Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - odprowadzanie wody na zewnątrz - awaria

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z odprowadzaniem wody na zewnątrz, to znaczy po jeździe z włączoną klimatyzacją, dłuższą niż godzinę pod wycieraczką przedniego pasażera jest mokro frown.gif Już kiedyś to osuszałem i nie było problemu do póki nie zdarzyła się kolejna dłuższa jazda.

Pewnie jest to zapchany kanał ujścia wody z kabiny.

Czy mogę coś z tym zrobić we własnym zakresie? Ile może mnie kosztować naprawa w serwisie? A może to wcale nie zapchanie, tylko jakieś większe uszkodzenie? Klima bardzo ładnie chłodzi i oprócz tego nie ma żadnych zastrzeżeń.

Proszę o podpowiedzi co z tym dalej zrobić.

Napisano

postaw auto na czystym chodzniku , asfalcie , załacz klimę , jesli z pod samochodu nie bedzie kapac woda na ów asfalt , to znaczy , ze masz odpływ z skraplacza (czy jak sie to tam zwie ) zapchany , albo coś , wejdz pod auto , obok skrzyni begów w podłodze jest taka gumowa koncówka z której powinna kapac woda , jesli nie kapie szukaj dlaczego. teraz doczytalem ty nie masz omegi , ale i tak gdzies ujscie wody byc musi

Napisano

> postaw auto na czystym chodzniku , asfalcie , załacz klimę ,

> jesli z pod samochodu nie bedzie kapac woda na ów

> asfalt , to znaczy , ze masz odpływ z skraplacza (czy jak

> sie to tam zwie ) zapchany , albo coś , wejdz pod auto ,

> obok skrzyni begów w podłodze jest taka gumowa koncówka

> z której powinna kapac woda , jesli nie kapie szukaj

> dlaczego. teraz doczytalem ty nie masz omegi , ale i tak

> gdzies ujscie wody byc musi

U mnie na postoju kapie ale mało. Jak rusze autkiem to kapie więcej wtedy. Tez pewnie gdzieś przytkany odpływ ale nie mam na razie dostępu do kanału więc tak użytkuję. W środku suchutko smile.gif

Napisano

> U mnie na postoju kapie ale mało. Jak rusze autkiem to kapie więcej

> wtedy. Tez pewnie gdzieś przytkany odpływ ale nie mam na razie

> dostępu do kanału więc tak użytkuję. W środku suchutko

Podczas jazdy->wyższe obroty. Wyższe obroty->mocniejsze(i szybsze) schładzanie. Chłodniejszy parownik klimy->więcej wody z powietrza->więcej wody pod autem wink.gif

Za ilość wody pod autem odpowiada też wilgotność powietrza.Jak ktoś chce sprawdzić odpływ to powinien pojeździć przynajmniej 15 minut a potem wyłączyć klimę i dopiero wtedy czekać na największy potok wody(co nie oznacza że podczas jazdy w ogóle nie kapie).

Dopóki klima pracuje, woda z powietrza po części zamarza na parowniku i dopiero po wyłączeniu klimki się rozmraża i spływa. Ja nieraz w ogóle nie widzę wody pod autem np. gdy nie przejechałem za dużo kilometrów i jest bardzo suche powietrze.

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

OK, dzięki, ale jak udrożnić ten odpływ, gdzie się dobrać do tego. Ewentualnie ile to może kosztować. Miał już ktoś taki przypadek i rozwiązał problem?

Napisano

> OK, dzięki, ale jak udrożnić ten odpływ, gdzie się dobrać do tego.

> Ewentualnie ile to może kosztować. Miał już ktoś taki przypadek

> i rozwiązał problem?

Ktoś tu opistywał przetykanie w G. Użył sprężonego powietrza od strony podwozia.

Napisano

> Ktoś tu opistywał przetykanie w G. Użył sprężonego powietrza od

> strony podwozia.

Ja bym postępował ostrożnie z tym przeczyszczaniem od strony podwozia. Jak cały ten syf wepchnie do środka to też będzie niezła masakra... Z drugiej strony od wnętrza auta słabe dojście do tego przewodu.. praktycznie zerowe. Ja bym spróbował przepłukać jakąś sporą strzykawką(jakiś wężyk na końcówkę)z wodą. Może jakiś środek do czyszczenia klimy da radę rozpuścić ten syf... Ogólnie zabierałbym się od strony filtra PP. Ostatecznie trzeba będzie chyba wybebeszyć parownik, a to nie jest podobno najmilsza praca...

Pozdrawiam i życzę niewielkiego przytkania:P

Napisano

Ten odpływ da się odkręcić od strony silnika.

Potrzebny jest śrubokręt gwiazdka (krótki !), kanał i sporo cierpliwości.

Fatalne dojście i dwa wkręty o długości ok 10 cm, ale da się zrobić, a przy wyjmowaniu parownika musiałem to odkręcić.

Napisano

> Ktoś tu opistywał przetykanie w G. Użył sprężonego powietrza od

> strony podwozia.

Ja tak czyściłem i jest wszystko ok.gif

Napisano

> Ten odpływ da się odkręcić od strony silnika.

> Potrzebny jest śrubokręt gwiazdka (krótki !), kanał i sporo

> cierpliwości.

> Fatalne dojście i dwa wkręty o długości ok 10 cm, ale da się zrobić,

> a przy wyjmowaniu parownika musiałem to odkręcić.

Kolega chyba mówi o tej plastikowo-gumowej nakładce na odpływ(tak chodzi mi o ten kranik). Faktycznie da się to odkręcić ale nic to nie da bo jest to tylko nakładka którą nasuwa się na właściwy metalowy kranik który w dodatku ma w środku przegrodę, która skutecznie uniemożliwia wsadzenie tam dyszy środka do czyszczenia klimy. W dodatku odległość od tego kranika do parownika jest bardzo duża z 20-30cm.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Mam problem z odprowadzaniem wody na zewnątrz, to znaczy po jeździe z

> włączoną klimatyzacją, dłuższą niż godzinę pod wycieraczką

> przedniego pasażera jest mokro Już kiedyś to osuszałem i nie

> było problemu do póki nie zdarzyła się kolejna dłuższa jazda.

> Pewnie jest to zapchany kanał ujścia wody z kabiny.

> Czy mogę coś z tym zrobić we własnym zakresie? Ile może mnie

> kosztować naprawa w serwisie? A może to wcale nie zapchanie,

> tylko jakieś większe uszkodzenie? Klima bardzo ładnie chłodzi i

> oprócz tego nie ma żadnych zastrzeżeń.

> Proszę o podpowiedzi co z tym dalej zrobić.

Po części odpowiem sam na własne pytanie, dzisiaj już się dowiedziałem jaka jest cena takiej operacji. Może się to komuś przyda, w jednym zakładzie powiedziano mi, że "udrożnienie drenu" kosztuje 20-30 zł, a w drugim i tu ciekawostka drogim i renomowanym zakładzie klimy i chłodnic (Łódź) powiedziano mi, że takie udrożnienie to oni robią za darmo i nie płaci się za to nic...

Potwierdzono, że skutkiem niedrożności może być woda pod wycieraczką pasażera...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.