Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to koniec sondy?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem kabelka umożliwiającego połączenie kompa gazowego z komputerem.

Postanowiłem się trochę pobawić w ustawienia ale zastanowiło mnie dziwne jak mi się wydaje zachowanie sondy lambda.

Otóż po odpaleniu silnika, na wolnych obrotach (silnik ciepły) napięcie wynosiło 0,02V i uwaga, że mieszanka uboga. Po gwałtownym przegazowaniu napięcie od razu wskoczyło do wartości 0,75V - i tu pierwsze pytanie czy napięcie zmienia się aż tak gwałtownie czy może powinno wolniej rosnąć?

Następnie udałem się na przejażdżkę i przy stałej prędkości (90km/h) napięcie wynosiło 0,02V (czyli mieszanka uboga). Praktycznie cały czas jazdy (przyspieszanie, hamowanie)napięcie sondy wynosiło powyższą wartość. Tylko podczas zmiany biegów napięcie rosło i mieszanka przechodziła w bogatą.

Najciekawsze jest to, że w momencie włączenia wentylatora chłodnicy mieszanka wskoczyła na wartość prawidłową a po wyłączeniu znów wróciła do ubogiej (0,02V). Może gdzieś jest jakieś przbicie niewiem.gif

Po wyłączeniu silnika zauważalne było napięcie na sondzie 0,02-0,03V i mieszanka uboga.

Komputer gazu autronic Al-700, sonda jednoprzewodowa do 1V.

Czy ktoś może mnie oświecić co jest nie tak.

Może coś źle podłączyłem?

Jestem początkujący w zakresie regulacji instalki gazowej i za wszelkie uwagi i informacje będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Napisano

> Na jakim paliwie te pomiary?

Może ON ??????? yay.gif

Napisano
  • Autor

> Na jakim paliwie te pomiary?

Na NoPb i na LPG. Dużych różnic nie zauważyłem, no może na benie napięcie sondy podnosiło się czasami do 0,03-0,04V.

Jak kręciłem śrubką do regulacji mieszanki na reduktorze (tą większą) to też nic się nie zmieniało.

Dziwi mnie to, że na przeglądzie analiza spalin wskazywała na bogatą mieszankę a teraz przy regulacji praktycznie cały czas 0,00-0,02V.

Pozdrawiam

Napisano

Wynika z tego, że sonda padła, albo jest jakaś nieszczelność w wydechu między silnikiem i nią. Jest to (mało) prawdopodobne, bo sonda wysłała napięcie 0,75V przy gwałtownym dodaniu gazu, czego zwykle padnięta sonda nie robi.

Nagrzany silnik przytrzymaj na ok 1500rpm i podczas tego mierz. Jeśli napięcie nie oscyluje to powinno wywalić błąd sondy po ok 40-60 sekundach takiej pracy (na Pb).

Napisano

Wiesz co zrob... Przejedz na benzynie okolo 20-30km i wtedy sprawdz zachowanie sondy lambda, nie wlaczaj gazu w tym czasie. Napisz czy sie cos zmienilo czy nie. Moze masz niepoprawna emulacje.

Napisano
  • Autor

> Wiesz co zrob... Przejedz na benzynie okolo 20-30km i wtedy sprawdz

> zachowanie sondy lambda, nie wlaczaj gazu w tym czasie. Napisz

> czy sie cos zmienilo czy nie. Moze masz niepoprawna emulacje.

Emulacje już przerabiałem i nic się nie zmieniło nawet po 300 km przejechanych na benie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.