Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 2.4TD i pare pytań od nowego

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Rok temu wymieniałem przepływkę. Kupiłem ZAMIENNIK za 230zł.

I jak się sprawuje zamiennik? bo z tego co widze to wszyscy krzyczą za oryginałem ale kupić taki skopany to chyba bez sensu skoro na ten zamiennik jest rok gwary.

Co do rozrządu to nie wiem czy napisałem wczesniej ale jak wyszła sprawa z naciaganiem paska to sprawdziłem wszystkie rolki i nic nie chuczą, napinacz i rolka prowadząca koło napinacza są nowe. To samo z paskiem wieloklinowym, nowy napinacz i rolki wporządku, koło pasowowe dwumasowe już ktoś zmieniał bo jest załozone Dayco i narazie wygląda na zdrowe.

Generalnie to zostawiam w spokoju na chwile przepływke i biore się za łańcuch od napędu wałka wyrównoważajacego bo mnie już [bip] to grzechotanie. Czy któryś posiadacz 2,4 odwiedzial sewis w celu zasięgniecia informacji czy można dostać sam łańcuch ?

Napisano

> I jak się sprawuje zamiennik? bo z tego co widze to wszyscy krzyczą

> za oryginałem ale kupić taki skopany to chyba bez sensu skoro na

> ten zamiennik jest rok gwary.

> Co do rozrządu to nie wiem czy napisałem wczesniej ale jak wyszła

> sprawa z naciaganiem paska to sprawdziłem wszystkie rolki i nic

> nie chuczą, napinacz i rolka prowadząca koło napinacza są nowe.

> To samo z paskiem wieloklinowym, nowy napinacz i rolki

> wporządku, koło pasowowe dwumasowe już ktoś zmieniał bo jest

> załozone Dayco i narazie wygląda na zdrowe.

> Generalnie to zostawiam w spokoju na chwile przepływke i biore się za

> łańcuch od napędu wałka wyrównoważajacego bo mnie już [bip] to

> grzechotanie. Czy któryś posiadacz 2,4 odwiedzial sewis w celu

> zasięgniecia informacji czy można dostać sam łańcuch ?

nowa pompa oleju tylko--- samego lancucha nie ma,

takich smiesznych prowadnic tez nie

Napisano
  • Autor

> nowa pompa oleju tylko--- samego lancucha nie ma,

> takich smiesznych prowadnic tez nie

Jakie prowadnice (do czego) masz na myśli ?

Napisano

> Jakie prowadnice (do czego) masz na myśli ?

na focie pompy widać takie jakby cuś grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> na focie pompy widać takie jakby cuś

A dysponujesz moze dobrymi fotami pompy ? bo chętnie bym sobie pooglądal ten łańcuszek.

Napisano

Witam. Nie mam wprawdzie fiata marea, ale auto też ze stajni fiata i silnik ten sam... Czy rozwiązaliście ten problem z muleniem przy przyśpieszaniu? Pomogła wymiana przepływki? Mam kila przemyśleń, ale może problem już rozwiązany... Pozdrawiam.

Napisano

> Witam. Nie mam wprawdzie fiata marea, ale auto też ze stajni fiata i

> silnik ten sam... Czy rozwiązaliście ten problem z muleniem przy

> przyśpieszaniu? Pomogła wymiana przepływki? Mam kila przemyśleń,

> ale może problem już rozwiązany... Pozdrawiam.

u mnie czyszczenie egra nic nie wskurało zbytnio, zaślepianie też nie

czasem muli na 5 tce jak chce przyspieszyc ze 100km/h w gore

jak juz muli to zrzucam z biegu obroty schodza ponizej 1000rpm wrzucam ponowinie 5tke i juz jedzie normalnie

nie mam pojecia co to frown.gif

Napisano
  • Autor

> Witam. Nie mam wprawdzie fiata marea, ale auto też ze stajni fiata i

> silnik ten sam... Czy rozwiązaliście ten problem z muleniem przy

> przyśpieszaniu? Pomogła wymiana przepływki? Mam kila przemyśleń,

> ale może problem już rozwiązany... Pozdrawiam.

W zasadzie możemy uznać że problem narazie nie rozwiazany. Ja u siebie zmienie przepływkę bo fizycznie jest uszkodzona, jesli to nie pomoze to jeszcze wyciacham wtyczke od potencjometru i polutuje na stałe. Może coś się poprawi .....

Napisano

No cóż, wychodzi na to, że ten silnik do poprawnej pracy musi mieć sprawny system recyrkulacji spalin. Jakiś czas po zakupie auta też postanowiłem zaślepić EGR, no bo wiadomo, że spaliny fajnie zasyfiają dolot. Spotkałem wiele opinii, że to w zasadzie zabieg nieszkodliwy zarówno dla motorów td jak i jtd, a ci którzy odłączyli recyrkulację nic o dodatkowych efektach nie wspominali... Niestety jak szybko zaślepiłem tak szybko odślepiłem, bo auto łapało muła identycznie jak w Waszych opisach. Wychodzi na to, że ECU silnika dowiaduje się w jakiś sposób o zakłóceniu w działaniu EGR i wprowadza tryb awaryjny. Dziwne to trochę, bo nie widzę żadnego czujnika, który mógłby nadzorować ten proces... Reasumując, aby ten silnik działał jak należy wszystkie elementy układu EGR muszą działać poprawnie i układ nie może być zaślepiony blachą. Trzeba sprawdzić: membranę zaworu czy nie dziurawa, następnie elektrozaworek sterujący i jego filterek, przewody podciśnieniowe i ich połączenia oraz kabelki do elektrozaworka. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Tyle że ja np nie mam EGR zaślepionego, elektrozawór dziala, zawór na kolektorze też, przewody napewno szczelne ale dla pewności dałem opaski a zonk jak był tak dalej jest.

Po prostu albo u każdego jest jakas inna usterka, albo u wszystkich nawala jakas pierdoła którą nie sposób zlokalizować ...

Napisano

Słuchaj, u mnie jest teraz wszystko w porządku, a te zabawy z zaślepianiem prowadziłem jakiś rok temu. Choć jakieś trzy miesiące temu problem nagle się pojawił, okazało się, że coś nie tak było z tym filterkiem co jest przy elektrozaworze, trochę go przedmuchałem oraz pobawiłem się wtyczką przy zaworku i wszystko jest okey. Według mnie to przyczyną mulenia Waszych aut jest problem z recyrkulacją, a nie przepływomierz czy potencjometr od gazu. Np jeśli zdejmę u siebie na próbę wężyk z zaworu EGR to mulenie pojawi się na 100% i wystarczy wysprzęglić by obroty spadły poniżej 1000 i samochód znowu przyśpiesza, wystarczy wyłączyć też na sekundę stacyjkę i auto ciągnie. Co do przepływomierz to u mnie też jest ten nowszy typ-taki sam jak u Ciebie Hipo...

Napisano
  • Autor

Czyli co, myślisz ze to generalnie wina elektrozaworu od egr ? czysciłem mu te filterki zanim opaski dałem ale w sumie nie sprawdzałem na ostro jak sie zachowuje i czy działa. Jesli jutro będe miał chwile to sprawdze.

Napisano

Słuchaj, nie powiem, że to konkretnie musi być wina elektrozaworka..., ale, powiem, że usterka w układzie EGR bankowo powoduje problem mulenia auta opisywany wyżej. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Słuchaj, nie powiem, że to konkretnie musi być wina

> elektrozaworka..., ale, powiem, że usterka w układzie EGR

> bankowo powoduje problem mulenia auta opisywany wyżej.

> Pozdrawiam.

Tak sobie myślałem nad tą sprawą i to wygląda logicznie nawet. Jeśli tylko nie porwą mnie dziś do roboty to jeszcze raz czepie sie tego układu.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze pytanie, jak dokladnie działa recyrkulacja spalin, nie chodzi mi o samą idee bo ja dobrze znam tylko raczej o szczegóły. Do jakich obrotów silnik dostaje mieszankę ze spalinami a od jakich czyste powietrze? rozumiem że przy butowaniu odrazu łyka czyste. Czy egr działa odazu na zimnym silniku czy też musi się on rozgrzać ? jaką role spełnia ten niby elektrozawór ? bo podłączałem go na ostro i podanie napiecia nie skutkuje żadnym widocznym ruchem, dzwiękiem ani nic z tych rzeczy. Na uruchominym silniku i przy podpiętej kostce z instalacji ten elektrozawór jest jak zamkniety bo vacum pompa ciagnie ale na weżyku do egr'a nie pojawia sie podcisenienie czyli silnik zachowuje sie tak jakby miał egr odciety i może przez to muli się ?

Napisano
  • Autor

Kolejne prace ruszyly, kupiłem nową pompe oleju, czekam teraz na kuriera, czekam na świece żarowe bo na zimno Maryśka nie chce palić, zamówiłem TRW(Lucas) podobno lepsze od NGK który niby robi sie padaczny no i jade dziś podpiąć Marysię do kompa to zobacze wreszcie co w autku sie dzieje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

NO i jestem po egzaminerze.

Poduszki Ok, zepsuta centralka od ABS ( znaczy się przekaźnik) ale najwięcej kłopotów przy ECU, zgłasza błąd EGR nieciągły i co najgorsze wywala ze centralka uszkodzona .....

Napisano

ja założysz pompę napisz mi o ile ciszej pracuje auto

w wolnej chwili zagadaj na gadu

5200027

Napisano

> NO i jestem po egzaminerze.

> Poduszki Ok, zepsuta centralka od ABS ( znaczy się przekaźnik) ale

> najwięcej kłopotów przy ECU, zgłasza błąd EGR nieciągły i co

> najgorsze wywala ze centralka uszkodzona .....

Czyli jednak są problemy z EGR? A czy centralka oznacza ECU? Ile kosztowała pompa oleju?

Pozdrawiam.

Napisano

widze ze ten temat nareszcie ruszył. ja u siebie tez czysciłem EGR i wymieniłem ten elektrozawór bo moj był rozszczelniony na górze i nic sie nie zmieniło, ale tez jak wy utwierdzam sie ze to własnie ten układ jest temu winien bo wymieniłem przepływke i problem pozostał. Odnosnie przepływki jak wy macie ja podpieta bo oryginalnie mieliscie klapkowy i jak taki mam. Teraz jak macie ten przepływomierz o koncówce 144 to on tez ma do podpieci 4 kable bo tyle przychodzi do klapkowego.

Napisano

pompa oleju sie pojawia na allegro nowa za 625 zł sztuka

u mnie też siedzi klapkowy przepływomierz i jak na razie nie zamierzam go tykać bo chodzi jak należy

no a z egr-em to paranoja jakaś

ja mam to tylko na trasie po jakimś czasie jazdy ze stałą prędkością

po mieście zapitala jak należy i ładuje 1,2 bara

gdzie można kupić ten elektrozawór ? pasuje od 1.9 td jtd 2.4jtd???

Napisano
  • Autor

> widze ze ten temat nareszcie ruszył. ja u siebie tez czysciłem EGR i

> wymieniłem ten elektrozawór bo moj był rozszczelniony na górze

> i nic sie nie zmieniło, ale tez jak wy utwierdzam sie ze to

> własnie ten układ jest temu winien bo wymieniłem przepływke i

> problem pozostał.

No egzaminer wypluł błąd EGR'a ale w sumie to nie rozumiem dlaczego, przecież to tak prosty układ że nie mam sie tam co psuć, sam EGR na 100% sie zamyka bo go czysciłem i sprawdzałem że się ładnie rusza ten grzybek. Vacum ciagnię czyli jedyna usterka może leżeć po stronie elektrozaworu. Jednak według mnie to ciagle nie to, musi być jakiś czujnik albo coś że ten motor jest tak wrażliwy na wszelkie zmiany zwiazane z egrem.

>Odnosnie przepływki jak wy macie ja podpieta

> bo oryginalnie mieliscie klapkowy i jak taki mam. Teraz jak

> macie ten przepływomierz o koncówce 144 to on tez ma do podpieci

> 4 kable bo tyle przychodzi do klapkowego.

No ja mam ten z końcówką 144 własnie i nie wiem czy ktoś wymienial czy taki byl w oryginale. W każdym razie dziwi mnie całkiem to że mimo fizycznego uszkodzenia przepływki nie zanotowano tej usterki .....

kupdan podłaczałeś swoją Maryskę do egzaminera ?

Pompa kosztowała mnie 570zł na allegro, ostatnio wysyp się zaczał.

Napisano

> No egzaminer wypluł błąd EGR'a ale w sumie to nie rozumiem dlaczego,

> przecież to tak prosty układ że nie mam sie tam co psuć, sam EGR

> na 100% sie zamyka bo go czysciłem i sprawdzałem że się ładnie

> rusza ten grzybek. Vacum ciagnię czyli jedyna usterka może leżeć

> po stronie elektrozaworu. Jednak według mnie to ciagle nie to,

> musi być jakiś czujnik albo coś że ten motor jest tak wrażliwy

> na wszelkie zmiany zwiazane z egrem.

> No ja mam ten z końcówką 144 własnie i nie wiem czy ktoś wymienial

> czy taki byl w oryginale. W każdym razie dziwi mnie całkiem to

> że mimo fizycznego uszkodzenia przepływki nie zanotowano tej

> usterki .....

> kupdan podłaczałeś swoją Maryskę do egzaminera ?

> Pompa kosztowała mnie 570zł na allegro, ostatnio wysyp się zaczał.

Tak jak ja kupiłem to dałem ja do mechaniora co pracuje jako mistrz w serwisie fiata i własnie miałem błedy od EGRa i je kasował i czyścił zawór na kolektorze wydechowym.

ale ja wtedy miałem rozwalony ten elektrozawór od EGRa(był dziury na górze zaworu takie przetarcia) i go teraz wymieniłem na uzywke z 2.4 ale anglika ale taki sam elektrozawór jest w 1.9 TD.

Myslicie ze jak sie taki zawór wymienia to trzeba podpinac sie pod kompa???

Napisano
  • Autor

Bede musiał jeszcze sprawdzić fizycznie działanie egr'a czyli wyjąc grzybek i sprawdzić czy elektrozawór wogóle nim steruje.

Zmieniłem wczoraj świece bo ciezko palił, dwie byly kaput, po tej operacji marchewka przestała się zapalać, jednak rozruch nadal jest ciezki, owszem pali łatwiej ale nie jest to co być powinno. A nie wyborażam sobie co będzie przy -15*C powiedzmy.... admin.gif

Napisano

> Bede musiał jeszcze sprawdzić fizycznie działanie egr'a czyli wyjąc

> grzybek i sprawdzić czy elektrozawór wogóle nim steruje.

> Zmieniłem wczoraj świece bo ciezko palił, dwie byly kaput, po tej

> operacji marchewka przestała się zapalać, jednak rozruch nadal

> jest ciezki, owszem pali łatwiej ale nie jest to co być powinno.

> A nie wyborażam sobie co będzie przy -15*C powiedzmy....

pod tym wzgledem to moja pani super. Jak ja kupiłem to tez sie obawiałem co bedzie przy -20 ale po wymianie swiecy bo jedna miałem spalona palenie nie robiło problemu. Ja wymieniłem na BOSCHA bo takie miałem.

Odnosnie tego egra to w poniedziłek jade na kompa zeby wszystko posprawdzac.

Napisano
  • Autor

No dziś -1*C u mnie i Maryska odpaliła za pierwszym dotknieciem czyli może jednak będzie dobrze. Mechanior na serwisie mówil mi że czasem trzeba wykasować błędy żeby wszystko zadziałało jak należy a czasem sam zatrybi. POdejrzewam że tak własnie się stało u mnie.

Napisano

> No dziś -1*C u mnie i Maryska odpaliła za pierwszym dotknieciem czyli

> może jednak będzie dobrze. Mechanior na serwisie mówil mi że

> czasem trzeba wykasować błędy żeby wszystko zadziałało jak

> należy a czasem sam zatrybi. POdejrzewam że tak własnie się

> stało u mnie.

a kąt wtrysku masz dobry?

u mnie pali kozacko tyle ze wnerwia mnie czekanie az zgasnie spiralka - jakies 7 sekund niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a kąt wtrysku masz dobry?

U mnie też długo grzeje, co do kąta wtrysku to nie mam pojęcia bo jak byłem na egzaminerze to wg tego kompa należało wpisać jakąs wartość 80,81 lub 82. Należało odczytać jakiś symbol nabity na silniku żeby do niego dać taką wartość ale nic podobnego do tego z mechaniorem nie znalazłem wiec pozostawilismy to co było czyli 82.

Niestety moje miasteczko ma 40k mieszkańców i wiele marysiek 2.4 tu nie ma, sam facet przyznał że to 4 którą podłącza z takim motorem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No to mam nowe zabawki IThankYou.gif

pompa.jpg

pompa2.jpg

pompa3.jpg

Teraz tylko dzień wolnego żeby było to będe zakładał.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> No egzaminer wypluł błąd EGR'a ale w sumie to nie rozumiem dlaczego,

> przecież to tak prosty układ że nie mam sie tam co psuć, sam EGR

> na 100% sie zamyka bo go czysciłem i sprawdzałem że się ładnie

> rusza ten grzybek. Vacum ciagnię czyli jedyna usterka może leżeć

> po stronie elektrozaworu. Jednak według mnie to ciagle nie to,

> musi być jakiś czujnik albo coś że ten motor jest tak wrażliwy

> na wszelkie zmiany zwiazane z egrem.

> No ja mam ten z końcówką 144 własnie i nie wiem czy ktoś wymienial

> czy taki byl w oryginale. W każdym razie dziwi mnie całkiem to

> że mimo fizycznego uszkodzenia przepływki nie zanotowano tej

> usterki .....

> kupdan podłaczałeś swoją Maryskę do egzaminera ?

> Pompa kosztowała mnie 570zł na allegro, ostatnio wysyp się zaczał.

byłem wczoraj na egzaminerze i tak jak wy miałem bład EGRa i jak go gosc wykasował to on znowu sie pojawiał. Majster powiedział ze to moze byc przyczyna samego zaworu, ze jest juz złuzyty i czuszczenie nic nie daje.

Mam pytanie czy uwas tez tak było??? i czy doszliscie dojakichs konkretnych wniosków bo ja juz niewiem od czego to sie bierze ta dziura bo napewno nie od przepływomierza.

Napisano
  • Autor

> byłem wczoraj na egzaminerze i tak jak wy miałem bład EGRa i jak go

> gosc wykasował to on znowu sie pojawiał. Majster powiedział ze

> to moze byc przyczyna samego zaworu, ze jest juz złuzyty i

> czuszczenie nic nie daje.

> Mam pytanie czy uwas tez tak było??? i czy doszliscie dojakichs

> konkretnych wniosków bo ja juz niewiem od czego to sie bierze ta

> dziura bo napewno nie od przepływomierza.

Wniosków konkretnych nie ma, chociaż sam podejrzewam własnie że problemem może być własnie sam zawór na kolektorze. Może po prostu grzybek jest spieczony przez temperature i nie chce się otwierać bądź zamykać jak nalezy ? przydałoby sie jeszcze dorwać kogoś kto ma auto bez muła i przełozyć EGR na chwile i sprawdzić ....

.. ale narazie mam ważniejsze problemy, trzeci dzień [kurza twarz] się z wymianą pompy, za tą konstrukcje spaliłbym makaroniarzy na stosie bbq.gifwrrr.gif

Napisano

dziś też kupiłem nową pompe ok.gif

ja wmienie przewodziki podcisnieniowe na nowe jakis silikonowe przedmucham zawór na nowo i zobacze co i jak

u mnie i tak 90% jazdy to miasto i nic mi nie muli - nie zdąży heh

kupować nowy zawór hmmm może membrane mozna jakos wymienic sama

Napisano

> dziś też kupiłem nową pompe

> ja wmienie przewodziki podcisnieniowe na nowe jakis silikonowe

> przedmucham zawór na nowo i zobacze co i jak

> u mnie i tak 90% jazdy to miasto i nic mi nie muli - nie zdąży heh

> kupować nowy zawór hmmm może membrane mozna jakos wymienic sama

Panowie jeżeli komp wam wali błąd EGRa to tylko układ elektryczny jest zdupiony. Albo sam zawór elektromagnetyczny albo połączenie z nim szwankuje.

Cała pneumatyka membramy wężyki etc. jest niewykrywalna przez ECU bo niby jak. Niema żadnego czujnika który by to wykrył.

Zanieczyszczaony zawór może objawiawiać się spadkiem mocy ale nie blędem EGR na egzaminerze.

Napisano
  • Autor

Oki Panowie wreszcie pompa zmienona.

Powiem tak, robota jest przeje..na. Jesli ktoś nie dysponuje dobrym zestawem narzędzi ( rózne klucze widlaste, oczkowe, nasadki, ribe), kanałem, podnośnikiem hydraulicznym, kluczem udarowym o dużej sile to niech lepiej sie nie zabiera za to nono.gif

Do zmiany trzeba rozebrać prawie pół silnika:

- pasek wieloklinowy

- napinacz i dwie rolki

- osłone rozrządu i sam rozrzad

- rure od turbiny do pierwszego tłumika

- trzeba spuscić olej i płyn screwy.gif

- odkręcić poduszke silnika z prawej strony

- odkręcić podstawe sprężarki od klimatyzacji, jedyna pociecha ze nie trzeba rozkręcać przewodów od klimy, samo odchylenie ze sprężarką tej podstawy wystarczy

- odkręcić łape silnika

- odkręcić koło zębate napędu rozrządu - to jest kosmos, śruba ma lewy gwint i zakręcona jest tak kuresko mocno ze urwałem dwa pokrętła od nasadek i trzy nasadki się rozłamały, tutaj trzeba mocarza udarowego.

- odkręcamy miskę olejową - klucze ribe, dodatkowo od strony skrzyni trzeba mieć bardzo długie żeby dwie srubki odkrecić, no chyba ze ktoś chce sciągać skrzynie spineyes.gif

- zdjać dwa węże dochodzące do miski i szabelke

- żeby miskę zdjać to trzeba jeszcze smoka odkręcić od pompy

- teraz kręcimy 8 śrub i mamy pompe zdjetą

Montaż w kolejności odwrotnej.

Dodam że serwis juz do wymiany rozrzadu przewiduje wymontowanie silnika a ja zrobiłem to bez mlot.gif

NOrmalnie mam dość, dwa popołudnia rozbierania i jeden cały dzień ... zeby.GIF jestem nienormalny faint.gif

Napisano

> i jakie efekty tej roboty?

hipo na gadu mówi że jest kozacko ciszej na gorącym o nawet połowę heh zależy jak u kogo to rzęziło cool.gif

jak dojdzie do mnie pompa to i ja sie przekonam w następny weekend

Napisano
  • Autor

> i jakie efekty tej roboty?

Warto, jeśli łańcuch rzęźi to warto. A niestety jak się zaczyna odzywać to już krótka droga przed nim to kompletnego grzechotania. Ja tak miałem że przy kupnie auta ledwo się odzywał, 2.5k km wystarczyło do tego żeby zaczał dawać konkretny koncert. A to dlatego że łańcuch jak sie naciaga to zaczyna latać luźno z jednej strony co powoduje przyśpieszone zużycie prowadnicy, luz się powiększa, hałas coraz wiekszy ....

Napisano

Hipo-miałbym do Ciebie małe pytanie... Chodzi o koło na wale korbowym napędzające rozrząd, mianowicie jak ono jest montowane na wale, na klinie czy na jakimś wypuście? Czy to mocowanie jest pewne i czy jest możliwość pojawienia się tam jakiegoś luzu? Pytam, bo zastanawiam się, czy przy wymianie rozrządu nie założyć nowego tego kółka. Mam na myśli problemy jakie występują w tym połączeniu w dieslach Volkswagena, czy rozwiązanie Fiata jest bardziej niezawodne?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Hipo-miałbym do Ciebie małe pytanie... Chodzi o koło na wale korbowym

> napędzające rozrząd, mianowicie jak ono jest montowane na wale,

> na klinie czy na jakimś wypuście? Czy to mocowanie jest pewne i

> czy jest możliwość pojawienia się tam jakiegoś luzu? Pytam, bo

> zastanawiam się, czy przy wymianie rozrządu nie założyć nowego

> tego kółka. Mam na myśli problemy jakie występują w tym

> połączeniu w dieslach Volkswagena, czy rozwiązanie Fiata jest

> bardziej niezawodne?

> Pozdrawiam.

Na wale korbowym jest takie wycięcie a na kole ząbek albo odwrotnie (nie pamietam), generalnie to ma to tylko na celu osadzenie kółka we własciwej pozycji gdyż całe koło w sumie trzyma się dzięki dociskowi od śruby. Czyli jeśli się obawiasz ze kółko moze się obrócić i sciąć ząbek to nie ma raczej mozliwości żeby taka sytuacja wystąpiła. Dodatkowo śruba ma lewy gwint czyli przy pracy silnika jakby sama się dokręcała więc napewno nie puści. Niestety wiąże się to z olbrzymimi kłopotami przy próbie odkręcenia.

Napisano

Dzięki za info... Czyli jest podobnie jak u volkswagena, gdzie na tym połączeniu robi się często luz i powierzchnia wału korbowego współpracująca z kółkiem nadaje się do remontu, a czasami zrywa się pasek. Wypada mieć nadzieję, że fiat dał mocniejszą śrubę. Powiedź mi jeszcze dlaczego miałeś kłopoty z odkręceniem tej śruby, nie wiedziałeś o lewym gwincie? Przy montażu dałeś nową czy zakręciłeś tą samą? Zapytam jeszcze czy do uszczelniania miski olejowej używałeś silikonu wysokotemperaturowego czy czegoś innego?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Problem jest w tym że ta śruba jest tak qrewsko mocno zakręcona i byle czym, jej nie odkręcisz. Jak pisałem wyzej to sam urwałem dwa pokrętła od nasadek a same nasadki nie wytrzymywały takiego znecania się i się rozłamywały. Przy tak kosmicznej sile dokręcenia to kółko nie ma prawa się ruszyć. Śruba poszla ta sama, jest pieruńsko mocna, jak masz normalne śruby 5.5 a mocne są 8.8 a bardzo mocne 10.5 to ta ma oznaczenie 12.

Na miske poszedł silikon wysokotemperaturowy, nie ma tam żadnej uszczelki tylko spoiwo i tyle.

Napisano

koledzy a ile wam marysia pali. chodzi mi

o miasto, trase i tak pól na pól.

Napisano

> koledzy a ile wam marysia pali. chodzi mi

> o miasto, trase i tak pól na pól.

U mnie wygląda to tak: 6,5 trasa, 9 miasto, 7.5 mieszane - jak korki to więcej no i zima w mieście 10

Napisano

> U mnie wygląda to tak: 6,5 trasa, 9 miasto, 7.5 mieszane - jak korki

> to więcej no i zima w mieście 10

to u mnie jest podobnie

około 6 na trasie, mieszane to dochodzi do 7( ale przy spokojnej jeżdzie tak do 2000 obr) a jak miasto to 9 teraz 10

Napisano
  • Autor

Trasy nie mierzyłem ale cykl mieszany z jazdą na trasie raz pod 190 a tak do 120, po miescie wiadomo jak ... wink.gif wyszło mi 7l przy 700km przejechanych.

Napisano
  • Autor

> dziś też kupiłem nową pompe

> ja wmienie przewodziki podcisnieniowe na nowe jakis silikonowe

> przedmucham zawór na nowo i zobacze co i jak

> u mnie i tak 90% jazdy to miasto i nic mi nie muli - nie zdąży heh

> kupować nowy zawór hmmm może membrane mozna jakos wymienic sama

I jak zmieniłeś pompe ?

Napisano

> I jak zmieniłeś pompe ?

pompa zmieniona - roboty od h

ale było warto

mam ciszę absolutną

polecam każdemu

świeży olej i jest klasa

Napisano

> pompa zmieniona - roboty od h

> ale było warto

> mam ciszę absolutną

> polecam każdemu

> świeży olej i jest klasa

jesli mozecie to napiszcie gdzie kupiliscie ta pompe i za ile.

i jak to wymienialiscie bo pewnie tez to bede robił ale na wiosne, i wole zapytac teraz jak jestescie na świeżo.

Macie moze jakieś zdjęcia????

Napisano

> jesli mozecie to napiszcie gdzie kupiliscie ta pompe i za ile.

> i jak to wymienialiscie bo pewnie tez to bede robił ale na wiosne, i

> wole zapytac teraz jak jestescie na świeżo.

> Macie moze jakieś zdjęcia????

pompy z allegro brane byly i moja i hipa

fotek nie robiłem ale robota jest taka jak napisał hipo - nie bede sie powtarzał - jak nie masz dobrych narzedzi daj to na jakis warsztat zaplac przykładowo 100 zł i miej spokój bo to troche nerwów potafi zjeść

przy okazji wymienilem jedna rolke prowadzącą paska alternatora i klimy bo juz miala luzik

koszt pompy 580 zł + olej i filtr jakieś 150 zł - praca silnika bezcenne grinser006.gif

Napisano

> pompy z allegro brane byly i moja i hipa

> fotek nie robiłem ale robota jest taka jak napisał hipo - nie bede

> sie powtarzał - jak nie masz dobrych narzedzi daj to na jakis

> warsztat zaplac przykładowo 100 zł i miej spokój bo to troche

> nerwów potafi zjeść

> przy okazji wymienilem jedna rolke prowadzącą paska alternatora i

> klimy bo juz miala luzik

> koszt pompy 580 zł + olej i filtr jakieś 150 zł - praca silnika

> bezcenne

ale szukam ten pompy i nic na allegrom nie znajduje. macie jakies namiary np .link do stronki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.