Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony

Featured Replies

Napisano

z racji tego, ze moje semperity top-life koncza juz swoj zywot zmuszony jestem do poszukiwania nowego ogumienia.

poczytalem troche forum, przejrzalem ceny i na liscie potencjalnych nabytkow znalazly sie:

- yokohama a drive (ok 150zl) - chodz lelek stwierdzil, ze po 3 latach zrobil sie z nich plastikowy szmelc (to byly a drvie czy inny model?) - w opiniach uzytkownikow a drive wypada bardzo dobrze

- polecany przez Was BFGoodrich Profiler niestety nie wystepuje w rozmiarze 13". Jest tylko model Touring - warte to?

- uniroyal 680 - cos kolo 140zl

- nokiany, ktore tez byly tu chwalone sa troche drogawe :/ (powyzej 200zl)

nie chce kupowac tanio ale dobrze.

to co pomozecie?

Napisano

> to byly a drvie czy inny model?

Dokładnie te:

185/60/14

O tym jak się zrobiły kiepskie niech świadczy następujący fakt:

W związku z tym, że czasem przy ruszaniu auto pozwala sobie na podskakiwanie miałem trzy wersje:

a) sprzęgło

b) poduszki

c) opony

Ta ostatnia dlatego, że na zimowych kangurkowamie nigdy sie nie zdarza. Oczywiście może to nie mieć związku z zimowymi oponami a warunkami zewnętrznymi i nie kangurkuje bo jest zimno ,więc wczoraj wykonalem następujacy test:

Prędkość 40 km/h, puste skrzyżowanie. Dojeżdżając do skrzyzowania wcisnałem sprzęgło coby wyeliminowac jego wpływ na test oraz wpływ silnika. Przy tej prędkości skręciłem w lewo zlosnik.gif W każdym normalnym aucie powinien nastąpić pisk opon. A u mnie co? Auto zaczęło podskakiwać i telapać budą identycznie jak podczas ruszania. Jednym słowem po trzech latach Yokohama przestała być gumowa a zrobiła się plastikowa. Do końca sezonu jakoś dojeżdżę ale aż strach jeździć. Jak asfalt jest mokry to mój anioł stróż aż robi w gacie... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dokładnie te:

> 185/60/14

no to nie sa a drive, ale bieznik maja dosc oryginalny.

zastanawia mnie skad biora sie w takim badz razie te pozytywne opinie o yokohamie?

moze po prostu miales "pecha" wink.gif

kiedy zauwazyles pogorszenie sie wlasnosci jezdnych tych opon?

Napisano

smile.gifnie wim czy dobrze pamietam, ale Ty pisales dawno temu, ze na tych jokohamah kupiles astre, wiem moze maja one wiecej niz 3 lata........

ja mam a drive (co prawda nowe, weprodukowane w stycznku) i jak dla mnie super opony, zlego slowa nie moge powiedziec.... a u mnie 3 lata nie wytrzymaja, bo szybko sie scieraja przy dunamicznej jezdzie (nie mowie o paleniu gumy, czy ostrym hamowania, ale o szybkim wchodzeniu w zakrety itd).

Nastepne opony jakie kupie to najprawdopodobniej tez yokohama, ale to juz nie do astry, bo zamierzam sie z nia pozegnac niebawem... nie dla tego, ze jej nie lubie, albo zeby kiepska byla...po prostu to juz nie te lata i cos mlodszego musi ja zastapic,

P.S. moja bedzie na sprzedaz na wiosne w okazyjnej cenie i w dobrym stanie (znaczy jak sie niec nie stanie)

Napisano

> kiedy zauwazyles pogorszenie sie wlasnosci jezdnych tych opon?

W tym, czyli w trzecim roku uzytkowania.

Pozdroofka

Napisano

> nie wim czy dobrze pamietam, ale Ty pisales dawno temu, ze na tych

> jokohamah kupiles astre

To było w takiej kolejności: najpierw kupiłem ale zanim auto odjechało od Niemca, ten zadzwonił i przyjachali panowie w jaskrawych kombinezonach i założyłi nowe opony smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

ile placiles za te opony?

ile kosztuje wymiana opon (zdjecie + zalozenie nowych + wywazenie)?

nigdy nie mialem dziury w oponie wiec nie mam pojecia jak ksztaltuja sie ceny u wulkanizatorow.

Napisano

> To było w takiej kolejności: najpierw kupiłem ale zanim auto

> odjechało od Niemca, ten zadzwonił i przyjachali panowie w

> jaskrawych kombinezonach i założyłi nowe opony

> Pozdroofka

looooo to niezle.... jakis porzadny koles musial byc...

a wracajac do opon, to dziwne te yokohamy musza byc, skoro nowe sa takie miekkie, a po 3 latach (czyli gdyby lezaly na polce mogly by byc jeszcze uznane za nowe) twardnieja, dziwna sprawa...

ja polecam jeszcze michelin energy, milem wczesniej i mimo ze mialy 6 lat niewiele ustempowaly nowym yokohamom (tyle ze roznica w cenie jest duza)

Napisano

Znalazlem takie oponki DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE

rozmiar 195/65/15 cena zachecajaca 238 zl

Tutaj link do sklepu Prosze tylko o opinie uzytkownikow i cene zakupu ,nie chce by okazalo sie ze sa w "promocyjnej" cenie od zawsze . Mało znalazlem info o tym jak hałasują te oponki

Napisano
  • Autor

> Znalazlem takie oponki DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE

> rozmiar 195/65/15 cena zachecajaca 238 zl

> Tutaj link do sklepu Prosze tylko o opinie uzytkownikow i cene

> zakupu ,nie chce by okazalo sie ze sa w "promocyjnej" cenie od

> zawsze . Mało znalazlem info o tym jak hałasują te oponki

podczas przegladania tego forum natknalem sie na opinie, ze akurat SP Sport sa do bani.

Napisano

> podczas przegladania tego forum natknalem sie na opinie, ze akurat SP

> Sport sa do bani.

Tych SP Sport to jest cala masa wersji zeby.GIF Prawie kazdy Dunlop ma taki dopisek.

Widzialem duzo dobrych opinii o Dunlop SP SPORT 9000 w rozmiarze 195/55/R15... ale na wiosne raczej bede celowal w jakies R14, moze 185/60.

Napisano

polecam link

www.adac.de/tests i wybierz letnie bądź zimowe opony ( są rożne rozmiary)poczytaj obiektywny test i policz złotówki w portfelu i kup.

I ni sugeruj sie opiniami użytkowników, mało jest takich co kupili i by nie chwalili swojego. Poza tym działa coś takiego jak opona gorzej sie trzyma to na poczatku klniesz ale podświadomie zmieniasz styl jazdy( na wolniejszy i spokojniejszy ) i wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

> polecam link

> www.adac.de/tests i wybierz letnie bądź zimowe opony ( są rożne

> rozmiary)poczytaj obiektywny test i policz złotówki w portfelu i

> kup.

> I ni sugeruj sie opiniami użytkowników, mało jest takich co kupili i

> by nie chwalili swojego. Poza tym działa coś takiego jak opona

> gorzej sie trzyma to na poczatku klniesz ale podświadomie

> zmieniasz styl jazdy( na wolniejszy i spokojniejszy ) i wszystko

> jest ok

szkoda, ze tylko po niemiecku frown.gif

czy tam nie jest tak, ze 1 to dobra ocena, a 5 to zla?

Napisano

> I ni sugeruj sie opiniami użytkowników, mało jest takich co kupili i

> by nie chwalili swojego.

Jeszcze jest jeden aspekt wink.gif Często głos zabierają tacy, którzy mają pierwsze w zyciu auto, a co za tym idzie pierwsze w życiu opony i żadnej skali porównawczej. Wystarczy, że nie schodzi z nich powietrze a na zakręcie nie ląduja w rowie i już będą wypisywać przy każdej okazji że ich opony są super.

To tak jak z dziewicami, które wychodzą za mąż za swojego pierwszego faceta a potem mówią, że ich mąż jest najlepszym kochankiem na świecie... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To tak jak z dziewicami, które wychodzą za mąż za swojego pierwszego

> faceta a potem mówią, że ich mąż jest najlepszym kochankiem na

> świecie...

lelek to juz nie te czasy.

sprawdz w "nowoczesnym" slowniku co znaczy slowo dziewica.

cytuje "dziewica to niemowle plci zenskiej".

eh ta dzisiejsza mlodziez.

Napisano

> z racji tego, ze moje semperity top-life koncza juz swoj zywot

> zmuszony jestem do poszukiwania nowego ogumienia.

> poczytalem troche forum, przejrzalem ceny i na liscie potencjalnych

> nabytkow znalazly sie:

> - yokohama a drive (ok 150zl) - chodz lelek stwierdzil, ze po 3

> latach zrobil sie z nich plastikowy szmelc (to byly a drvie czy

> inny model?) - w opiniach uzytkownikow a drive wypada bardzo

> dobrze

> - polecany przez Was BFGoodrich Profiler niestety nie wystepuje w

> rozmiarze 13". Jest tylko model Touring - warte to?

> - uniroyal 680 - cos kolo 140zl

> - nokiany, ktore tez byly tu chwalone sa troche drogawe :/ (powyzej

> 200zl)

> nie chce kupowac tanio ale dobrze.

> to co pomozecie?

Piszesz coś o uniroyalach 680, kupiłem coś takiego po moim definitywnym pożegnaniu z letnimi dębicami i jak na razie jestem zadowolony, mimo że rumuńskie. Co mogę powiedzieć na pewno to, że abs się rzadziej włącza przy gwałtownym hamowaniu, czyli chyba lepszą przyczepność mają niż passio, które miałem wcześniej. Jednak z racji że to dopiero pierwszy sezon na tych kapciach to ciężko wyrokować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.