Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - wariujący wskaźnik paliwa

Featured Replies

Napisano

witam kolegów... otóż po prawie dogłębnym poznaniu mojego nowego wozu zauważyłem dwie dziwne rzeczy. Otóż:

1. po długim postoju (noc) gdy włączam zapłon lampki gasną wskźnik paliwa leci do góry i OK, ale po przekręceniu kluczyka odpalam silnik i wskaźnik paliwa drga w dół i się podnosi spowrotem tak jak był. Później nie ma żadnych kłopotów. tak się dzieje gdy jest bardzi zimny silnik. Podczas jazdy i w ogóle jest OK.

2. Kierownica jest regulowana w 2 płaszczyznach i zauważyłem taką rzecz, że jest minimalny przeskok jak ciągnę ją do siebie i spowrotem (podczas gdy jest zablokowana), tak jakby odgłos zatrzasku lub przeskok pomiędzy czymś, lecz nie głośny tylko taki tępy odgłos. Podczas jazdy i postoju jest wszystko OK, nic nie skrzypi, nic nie stuka, byłem u kilku mechaników i na 2 stacjach kontroli, żadnych luzów w zawieszeniu i ukł. kierowniczym absolutnie nie ma. Pytanie czy to tak jest? A i raz na jakiś czas nie odbije mi migacz, ale to dość rzadko.

Jeśli ktoś coś wie na ten temat będę wdzięczny za podpowiedzi.

P.S. wczoraj wymieniałem żarówki postojowe i jedną H7. Panie Boże angryfire.gif patent jest nieziemski, przy xenonach to w ogóle jestmasakra jakaś yikes.gif jakbym nie przecztał instrukcji obsługi to bym mógł rozpier...reflektor a tu wszystko po niemiecku, ale już się w polską wersję zaopatrzyłem 299str. pełnego wydania. trzeba jednak trochę poczytać, człowiek bynajmniej nic nie zepsuje biglaugh.gif

Napisano

> 1. po długim postoju (noc) gdy włączam zapłon lampki gasną wskźnik

> paliwa leci do góry i OK, ale po przekręceniu kluczyka odpalam

> silnik i wskaźnik paliwa drga w dół i się podnosi spowrotem tak

> jak był.

To objaw chwilowej przerwy w zasilaniu (+12V po stacyjce) zegarów - pozostałe wskazówki też pewnie tak chcą robić, ale są już na pozycji zerowej, więc tego nie widzisz. Przyjrzyj się, czy nie gasną żarówki w zegarach podczas tego zjawiska. Może to wina stacyjki - gdzieś nie kontaktuje przy niskiej temperaturze albo kondensuje sie tam wilgoć...

EDIT: To raczej nie brak zasilania po stacyjce, ale "stałego plusa": takie zjawisko występuje, gdybyś odciął zasilanie od zegarów, palcem przestawił wskazówkę na maksimum, potem właczył zasilanie: wskazówka zjeżdża kroczkami do zera, a potem sie podnosi...

Podobnie jest, gdy nagle odetniesz wszyskie linie zasilające: wskaźnik nie wróci na pozycję zerową (bo to silniczek krokowy go napędza!), a po przywróceniu zasilania silniczek będzie się "zerował"...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To objaw chwilowej przerwy w zasilaniu (+12V po stacyjce) zegarów -

> pozostałe wskazówki też pewnie tak chcą robić, ale są już na

> pozycji zerowej, więc tego nie widzisz. Przyjrzyj się, czy nie

> gasną żarówki w zegarach podczas tego zjawiska. Może to wina

> stacyjki - gdzieś nie kontaktuje przy niskiej temperaturze albo

> kondensuje sie tam wilgoć...

> EDIT: To raczej nie brak zasilania po stacyjce, ale "stałego plusa":

> takie zjawisko występuje, gdybyś odciął zasilanie od zegarów,

> palcem przestawił wskazówkę na maksimum, potem właczył

> zasilanie: wskazówka zjeżdża kroczkami do zera, a potem sie

> podnosi...

> Podobnie jest, gdy nagle odetniesz wszyskie linie zasilające:

> wskaźnik nie wróci na pozycję zerową (bo to silniczek krokowy go

> napędza!), a po przywróceniu zasilania silniczek będzie się

> "zerował"...

> Pozdr.

No to pięknie hmm.gif a czy jest jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić. Czy zostaje tylko podjechać do elektryka, nie daj Boże do ASO angryfire.gif. pzdr

Napisano

> No to pięknie a czy jest jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić. Czy

> zostaje tylko podjechać do elektryka, nie daj Boże do ASO .

> pzdr

Najpierw trzeba zlokalizować miejsce występowania przerwań, to najtrudniejsze, bo nie wiemy, czy to w instalacji samochodu, czy w zegarach, trzeba mieć schemat, przeanalizować drogę od akumulatora do zegarów i... no właśnie, gdyby to było na stałe, to pikuś, ale jak to występuje raz dziennie i tylko rano i tylko na ułamek sekundy... może zastosować układzik, wykrywający brak zasilania i wpinać go w różne miejsca...?

Ja bym zaczął od wymontowania zegarów i zamontowania z powrotem, jak z windowsem, kiedy się zawiesi: wyłaczasz, właczasz i działa...! Przed montażem warto obejrzeć styki, podoginać blaszki, psiknąć Kontaktem60, zmyć KontaktemWL... Trzeba też obejrzeć punkty lutownicze na powierzchni płytki drukowanej, szczególnie w miejscu wlutowania złacza oraz silniczka wskazówki poziomu paliwa (bo może to tylko on?), może są zimne luty. Nie zaszkodzi "poprawienie tych punktów lutownicą, bo czasem nie wszystko widać nawet pod lupką... Elektronicy wiedzą o co chodzi...i co trzeba robić. Niestety konstrukcja złacza nie pozwala na podłaczenie zegarów w rękach i np. popukiwanie w płytkę w poszukiwaniu zimnych połaczęń lub pęknięć ścieżki...

Pozdr.

Napisano

> po przekręceniu kluczyka odpalam

> silnik i wskaźnik paliwa drga w dół i się podnosi spowrotem tak

> jak był.

Kurcze, nie doczytałem - może podczas rozruchu jest taki spadek napięcia na akumulatorze, że się zegary zerują? A radio przestaje grać podczas rozruchu silnika? U mnie na starym akumulatorze przestawało, teraz mam nowy i gra bez przerwy... Ale to nie jest reguła, zalezy od radia... Podmień akumulator i sprawdź, czy pomogło...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Najpierw trzeba zlokalizować miejsce występowania przerwań, to

> najtrudniejsze, bo nie wiemy, czy to w instalacji samochodu, czy

> w zegarach, trzeba mieć schemat, przeanalizować drogę od

> akumulatora do zegarów i... no właśnie, gdyby to było na stałe,

> to pikuś, ale jak to występuje raz dziennie i tylko rano i tylko

> na ułamek sekundy... może zastosować układzik, wykrywający brak

> zasilania i wpinać go w różne miejsca...?

> Ja bym zaczął od wymontowania zegarów i zamontowania z powrotem, jak

> z windowsem, kiedy się zawiesi: wyłaczasz, właczasz i działa...!

> Przed montażem warto obejrzeć styki, podoginać blaszki, psiknąć

> Kontaktem60, zmyć KontaktemWL... Trzeba też obejrzeć punkty

> lutownicze na powierzchni płytki drukowanej, szczególnie w

> miejscu wlutowania złacza oraz silniczka wskazówki poziomu

> paliwa (bo może to tylko on?), może są zimne luty. Nie zaszkodzi

> "poprawienie tych punktów lutownicą, bo czasem nie wszystko

> widać nawet pod lupką... Elektronicy wiedzą o co chodzi...i co

> trzeba robić. Niestety konstrukcja złacza nie pozwala na

> podłaczenie zegarów w rękach i np. popukiwanie w płytkę w

> poszukiwaniu zimnych połaczęń lub pęknięć ścieżki...

> Pozdr.

Może jutro uda mi się jakośten objaw zdiagnozować. Muszę zobaczyć czy nie przygasają lampki z zegarów oraz wyświetlacz. No nic może coć wykombinuje, ale nie będzie to proste hmm.gif Mam nadzieję, że sięto nie będzie pogłebiać bo nawet mi to nie przeszkadza, ale dobrze by było wiedzieć co to. No i ta kiera też mnie ciekawi icon_rolleyes.gif. pzdr

Napisano

> bo nawet mi to nie przeszkadza, ale

Teraz nie, ale w zimie mogą być kłopoty z rozruchem, jesli mam rację i to akumulator...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Teraz nie, ale w zimie mogą być kłopoty z rozruchem, jesli mam rację

> i to akumulator...

> Pozdr.

Jak patrzyłem na aku ostatnio to wskazania przy włączonym silniku miał ok 13,68 V przy włączonym klimatroniku i radiu. Przy rozruchu napięcie spadło do 9.98 V. Wydaje mi się że na razie OK. A o co Ci dokładnie chodzi z tym aku?? hmm.gif myślisz że to jego wina...pzdr

Napisano

> Przy

> rozruchu napięcie spadło do 9.98 V. Wydaje mi się że na razie

> OK. A o co Ci dokładnie chodzi z tym aku?? myślisz że to jego

> wina...pzdr

No przecież jakaś przyczyna resetowania się zegarów musi być: albo przerwa w zasilaniu, albo chwilowe zwarcie podczas rozruchu (wystarczy ułamek sekundy, woltomierzem tego nie zmierzysz).

Podmień akumulator na dzień dwa, najlepszy sposób. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> No przecież jakaś przyczyna resetowania się zegarów musi być: albo

> przerwa w zasilaniu, albo chwilowe zwarcie podczas rozruchu

> (wystarczy ułamek sekundy, woltomierzem tego nie zmierzysz).

> Podmień akumulator na dzień dwa, najlepszy sposób. Pozdr.

dziś sprawdziłem aku i wydaję sięz pomiarów że jest bardzo dobrze. Przed odpaleniem po nocce 12,32V, po rozruchu na obrotach jałowych przy włączonej klimie i radiu oraz postojówkach 14,22V. Dziś patrzyłem na podświetlenie zegarów jak odpalam, ale włączyłem pozycyjne i przekręciłęm stacyjkę wskaźnik paliwa się podniósl i moment odpalenie podświetlenie minimalnie przygasło wskaźnik zawirował i wrócił na swoje miejsce, a podświetlenie natychmiast też wróciło do normy. Na rozgrzanym silniku podświetlenie sięzachowuje tak samo ale wskaźnik już jest OK, kompletnie nic się z nim nie dzieje. Zachowanie się podświetlenia jest OK bo sprawdzałęm w 3 innych samochodach (2 prawie nowe) i przy włączonych pozycyjnych w chwili rozruchu minimalnie przygasa. No i dalej nie wiem co to może być, chciałbym to rozgryźć bo mnie to nurtuje sciana.gif no i dlaczego tylko podczas pierwszego rozruchu po długim postoju... hmm.gif później można go odpalać w nieskończoność i jest dobrze.... niewiem.gif

Napisano

> dlaczego tylko

> podczas pierwszego rozruchu po długim postoju... później można

> go odpalać w nieskończoność i jest dobrze....

Może później akumulator się podładuje. A rano jest rozładowany przez... no właśnie, może zmierz pobór prądu podczas postoju, może lampka w schowku lub bagażniku się pali przez całą noc... albo coś innego...

Najlepiej zrób to, co już radziłem - podmień aku i będziesz wiedział, czyja wina. Ale najpierw zmierz ten pobór jak wyżej...

Pozdr.

Napisano

Miałem podobny objaw rano po zimnej nocy. W trakcie uruchamiania silnika wskaźnik paliwa szaleje a potem po uruchomieniu silnika przez ok 2 sekundy włanczają sie dwie kontrolki ABS i ten trójkąt z autem jakby w poślizgu. Właśnie elektryk powiedział, że spada pojemność akumulatora, Pomierzył i faktycznie było czegoś tam za mało. Odkręciłem kórki i faktycznie dolać trzeba było ponad 3/4 litra wody destylowanej. Narazie jest dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.