Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Trójmiasto] Sekwencja DT Gas System - prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

postanowiłem założyć instalację gazową do swojego auta (Astra II 1.6 8V) i analizując oferty różnych zakładów w Gdańsku natrafiłem na tą właśnie firmę na Sobieskiego 14 (polecił mi ją również jeden z kącikowiczów).

Za instalację sekwencyjną GAS TECH 600S wołają 2700zł.

Czy ktoś z szacownego grona ma/miał może do czynienia z instalką tej właśnie firmy i mógłby wyrazić jakąś miarodajną opinię? W szukajce niestety nie ma za wiele na ten temat.

Ewentualnie jaki dobry zakład w Trójmieście możecie polecić? Z niektórych opinii wynika że chwalony kiedyś warsztat na Do Studzienki (BRC) stracił na renomie.

Pozdrawiam.

Napisano

Znam kilka osób, które tam założyły LPG:

- Corsa B 1996 II gen

- Astra G 2002 IV gen

- Skoda Octavia 2000 IV gen

- Ford Mondeo 2001 IV gen

Na tych 4 przypadków, 3 jest zadowolonych, chociaż nie obyło się bez wpadek przy właśnie sekwencjach, ale po wymianie wadliwego elementu (chyba listwa wtryskiwaczy, czy same wtryskiwacze) oraz regulacji jest OK.

Natomiast w 1 przypadku - Ford Mondeo IV gen, właśnie DT Gas System, kolega jest baaaardzo niezadowolony, włąsnie dzisiaj go pytałem ile razy już był na regulacji, odpowiedział, że nie potrafi zliczyć. A ma LPG od czerwca chyba, czyli krótko. Pamiętam, że był czas gdy jeździł 2-3 razy w tygodniu, często zostawiał samochód na cały dzień. Problemy - gaśnięcie po przełączeniu na LPG, zła praca na noPb, zapalający się CE. A może to wina Forda, krążą opinie, że mają wrażliwe ECM i nie dają się gazować.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam,

dzięki za konstruktywną wypowiedź - właśnie o tego typu opinie mi chodziło.

A nie wiesz przypadkiem jaki silnik w tej Asterce? Może taki jak mój? Nie jestem niestety specjalistą w sprawach LPG, a ktoś mi nagadał, że do mojego silnika (2 sondy) II generacji lepiej nie pakować. No i generalnie koszty sekwencji nie są aż tak wysokie jak kiedyś, dlatego rozglądam się właśnie za taką instalacją.

Uważam, że oferta cenowa DT Gas jest dość atrakcyjna jak na trójmiejskie warunki. Szkoda tylko, że te insalacje są mało popularne i ciężko o opinie użytkowników. A może to jest właśnie jakiś wyznacznik?

Podrawiam.

Napisano

Posiadam Vectre A z silnikiem C20XE z instalacją GasTech 500S tej firmy i spisuje sie bardzo dobrze praktycznie nie ma różnicy miedzy jazdą na LPG i noPB w mieście pali 10-11 l/100km.

Jeśli tylko w swoim zasięgu masz firmę która to serwisuje to polecam.

Ja niestety do najbliższego przedstawiciela firmy DT Gas System mam prawie 100km ale na razie nie musiałem korzystać

Napisano
  • Autor

> Posiadam Vectre A z silnikiem C20XE z instalacją GasTech 500S tej

> firmy i spisuje sie bardzo dobrze praktycznie nie ma różnicy

> miedzy jazdą na LPG i noPB w mieście pali 10-11 l/100km.

> Jeśli tylko w swoim zasięgu masz firmę która to serwisuje to polecam.

> Ja niestety do najbliższego przedstawiciela firmy DT Gas System mam

> prawie 100km ale na razie nie musiałem korzystać

No właśnie w Gdańsku jest warsztat montujący instalacje tej firmy. Byłem tam dzisiaj i pracownicy sprawiają wrażenie, że znają się na tym co robią.

Teraz dają instalkę GasTech 600S. Rózni się m.in. tym, że zamiast listwy są cztery niezależne wtryskiwacze. Gwarancja na 24 miesiące lub 60 kkm.

Coraz bardziej skłaniam się do założenia tego ustrojstwa. Warsztatów są dziesiątki, ale żeby trafić na ten gdzie wiedzą co robią to już chyba trzeba mieć łut szczęścia smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> A nie wiesz przypadkiem jaki silnik w tej Asterce? Może taki jak mój?

Raczej nie, on ma chyba 16V, czyli Z16XE, ale jak nie zapomnę, zapytam jutro. Co do gazowania II generacją silników z 2 sondami - spytaj kol. Wszim, ona ma taki i ci doradzi co do odpowiedniego emulatora. IV generacja ma swoje wady - m. in. w zimie dłużej (do 4o*C) jedziesz na benzyn ie, więc korzyści mniejsze. Pozdr.

Napisano

> Raczej nie, on ma chyba 16V, czyli Z16XE, ale jak nie zapomnę,

> zapytam jutro. Co do gazowania II generacją silników z 2 sondami

> - spytaj kol. Wszim, ona ma taki i ci doradzi co do

> odpowiedniego emulatora. IV generacja ma swoje wady - m. in. w

> zimie dłużej (do 4o*C) jedziesz na benzyn ie, więc korzyści

> mniejsze. Pozdr.

Ja pominąłbym ten fakt. Latem jak ruszam spod domu to mi się przełącza z reguły na skrzyżowaniu za powiedzmy 1,5 km, a zimą na następnym 500m dalej. Ustawiona jest na 35'. Dla ułatwienia dodam, że Just (II gen) w F13 przełącza się odpowiednio po 3-4 km. Nie można więc generalizować.

A tak wogóle nie wiem czy wiecie, ale instalacja 600S to od strony sprzętowej 500S z wgranym nowym softem. Obsługuje nowe wtryski i ma parę pierdółek więcej.

Napisano

> pracownicy sprawiają wrażenie, że znają się

> na tym co robią.

Z opowieści kolegi z Fordem Mondeo wcale to nie wynika - kilkanaście regulacji i nic? A większość to kręcenie śrubkami "na pałę" i tekst: "tera bedzie dobrze". no i te stałe gadki w stylu: a to świece do wymiany, a to przewody, a to coś tam jeszcze... dobrze, że kolega nie głupi i jedna riposta:"przed założeniem LPG było dobrze na benzynie, a teraz nagla jest żle, to wina instalacji". Dowiedziałem się też, że po zamontowaniu instalki podłaczyli komputer i zrobili autokalibrację na postoju. Pytam kolegi, czy zdejmowali ci mapy podczas jazdy po mieście z róznymi prędkościami, w róznych warunkach? (kiedyś ktoś pisał, że jeździł godzinę z gazownikiem i laptopem podłączonym do instalki), a kolega odpowiada mi, że nie. Więc radzę mu, żeby spytał się, dlaczego nie zrobili korekcji mapy wtrysków. Spytał, odpowiedź brzmiała, że nie potrzeba, bo wystarczy autokalibracja na postoju, ponieważ "to nowej generacji instalacja, w starych się tak robiło".

Czy ktoś może odpowiedzieć (bo ja się nie znam), czy gazownik mówił prawdę?

Pozdr.

Napisano

Mówił prawdę. W tym typie sterownika nie jest konieczna jazda kalibracyjna. Mozna ją wykonać, ale w zasadzie niewiele daje. Dokładną mapę wtrysków można zrobić dopiero po podłączęniu sterownika gazowego do komputera samochodowego przez moduł obd2, ale to chyba się robi w przy trochę bardziej zaawansowanych kompach samochodowych. Poza tym kalibracja na wolnych + ewentyalna poprawka ręczna po paru próbach na parkingu daje w zupełności wystarczające rezultaty.

Sam to ćwiczyłem z lapkiem w aucie, więc wiem co piszę. W moim przypadku jazda kalibracyjna nic nie dała, a lambda i tak ładnie oscylowała w pełnym zakresie obrotów, czasy wtrysków (benzyny) też były podobne.

Napisano

> A nie wiesz przypadkiem jaki silnik w tej Asterce? Może taki jak mój?

Silnik jest poj. 1400 ccm 16V, 2 sondy lambda, ale nie twinport, więc pewnie Z14XE.

Pozdr.

Napisano

witam !! mam pytanie do ciebie . z tego co piszesz masz inst. 2 generacji , JUST , jest to prawdopodobnie BRC, o ile wiem , to w JUSTCIE , przełączanie następuje od obrotów silnika , a nie temperatury ,i gdzie podglądasz czasy wtrysku benzyny ? pozdrawiam!!

Napisano
  • Autor

> Silnik jest poj. 1400 ccm 16V, 2 sondy lambda, ale nie twinport, więc

> pewnie Z14XE.

> Pozdr.

Dzięki za wywiad smile.gif

Rokuje to duże szanse, że i z moim silnikiem sobie poradzą.

Do tej pory na benzynie chodzi jak brzytwa. Od momentu zakupu nakulałem 8 kkm w 5 miesięcy. Aktualny przebieg to 113 kkm.

Gazu jako tako się nie boję, bo miałem już w dwóch autach i było bezproblemowo, tylko modlę się żeby trafić na gazowników z prawdziwego zdarzenia. Stąd moje pytania...

Pozdrawiam.

Napisano

> witam !! mam pytanie do ciebie . z tego co piszesz masz inst. 2

> generacji , JUST , jest to prawdopodobnie BRC, o ile wiem , to

> w JUSTCIE , przełączanie następuje od obrotów silnika , a nie

> temperatury ,i gdzie podglądasz czasy wtrysku benzyny ?

> pozdrawiam!!

Masz rację - just ma przełączanie od obrotów (chyba, że jest czujnik temperatury, ale u mnie nie ma). Jest jednak jedno "ale" - w F13 w czasie "ssania" ECU benzynowy "wciska" pedał gazu aby podwyższyć obroty. Dzieje się tak aż do osiągnięcia jakiejśtam temperatury. Dzięki temu sterownik gazu długo nie odczytuje położenia TPS (gazu) jako neutralne (gaz puszczony) i nie przełącza na gaz.

Odnośnie odczytu czasu wtrysków to tyczyło się to oczywiscie sekwencji, robię to zwykłym programem DT Gas ściągniętym z ich strony. Jest tam podgląd na czasy wtrysku gazu i benzyny jednocześnie. Czasem podglądam też VAG-Comem przez OBD2. W F13 zostaje tylko ta druga możliwość, bo przecież jest to II gen. i sterownik gazu nie analizuje czasu wtrysku benzyny.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

dzisiaj właśnie zagazowałem Asterkę. Instalacja sekwencyjna ze sterownikiem GasTech i podobno najnowszą wersją softu - GT700S.

To co moge na bieżąco stwierdzić, to to że nie widzę póki co różnicy między jazdą na noPb i LPG (oprócz ceny za "do pełna" grinser006.gif). Obroty stabilne, auto ładnie się wkręca, nie gaśnie, nie szarpie, CheckControl się nie świeci.

Przejechałem dopiero 80km, ale mam nadzieję, że po kolejnych "setkach" będe nadal zadowolony, tzn. autko będzie się spisywało tak jak teraz.

Jutro postaram się pstryknąć parę fotek, żeby pokazać efekt pracy mechaniorów.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam

Ja mam w matizie dt 600 gas system i poraszka....

nierównomierne wolne obroty, jak chce jechać ze stałą prędkością obrotową to szarpie, cieć montażysta nie potrafi ustawić wskażnika gazu........ mam dość jazdy i kłótni z cieciem -ustawiaczem.Może ktoś zna jakiegoś normalnego gazownika na śląsku lub okolicach???

P.S

Czy można ustawić ,żeby przełanczał się na gaz wcześniej tzn niższą temp przełanczania gazu???

Napisano

> Witam

> Ja mam w matizie dt 600 gas system i poraszka....

> nierównomierne wolne obroty, jak chce jechać ze stałą prędkością

> obrotową to szarpie, cieć montażysta nie potrafi ustawić

> wskażnika gazu........ mam dość jazdy i kłótni z cieciem

> -ustawiaczem.Może ktoś zna jakiegoś normalnego gazownika na

> śląsku lub okolicach???

> P.S

> Czy można ustawić ,żeby przełanczał się na gaz wcześniej tzn niższą

> temp przełanczania gazu???

Mam ten system ale żadnych problemow -choć były podobne.Problemem był zle zamontowany czujnik podcisnienia ''map sensor'' na tej samej linii co reduktor.Niestety ''mechanik ''tez rozkładal ręce.Pojechałem do Lublina do producenta.Dwie godziny roboty i wspaniały efekt.Mechanik dostał zdjęcia tego co zrobił żle ''opieprz'' od producenta i zwrócił koszty poprawy.

Temperature mona ustawiać doś dowolnie.

Zajrzyj tutaj jest program i pełny opis.

http://dtgas-system.com.pl

Napisano

> Sam to ćwiczyłem z lapkiem w aucie, więc wiem co piszę. W moim

> przypadku jazda kalibracyjna nic nie dała, a lambda i tak ładnie

> oscylowała w pełnym zakresie obrotów, czasy wtrysków (benzyny)

> też były podobne.

Więc masz haslo ''fabryczne'' dostepu do sterownika LPG? Może podaj mi go na prv bo moi mechanicy nie chca mi dać.

Napisano

> Witam

> Ja mam w matizie dt 600 gas system i poraszka....

> nierównomierne wolne obroty, jak chce jechać ze stałą prędkością

> obrotową to szarpie, cieć montażysta nie potrafi ustawić

> wskażnika gazu........ mam dość jazdy i kłótni z cieciem

> -ustawiaczem.Może ktoś zna jakiegoś normalnego gazownika na

> śląsku lub okolicach???

> P.S

> Czy można ustawić ,żeby przełanczał się na gaz wcześniej tzn niższą

> temp przełanczania gazu???

Wskaźnik poziomu gazu ustawiasz sobie kręcąc czujnikiem halotronowym umieszczonym przy wielozaworze w butli. To takie białe kółeczko przytrzymywane przez 2 wkręty, które przed obróceniem trzeba poluzować.

Jak zwykle potwierdza się opinia, że nieważna jest instalacja, tylko zakład, który ją montuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.