Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikser a wpływ na spalanie LPG i gaśnięcie ???

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam pewien dylemat smile.gif

Jakiś czas temu w swoim samochodzie wymieniałem mikser z "fabrycznego dla Daewoo Nubira II montowanego przez Elpigaz" na dedykowany do Nubiry II firmy Rybacki (mikser strumieniowy) (fi-60mm).

Wymieniałem mikser bo łudziłem się że spadnie mi spalanie i poprawią się osiągi ...

Niestety spalanie nie spadło ...

Ciągle wynosiło około 16L LPG z włączoną klimą (nubira II 2.0 kombii , instalcja II gen Elpigaz).

Pojechałem do innego gazownika , który coś tam ustawił ale zaczęły się problemy z gaśnięciem przy wolnej jeździe ...

Gazownik zwala winę na mikser Rybackiego , który wedlug niego daje za dużo "powietrza" przez co przy małych prędkościach samochód gaśnie ...

Oryginalny mikser mimo że też ma fi-60mm to ma "zwężkę" i tak naprawdę średnica wynosi tylko 38mm ...

Przy Rybackim jest sporo więcej , sądzę że przynajmniej 50mm jak nie więcej ..

Mikser Rybacki wygląda tak:

http://www.rybacki.pl/wyroby/foto/STRUM.jpg

A ten co był poprzednio:

http://img232.imageshack.us/img232/8315/mikser1akm4.jpg

http://img352.imageshack.us/img352/8642/mikser2alh8.jpg

Dodam tylko że poprzednio (przed wizytą u gazownika) nie miałem problemów z gaśnięciem (miałem już zamontowany mikser Rybackiego).

Dopiero po wizycie u gazownika w celu zmniejszenia spalania LPG zaczęły się cyrki i zaczął gasnąć ...

Gazownik zwala winę na mikser (bo za duży przepływ powietrza czy też gazu i dlatego gaśnie i tak duże spalanie ???) , proponuje powrót do "starego".

Tylko nie po to chyba kupowałem Rybaka i płaciłem za montaż aby teraz wrócić do "starego" frown.gif

I dodatkowo zwala winę na reduktor ...

Że niby za duży ...

Reduktor nowy (Elpigaz Vega Super) jest albo do samochodów do 140KM albo powyżej 140KM ...

Mój samochód ma 133KM ...

Jutro jadę ponownie do gazownika na "reklamację" i nie wiem co robić. Czy pozwolić mu na zamontowanie starego miksera który bardziej niż Rybacki zwęża dolot ?

Czy jednak ten mikser nie ma nic do dużego spalania ...

Dodam że kiedyś jeździłem na starym mikserze i mimo wielokrotnych regulacji spalanie nie spadło. Po wymianie miksera na nowy też nie zauważyłem żadnego spadku spalania ...

Ma też wymienić reduktor na inny bo też zwala winę na reduktor ...

Ehhh ...

Dodam jedynie że podobno to najlepszy gazownik w Toruniu który działa od 1992r ...

U innych gazowników mikser i reduktor nie był problemem a tutaj się uparł ...

Co do zmiany gazownika to odpada. Zapłaciłem już za naprawę instalacji u nich 110zł a jakoś ciężko nazwać to co wykonali naprawą ..

Więc będę reklamował ;-)

Co ciekawe jak poprosiłem aby napisali mi piśmie że reduktor jest do bani i że wtedy pojadę do Elpigazu i będe reklamował to już jakoś tacy pewni nie byli wink.gif

Napisano

Po pierwsze to spalanie na Rybaku nie spadnie, bo auto lepiej jedzie więc aż się chce deptać...w najlepszym przypadku zostanie takie samo jak przed wymianą...

Po drugie Rybak nie jest mikserem liniowym więc żeby go wyregulować trzeba mieć trochę chęci...choć mój np. po wymianie gasł przy przełączaniu na zimnym na LPG...potem autoadaptacja załatwiła sprawę...tak więc niech gazownik nie gada głupot i reguluje porządnie (najlepiej przy pomocy odpowiedniego interfejsu a nie tylko analizatora)...może też w końcu być tak, że reduktor jest uszkodzony...

Napisano
  • Autor

A czy średnica miksera ma jakiś wpływ na spalanie LPG ?

W oryginalnym mikserze jaki miałem zamontowany w Nubirze , mikser mimo że miał średnicę 60mm to i tak miał "zwężenie" i średnica wewnątrz miksera wynosiła 38mm ...

W Rybackkim zwężenia wogóle nie ma , a jesli nawet jest to jest ono o wiele mniejsze ...

Rozumię że jesli średnica w mikserze jest większa to przez mikser przeleci więcej powietrza a co za tym idzie auto będzie mniej "mułowate" ?

Ale jaki wpływ to ma na spalanie LPG a raczej na ilość spalania LPG ?

Czy mniejsza średnica daje w praktyce mniejsze spalanie LPG ?

Jeśli nie to po co wogóle się zwęża średnice mikserze ?

Czemu mimo że średnica zewnętrzna miksera ma aż 60mm to sama średnica wewnątrz już tylko 38mm ?

Szukam przyczyny dużego spalania LPG. Miałem nadzieję że wymieniając mikser na nowy (podobno lepszy) spalanie spadanie a nie spadło.

Zależy mi na spadku spalania , dlatego nie wiem czy optymlanie by było wrócić do miksera z zwężką do 38mm czy jednak zostawić mikser Rybackiego (strumieniowy) ?

PS. na czym polega ta samoadaptacja o jakiej pisałeś ?

Mam komputer Voila Plus i mam także problemy z gaśnięciem przy pierwszym uruchomieniu na LPG gdy samochód jest zimny ...

Czy można jakoś samodzielnie wykonac tą samoadaptację i co ona ma na celu ?

Napisano

Zwężka jest po to, żeby wytworzyć odpowiednie podciśnienie, które pozwoli wyssać odpowiednią ilość LPG z reduktora...mikser strumieniowy działa na innej zasadzie niż zwykły palnik i dlatego nie musi mieć takiej dużej zwężki...dzięki temu więcej powietrza idzie do silnika i nie muli go tak (poprawia się też jazda na benzynie)...tak więc ja bym zostawił sobie rybaka ale dobrze to wyregulował... co do dużego spalania to niewiem.gif

Autoadaptacja...nie wiem czy wszystkie centralki to mają, ale chodzi o to, że w niewielkim zakresie taka centralka może się sama dostroić do zapotrzebowania silnika (na podstawie odczytów z czujników np. TPS, Lambdy, czasem temperatury)...

Napisano

> Mam komputer Voila Plus i mam także problemy z gaśnięciem przy

> pierwszym uruchomieniu na LPG gdy samochód jest zimny ...

> Czy można jakoś samodzielnie wykonac tą samoadaptację i co ona ma na

> celu ?

Voila+ (Nicolaus) nie ma samoadaptacji , steruje tylko atturatorem wg. wskazań sondy lambda i tyle ,można włączyć funkcje Cut-off ale spalania to nie zmniejszy zbytnio . Interfejsy są ogólnie dostępne a soft jest w sieci.

Napisano

> A czy średnica miksera ma jakiś wpływ na spalanie LPG ?

bardzo pośrednio, tzn źle dobrana powoduje trudności z liniową pracą instalacji w szerszym zakresie obrotów, co może powodować(nie musi) większe spalanie

> W oryginalnym mikserze jaki miałem zamontowany w Nubirze , mikser

> mimo że miał średnicę 60mm to i tak miał "zwężenie" i średnica

> wewnątrz miksera wynosiła 38mm ...

> W Rybackkim zwężenia wogóle nie ma , a jesli nawet jest to jest ono o

> wiele mniejsze ...

to są dwa trochę inaczej działajace miksery

> Rozumię że jesli średnica w mikserze jest większa to przez mikser

> przeleci więcej powietrza a co za tym idzie auto będzie mniej

> "mułowate" ?

zwłaszcza na benzynie

> Ale jaki wpływ to ma na spalanie LPG a raczej na ilość spalania LPG ?

tak, ma znaczenie w wysokim zakresie obrotów

> Czy mniejsza średnica daje w praktyce mniejsze spalanie LPG ?

nie, średnica powinna być tak dobrana aby dawała odpowiednie (nie za duże, nie za małe) podciśnienie na reduktorze i najlepiej możliwie liniowo w całym zakresie obrotów. Średnice mikserów palnikowych dopasowauje się do typu silnika.

> Jeśli nie to po co wogóle się zwęża średnice mikserze ?

żeby tworzyło się podciśnienie wyciągające z reduktora gaz. Bez tego LPG nie zadziała.

> Czemu mimo że średnica zewnętrzna miksera ma aż 60mm to sama średnica

> wewnątrz już tylko 38mm ?

j.w.

> Szukam przyczyny dużego spalania LPG. Miałem nadzieję że wymieniając

> mikser na nowy (podobno lepszy) spalanie spadanie a nie spadło.

bo to było wątpliwe

Ile ci pali to auto na benzynie? Bo mnie się wydaje że nubiry 2.0

to raczej do smoków się zaliczają.

Napisano
  • Autor

> Ile ci pali to auto na benzynie? Bo mnie się wydaje że nubiry 2.0

> to raczej do smoków się zaliczają.

Kiedyś robiłem "testy" to spalił mi niecałe 10L PB95 , na LPG było wtedy około 14-15L , z klima 16L.

Sam nie wiem czy się upierać i zostawić Rybackiego czy jednak wrócić do miksera dedykowanego do mojego samochodu przez Elpigaz ... (stary mikser mam także).

Jednak jeśli miało by się okazać że spalanie na "zwykłym" mikserze wcale nie spadnie to wymiana była by głupotą frown.gif

Bo zysk żaden a jedynie strata "mocy" silnika frown.gif

Jednak widać że albo gazownik nie potrafi Rybaka mi wyregulować , albo nie chce , albo jest tak uparty ...

cholera wie ...

Napisano

>...

> Autoadaptacja...nie wiem czy wszystkie centralki to mają, ale chodzi

> o to, że w niewielkim zakresie taka centralka może się sama

> dostroić do zapotrzebowania silnika (na podstawie odczytów z

> czujników np. TPS, Lambdy, czasem temperatury)...

witam, jaka masz centralke? mam Just BRC , chciałbym założyc mixer podobny do Rybackiego, ale sam piszesz ze wymaga to regulacji - reduktora chyba bo reszte załatwia autoadaptacja, czy wykonywałeś ja sam ? czy w Opolu jest jakis spec od tego typu mixerow?

Napisano

> witam, jaka masz centralke? mam Just BRC , chciałbym założyc mixer

> podobny do Rybackiego, ale sam piszesz ze wymaga to regulacji -

> reduktora chyba bo reszte załatwia autoadaptacja, czy

> wykonywałeś ja sam ? czy w Opolu jest jakis spec od tego typu

> mixerow?

Też mam Justa...w zasadzie jeżeli dobrze chodzi całość na palniku dopasowanym do silnika, to po założeniu Rybaka trzeba tylko doregulować (przy reduktorze)...jeżeli jednak się rozjechało, albo mikser nie był dobrze dobrany do silnika albo całość w standardzie nie działa dobrze, to na regulację będzie trzeba poświęcić chwilę (pogrzebać w ustawieniach centralki i przy reduktorze)...

Napisano

> Kiedyś robiłem "testy" to spalił mi niecałe 10L PB95 , na LPG było

> wtedy około 14-15L , z klima 16L.

> Sam nie wiem czy się upierać i zostawić Rybackiego czy jednak wrócić

> do miksera dedykowanego do mojego samochodu przez Elpigaz ...

> (stary mikser mam także).

> Jednak jeśli miało by się okazać że spalanie na "zwykłym" mikserze

> wcale nie spadnie to wymiana była by głupotą

> Bo zysk żaden a jedynie strata "mocy" silnika

> Jednak widać że albo gazownik nie potrafi Rybaka mi wyregulować ,

> albo nie chce , albo jest tak uparty ...

> cholera wie ...

Nie potrafi, nie ma z tym doświadczenia (nie montuje tego, nie szkolił się z tego), nie chce mu się .... namęczy się przy tym solidnie, czasu mnóstwo poświęci, efekt niewiadomy, a raczej nie będziesz skłonny mu zapłacić 4 razy tyle niż "zwykły" klient na którym tę samą kasę zarobi w 4 razy krótszym czasie .... i jeszcze potem pewno będziesz przyjeżdżał na poprawki (darmowe) i wydzierał twarz że spartolił robotę .... dziwisz mu się, że nie chce się za to wziąć ? Bo ja wcale smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

>......... jeżeli dobrze chodzi całość na palniku

> dopasowanym do silnika, to po założeniu Rybaka trzeba tylko

> doregulować (przy reduktorze)...

> reduktorze)...

na palniku chodziło dobrze , był włożony tuz nad przepustnicą , natomiast mikser ala rybak - włożyłem na wejściu sztywnego kanału dolotowego / przed zwężeniem- wypłaszczeniem/ tam gdzie podcisnienie jest mniejsze , średnica rury około 70mm . I tu jest problem na niskich obrotach kiepsko reaguje na pedał gazu , nawet go przydusza, dopiero kolo 1800 następuje gwałtowny 'kop' i wyżej jest oki.

Być może to wina parownika -BRC Tecno , nie można go ustwic by krokowiec trzymał jedno położenie dla ustalonych obrotów silnika. Jak to ustawiałeś ?

Napisano

Rybaka montuje się tak jak mikser standardowy (przynajmniej ja tak mam) i najlepiej jak jest jak najbliżej przepustnicy...ile masz przejechane na tym reduktorze-też mam taki i po 50kkm niestety coś zaczął szwankować - na wolnych nie da się ustawić prawidłowej mieszanki - jest za bogato...przymierzam się do wymiany i jak wejdzie to będzie Eco zamiast Tecno...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.