Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyczyna stukotu

Featured Replies

Napisano

Swego czasu pytałem o przyczynę dziwnych odgłosów pod maską silnika mojego samochodu. Było kilka sugestii od "te typy tak mają" do "wytarty wałek". Moje obawy o wałek były rzeczywiście spore gdyż tyle się o tym mówi, pisze. Zabardzo nie uspokoiły mnie wyniki oględzin przez korek oleju mimo iż uwidoczniły jedną krzywkę w stanie co najmniej dobrym, bez oznak zużycia. Dźwięki (stukot, klekot chaja.gif) dochodziły jednak z przeciwnej strony tj. od strony alternatora. Na liście przyczyn były: wałek, rozrząd i alternator.

Były inne wydatki i choć ryzykownie, ale jeździło się takim klekotem.

Minął jakiś czas i dzisiaj zapodałem kolejną wymianę elementów normalnie zużywających się pt. rozrząd (pasek+napinacz). Przy okazji obejrzałem Bravce krzywki na wałku i... jak na 120kkm przebiegu stan prawie nówka, żadnych wytarć ok.gif (tylko nie zawiścić i nie rzucać klątw devil.gif)

Wymiana rozrządu okazała się być zrobiona w samą porę. Otóż po wymianie ustały owe dźwiękowe efekty uboczne. Teraz słychać równiutką pracę silnika, raczaj szum, a nie stuki itd. Klekot oczywiście pozostał, ale te typy tak mają smile.gif

Reasumując:

1. magistrala olejowa nie jest może najszczęśliwszym rozwiązaniem ale regularna wymiana oleju utrzyma wałek w dobrym stanie

Tak na marginesie BBM nie są jedyne w których zastosowano taki rodzaj smarowania wałka idea.gif.

2. dziwne dźwięki po stronie alternatora mogą świadczyć o zużyciu napinacza rozrządu

Żeby jednak nie przechwalić, to tylko jeden problem, który udało się usunąć. Kolejny temat to tuleje tylnych wahaczy co wiąże się z dużymi kosztami. Potem pewnie zawołają jeść amortyzatory itd.

Przyczyna to "znakomite" polskie drogi, które jeśli w swojej wspaniałości nie mają dziur wielkości leja po 0,5T bombie, to mają artystyczne kompozycje a'la patchwork po których czasami też lepiej jechać powoli bo ich wypukłości są proporcjonalne do głębokość dziur które załatano angryfire.gif

Czy ktoś jest w stanie zliczyć ile dodatkowych podatków płaci kierowca tylko z racji tego że jeździ i ile w tym jest podatków "drogowych"?

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie zliczyć ile dodatkowych podatków płaci

> kierowca tylko z racji tego że jeździ i ile w tym jest podatków

> "drogowych"?

Zdecydowanie za duzo...i gdzie tu sprawiedliwosc? confused.gifczacha.gif

Napisano

> Reasumując:

> 2. dziwne dźwięki po stronie alternatora mogą świadczyć o zużyciu

> napinacza rozrządu

Też to mam, już kilku fachmanów stwierdziło że to napinacz, rolka prowadząca rozrządku, ale żaden nie stwierdził że trzeba od hop wymieniać, tylko trzeba czekać aż strzeli zlosnik.gif

Lubie ryzyko, ale chyba do zimy coś z tym zrobie wink.gif

Napisano

. Kolejny temat to tuleje tylnych wahaczy co wiąże się z

> dużymi kosztami

Jaki duży koszt. Kpl. na jedną stronę za ok 50zł, plus robocizna ok 60zł - prawa strona może być droższa, jeśli będzie zapieczona śruba.

Napisano
  • Autor

No to mnie zaciekawiłeś shocked.gif bo wstępnie robiłem rozeznanie i za materiały i robociznę w Norauto zaśpiewali c.a. 1000PLN! a w ASO 700PLN. Faktem jest że trzeba zbiornik paliwa wyciągać i trochę z tym jest roboty. Nawet jeśli kupię materiały na Al... to może dojdzie do 500PLN. Za ile udało się wam to zrobić (Fiat Brava)?

Napisano
  • Autor

Ryzyko jest i to spore. Jak rolkę zablokuje, to pasek powie papa itd.

Szef warsztatu zwrócił mi uwagę, że gdyby mi przyszło kiedyś robić rozruch na pych albo ciągnięcie, to trzeba bardzo uwarzać i powoli zasprzęglać by nie zerwać paska.

Napisano

> Ryzyko jest i to spore. Jak rolkę zablokuje, to pasek powie papa itd.

> Szef warsztatu zwrócił mi uwagę, że gdyby mi przyszło kiedyś robić

> rozruch na pych albo ciągnięcie, to trzeba bardzo uwarzać i

> powoli zasprzęglać by nie zerwać paska.

No zdaje sobie z takich rzeczy sprawe, ale nie mam teraz czasu żeby odstawiać auto i patrzeć im na ręce bo chyba inaczej teraz robić nie będe, wole mieć pewność że mam dobrze zrobione ...

Napisano
Jeszcze jedno pytanie. Ile sie wykosztowałeś za zmiane rolki napinającj, bo chyba nie będą mnie kasować jak za wymiane rozrządu, bo wcześniej krzyczeli mi 300 zł.
Napisano

> No to mnie zaciekawiłeś bo wstępnie robiłem rozeznanie i za

> materiały i robociznę w Norauto zaśpiewali c.a. 1000PLN! a w ASO

> 700PLN. Faktem jest że trzeba zbiornik paliwa wyciągać i trochę

> z tym jest roboty. Nawet jeśli kupię materiały na Al... to może

> dojdzie do 500PLN. Za ile udało się wam to zrobić (Fiat Brava)?

Za tyle mi robili, materiały własne. Po jakimś czasie robiłem to sam i poszło z prawej strony - bez wyjmowania zbiornika. gdy mi robili prawą stronę, to wycinali pilarką.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno pytanie. Ile sie wykosztowałeś za zmiane rolki

> napinającj, bo chyba nie będą mnie kasować jak za wymiane

> rozrządu, bo wcześniej krzyczeli mi 300 zł.

Za wymianę całości (pasek+rolka) zapłaciłem niecałe 195PLN (tylko robocizna). Przypuszczam, że za samą rolkę wezmą podobnie bo chyba i tak trzeba zdjąć pasek, a jak pasek to i pokrywę zaworów. Więc robota podobna.

Napisano
  • Autor

> No zdaje sobie z takich rzeczy sprawe, ale nie mam teraz czasu żeby

> odstawiać auto i patrzeć im na ręce bo chyba inaczej teraz robić

> nie będe, wole mieć pewność że mam dobrze zrobione ...

Jakieś przykre doświadczenia z mechaniorem?

No tak, potrafią spitolić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.