Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wazne pytanie o tarcze hamulcowe i klocki

Featured Replies

Napisano

okazalo sie, ze w pajero mam juz nie tyle dosc mocno zuzyte tarcze, co ich zewnetrzne powierzchnie (wlasciwie chyba jednej) sa zjechane przez metal z klocka (skonczyl sie i poprzedni wlasciciel tak jezdzil). Jako ze samochod jest mi poki co przez jakies 2 tygodnie niezbedny (a nie mam czasu na naprawy) mam takie pytanie:

Czy do tych tarcz (dosc mocno zjechane przez te klocki - gory i doliny) moge zalozyc nowe klocki i jak to bedzie sie sprawowalo? Oddalbym tarcze do szlifu, ale zeby je wyjac jest za duzo zachodu, a ja mam za malo czasu na to...

Wiec jedyna mozliwosc to zalozyc poki co nowe klocki - jak to bedzie dzialalo?

Napisano

Nie rób tak, może być nawet niebezpiecznie.

Jak nie chcesz wymieniać tarcz na nowe - musisz je dać przetoczyć chociaż.

Zależy w jakim są stanie - mnie trudno ocenić. Ale może nie być dobrze jak tak zrobisz.

Napisano
  • Autor

no ale chodzi o to, ze zeby dac te tarcze chociaz do przetoczenia trzeba rozbierac cale zawieszenie w tym samochodzie (to nie jest tak latwo jak w osobowym)...

Wiec poki co chcialbym pojezdzic na takim zestawie z 2 tygodnie, a pozniej zmienie wszystko...

nie zgra sie jakos taki zestaw? Bo poki co hamuje nawet niezle mimo braku klockow... taki samochod nie do zarabania smile.gif

Napisano

jezeli grubosc nie jest jeszcze minimalna to mozna przetoczyc na aucie-zdecydowanie lepiej niz toczenie na tokarce

co tam w pojarce jest takiego dziwnego ze nie da sie zdjac tarczy i jakie zawieszenie chcesz rozkrecac skoro tam jest most z tylu

Napisano

Właśnie wiem, że roboty jest sporo niestety frown.gif

Jak uważasz, że nie jest najgorzej - możesz zrobić próbę. I delikatnie sprawdzić poźniej jak to hamuje. Skoro musisz wymieniać w taki sposób a nie kompletny wink.gif najwyżej wrócisz do starych.

Może ktoś Ci jeszcze coś poradzi, ale nie ma co zbytnio wink.gif

Napisano
  • Autor

> jezeli grubosc nie jest jeszcze minimalna to mozna przetoczyc na

> aucie-zdecydowanie lepiej niz toczenie na tokarce

> co tam w pojarce jest takiego dziwnego ze nie da sie zdjac tarczy i

> jakie zawieszenie chcesz rozkrecac skoro tam jest most z tylu

zeby zdjac tarcze, trzeba wyjac sprzegielka automatyczne, piaste, lozyska i tone innych malych srubek i pierdolek (nie mam na to czasu, zwlaszcza ze dawno nic tam nie bylo robione

Napisano

zle przeczytalem bo myslalem ze piszesz o tyle

"w pajero mam juz nie(na) tyle dosc mocno zuzyte tarcze"

haha

jestes pewny ze musisz odkrecic piaste i sprzeglo? popytaj moze na rajdach4x4 bo az nie chce mi sie wierzyc ze nie wystarczy sam zacisk i jarzmo

ale tak jak pisalem lepiej toczyc na aucie bo nie ma pozniej zadnego bicia a cena w Poznanu to 70-80zl za oske wiec szoku nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.