Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody - kiedy wymienić?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pewien dylemat i chciałbym się Was poradzić.

3 lata temu stałem się dumnym posiadaczem Asterki (X14NZ, 97', przebieg 120 458).

Po kupnie (przebieg wtedy to 108 820) wymieniłem oczywiście rozrząd (ale nie pomyślałem o pompie wody).Czy może mi ktoś poradzić, kiedy należy wymienić pompę wody albo kiedy można zauważyć iż pompa ma się ku końcowi?

Napisano

pompe zaleca sie wymieniac przy kazdyej wymianie rozrzadu

jak zdecydujesz sie teraz na wymiane pompy bedziesz musial wymienic tez rozrzad

Napisano

>Czy może mi ktoś poradzić,

> kiedy należy wymienić pompę wody albo kiedy można zauważyć iż

> pompa ma się ku końcowi?

Przy wymianie rozrzadu no chyba ze nawala albo masz kaprys ot tak sobie wymienic to nic nie stoi na przeszkodzie grinser006.gif

Objawy to: glosna praca ala cos grzechotanie, wycieki plynu chlodniczego problemy z transportem energi cieplnej (grzeje sie silnik) itp

Jak nie sypie sie to ja bym nie panikowal i jezdzil no ale lepiej bylo wymienic przy okazji rozrzadu skromny.gif

czolem

Oberon

Napisano

> jak zdecydujesz sie teraz na wymiane pompy bedziesz musial wymienic

> tez rozrzad

chyba sam pasek ... 12 tys kolega przejechał dopiero

Napisano

> pompe zaleca sie wymieniac przy kazdyej wymianie rozrzadu

> jak zdecydujesz sie teraz na wymiane pompy bedziesz musial wymienic

> tez rozrzad

pompe sie wymienia co 2 wymiane rozrzadu

Napisano

> pompe sie wymienia co 2 wymiane rozrzadu

No chyba, że zaczyna Ci nieco szybciej znikać płyn - tak miałem w starej F. Przyspieszyło to wymianę rozrządu o kilkanaście tysięcy km. Jak się bawić, to się bawić - raz a dobrze wink.gif.

Napisano

dopóki nie zacznie przeciekać, ,albo hałasować, to nic nie kombinuj. 10 razy wolę jeździć na oryginalnej po 100kkm przebiegu, niż na nowym, marnej jakości zamienniku.

Napisano

>rozumiem ze jeździmy az padnie a wtedy "zdrowaski" żeby nic złego sie nie stało. mało było wątków jak stanęła pompa wody i zrobiła spustoszenie z rozrządem.Niektóre części wymienia sie okresowo (przebieg lub wiek) bez względu na ich stan (dzięki temu samochody ściągnięte z zachodu są w tak dobrej kondycji i każdy woli je kupić niż krajowe) Ja uzyskałem informacje ze wymiana pompy jest co drugą wymianę paska wiec średni co 120

tys.

Napisano

>rozumiem ze jeździmy az padnie a wtedy "zdrowaski" żeby nic złego sie nie stało

nie aż padnie, tylko aż zacznie przeciekać, albo hałasować, wtedy do wymiany. Taka jest moja teoria, nikogo do niej na siłe nie będe nawoływał.

Ewentualnie co dwie zaminy rozrządu też można, ale nie co każdą, bo to już przesada

ps. zawsze mozesz wsadzić sobie jakiś szajsowaty zamiennik 4max albo innego kagera, to ten ci zacznie hałasować już kilka kkm po wymianie grinser006.gif (pamiętam dokładnie dwa wątki z tego forum jak ktoś pisał, ze dopiero co wymieniał pompe a już cieknie, albo hałasuje)

Napisano

> Witam!

> Mam pewien dylemat i chciałbym się Was poradzić.

> 3 lata temu stałem się dumnym posiadaczem Asterki (X14NZ, 97',

> przebieg 120 458).

> Po kupnie (przebieg wtedy to 108 820) wymieniłem oczywiście rozrząd

> (ale nie pomyślałem o pompie wody).Czy może mi ktoś poradzić,

u mnie org bez problemów dotrwała do ponad 140kkm, więc może dojeździsz do 160kkm (o ile przebieg autentyczny)

a termostat wymieniłeś wink.gif

bo mnie termostat zmusił do szybszej (o 20kkm) wymiany rozrządu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie org bez problemów dotrwała do ponad 140kkm, więc może

> dojeździsz do 160kkm (o ile przebieg autentyczny)

> a termostat wymieniłeś

> bo mnie termostat zmusił do szybszej (o 20kkm) wymiany rozrządu

Termostatu na razie nie wymieniałem i nie chodzi mi o bicie rekordów tylko o to kiedy należy wymienić.

Jeżeli trzeba będzie przy okazji wymienić rozrząd to trudno.

W każdym razie od trzech lat nie dolałem do układu ani kropelki płynu chłodzącego i nie ma też problemów z chłodzeniem silnika (temp. na poziomie ok. 94 st. podczas jazdy w cyklu miejskim bez korków)

Napisano

> Termostatu na razie nie wymieniałem i nie chodzi mi o bicie rekordów

> tylko o to kiedy należy wymienić.

to możesz już niedługo być przymuszony do wymiany - mój padł po ok 130kkm, wszystko było ok do momentu jak zablokował się w pozycji zamkniętej (wcześniej jeździliśmy z tekturą)

tym samym zostałem zmuszony do rozgrzebania rozrządu ...

jak nic się nie dzieje to jeździj, posłuchaj czy nic nie hałasuje, cieknie ...

Napisano

> Witam!

> przebieg 120 458).

Ja ostatnio zmieniałem rozrząd przy 164 tys km. Poprzednio przy 58 tys km i 116 tys km. Pompa cały czas była oryginalna od nowości. A więc zmieniłem ten rozrząd jak wspomniałem przy 164 tys. Chciałem zaoszczedzić i odpuściełem sobie kolejny raz wymianę pompy. Jeszcze tego samego dnia coś zaczęło dziwnie hałasowac (chrobotac, stukać) w silniku. POMPA - pomyślałem. angryfire.gif Podjechalem do mechanika co mi rozrząd robił i potwierdził. Przeszukałem archiwum, okazało się, ze warto kupowac tylko pompy HEPU lub SKF. Kupiłem HEPU bo była spro tańsza. Mechanior ściągnął znowu rozrząd, pompę wymienił i cisza aż miło. Przy okazji znikły dziwne dźwięki, które słyszałem już jakiś czas wcześniej. Wychodzi na to, ze pompa systematycznie się robiła głośniejsza, dostała nowy pasek i napinacz, no i pod nowym naciagiem zaczęła chrobotać na dobre.

Tak wiec zapłaciłem drugi raz za ta samą w zasadzie robociznę na własne życzenie.

Wnioski wyciągnij sam.

Napisano

> Witam!

> przebieg 120 458).

Pamietaj ze masz kolizyjny silnik.Pada pompa i w silniku robi sie sieczka.Mialem ten sam motor w eFce.Pompe wymienilem dokladnie przy 118tys razem z rozrzadem.Wczesniej rozrzad robilem przy 60tys.Warto,takze wymienic termostat.Wiadomo ze trzeba do jego wymiany zdejmowac rozrzad a sam termostat czesto pada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.