Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AUX dla MP3 do radia 182M

Featured Replies

Napisano

Przeglądnąłem forum i zsyp, niestety nie znalazłem informacji jak zrobić wejście AUX dla podłączenia MP3 grajka do mojego radia 182M. Znalazłem opis jednego kącikowicza podpięcia się do układu TDA 1591T. NIestety w radiu 182M nie ma tego układu. Są natomiast TDA 1593T, TDA1572T, TDA7340G, TDA7427AD, TFK V4065B, TEA0676T, SAA6579T. Te TDA sprawdzałem w necie i niestety nie ma tam (na ich specyfikacji) wejść lewy i prawy kanał audio. Być może coś przeoczyłem. Może ktoś się na tym zna i będzie mógł pomóc bo radyjko leży całkowicie rozgrzebane. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

poczytaj ten wątek może coś znajdziesz...

Napisano
  • Autor

> poczytaj ten wątek może coś znajdziesz...

czytałem - u mnie nie ma wspomnianego scalaka TDA1591.

A może ma ktoś do zbycia radio 182H3. Z tego co czytałem to z nim nie ma problemów z zaadoptowaniem do mp3.

Napisano
  • Autor

Może ktoś z kolegów ma na zbyciu mechanizm magnetofonu do tego radia ponieważ w moim jest problem z autoreversem (nie chce ciągnąć kaset i ciągle się przełancza). Poza tym w ramach naprawy nadłamałem jeden plastikowy detal (załącznik). Ewentualnie może ktoś ma na zbyciu radyjko typu 182 typ H. W tym modelu chyba łatwiej o podpięcie mp3. Do tej pory używałem kasety adaptera jednakże problemy z autoreversem skutecznie mi to utrudniły.

post-28275-14352486475383_thumb.jpg

Napisano

Wylutuj przewody głowicy odtwarzacza , wlutuj w to miejsce przewody z wtyczką do MP3 , musisz wymyślić załaczanie , można wyprowadzić przewody wył, załączającego uruchomianego kasetą.

Napisano

> Wylutuj przewody głowicy odtwarzacza , wlutuj w to miejsce przewody z

> wtyczką do MP3 , musisz wymyślić załaczanie , można wyprowadzić

> przewody wył, załączającego uruchomianego kasetą.

taaak , a o zupełnie innym poziomie napięć i ostrej korekcji charakterystyki m.cz. której wymaga podpięcie w tym m-cu to nie pomyslałeś ?

Napisano

> taaak , a o zupełnie innym poziomie napięć i ostrej korekcji

> charakterystyki m.cz. której wymaga podpięcie w tym m-cu to nie

> pomyslałeś ?

Potwierdzam za duży będzie sygnał i dźwięk będzie nie do przyjęcia - pod to miejsce absolutnie się nie da.

Może te dziwne nadajniki na radio FM się sprawdzą - niestety nie próbowałem, wiec nie wiem jak z jakością dźwięku.

Pozdrawiam.

Napisano

> Potwierdzam za duży będzie sygnał i dźwięk będzie nie do przyjęcia -

> pod to miejsce absolutnie się nie da.

dokładnie , przećwiczyłem to jeszcze w czasach "szpulowców" smile.gif

> Może te dziwne nadajniki na radio FM się sprawdzą - niestety nie

> próbowałem, wiec nie wiem jak z jakością dźwięku.

nie jest najgorzej , kolega kupił taki transmiter z syntezą i USB i całkiem nieźle to gra , dość dobra dynamika i małe szumy

choć z porównania stwierdzam , że dźwięk podawany na wejście sygnałowe CD jest jeszcze lepszy wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

jak masz rozwalaona kasete to w sumie nie potrzebna ci wiec zrob tak:

tu masz schemat

tda7340.jpg

279567686-ClipBoard-1.jpg

przerwij tor audio kasety wylutuwujac 2 kondensatry za wzmacniaczem kasetowym uklad TEA0676T nozki 1 i 16

tor ten [prowadzi bezposrednio do procesora TDa7340 do nozek 35 36

wybor wejscia tape przez poloczenie kabnal niebieskiego i zielonego o ile pamietam w mechanizmie kaset

i tyle

tu serwisowka podobnego radyjaka

jpancerwagen

post-23924-14352486855158_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenne informacje. Ja wczoraj (zanim dostałem tę odpowiedź) powalczyłem trochę z tym moim radyjkiem - tak na próbę. Podłączyłem się do kondensatorów przed nóżkami 2 i 44 układu TDA 7340 (INR INL). Na przytoczonym schemacie to kondensatory C1515 i C1516. Nie dawałem przełącznika dwutorowego wybierającego źródło (odcinającego radio podczas pracy mp3). Okazało się , że chodzi OK. Radio wogóle nie przebija. Wkładam jacka do grajka mp3 i radio milknie. Problem jedynie w tym że mp3 gra ciszej niż radio (widocznie słabszy sygnał - pisano o tym na forum). Spróbuję jeszcze zrobić tak jak kolega tower napisał - tzn. podłączenie do toru TAPE. Pozdrawiam. Jak mi to wyjdzie to napiszę.

Napisano
  • Autor

Jestem zadowolony z tego co przed chwilą zrobiłem. Wygląda to naprawdę estetycznie i pięknie gra. Moze napiszę referacik. Podpiąłem się do toru magnetofonu wg wskazuwek Towera, wcześniej za mikserem wg wskazuwek Ajgo. Mam porównanie i duzo doświadczeń więc mogę pomóc innym.

PS. Słuchanie mp3 w fabrycznym radyjku możliwe dzięki własnej pracy jest o wiele przyjemniejsze niż kupno nowego radia z wejściem AUX.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.