisano
  • Autor

> klekocze wtryskiwacz od benzymy - czasem ciszej , czasem głośniej,

> ale nie jest to żaden niepokojący objaw.

> pozdr

A gdybym się przymierzał do usunięcia tego, to na jaki koszt się narażę?

Nie zamierzam długo jeździć bez gazu, bo się nie opłaca, dlatego coś trzeba będzie zrobić z tą instalacją, ale trzeba się liczyć z tym, że chłody się zaczną, a wtedy zanim przełączy się na gaz, to trochę czasu minie, a to mało przyjemny odgłos.

Napisano

> klekocze wtryskiwacz od benzymy - czasem ciszej , czasem głośniej,

> ale nie jest to żaden niepokojący objaw.

> pozdr

akurat w tym przypadku to nie wtryskiwacz tylko spalanie stukowe, mam zreszta tak samo, od ciaglej jazdy na LPG przestawia sie zaplon i niestety na benzynce klepia zawory, tylko nie wiem czy przestawienie to sprawa gazownikow czy kompa, jezeli kompa to mozliwe ze dluzsza jazda na noPb lub jego reset uzdrowilby sytuacje (zakladajac ze jest czujnik spalania stukowego)

GP

Napisano

> akurat w tym przypadku to nie wtryskiwacz tylko spalanie stukowe, mam

> zreszta tak samo, od ciaglej jazdy na LPG przestawia sie zaplon

> i niestety na benzynce klepia zawory, tylko nie wiem czy

> przestawienie to sprawa gazownikow czy kompa, jezeli kompa to

> mozliwe ze dluzsza jazda na noPb lub jego reset uzdrowilby

> sytuacje (zakladajac ze jest czujnik spalania stukowego)

> GP

pokaż w 900 czujnik spalania stukowego.... , pokaż w dowolnym uniaku poza turbawką

bo jak tego nie ma to nie ma mowy o przestawianiu zapłonu przez komp od silnika...

a już na pewno o przestawianiu zapłonu przez gazowników (no chyba że masz wariator czy jak sie to tam zwie założony)

co najwyżej czas wtrysku może sie przestawiać (adaptacja ) , ale to od złego , lub braku sygnału z sondy lamda.

pozdr

Napisano
  • Autor

Czyli jaka byłaby konkluzja? Można coś zrobić domowym sposobem czy potrzebna wizyta w serwisie?

(Sprawa problemów z gazem na razie nieaktualna - prawdopodobnie przewody nie łączyły.)

Napisano

> Czyli jaka byłaby konkluzja? Można coś zrobić domowym sposobem czy

> potrzebna wizyta w serwisie?

> (Sprawa problemów z gazem na razie nieaktualna - prawdopodobnie

> przewody nie łączyły.)

najpierw się upewnij że jest to wtryskiwacz - podczas pracy silnika odłącz na bardzo krótką chwile kostkę od niego i słuchaj czy się dźwiek zmieni lub zniknie.

Jeśli tak się stanie to może pomóc czyszczenie , lub dłuższa jazda na benzynie - ale nie zawsze jest to skuteczne.

pozdr

Napisano

> Czyli jaka byłaby konkluzja?

Sprobuj tez zatankowac swiezej dobrej Pb smile.gif i sprawdz czy objaw minie. Benzynke tankuje czesciej ale w malych porcjach i u mnie stukanie nie wystepuje, oczywiscie poza wspomnianym wtryskiwaczem, ale to normalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.