Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto gwiżdże i dusi się rano

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam do Was koledzy małe pytanie. Otóż ostatnio w Puncie dzieje mi się coś dziwnego. Czasami w trakcie jazdy staje się słyszalny, ale nie bardzo głośny jakiś gwizd, świst, jakby praca turbiny w dieslu, troszkę jak dźwięk skrzyni biegów podczas jazdy na wstecznym. Gwizd ten zwiększa swoją głośność i wysokość wraz ze wzrostem obrotów. Znika on powyżej 3500obr/min. Znika on wtedy całkowicie (nie ścisza się tylko znika nagle i całkiem), nie jest to zawsze ale czasami, nie stwierdziłem żadnych zależności przy których on się pojawia. Nie jest to na pewno skrzynia. W ogóle na 100% jest to "przed sprzęgłem" Jakieś łożysko alternatora, pompa wody ??? Co to może być I drugie pytanie. Rano po zapaleniu silnik pracuje równiutko i ładnie ale jak dam gazu to silnik dusi się (zachowuje jak stary gaźnikowiec). Po delikatnym przegazowaniu wsio robi się ok. Sprawdzony czujnik temp (zimny silnik ma większe obroty - czyli "ssanie" działa), świeczki i kable nowe. Macie jakąś koncepcje ???

Napisano

podobny świst w zimne dni mam już od 3 lat, jak się pytałem na kąciku to jednoznacze odpowidzi były altek lub rolka napinająca pasek.

więc sprawdź altka a później rolkę.

Jaki masz przebieg i czy rozrząd już miałeś wymieniany?

Napisano

u mnie występuje gwizdanie lekkie do 2k obr ,ale w moim przypadku to pompa wody , bo zdjąłem pasek z altka i było wszystko wiadomo ok.gif

Napisano

Jeszcze może być nieszczelny dolot ale objawy były by również w pracy silnika swiety.gif

Napisano
  • Autor

Auto ma już 170kkm, nie jestem jego pierwszym właścicielem. Rozrząd mi nieznany - niespieszyłem się z jego wymianą wiedząc o tym że jest bezkolizyjny. Przyznam natomiast szczerze że to Punto zmieniło troszkę moje nastawienie do Fiata ponieważ mimo słusznego przebiegu jest w stanie idealnym i wizualnie i technicznie. Lakier jest idealny, najmniejszego śladu rdzy, technicznie jest również perfect (poza wycieraczkami, które już rozbierałem, czyściłem szczotki od mechanizmu powrotnego, smarowałem i pomogło na miesiąc frown.gif), silnik poza dziwnym zachowaniem rano jest igła.

Pozdrawiam Puntomaniaków

Napisano

> Jeszcze może być nieszczelny dolot ale objawy były by również w pracy

> silnika

bo ogólnie punto to dobry samochód grinser006.gif

Napisano

> u mnie występuje gwizdanie lekkie do 2k obr ,ale w moim przypadku to

> pompa wody , bo zdjąłem pasek z altka i było wszystko wiadomo

Jeżeli piszczałaby pompa wody to byłby chyba jakiś wyciek (bo to sugerowałoby jakieś luzy)?

Napisano

> Jeżeli piszczałaby pompa wody to byłby chyba jakiś wyciek (bo to

> sugerowałoby jakieś luzy)?

nie koniecznie , zależy od pompy , u mnie jakaś głośna jest od nowości po wymianie ,a nie cieknie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.