Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z ładowaniem!!!

Featured Replies

Napisano

Czesc,zaczeło sie od piszczenia paska w czasie deszczu,prawdopodobnie sie slizgał!

I przez te slizganie wyładowal sie akuś,wiec go naladowalem i naciągłem pasek,ale następnego dnia zaglądam pod maske bo coś mnie zaniepokoiło i czulem ze altek nie ładował i okazalo sie ze pasek jest zbyt luzny,wiec go znowu naciąglem i znów to samo frown.gifczuje ze jade na akumulatorze bez ładowania,pasek ma jakies 2 miesiące a alternator 3 miesiące temu bylem z nim u mechanika i bylo wszystko robione z nim włącznie z naprawą instalacji elektrycznej.W mojej astrze mam krótki pasek,nie mam wspomagania.Zeby naciągnąc pasek to jest tam tylko jedna sruba?Bo ja naciągam tylko jedną,moze jeszcze trzeba którąs srube poluzować i naciągnąc ten pasek?Ale nie widziałem tam innej sruby do naciągu pasku.Poradzcie coś???

Dzieki

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Zmierz napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku.

Napisano

Podepne się pod temat (nazwa się zgadza więc bałaganu nie narobie i wyszukiwarce nie zaszkodze).

Drugi raz w przeciagu pol roku rozladowal mi sie akumulator (nie byl zostawiony na zadnych swiatlach ani nic). Poprzednio bylo to w zimie wiec bardzo sie nie zdziwilem, ale teraz w lecie to juz mniej normalny objaw smile.gif.

Przez dwa ostatnie dni leciutko (widac bylo tylko po ciemku) zazyla mi sie kontrolka ladowania. Ale jak wlozylem aku po podladowaniu go przez noc to sie juz nie zazy. Napiecia pomierzone wynosza:

14.4V na zaciskach alternatora

13.7V na klemach akumulatora

Sam akumulator ma te 12.4V (po nocnym naladowaniu prostownikiem).

Zmierzylem gestosc elektrolitu i jest kiepsko (1.30 - zachodzi na czerwone pole) pomimo, ze oczko jest zielone.

Zastanawia mnie teraz czy akumulator juz po prostu zdycha sam z siebie, czy tez jest jakis problem z ladowaniem. (po tym jak mi padl w zimie poladowalem go dwa dni i te pol roku chodzil bez problemu).

Co jeszcze mozna by sprawdzic? Ten spadek napiecia pomiedzy alternatorem i aku mnie troche martwi. Znalazlem gdzies na kaciku, ze przewody od altka sa gdzies laczone z przewodami rozrusznika, tylko nie moge tego miejsca namierzyc (a dostac sie do rozrusznika to niezla sztuka).

Jesli zmieniac akumulator to na jakiej pojemnosci (silnik jak w podpisie). Teraz mam jakas Centre Plus, ale nie wiem jaka (z ta bateria kupilem samochod) bo napisy ma porozmazywane na amen. Znajomy mi poleca Future i teraz nie wiem czy zostac przy tym samym czy wziac ten lepszy (co ciekawe w tabeli zastosowac do Asterki 1.7 diesel Plusa nie ma wogole, jest tylko Standard i Futura).

Bleh rozpisalem sie strasznie smile.gif Mam nadzieje, ze nikt nie usnie czytajac to 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Przez dwa ostatnie dni leciutko (widac bylo tylko po ciemku) zazyla

> mi sie kontrolka ladowania

> Sam akumulator ma te 12.4V (po nocnym naladowaniu prostownikiem).

> Zastanawia mnie teraz czy akumulator juz po prostu zdycha sam z

> siebie, czy tez jest jakis problem z ladowaniem

> Co jeszcze mozna by sprawdzic? Ten spadek napiecia pomiedzy

> alternatorem i aku mnie troche martwi

sprawdź pobór prądu z aku przy wyłączonym zapłonie

20.GIF

pzdr

Napisano
  • Autor

> Zmierz napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku.

Nie mam jak zmierzyc.Dzis ide do samochodu i znów sie wyladowal.Nie ma wogule ładowania!!!Naciąg paska jest ok.Teraz go ładuje,ale jutro podjade do elektryka.Zastanawiam sie czy nie jechac do tego który mi robił ten alternator?

Moze lepiej olać go i jechac do innego?

Napisano

>...ale

> jutro podjade do elektryka.Zastanawiam sie czy nie jechac do

> tego który mi robił ten alternator?

> Moze lepiej olać go i jechac do innego?

tak to jest z mechanikami!!!!

najlepiej mieć jednego sprawdzonego i zaufanego

ale dziś o takiego bardzo trudno! wink.gif

wracając do sprawy powinieneś jakoś sprawdzić

pobór prądu przy wyłączonym zapłonie!

jeśli nie masz miernika to podjedź do kogoś kto go ma!

20.GIF

pzdr

Napisano
  • Autor

> tak to jest z mechanikami!!!!

> najlepiej mieć jednego sprawdzonego i zaufanego

> ale dziś o takiego bardzo trudno!

> wracając do sprawy powinieneś jakoś sprawdzić

> pobór prądu przy wyłączonym zapłonie!

> jeśli nie masz miernika to podjedź do kogoś kto go ma!

> pzdr

no i podjechałem do elektryka i okazalo sie ze ze nie ma wogule ładowania alternator,jezdzilem na samym akumulatorze frown.gif.Mechanior wymienil łozyska i pasek klinowy.I narazie jest wszystko OK smile.gif

ps.

Chcialem zadac teraz pytanie z innej beczki zeby nie zakładac osobnego tematu bo nigdzie nie umie znalezc:

gdzie tutaj na forum jest temat odradzanych(nie polecanych warsztatów)?chętnie go wpisze tego elektryka który nie dawno robił mi regeneracje alternatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.