Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 2.4TD i pare pytań od nowego

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie kolegów. OD Tygodnia jestem posiadaczem Maryski 2.4TD wek HLX z 98 roku. Wozik bardzo mi się podoba, silniczek miodzio ale jest jak zawsze pare ale. Mianowicie:

- nie działa mi wogóle alarm, obadałem ten wyłącznik który jest koło bezpiecnzików i okazuje się że jest w pozycji wyłaczony, tym samym alarm po prostu nie działa. Czy można jakoś samemu to uruchomic czy tylko pozostaje odwiedzenie serwisu

- świeci się kontrolka (ABS), raz mi się zdarzyło ze zgasła, czytałem o problemach tutaj na kąciku ale wtedy zapalały się dwie kontrolki a u mnie tylko jedna

- silniczek czasami ma muła, objawia się to tym że ciagnie owszem ale np nie ma wogóle przyśpieszenia, wkręca się na obroty bardzo powoli, zupełnie jakby ktoś chciał super ekonomicznie jechać. Wystarczy wcisnąć sprzęgło żeby obroty obniżyły się do biegu jałowego, puscić sprzęgło i można dalej jechać, znowu super ciągnie. Czyzby to miało jakiś związek z EGR ?

- na elektrozaworze od EGR po wyłączeniu silnika, na przewodzie który idzie ostatecznie do próźniówki słychać takie syczenie, okazało się że wężyk jest nieszczelny na tym króćcu na elektrozaworze, czy to może mieć jakiś wpływ na działanie silnika? dać opaske czy nowy wężyk?

- po uruchomieniu zimny silnik pracuje normalnie, natomiast jak się rozgrzeje to po stronie rozrządu słychać takie mechaniczne grzechotanie. Cichnie to przy wyższych obrotach. Podejrzewam że to któraś rolka, ale czy od rozrządu czy od paska wieloklinowego ?

Napisano

> OD Tygodnia jestem posiadaczem Maryski

> 2.4TD wek HLX

GRATULACJE!!!

> - silniczek czasami ma muła

Sprawdź filtr powietrza, odepnij przepływomierz, zaślep EGR i wtedy sprawdzaj (oczywiście pojedynczo wink.gif). Jeśli będzie lepiej to jedno z tych.

> - po uruchomieniu zimny silnik pracuje normalnie, natomiast jak się

> rozgrzeje to po stronie rozrządu słychać takie mechaniczne

> grzechotanie. Cichnie to przy wyższych obrotach.

Pokręć szybko kierownicą na postoju, jeśli klepanie będzie głośniejsze to koło pasowe wału. Jeśli nie, zdejmij wieloklin i wtedy posłuchaj. Będziesz wiedział czy to rozrząd czy coś od wieloklinu (może alternator - tak było u mnie).

Bo zakładam, że rozrząd już wymieniony po tygodniu ;P

Nie wszystko wiedziałem ale co wiedziałem to powiedziałem smile.gif

POWODZENIA!!!

Napisano
  • Autor

Jeszcze rozrządu nie ruszałem ale będzie to pierwsza rzecz jaką zrobie po przerejestrowaniu. Filtr powietrza jest OK bo sprawdzałem. Jak będzie gdzies jechał to sprawdze ten motyw z ruszaniem kierą i dam znać co i jak.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie kolegów. OD Tygodnia jestem posiadaczem Maryski

> 2.4TD wek HLX z 98 roku. Wozik bardzo mi się podoba, silniczek

Powodzenia. waytogo.gif

Super wersja ,ale bardziej kosztowna od 1,9

> - nie działa mi wogóle alarm, obadałem ten wyłącznik który jest koło

> bezpiecnzików i okazuje się że jest w pozycji wyłaczony, tym

> samym alarm po prostu nie działa. Czy można jakoś samemu to

> uruchomic czy tylko pozostaje odwiedzenie serwisu

Musisz mieć kluczyk. Jeżeli nie masz to ASO nic Ci nie poradzi.

Ja sprawdzałem jak działa ten kluczyk i wyczaiłem wg.mnie że ten kluczyk działa jak przekaźnik. Rozzpina i zpina przewody doń wchodzące,

Napisano
  • Autor

> Powodzenia.

> Super wersja ,ale bardziej kosztowna od 1,9

> Musisz mieć kluczyk. Jeżeli nie masz to ASO nic Ci nie poradzi.

Nie mam własnie takiego kluczyka, podobny jest do takiego jak sie zamyka kieszenie komputerowe ale niestety jest większy. Dorobiłem takie ustrojstwo żeby srednica pasowała i ząbki miało ale nie daje się wogóle obrócić. Zauważyłem że są tam takie kołeczki, może ten kluczyk musi mieć specjalne wyciecia od czoła ? czy masz ten kluczyk u siebie? możesz zrobić jakaś fote jak to wyglaa ?

> Ja sprawdzałem jak działa ten kluczyk i wyczaiłem wg.mnie że ten

> kluczyk działa jak przekaźnik. Rozzpina i zpina przewody doń

> wchodzące,

Czyli rozumiem że można zapodać zwykły wyłacznik zamiast tego kluczowyłacznika ?

Napisano

> Czyli rozumiem że można zapodać zwykły wyłacznik zamiast tego kluczowyłacznika ?

Kluczyk ma wycięcia, jak kazdy kluczyk. Wiec byle czym tego nie przekręcisz.

Można zastąpić to innym przełącznikiem, tylko pamietaj że jest to wylącznik awaryjny i rozłącza całą instalacje alarmową , wiec przydałoby sie umieścic go w nieco bardziej niedostępnym miejscu niż fabryka.

A czy pilot w kluczyku ci działa? bo jeśli nie to, du*a z alarmu. Niczym go nie uruchomisz.

A jeśli wyłącznik awaryjny jest w pozycji na wyłącz, to moze wskazywać ze coś było nie tak w alarmie, skoro ktoś go wyłączył. Bo jesli był by sprawny to po co go wyłączac awaryjnie? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Pilot w kluczyku oczywiscie działa, centralka zamyka normalnie się z pilota. Nie mam pojęcia dlaczego alarm jest wyłaczony, po prostu tak jest i tyle. Mimo wszystko chciałbym jednak doprowadzić alarm do stanu używalności.

Napisano

Więc możesz wymontować ten wyłącznik na kluczyk, i sprawdzić czy jego styki są rozwarte (kluczykiem prawdopodobnie rozwierasz jakiś obwód w centralce alarmu aby ją odłączyć). Następnie zewrzeć kable dochodzące do niego. I sprawdzić czy alarm działa. Jeśli działa poprawnie zamontowac sobie jakiś inny wyłącznik na kluczyk , lub ukryć zwykły przełącznik w innym miejscu przedłużając kable.

Napisano

Tak jak kolega napisał.

A ja nie mam tego kluczyka, i jak mi padło sterowanie alarmem z kluczyka to musiałem jakoś rozpiąć alarm. 5 sekund i alarm rozbrojony. TRAGEDIA nie alarm.

Napisano
  • Autor

dzięki chłopaki, to kwestia alarmu z grubsza rozpracowana.

Co do absu to już też się doszkoliłem co nieco.

Zajmijmy się wiec mułem na silniku i tym syczeniem kolo zaworu egr shocked.gif

Napisano
  • Autor

Oki to sprawdziłem motyw ze wspomaganiem i niestety nie robi to żadnej różnicy na mojej grzechotce czyli podejrzewam że jakaś rolka zaczyna już protestować.

Napisano

> - po uruchomieniu zimny silnik pracuje normalnie, natomiast jak się

> rozgrzeje to po stronie rozrządu słychać takie mechaniczne

> grzechotanie. Cichnie to przy wyższych obrotach. Podejrzewam że

> to któraś rolka, ale czy od rozrządu czy od paska wieloklinowego

> ?

mam to samo w jtd, po rozgrzaniu coś grzechocze do mniej więcej 1500 obr. Już ustaliłem że to wina luźnego łańcucha napędu pompy oleju, teraz szukam info nt. tego czy można z tym jeździć i ile hmm.gif

Napisano

> mam to samo w jtd, po rozgrzaniu coś grzechocze do mniej więcej 1500

> obr. Już ustaliłem że to wina luźnego łańcucha napędu pompy

> oleju, teraz szukam info nt. tego czy można z tym jeździć i ile

dokladnie to nic innego jak lancuch na pompie oleju, zmiana rozrzadu nic nie pomoze heh a ile nowa pompa kosztuje ????? grinser006.gif

mulenie sie bierze przez egr

wyczysc zawor i te ustrojstwo nim sterujacy jak i zmien przewody podcisnieniowe nim sterujace

ten sam motyw ostatnio u siebie przerabialem normanie turbo laduje 1.1 a w momencie mulenia spada do 0.2- 0.3 lipa na maxa

Napisano
  • Autor

Dobra to już mi stracha napędziliście. Teraz pytanie czy z tym można jeździć ? bo z tego co widziałem w eperze to pompa wystepuje tylko jako cały element za jednyne 900zł

Napisano

> Dobra to już mi stracha napędziliście. Teraz pytanie czy z tym można

> jeździć ? bo z tego co widziałem w eperze to pompa wystepuje

> tylko jako cały element za jednyne 900zł

można jeździć dopóki się nie rozleci zlosnik.gif

podobno tego nawet nie można nazwać usterką, taki jest urok tego silnika. Cierpią jedynie wrażenia akustyczne.

Napisano

> Sprawdź filtr powietrza, odepnij przepływomierz, zaślep EGR

Z zaślepianiem EGR ostrożnie, lepiej go wyczyszcić. Ja zaślepiłem zaślepką z puszki (pozdrawiam pomysłodawcę sick.gif) i zaślepka szybko sie przepaliła (i mam nadzieję że spaliła a nie rysuje mi gdzieś tłoki).

Poza tym od razu wywaliło błąd w kompie a przybytku mocy nie odczułem wcale.

Napisano

> Dobra to już mi stracha napędziliście. Teraz pytanie czy z tym można

> jeździć ? bo z tego co widziałem w eperze to pompa wystepuje

> tylko jako cały element za jednyne 900zł

ciekawe czy mozna jakos sam łańcuszek zmienić hmm.gif

Napisano

> Z zaślepianiem EGR ostrożnie, lepiej go wyczyszcić. Ja zaślepiłem

> zaślepką z puszki (pozdrawiam pomysłodawcę ) i zaślepka szybko

> sie przepaliła (i mam nadzieję że spaliła a nie rysuje mi gdzieś

> tłoki).

> Poza tym od razu wywaliło błąd w kompie a przybytku mocy nie odczułem

> wcale.

Trzeba było użyć dobrej puszki a nie MOCNY FULL smile.gif Ja mam tak od ponad roku i wygląda jak nowa (odkręcałem ostatnio żeby sprawdzić stan). Tyle, że ja założyłem od strony kolektora więc może trochę chłodniej. A co do syczenia to po zgaszeniu silnika to chyba normalne. Widziałe 3 sztuki i wszystkie miały tak samo (z moją włącznie).

Napisano

> Trzeba było użyć dobrej puszki a nie MOCNY FULL Ja mam tak od ponad

> roku i wygląda jak nowa (odkręcałem ostatnio żeby sprawdzić

> stan). Tyle, że ja założyłem od strony kolektora więc może

> trochę chłodniej.

puszka po poznańskim lechu, pewnie trochę przyoszczędzili zlosnik.gif

ale wydaje mi się że i tak to nie ma szans wytrzymać z uwagi na temp. i ciśnienie spalin

może masz egr cały czas zamknięty?

Napisano
  • Autor

Narazie nie planowałem zaślepiać EGR'a bo z tego co widze to nie ma raczej jakichś specjalnych powodów ku temu. Za czyszczenie wezme sie jak tylko będe miał już autko przerejestrowane, póki co nie chce narazie nic dokładać oprócz paliwa. A jak bedzie juz na mnie stało to zrobie zaraz EGR, rorząd się zmieni no i bedziemy myśleć nad grzechotką.

Napisano

wracajac do pompy oleju to orientuje sie moze ktos ile powinien wynosic luz nominalny lancucha a dopuszczalny??????

bo teraz coz mozna kupic używkę tyle ze trzeba wiedziec jak poznac juz "przechodzoną pompę"??????

Napisano
  • Autor

> wracajac do pompy oleju to orientuje sie moze ktos ile powinien

> wynosic luz nominalny lancucha a dopuszczalny??????

> bo teraz coz mozna kupic używkę tyle ze trzeba wiedziec jak poznac

> juz "przechodzoną pompę"??????

NO włąsnie ciekawi mnie ile musi mieć przejżdzone wozik jak łańcuch się odzywa ? mój teoretycznie ma 220k ale ile ma w rzeczywistości to czort wie

Napisano

> NO włąsnie ciekawi mnie ile musi mieć przejżdzone wozik jak łańcuch

> się odzywa ? mój teoretycznie ma 220k ale ile ma w

> rzeczywistości to czort wie

wałek wyrównoważający wywal to może przestanie grzechotać. Założysz nową pompę i znowu po kilkudziesięciu kkm będzie to samo.

Ale na mój rozum nie warto się tym przejmować, łańcuch tak łatwo nie strzeli a jak przeskoczy to przecież nie rozrząd

Napisano
  • Autor

No z czasów kiedy jeszcze jeździłem autami co miały łańcuch rozrzadu to pamietam że tam nic na szczęscie się nie urywało tylko własnie sobie tak to grzechotało.

Napisano

> NO włąsnie ciekawi mnie ile musi mieć przejżdzone wozik jak łańcuch

> się odzywa ? mój teoretycznie ma 220k ale ile ma w

> rzeczywistości to czort wie

A dlaczego zakłada się bardziej zawodne, mniej trwałe paski? Bo są cichsze i nie grzechoczą...

Napisano
  • Autor

> A dlaczego zakłada się bardziej zawodne, mniej trwałe paski? Bo są

> cichsze i nie grzechoczą...

Paski się zakłada bo są tańsze, prosta sprawa a że jak na początku troche ludzi potraciło zawory to teraz sie nauczyli i wymieniają kiedy trzeba stąd paski mają racje bytu. Co ciekawe niedawno Mercedes w jakimś silniku powrócił do łańcucha bo stwierdzili ze ma on wytrzymać tyle ile silnik.

No i jeszcze coś mi sie przypomniało, jaki olej ma miec 5TD ? jakiegoś półsyntetyka czy mineral ?

Napisano
  • Autor

Odkręciłęm dziś osłone i słuchałem od dołu silniczka no i z tego co mi sie usłyszało to albo grzechota napinacz albo alternator bo to wyraźnie słychać z tyłu silnika a nie od przodu gdzie sie miesci pompa. Musze też zmieniać maszete na prawym przegubie to jak będe miał zdjecte koło to wtedy pasek zdejme i będe miał pewność co i gdzie grzechota.

Ponawiam moje pytanko o olej

Napisano

Jeśli nie wiesz co było lane wcześniej to chyba przy takim przebiegu minerał. Ale z drugiej strony nie wiem jak sie będzie zachowywał. No ale jak poprzednik lał minerał a Ty zapakujesz półsyntetyk to może być słabo. A wypuszcza Ci olej tu i tam z silnika? smile.gif

Napisano
  • Autor

Puszcza standardowo na uszczelniaczach walu ale tak lekko tylko się poci i spod pokrywy zaworów po stronie korka lekko. Reszta sucha.

Jajca dzis były niezłe, miałem gume na przegubie zmieniać, ostatecznie czepiłem się paska wieloklinowego i odpaliłem silnik bez osprzętu. Niestety grzechotka ..... Przy okazji odkręciłem kawałek oslony coby zbadać rozrząd, jakież moje zdziwienie bylo gdy zobaczyłem pasek rozrzadu totalnie luźny. No i skończyło się na tym ze rozebrałem kawałek silnika i pasek napinałem samemu. Po tej operacji aż silniczek lepiej gada.

Napisano

> Przy okazji odkręciłem

> kawałek oslony coby zbadać rozrząd, jakież moje zdziwienie bylo

> gdy zobaczyłem pasek rozrzadu totalnie luźny. No i skończyło się

> na tym ze rozebrałem kawałek silnika i pasek napinałem samemu.

no to miałeś farta że ci nie przeskoczył ...

Napisano
  • Autor

No spory fart. Niestety dla równowagi dowiedziałem się przy okazji że moja maryśka ma już silnik oparty na kołach dwumasowych więc w przyszłości będzie kosztowało jak w JTD mad.gif

Napisano
  • Autor

Panowie czy opyla się dać 250zł za używaną pompe oleju ? niby 140k km przebiegu.

Napisano

> Panowie czy opyla się dać 250zł za używaną pompe oleju ? niby 140k km

> przebiegu.

cena niewygórowana , oby tylko stan był zgodny z deklarowanym przebiegiem

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze kolejne pytanie związane z muleniem się w czasie jazdy. Mianowicie wyczysciłem dziś cały układ EGR, niestety problem występował dalej. Na próbe odpiąłem przepływomierz i niby jest lepiej, tzn auto po dodaniu gazu nie ma takiego kopa jak normalnie ale nie wystepują te spadki mocy i ciagnie w każdej sytuacji. Czyli rozumiem ze przepływka odmawia posłuszeństwa ? czy daje się ją jakoś regenerować ?

Napisano

> Mam jeszcze kolejne pytanie związane z muleniem się w czasie jazdy.

> Mianowicie wyczysciłem dziś cały układ EGR, niestety problem

> występował dalej. Na próbe odpiąłem przepływomierz i niby jest

> lepiej, tzn auto po dodaniu gazu nie ma takiego kopa jak

> normalnie ale nie wystepują te spadki mocy i ciagnie w każdej

> sytuacji. Czyli rozumiem ze przepływka odmawia posłuszeństwa ?

> czy daje się ją jakoś regenerować ?

Mam dokładnie ten sam problem co ty i walcze z tym od pól roku.

Ja tez myslałem ze to przepływomierz i go wymieniłem na sprawny ale uzywany i mulenie zostało wiec przyczyna mulenia jest inna. Pozatym wymieniłem koncowki wtryskow i zostala przegladnieta pompa bo tez ja podejzewalem. mulenie i tak zostalo pozatym turbo jest oki tłoczy ponad jeden bar.

ja jak odpiolem przeplywomierz to mi auto zaczelo duzo wiecej palic

miedzy 8-9 litrow na trasie.

Ja treaz jeszcze sprawdze ten potencjometr na pedale gazu bo znajomy mechanior co pracuje w serwisie fiata mowił mi ze moze byc to.

Napisano

> Mam jeszcze kolejne pytanie związane z muleniem się w czasie jazdy.

> Mianowicie wyczysciłem dziś cały układ EGR, niestety problem

> występował dalej. Na próbe odpiąłem przepływomierz i niby jest

> lepiej, tzn auto po dodaniu gazu nie ma takiego kopa jak

> normalnie ale nie wystepują te spadki mocy i ciagnie w każdej

> sytuacji. Czyli rozumiem ze przepływka odmawia posłuszeństwa ?

> czy daje się ją jakoś regenerować ?

Ja wykręciłem czujnik (od góry przepływki 2 śrubki) i wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną (jest tam taki tunelik, w którym znajduje się czujnik i u mnie nie było praktycznie przelotu z powodu syfu, który tam zalegał). Pomogło na 2 miesiące ale potem i tak wymieniłem na nową. Proponuję wymienić ale wyczyścić i tak spróbuj bo może będziesz miał jasność czy to ona czy nie.

Napisano
  • Autor

Jak tylko znajde chwile czasu to tak zrobie że jeszcze rozbiore przepływke.

Napisano

> Jak tylko znajde chwile czasu to tak zrobie że jeszcze rozbiore

> przepływke.

tak tylko czy ty tez miałes przepływke klapkowa bo w 2.4 td taka własnie jest i mechanizm jej działania jest całkiem inny niz w 1,9td czy jtd. Nie wiem czy w 2,4 jtd tez był klapkowy przepływomierz.

Napisano

a po podpięciu pod kompa nie pokaze ze walniety jest przeplywomierz?

Napisano

> a po podpięciu pod kompa nie pokaze ze walniety jest przeplywomierz?

mi nic komp nie pokazał ale mechaniacy mówil ze to przepływka i wymienilem na uzywke ale sprawdzona i mulenie pozostało.

jedynie tak jak hipo posał jak ja odpiołem to zwiekszyła sie troche moc ale nie znacznie.

Objaw był taki ze mulenie nastepowało przy równej jezdzie ze stała predkoscia i chca nagle przyspieszyc jest muł, wystarczy wcisnac sprzegło zeby obrot spadły ponizej 1000 obr/min i ciagnie jak trzeba. Ten objaw jest na podpietej przepływce.

Prawde powiedziawszy jesli to nie potencjometr na pedale gazu to ja juz nie wiem co to moze byc. EGR tez czysciłem. Moze to zatkany wydech ale to tez musze sprawdzic ale watpie.

Napisano
  • Autor
kupdan, wydech to raczej nie bo widzisz jak pozwolisz na spadek obrotów i spowrotem dajesz gaz to ciagnie aż do momentu kiedy się zacznie znowu jechać ze stałą prędkością.
Napisano
  • Autor

No i chyba znalazłem przyczyne mulenia u mnie, czepiłem się przepływki i to co zobaczyłem w środku to mnie zdeka przeraźiło, kurde 200zeta w plecy angryfire.gif

przeplywka1.jpg

Napisano

> No i chyba znalazłem przyczyne mulenia u mnie, czepiłem się

> przepływki i to co zobaczyłem w środku to mnie zdeka przeraźiło,

> kurde 200zeta w plecy

co to zdjecie przedstawia i co konkretnie wykryłes.

nie wiem czy wiesz ale nowa przepływka do naszego autka kosztuje 1400 zl bo nie ma zamiennika. Ja mam bosch 0281002185 i wkoncu kupiłem uzywke za 250 zł i dalej jest to samo tzn mulenie zostało.

Napisano
  • Autor

Zdjęcie przestawa złamany taki listek który jest jakby z 3 listków robiony, do tego jednego kawałka nie ma już całkiem.

Ja też mam przepływke boscha ale inny numer 0 281 002 144

Napisano

> Zdjęcie przestawa złamany taki listek który jest jakby z 3 listków

> robiony, do tego jednego kawałka nie ma już całkiem.

> Ja też mam przepływke boscha ale inny numer 0 281 002 144

HIPO ale czy ty tez masz klapkowy przeplywomierz??? Mogłbys zrobic zdjecie twojej przepływki bo jestem ciekaw jak wyglada i jesli mozesz jak ona jest umiejscowiona.

Zastanawiałem sie czy mozna wymienic ta przepływke klapkowa na jakas inna i dowiedziałem sie ze tez montowane były o twoim numerze tylko czy mozna je tak wymieniac tzn z 0281002185 na 0081002144

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy to klapkowa przepływka ? ale takie coś jak na zdjęciu to jest w środku tej rury plastykowej, z wierzchu wyglada tak:

przeplywka.jpg

Umiejscowiona jest u mnie na rurce od filtra powietrza do turbo za lewym relektorem.

Napisano

> nie wiem czy wiesz ale nowa przepływka do naszego autka kosztuje 1400

> zl bo nie ma zamiennika. Ja mam bosch 0281002185 i wkoncu

Rok temu wymieniałem przepływkę. Kupiłem ZAMIENNIK za 230zł.

Napisano

> HIPO ale czy ty tez masz klapkowy przeplywomierz??? Mogłbys zrobic

> zdjecie twojej przepływki bo jestem ciekaw jak wyglada

ten z fotki nie jest klapkowy

Napisano

co do ABS jeżeli wywaliło ci tylko żółtą - jeź do serwisu albo błąd albo wywaliło czujnik

co do rozrządu - wymień najlepiej wszystkie rolki od paska wieloklinowego a najważniejsze koło wieloklinowe na wale napędowym (pęka) - miałem podobne klimaty.

A jak rozrząd? wymieniany jak nie to też trza wymienić

Napisano

> co do ABS jeżeli wywaliło ci tylko żółtą - jeź do serwisu albo błąd

> albo wywaliło czujnik

> co do rozrządu - wymień najlepiej wszystkie rolki od paska

> wieloklinowego a najważniejsze koło wieloklinowe na wale

> napędowym (pęka) - miałem podobne klimaty.

> A jak rozrząd? wymieniany jak nie to też trza wymienić

te rolki to konkretny hajs

jak na raz wszystkie wymieniac

szczegolnie rolka napinacza ktora wystepuje z tego co mi wiadomo tylko w zestawie z napinaczem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.