Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błąd poduszki w fotelu kierowcy - ASTRA G

Featured Replies

Napisano

Niedawno zapaliła mi się kontrolka AIRBAG'a. Komputer zgłasza zbyt dużą rezystancję w obwodzie poduszki umieszczonej w fotelu kierowcy. Posprawdzałem wszystkie złącza pod fotelem i wyglądają ok.

Jaka powinna być rezystancja obwodów poduszki na tym złączu?

Czy ktoś miał podobny problem ?

Astra 2.0 DTL

Napisano

> Niedawno zapaliła mi się kontrolka AIRBAG'a. Komputer zgłasza zbyt

> dużą rezystancję w obwodzie poduszki umieszczonej w fotelu

> kierowcy. Posprawdzałem wszystkie złącza pod fotelem i wyglądają

> ok.

> Jaka powinna być rezystancja obwodów poduszki na tym złączu?

> Czy ktoś miał podobny problem ?

> Astra 2.0 DTL

REZYSTANCJA 3 ohm. Sam napraw rozbierz wtyczkę zółtą i podegnij piny i po problemie! Klasyczny problem a zwłaszcza przy częstej rególacji fotela!

Napisano

Jakis rok temu wywalilem wtyczki z pod foteli i zrobilem lutowanie a następnie podjechałem do warsztatu z kompem aby skasowali błąd (+ 70 PLN) i lampka zgasła.

Wiem, popsulem :-( ale chcialem miec z tym spokoj ... przynajmniej do pierwszej koniecznosci wyjecia foteli.

Napisano

> Jakis rok temu wywalilem wtyczki z pod foteli i zrobilem lutowanie a

> następnie podjechałem do warsztatu z kompem aby skasowali błąd

> (+ 70 PLN) i lampka zgasła.

> Wiem, popsulem :-( ale chcialem miec z tym spokoj ... przynajmniej do

> pierwszej koniecznosci wyjecia foteli.

Mnie za zlutowanie kabli pod fotelami oraz skasowanie bledu wzieli 100zl.Fotel wyciaga sie w ekstremalnych zdarzeniach biglaugh.gif Moge ruszac fotelami ile wejdzie,a mam spokoj z kontrolka.

Napisano

> kierowcy.

Taki problem miało wielu z nas grinser006.gif ( sam jestem w tej grupie) na forum było dużo opisane na temat zapalającej się kontrolki AIR w fotelu. Zrób tak jak koledzy radzą, wyciąc i polutować kable pod fotelem + kasowanie błędu albo wymiana kostek ( ale cena troszeczkę większa) 893goodvibes.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Lutowania jeszcze nie próbowałem ale czyszczenie i podginanie styków nie pomogło. OK teraz spróbuję lutowania smile.gif Dzięki za porady

> Taki problem miało wielu z nas ( sam jestem w tej grupie) na forum

> było dużo opisane na temat zapalającej się kontrolki AIR w

> fotelu. Zrób tak jak koledzy radzą, wyciąc i polutować kable pod

> fotelem + kasowanie błędu albo wymiana kostek ( ale cena

> troszeczkę większa)

Napisano

> kierowcy. Posprawdzałem wszystkie złącza pod fotelem i wyglądają

> ok.

> Jaka powinna być rezystancja obwodów poduszki na tym złączu?

> Astra 2.0 DTL

mi rowniez sie czasem zapala ale wystarczy ruszyc fotel (u mnie akurat pasazera) max do przodu i gasnie, wtedy delikatnie reguluje do zadanej odleglosci i luz - zdarza sie to jakies 1/pol roku

Napisano

> mi rowniez sie czasem zapala ale wystarczy ruszyc fotel (u mnie

> akurat pasazera) max do przodu i gasnie, wtedy delikatnie

> reguluje do zadanej odleglosci i luz - zdarza sie to jakies

> 1/pol roku

no to masz ładnie coś namieszane z airbagami bo jeżeli taka kontrolka się zapali to nie ma prawa sama zgasnąć, trzeba wykasować błąd komputerem,

brat

Napisano

> no to masz ładnie coś namieszane z airbagami bo jeżeli taka kontrolka

> się zapali to nie ma prawa sama zgasnąć, trzeba wykasować błąd

> komputerem,

> brat

Nieprawda.Albo nie do końca prawda.

U niektórych - u mnie też - kontrolka gaśnie sama po poruszaniu kablami przy wyłączonym zapłonie i jego ponownym włączeniu.

Kostki miałem robione i wszelkie inne połączenia też.A ostatnio musiałem trochę gwałtowniej zahamować i już kontrolka się zapaliła.Pogrzebałem ręką pod fotelem i jest ok.

Już się po 3.5 roku posiadania Astry przyzwyczaiłem.

Napisano

> Nieprawda.Albo nie do końca prawda.

> U niektórych - u mnie też - kontrolka gaśnie sama po poruszaniu

> kablami przy wyłączonym zapłonie i jego ponownym włączeniu.

To napiszę inaczej, w _prawidłowo_ działającym układzie airbagów usterka nie ma prawa sama zgasnąć nawet wówczas gdy ustanie jej przyczyna, musi być wykasowana techem, dlaczego u Ciebie i niektórych gaśnie tego nie wiem,

brat

Napisano

> To napiszę inaczej, w _prawidłowo_ działającym układzie airbagów

> usterka nie ma prawa sama zgasnąć nawet wówczas gdy ustanie jej

> przyczyna, musi być wykasowana techem, dlaczego u Ciebie i

> niektórych gaśnie tego nie wiem,

> brat

Tu bym polemizował.

Z punktu widzenia sterownika istnieją błędy bardziej poważne "krytyczne" i niekrytyczne. Po wystąpieniu błędy krytycznego sterownik przechodzi w stan "awaryjny", i zapala lampkę aż do zlikwidowania przyczyny błędu i wykasowania go narzędziem serwisowym. Błędy niekrytyczne przestają być sygnalizowane po ich ustąpieniu, ale pozostają w pamięci - przez jakiś czas lub dopuki nie zostana wykasowane / nadpisane przez inne błędy.

Niektóre błędy muszą być traktowane jako krytyczne aby być w zgodzie z normami SAE. Klasyfikacja wielu pozostałych błędów jest w gestii producenta i jest zależna np od wersji oprogramowania / konfiguracji sterownika, a ta z kolei zależy od rocznika samochodu, wersji wyposażenia czy rynku docelowego.

Napisano

Lepiej sprawdz czy ktos nie grzebal w mudule od airbaga bo nie powinna sama zgasnac po ustaniu usterki. Nie ma takiego sterownika w astrach G zeby sama zgasla kontrolka bo takie nie wystepowaly w tym modelu.

Napisano

> Tu bym polemizował.

> Z punktu widzenia sterownika istnieją błędy bardziej poważne

> "krytyczne" i niekrytyczne.

cóż, błąd zbyt wysokiej rezystancji w obwodzie poduszki jest traktowany jako krytyczny, kontrolka wówczas zgasnąć sama nie może, zresztą Ty będąc osobą odpowiedzialną w GM w tak ważnej kwestii jak poduszki powietrzne też -jak zgaduję- nie dopuściłbyś możliwości zapominania usterki przez moduł w przypadku takiej awarii, ryzyko związane z tym że akurat w momencie wypadku u jakiegoś użytkownika rezystancja by gwałtownie wzrosła i airbag by nie odpalił narażałaby firmę na miliony dolarów strat np odszkodowań, dlatego użytkownik musi usunąć usterkę a zmusza go do tego świecąca kontrolka, wiadomo że wówczas układ jest nieaktywny i każdy sam podejmuje ryzyko, mylę się?

a to że w PL np. naprawia się moduły powypadkowe...hmm takie realia,

brat

Napisano

> usunąć usterkę a zmusza go do tego świecąca kontrolka, wiadomo

> że wówczas układ jest nieaktywny i każdy sam podejmuje ryzyko,

> mylę się?

> a to że w PL np. naprawia się moduły powypadkowe...hmm takie realia,

> brat

Nie jestem pewien jak w G to wygląda ale np w Astrze H pomimo swiecącej sie kontrolki AIRBAG układ jest dalej aktywny i w razie wypadku zadziała to co jest sprawne.Świecąca kontrolka tylko sygnalizuje użytkownikowi ,że jakiś element układu jest niesprawny i należy to zdiagnozować.Co do gaśnięcia kontrolki po ustaniu przyczyny to jest tak jak napisał bartek_j.Możesz się o tym łatwo przekonać wyciągając bezpiecznik układu AIRBAG.Bez bezpiecznika po przekręceniu kluczyka lampka nie zgaśnie jak wsadzisz bezpiecznik z powrotem wszystko będzie OK.Pozdro.

Napisano

> cóż, błąd zbyt wysokiej rezystancji w obwodzie poduszki jest

> traktowany jako krytyczny, kontrolka wówczas zgasnąć sama nie

> może, zresztą Ty będąc osobą odpowiedzialną w GM w tak ważnej

> kwestii jak poduszki powietrzne też -jak zgaduję- nie

> dopuściłbyś możliwości zapominania usterki przez moduł w

> przypadku takiej awarii, ryzyko związane z tym że akurat w

> momencie wypadku u jakiegoś użytkownika rezystancja by

> gwałtownie wzrosła i airbag by nie odpalił narażałaby firmę na

> miliony dolarów strat np odszkodowań, dlatego użytkownik musi

> usunąć usterkę a zmusza go do tego świecąca kontrolka, wiadomo

> że wówczas układ jest nieaktywny i każdy sam podejmuje ryzyko,

> mylę się?

Heh, no jakbyś zgadł, robię w podobnym biznesie, tylko elektronika niesety nie samochodowa a telekomunikacyjna. Firma duza, i owszem. Noi wygląda to tak, że często przychodzą całkowicie nielogiczne, nonsensowne i wręcz szkodliwe wymagania dotyczące tego jak nasze systemy mają się zachowywać... A my, inżynierowie "na końcu łańcucha pokarmowego" musimy robić według wymagań. A decyzje zapadają "na górze", i podejmują je ci, co niekoniecznie powinni. Cóż, takie relia w przemyśle. To z konfigurowalną "krytycznością" błędu w zależności od rynku i klienta też prawda. No dobra, dość oftopiku wink.gif

> a to że w PL np. naprawia się moduły powypadkowe...hmm takie realia,

A to juz inna sprawa. Z tym możesz mieć rację..

Aha, dodam jeszcze dla porządku, że świecąca kontrolka nie zawsze znaczy że układ jest nieaktywny. Znowu, zależy to od krytyczności błędu smile.gif

Napisano

A ja dodam ze w G ja sie zapali lampka z powodu odpiecia kabla od poduchy to juz bedzie sie palic az do wykasowania kompem oraz zadna poducha nie odpali w razie wypadku.

Wyjecie bezpiecznika to jednak co innego niz niesprawny uklad.

Napisano

> Wyjecie bezpiecznika to jednak co innego niz niesprawny uklad.

Owszem ale w tym przypadku sterownik poduszek też rejestruje błąd ( brak zasilania ) co się objawia ciągłym świeceniem kontrolki.

Napisano

> Nie jestem pewien jak w G to wygląda ale np w Astrze H pomimo

> swiecącej sie kontrolki AIRBAG układ jest dalej aktywny i w

> razie wypadku zadziała to co jest sprawne.Świecąca kontrolka

> tylko sygnalizuje użytkownikowi ,że jakiś element układu jest

> niesprawny i należy to zdiagnozować.

w G nie zadziała nic :/

>Co do gaśnięcia kontrolki po

> ustaniu przyczyny to jest tak jak napisał bartek_j.Możesz się o

> tym łatwo przekonać wyciągając bezpiecznik układu AIRBAG.Bez

> bezpiecznika po przekręceniu kluczyka lampka nie zgaśnie jak

> wsadzisz bezpiecznik z powrotem wszystko będzie OK

bezpiecznik zawsze może odpaść z różnych przyczyn jak zwarcie w instalacji etc, i to logiczne że sam użytkownik może go wymienić bo po to jest, mówimy o czymś innym, o błędzie w układzie a taka usterka nie ma prawa sama zgasnąć,

brat

Napisano

> Heh, no jakbyś zgadł, robię w podobnym biznesie, tylko elektronika

> niesety nie samochodowa a telekomunikacyjna. Firma duza, i

> owszem. Noi wygląda to tak, że często przychodzą całkowicie

> nielogiczne, nonsensowne i wręcz szkodliwe wymagania dotyczące

> tego jak nasze systemy mają się zachowywać...

no to welcome to the club,

mam to samo co u Ciebie tyle że ja jeszcze podpadam pod paragraf 34 ...sic! i na przykład 2 tonowa masa wiruje kilkaset obrotów/min a szef danej firmy dla której robimy urządzenia mówi że i tak odłączą krańcówki osłon... ręce opadają, oczywiście nic sobie nie odłączą w nowych układach ale chodzi o mentalność,

gorzej jak nasz prezes przychodzi i mówi że ma być tak i tak echhh

brat

Napisano

> Owszem ale w tym przypadku sterownik poduszek też rejestruje błąd (

> brak zasilania ) co się objawia ciągłym świeceniem kontrolki.

Widze ze nie lapiesz. Nie sterownik poduszek lapie blad tylko ECU. Po przekreceniu stacyjki ECU wysyla sygnal do sprawdzenia ukladu air bagow. Co innego brak zasilania a co innego usterka w obwodzie(zwarcie lub przerwanie obwodu).

Napisano

Swoją drogą trochę to bez sensu zrobili w G ,skoro wypięła się wtyczka od bocznej poduszki to dlaczego w razie wypadku nie miała by zadziałać poduszka czołowa i od pasażera.Sprawdzałem w TIS-ie w H układ jest dalej aktywny pomimo wystąpienia błędów niestety nic nie pisze które błędy są krytyczne a które nie.Ciekawe kto ma racje Bartek_j który twierdzi że kontrolka ma prawo zgasnąć po usunięciu usterki czy bratPit i wesolpaw którzy twierdzą że nie.

Napisano

> Widze ze nie lapiesz. Nie sterownik poduszek lapie blad tylko ECU. Po

> przekreceniu stacyjki ECU wysyla sygnal do sprawdzenia ukladu

> air bagow. Co innego brak zasilania a co innego usterka w

> obwodzie(zwarcie lub przerwanie obwodu).

Ok masz rację, faktycznie nie pomyślałem o tym.Wyciągniecie bezpiecznika przydaje się wtedy gdy jest podejrzenie że kontrolka AIRBAG jest połączona z kontrolką np oleju, co ma symulować poprawność działania układu.Niektórzy handlarze tak postępują nie naprawiają układu a kupującemu wstawiają kit że wszystko działa.

Napisano

> Lepiej sprawdz czy ktos nie grzebal w mudule od airbaga bo nie

> powinna sama zgasnac po ustaniu usterki. Nie ma takiego

> sterownika w astrach G zeby sama zgasla kontrolka bo takie nie

> wystepowaly w tym modelu.

Sterownik orginalny nie grzebany.Auto bez wypadku.

A kontrolka sama gaśnie po włączeniu zapłonu i wykonaniu testu przez ECU

Błędy w pamięci zostają bo Techem je odczytuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.