Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znikające światła stopu i spaliny

Featured Replies

Napisano

Siemanko...wlasnie bylem robic przeglad rejestracyjny w asterce i mnie powalilo na kolana faint.gif Nagle zaczely mi znikac swiatla stopu..facet do mnie ze mi nie dzialaja...ja wielkie oczy, ale faktycznie nie swieca...puscil mnie( o innych problemach za chwilke wpysk.gif ) z dowodem i kazal naprawic i wrocic...teraz tak...co odpowiada za to ze swiatelka sie zapalaja? Bo napiecie z tylu znika - czyli wykluczone problemy z zarowkami i stykami. Troche tam poszperalem i znowu zaczely swiecic hmm.gif Teraz mnie zastanawia - czy przy pedale hamulca jest jakis czujnik odpowiadajacy za sygal, ze sie stop ma zapalic? Bezpieczniki rowniez cale i zdrowe waytogo.gif

Nastepny problem..glownie cofnal mi autko z racji ze CO mialem 7 jednostek..( max podal ze moze byc 3,5) I mialem tak zarowno na gazie ( jalowy i wyzsze obroty) i benie( tylko jalowe) - na wysokich obrotach na benz. schodzil do 1 jednostki....kazal to naprawic...no to udalo mi sie po godzinach wepchnac na warsztat i chlopaki podpieli mnie pod kompa i analizator spalin...co sie okazalo ..ich analizator na wstepie pokazywal ze mam 3,5 jednostki ( powiedzieli ze to sa % ) na gazie i benz...ale sonda nic nie reagowala - miala stale napiecie...Dodatkowo uczulilem ich ,ze sporadycznie zapala mi sie check ( blad 35). Chlop wszedl w ustawienia kompa i sie okazalo ,ze krokowy byl ustawiony w stalej pozycji yikes.gif podczas jazdy nie reagowal wcale na zmiany ( po prostu te ustawienia wszystkie byly zablokowane na "zerowych" jakichs wartosciach). Po tym zabiegu sonda zaczela latac od 0V - 1V i na gazie i bezn CO spadlo do ponizej 0,5 na ich skali waytogo.gif Powiedzieli , ze lepiej sie tego silnika nie da ustawic i ze wedlug nich jest wszystko zajeb*** skonfigurowanehmm.gif I teraz moje pytanie brawo.gif Czy takie ustawionie moglo spowodowac ,ze tak szalalo CO na przegladzie? I co za skale mial facet w warsztacie, a jaka w stacji kontroli ze mieli rozne jednostki irked.gif Bo juz jak wjechalem do stacji kontroli to facet mi powiedzial ze nie przejde , bo on wyraznie czuje smrod na gazie z wydechu faint.gif

I trzecia sprawa - moze glupia, wiec prosze sie nie smiac...mam w aucie hak ( dam se "prawie" grinser006.gif glowe uciac ze w starym dowodzie byl wpisany) ale nie jest wpisany w moj dowod yikes.gif Nawet tego nie zuwazylem przy jego odbiorze. Gosciu mi powiedzial ze on mi wbije to za 35 zl ( czy tak wyglada procedura legalizacji haka) lub zebym szedl do urzedu, i jesli faktycznie on byl w starym dowodzie ( chyba go gdzies tam maja crazy.gif) to powinni mi na mijscu go dopisac. Jak to jest?

Ehhh...doradzcie cosik w tych trzech kwestiach..pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

1. Tak jest czujnik przy pedale hamulca.

2. Tak, zła regulacja mogła powodować zbyt wysokie stężenie CO.

3. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> 1. Tak jest czujnik przy pedale hamulca.

No to jutro sproboje do niego zajrzec. Bo zapewne istnieje jeszcze jakis przekaznik, ktory odpowiada za swiatelka? Moze on szwankuje? Czy sie myle, z istenieniem takiegos wynalazku? hmm.gif ...qrde no..jak moga mi znikac swiatla, az mi sie glupio na przegladzie zrobilo furious.gif

No i mam nadzieje ze facet mnie znowu nie cofnie crazy.gif Tylko, kto z nich mial prawidlowe wskazania analizatora hmm.gif

Napisano

> Bo zapewne istnieje jeszcze jakis przekaznik, ktory odpowiada za swiatelka?

Nie ma żadnego przekaźnika świateł stopu. Tak jak Orochimaru prawi: tylko wyłącznik pod pedalem.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie ma żadnego przekaźnika świateł stopu.

No to moze i lepiej...mniej szukania waytogo.gif Qrde, teraz patrze na ten wydruk i jedno mnie zastanawia - jak facet zmierzyl wartosc sondy lambda, poprzez wlozenie tylko tego szpikulca do wydechu? hmm.gif Bo na wydruku mam cosik takiego...

CO 5,55% Obj HC 340ppm

CO2 9,70% Obj O2 0,44% Obj Lambda 0,838 Temp oleju 26st C icon_eek.gif ( autko bylo mega rozgrzane)

CO 4,89% Obj HC 256ppm

CO2 11,70% Obj O2 0,27%Obj Lambda 0,867 Temp

oleju 26stC

To pierwsze to jest chyba na gazie a drugie na benzynie...kos rozumie te dane grinser006.gif

Napisano

O nie zmierzył sondy tylko współczynnik lambda czyli nadmiaru powietrza w mieszance.

Co do temp oleju, pewnie jest w analizatorze sonda do pomiarów, której sprawdzający nie wtyknął i stąd to wskazanie.

Napisano
  • Autor

Ok dzieki chlopaki. Orochimaru i Lelek...wyczerpali temat w kwestii mechaniki grinser006.gif To teraz kto mi powie co z tym hakiem? Bede i tak dzwonil do urzedu, ale chodzi mi co zrobic jesli urzad sie wypnie ze nie bylo zaznaczone ze mam hak? hmm.gif Diagnosta na stacji ma kwalifikacje, do zrobienia takiego wpisu, bez koniecznosci wymiany dowodu? hmm.gif Jutro sie okaze co wyjdzie u pana diagnosty..ale juz teraz wiem ze moja noga u niego wiecej nie stanie. Ale nie ze zwgledu ze mi cofnal autko, bomoze sie okaze ze ta "poprawiona" instalka bedzie dzialac znacznie lepiej, ale dlatego ze nie bylzbyt mily frown.gif

Napisano

> Bo na wydruku mam cosik takiego...

Oczekiwane wyniki dla silnka C14NZ:

279437761-c14nz.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352486062832_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No to u gazownikow na analizatorze i kompie miescilem sie w granicach...nawet bylo troszke zapasu waytogo.gif..i to zarowno na gazie jak i benz. Hmmm...no sie jutro w takim razie okaze co za skale ma pan diagnosta w stacji obslugi...bo to nawet nie jest wielokrotnosc, np 10..tylko w ogole inna skala hmm.gif Co prawda lambda na poczatku analizy, niezbyt ochoczo reagowala - ale gazownik stweirdzil ze mogla sie zawalic spalinami i czym tam tylko z rury leci..bo jak kilka razy dalo sie autku w palnik to od razu zaczela pracowac w tych granicach 0V - 1V waytogo.gif

Napisano

> Diagnosta na stacji

> ma kwalifikacje, do zrobienia takiego wpisu, bez koniecznosci

> wymiany dowodu?

Hak wpisuje się na trzeciej stronie dowodu i jest to "adnotacja urzędowa". Mam kolegę diagnostę, zapytałbym ale niestety pjechał na urlop. Mam też kolegę w Wydziale komunikacji. Dziś nie bedę go budził, ale jutro mogę zadzwonić i dopytać się co i jak.

A co do wyników. Wydaje mi się, że masz zbyt bogatą mieszankę. Wspólczynnik lambda jest za niski. W efekcie masz podwyższone wartości HC

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o hak to wlasnie czekam na tel. z urzedu grinser006.gif Sie okaze czy byl wpisany w poprzednim dowodzie czy nie - pamiec juz nie ta wpysk.gif Ale jeszcza jedna kwestia...czy - silniczek krokowy - bo to on w ogole nie funkjonowal, przez te "zerowe" wartosci w kompie i byl wciaz otwarty w stalej pozycji, ma rowniez wplyw na spalanie na noPB? Bo ja sie akurat na tym nie znam...wiem ze na gazie to krokowy sprawny musi byc, ale czy ma on tez wplyw na benzinke? hmm.gif

Napisano
  • Autor

OK po sprawie...przeglad jest :-) Splalinki, po regulacji i zaprogramowaniu kompa przeszly bez zadnego ale...hak, niestety musialem sciagnac, nie mial homologacji - tej jakiejs tam blaszki...wiec wolalem go sciagnac, niz sie tulac i go zalatwiac waytogo.gif Jednak, to ze facet tak ostrao przetrzepal mi autko pokazuje, ze nawet "wuzek" z 92 roku moze byc w pelni sprawny waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.