Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie co to jest za czujnik znajdujący sie z tyłu w kolektorze ssącym?

Napisano

ten w zielonym kółku to czujnik temperatury do wskaźnika w liczniku a ten w czerwonym podaje wartość temperatury płynu do kompa

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o ten w tym czerwonym.Bo w asterce nie wiem czy to normqlny obiaw jak odpalę silnik to ma podwyrzszone obroty .Przejade z 5 km i obroty w normie.Jak się sprawdza ten czujnik?Miałem wiele problemów z tymi obrotami ,ale już po wymianie termostatu jest o wiele lepiej .I czasami jak odpalę tak po nocy jak sobie postoi to właśnie mam tak 1500 obrotów i czasami brak mocy ,może wtedy ma za dużo paliwa i ją dusi.Ni z gruszki ni z pietruszki ruszam i buch zgaśnie.

Napisano

jakiś czas temu miałem podobne objawy, tyle że mi telepotało silnikiem przy odpaleniu i głośno chodził silnik, jak się potem okazało to była błachostka, nie czujniki, nie krokowce, lecz walnięta jedna z 4 swiec, ale kilka dni mieliśmy rozkiminę, wszystko to kwestia wybadania co jakiś czas wychodzą jakieś usterki i za każdym razem inna taki urok posiadać auto:)) ale nie ma co się martwić, usterkę napewno z czasem wyeliminujesz

Napisano

> Bo w asterce nie wiem czy to normqlny obiaw jak odpalę silnik to ma podwyrzszone obroty

Normalne, dopóki silnik nie "złapie" temperatury (40 - 50* )

> Jak się sprawdza ten czujnik?

Wpisz w szukarkę "do kompa" oraz "od kompa" (łącznie z cudzysłowem) bo ile można pisać w kolo to samo wink.gif

Napisano

> Albo wklejać te same foty n-ty raz z rzędu

zlosnik.gif

A zauważyłeś, że ostatnio nie zapodawałem fot czujników? Dziś jakoś okazałem brak silnej woli... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok ziomale a jak wytłumaczycie dziś 30 w cieniu w asterce czujnik na 90 a tu 1500 obrotów.Lelek co mam sprawdzić łączenie czujnika z kompem ?Jeśli tak dojdę po kablach hehe do kompa.

Napisano

> Ok ziomale a jak wytłumaczycie dziś 30 w cieniu w asterce czujnik na

> 90 a tu 1500 obrotów.Lelek co mam sprawdzić łączenie czujnika z

> kompem ?Jeśli tak dojdę po kablach hehe do kompa.

Miałeś poszukać w archiwum rezystancji czujnika w zależności od temperatury. Poszukałeś? zlosnik.gif

Ehhh... smile.gif Tu obrazek:

279472048-czujnik_opory.jpg

Jeżeli na gorącym silniku masz podwyższone obroty to albo bierze skądś lewe powietrze albo silnik krokowy do wyczyszczenia. Opisywane wiele razy na forum i manual na WoA o czyszczeniu krokowego.

Pozdroofka

post-36940-14352486331122_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Lelek dziękuję bardzo bardzo a krokowiec wyczyszczony gniazdo też bo było w oleju czy czymś takim przypalonym.Lewego nie bierze bo uszczelniłem wszystko na maxa i sprawdzałem kilka razy.Jutro sprawdzę ten czujnik

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem czujnik i ma na 35 stopni 1205 om to chyba ok.Może to prawidłowe zachowanie silnika.Mam jeszcze jedno pytanko czy jak rzuca silnikiem w ramie na wolnych obrotach tak 900-1000 bo tyle mam na obrotomierzu?Targa nim nieznacznie ,ale chyba powinien pracować równiutko bez skakania?

Napisano

> Zmierzyłem czujnik i ma na 35 stopni 1205 om to chyba ok.

W normie wink.gif

> rzuca silnikiem w ramie na wolnych obrotach tak 900-1000 bo tyle

> mam na obrotomierzu?Targa nim nieznacznie ,ale chyba powinien

> pracować równiutko bez skakania?

Możliwe, że "wypadają" zapłony. W jakim stanie są świece, kable i cewka?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Świece mają kolor taki biało-szary bez żadnych olejów czy tam czegoś .Po bokach lekko czarny nalocik.Kable nóweczki a cewka chyba ok.Dodam , że kiedyś zmieniałem modół zapłonowy jakiś nie oryginalny.I też pisałem kiedyś o tym palcu rozdzielacza zapłonu ,że chyba jest wypalony .Jaką on powinien mieć długość samo to wystające z plastuku?

Napisano

> Świece mają kolor taki biało-szary bez żadnych olejów czy tam czegoś

To jeszcze o niczym nie świadczy. Nie mówimy o zupełnym braku iskry w którymś cylindrze a o wypadaniu pojedynczych zapłonów co jakiś czas. Na świecy nie bedzie znaku.

> Kable nóweczki

Ale jeżeli to były kable za 50 zł to sam rozumiesz, że nawet "nóweczki" mogą nadawać się na śmietnik wink.gif

> a cewka chyba ok.

Chyba..? wink.gif Niestety problem polega na tym, że trudno jest zdiagnozować cewką, która nie jest zupełnie uszkodzona. Jedynie podmiana na nową da jakiś obraz.

> I też pisałem kiedyś o tym palcu rozdzielacza zapłonu

> ,że chyba jest wypalony .Jaką on powinien mieć długość samo to

> wystające z plastuku?

Ciężko powiedzieć. Widziałem palce mające 1 - 2 cm krótsze/dłuzsze plastiki przez co metalowa cząść wystaje odpowiednio więcej lub mniej

Jeżeli na palcu widać wyraźne ślady nadpalenia, podobnie na stykach w kopułce to możesz spróbowac oczyścić drobnym papierem.

A może jest wilgoć w kopułce? Pewną podpowiedzią będzie ilość zielonkawego nalotu na stykach.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No ale iskra chyba jak przeskoczy 0,5 cm to ma jakieś szanse gdzieś zniknać.pomierze wszystko tzn długość palca rozdzielacza i odstep w kopułce i napisze

Napisano

> No ale iskra chyba jak przeskoczy 0,5 cm to ma jakieś szanse gdzieś

> zniknać.pomierze wszystko tzn długość palca rozdzielacza i

> odstep w kopułce i napisze

Obawiam się, że pomierzenie niewiele nam powie. Np.: u Ciebie i u mnie odstęp będzie 5mm. Ale ja mam lepsze kable, inny odstep między elektrodami świecy, oryginalny moduł, sprawną cewkę przez co mam iskrę o większej energii i odstęp 5mm w niczym nie przeszkadza a u Ciebie któryś z wymienionych elementów szwankuje i te 5 mm może być przeszkodą nie do przebycia. To oczywiście przykład aby wyjaśnić, że czasem trudno jest porównać jakiś parametr nie mając pelnego obrazu całości.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Może i masz rację .Silnik chodzi jak chodzi i niech sobie chodzi .

Napisano

> Może i masz rację .Silnik chodzi jak chodzi i niech sobie chodzi .

Zrób testa. Wlej pełniutko szklankę wody i postaw na pracującym na wolnych obrotach silniku (pokrywie zaworów). Jak się nie wyleje to wibracje masz w granicach rozsądku smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Znając życie to ją zmiecie hehe ,ale zrobie testa zobaczymy

Napisano

> to ją zmiecie

To może uzyj słoika albo czegoś nietłukącego się. Za szklankę żona/matka/kochanka może Ci zrobić z tyłka jesień średniowiecza... grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.