Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd sie bierze masa dla przekaźnika podwójnego?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj miałem jedno zepsute auto a dzis mam dwa.Ale po kolei.Wczoraj jechałem autem teściowej(mk1, 1.1 spi,96 rok),tyle,co mi powiedziała,że czasem jej szarpie - szarpnął mi dwa razy,na moment osłabł(wcisnąłem gaz do końca,utrzymywał 3000 rpm),odzyskał wigor i po 300 metrach zgasł - już nie odpalił.Przekręcam kluczyk,zaświeca się marchewa i nie gaśnie,auto nie pali.Przekaźnik podwójny tyka,pompy nie słychac - brak paliwa.Moje typy po konsultacjach telefonicznych z dwoma AK - owcami z CM - pompa lub przekaźnik podwójny (bezpieczniki wszystkie ok).Auto sholowałem moim kropkiem i dziś miałem zamiar sprawdzic co tam się wyjsrało.Na początek przekaźnik podwójny.Wyciągnąłem z mojego(1.2 mpi ),założyłem do 1.1,zima - nie pali(przekaźnik aczkolwiek tyka),pompy nie słychac.Wracam z moim przekaźnikiem do mojego 1.2,wsadzam.....i zima - marchewa się wogóle nie zapala,przekaźnik tyka,pompy nie słychac.Bezpieczniki wszystkie ok.((Ja mam LPG,i zawsze było tak - włączam zapłon,marchewa się świeci,gaśnie,słychac pompe przez chwilę,w momencie wyłączenia pompy na moment przechodzi na gaz i wraca do palenia na benz.Wtedy zapalam,i po pierwszym przekroczeniu 2 krpm już jest na LPG)).Instalacja pozostaje cały czas w stanie"odpalanie na pb",nie ma tego chwilowego przeskoku na LPG.No to na koniec - podobny temat,napisałem tego posta,baaaardzo proszę o szybką pomoc,a ja tymczasem zagłębiam się dalej w szukajkę i "mądrą księgę" wyd. WKŁ .Wszelka pomoc i sugestie mile widziane.Jeszcze znajdę,które piny przy pompie są jej zasilaniem i zejdę na dół to sprawdzic....beziecznik od pompy to ten koło mapa?Chyba,że ktoś byłby w stanie naprawic to ustrojstwo(o moim mówię,teściowej może poczekac,parę dni w te czy wewte jej nie sprawi różnicy)za jakąś umówioną odpłatnością,to proszę na gg.....kropek jest mi niezbędny do normalnego funkcjonowania(tak jak AK zlosnik.gif ) i poza tym do pracy nim dojeżdżam.Uff....chyba koniec wywodu....ratunkuuuu....?

Napisano

> Wczoraj miałem jedno zepsute auto a dzis mam dwa.Ale po kolei.Wczoraj

> jechałem autem teściowej(mk1, 1.1 spi,96 rok),tyle,co mi

> powiedziała,że czasem jej szarpie - szarpnął mi dwa razy,na

> moment osłabł(wcisnąłem gaz do końca,utrzymywał 3000

> rpm),odzyskał wigor i po 300 metrach zgasł - już nie

> odpalił.Przekręcam kluczyk,zaświeca się marchewa i nie

> gaśnie,auto nie pali.Przekaźnik podwójny tyka,pompy nie słychac

> - brak paliwa.Moje typy po konsultacjach telefonicznych z dwoma

> AK - owcami z CM - pompa lub przekaźnik podwójny (bezpieczniki

> wszystkie ok).Auto sholowałem moim kropkiem i dziś miałem zamiar

> sprawdzic co tam się wyjsrało.Na początek przekaźnik

> podwójny.Wyciągnąłem z mojego(1.2 mpi ),założyłem do 1.1,zima -

> nie pali(przekaźnik aczkolwiek tyka),pompy nie słychac.Wracam z

> moim przekaźnikiem do mojego 1.2,wsadzam.....i zima - marchewa

> się wogóle nie zapala,przekaźnik tyka,pompy nie

> słychac.Bezpieczniki wszystkie ok.((Ja mam LPG,i zawsze było tak

> - włączam zapłon,marchewa się świeci,gaśnie,słychac pompe przez

> chwilę,w momencie wyłączenia pompy na moment przechodzi na gaz i

> wraca do palenia na benz.Wtedy zapalam,i po pierwszym

> przekroczeniu 2 krpm już jest na LPG)).Instalacja pozostaje cały

> czas w stanie"odpalanie na pb",nie ma tego chwilowego przeskoku

> na LPG.No to na koniec - podobny temat,napisałem tego

> posta,baaaardzo proszę o szybką pomoc,a ja tymczasem zagłębiam

> się dalej w szukajkę i "mądrą księgę" wyd. WKŁ .Wszelka pomoc i

> sugestie mile widziane.Jeszcze znajdę,które piny przy pompie są

> jej zasilaniem i zejdę na dół to sprawdzic....beziecznik od

> pompy to ten koło mapa?Chyba,że ktoś byłby w stanie naprawic to

> ustrojstwo(o moim mówię,teściowej może poczekac,parę dni w te

> czy wewte jej nie sprawi różnicy)za jakąś umówioną

> odpłatnością,to proszę na gg.....kropek jest mi niezbędny do

> normalnego funkcjonowania(tak jak AK ) i poza tym do pracy

> nim dojeżdżam.Uff....chyba koniec wywodu....ratunkuuuu....?

zresetowales kompy ?

Napisano
  • Autor

> zresetowales kompy ?

1.1 tak,w moim wystąpilo niedawno,jeszcze nie resetowałem.Problem po mojemu ewidentnie tkwi w elektryce,z której jestem ciut słabszy niż z mechaniki...miernik mam,posprawdzac napięcia umiem.Zastanawia mnie,czemu u mnie pompa nie działa mimo,że przekaźnik chodzi,do tego jest jakoś skminione LPG,że się przełącza na gaz dopiero po podbiciu ciśnienia przez pompę - tego nie rozgryze biglaugh.gif

PeeS - Jakie kolory ma przewód zasilający pompy - +,masa jest na stałe(tak wynika z instalacji,kolory nie są podane,bo wtyczka ma 5 pinów,3 będą do wskaźnika i rezerwy ?

PeeS 2 - Nie wiem czy na pewno,ale po przeanalizowaniu schematu zdaje mi się że przekaźnik - bo marchewa nie świeci mi się wogóle i nie ma zasilania na pompę (nie sprawdzałęm jeszcze,wnioskuję na podstawie braku dźwięku i zapłonu devil.gif ).No to teraz - kto w okolicy ma podwójny przekaźnik żeby sppróbowac i byłby tak uprzejmy 20.GIF udzielic się i podjechac w celu sprawdzenia?

Napisano

> 1.1 tak,w moim wystąpilo niedawno,jeszcze nie resetowałem.Problem po

> mojemu ewidentnie tkwi w elektryce,z której jestem ciut słabszy

> niż z mechaniki...miernik mam,posprawdzac napięcia

> umiem.Zastanawia mnie,czemu u mnie pompa nie działa mimo,że

> przekaźnik chodzi,do tego jest jakoś skminione LPG,że się

> przełącza na gaz dopiero po podbiciu ciśnienia przez pompę -

> tego nie rozgryze

> PeeS - Jakie kolory ma przewód zasilający pompy - +,masa jest na

> stałe(tak wynika z instalacji,kolory nie są podane,bo wtyczka ma

> 5 pinów,3 będą do wskaźnika i rezerwy ?

> PeeS 2 - Nie wiem czy na pewno,ale po przeanalizowaniu schematu zdaje

> mi się że przekaźnik - bo marchewa nie świeci mi się wogóle i

> nie ma zasilania na pompę (nie sprawdzałęm jeszcze,wnioskuję na

> podstawie braku dźwięku i zapłonu ).No to teraz - kto w

> okolicy ma podwójny przekaźnik żeby sppróbowac i byłby tak

> uprzejmy udzielic się i podjechac w celu sprawdzenia?

jeszcze masz bezpiecnzik od pompy , odkrec klapke od pompy i poruszaj moze cos da

Napisano

Sprawdź dokładnie bezpiecznik 25A na zasilaniu przekaźnika podwójnego pompy.

Napisano

a czy przypadkiem nieda sie na odwrot wlozyc przekaznika??

Napisano
  • Autor

> a czy przypadkiem nieda sie na odwrot wlozyc przekaznika??

Nie da się,bezpiecznik sprawny.Po wyjęciu go na jednej nodze powinno się pojawic napięcie do masy,które po wlożeniu go zasila pompę itp.....dobrze myślę?Właśnie zdjąłem klemę z aku,za pół godz zejdę i obczaję.

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem z rekonesansu - napięcie na bezpiecznikach do przek.podw. jest,nie wychodzi na pompę - innych pinów nie sprawdzałem,ale ECU też nie dostaje zasilania chyba(a jest włączane przez przekaźnik?)bo marchewa się nie świeci,tylko aku i olej.Czy przekaźnik jest rozbieralny? cfaniaczek.gif

Napisano

nie wiem czy to coś pomoże, ale niedawno miałem przykrą niespodziankę,

autko z rana nie chciało odpalić, objaw trochę podobny, po przekręceniu kluczyka

słychać przekaźnik i nic więcej, pompa paliwa się nie odzywała,

posprawdzałem wszystko po kolei według wskazówek udzielonych na AK,

dopiero na koniec sprawdziłem zgodnie z luźno rzuconą uwagą City, żeby sprawdzić

bezpieczniki od gazu, nie miały dobrego styku, ot co, wystarczy ło, że poruszyłem o auto odżyło smile.gif

Napisano
  • Autor

Więc tak - jeszcze raz wszystko sprawdziłem i: rozebrałem przekaźnik,w środku są dwa zlosnik.gif ,pewnie dlatego podwójny.Jeden działa,drugi nie.Ręczne popchnięcie dźwigienki uruchomiło co trzeba,czyli pompa zadziałała,marchewa się zaświeciła i zgasła....odpalac nie próbowałem.podejrzewam,że wszystko będzie ok niewiem.gif .Przekaźnik niby sprawny - cewka nie jest spalona,jak myślałem na początku..... zobaczcie na zdjęcie:

schematay4.th.jpg

I teraz:kto mi wyjaśni o co tu chodzi i dlaczego mój przekaźnik,niby sprawny zepsuł mi auto? hmm.gif

Zasilanie na przekaźnik pojawia się,sprawdzałem przed chwilą,przechodzi przez niego,uruchamiając co trzeba....tylko jakby brakowało masy na pin 7 przekaźnika,którą powinien podac pin 23 kompa.Pozostaje mi jedynie jutro sprawdzic ciągłośc przewodu między tymi pinami,jeśli bedzie ok,to komp padł?I z jakiej przyczyny....po odpięciu przekaźnika?

Napisano

Wg tego co jest na schemacie to 23 to masa centralki brana z masy karoserii(przykręcenia centralki pin 34kompa)sprawdź to połączenie koniecznie

To co nie działa jest logiczne bo nie podaje sie zasilanie+ na piny 4,5,6,13.

jeśli masz masę na pinie 34 kompa to powinieneś mieć na 23 i połączeniem dalej na przekaźniku podwójnym 7 jeśli i tam jest to winny jest źle działający przekaźnik być może nawet zanieczyszczona zwora czy rdzeń cewki skoro po mechanicznym zadziałaniu sie podtrzymuje.

Oczywiście inną sprawą jest to że sprawdziłeś stacyjkę i jesteś w 100% pewien że podaje ona + na pin 12 wink.gif

Napisano
  • Autor

+ jest na pewno,masa na pinie kompa 34 jest,i stamtąd pojawia się na pinie 7 przekaźnika.Ale nie ma masy na pinie 23 kompa - tak ma byc(mierzone na złączu kompa,komp odpięty.....a to on chyba powinien podac tę masę)?Czyli skoro pojawia się na 34 -> 7(po przekręceniu stacyjki) to sprawny przekaźnik powinien dzialac?A jakbym zwarł na krótko to pojedzie to czylepiej nie pchac paluchów? cfaniaczek.gif

Edit:zwarłem przekaźnik ręcznie,odpaliłem,po przejściu na gaz pompa się wyłączyła (chyba,nie słyszalem nic),auto chodzi,ale ma podwyższone obroty,na LPG lepiej,na noPb nierówno trochę(może to przez reset). Plus (+) na przekaźnik idzie,masa mierzona do karoserii samochodu również.A cewka przekaźnika wskazuje omomierzem około 100 ohm (czyli teoretycznie dobra jest).To teraz nie wiem - kupic/załatwic sprawny przekaźnik i zobaczyc - a jak się spsuje tak jak mój włożony do tamtego 1.1?Będę 60 zł w plecy i nadal w punkcie wyjścia.....Masa do kompa idzie tylko na obudowę dwoma uchami przykręcanymi?Czy w wiązce prócz pinu 34 jeszcze gdzieś?

Napisano

> + jest na pewno,masa na pinie kompa 34 jest,i stamtąd pojawia się na

> pinie 7 przekaźnika.Ale nie ma masy na pinie 23 kompa - tak ma

> byc(mierzone na złączu kompa,komp odpięty.....a to on chyba

> powinien podac tę masę)?Czyli skoro pojawia się na 34 -

> Edit:zwarłem przekaźnik ręcznie,odpaliłem,po przejściu na gaz pompa

> się wyłączyła (chyba,nie słyszalem nic),auto chodzi,ale ma

> podwyższone obroty,na LPG lepiej,na noPb nierówno trochę(może to

> przez reset). Plus (+) na przekaźnik idzie,masa mierzona do

> karoserii samochodu również.A cewka przekaźnika wskazuje

> omomierzem około 100 ohm (czyli teoretycznie dobra jest).To

> teraz nie wiem - kupic/załatwic sprawny przekaźnik i zobaczyc -

> a jak się spsuje tak jak mój włożony do tamtego 1.1?Będę 60 zł w

> plecy i nadal w punkcie wyjścia.....Masa do kompa idzie tylko na

> obudowę dwoma uchami przykręcanymi?Czy w wiązce prócz pinu 34

> jeszcze gdzieś?

Masą na pinie 23 ECU steruje ECU, to nie jest "zwarte na krótko", sądzę, że to jeden z elementów systemu CODE. Sprawdź sam, wymontowany przekaźnik - podłącz pin 7 do masy a 12 do + akumulatora i zobacz czy się załączy. Jeśli masz miernik z testerem diod, sprawdź też diodę przeciwprzepięciową w przekaźniku (równoległą do cewki), musisz niestety odłączyć jedną nogę od cewki przekaźnika.

Inna opcja to sprawdź czy ECU podaje masę na pin 7 przekaźnika, w tym celu wyjmij przekaźnik, włącz probówkę między pin 7 a 12 i włącz zapłon - żarówka w probówce powinna się zaświecić (ale generalnie to ostrożnie z podłączaniem żarówek pod ECU - tu można podłączyć żarówkę 1-2W, bo to wyprowadzenie steruje przekaźnikiem, więc jest przystosowane do większych prądów, choć generalnie bezpieczniejszy jest tester LED).

Napisano
  • Autor

> Masą na pinie 23 ECU steruje ECU, to nie jest "zwarte na krótko",

> sądzę, że to jeden z elementów systemu CODE. Sprawdź sam,

> wymontowany przekaźnik - podłącz pin 7 do masy a 12 do +

> akumulatora i zobacz czy się załączy. Jeśli masz miernik z

> testerem diod, sprawdź też diodę przeciwprzepięciową w

> przekaźniku (równoległą do cewki), musisz niestety odłączyć

> jedną nogę od cewki przekaźnika.

> Inna opcja to sprawdź czy ECU podaje masę na pin 7 przekaźnika, w tym

> celu wyjmij przekaźnik, włącz probówkę między pin 7 a 12 i włącz

> zapłon - żarówka w probówce powinna się zaświecić (ale

> generalnie to ostrożnie z podłączaniem żarówek pod ECU - tu

> można podłączyć żarówkę 1-2W, bo to wyprowadzenie steruje

> przekaźnikiem, więc jest przystosowane do większych prądów, choć

> generalnie bezpieczniejszy jest tester LED).

Mam miernik uniwersalny.....ale już po sprawie.Nie znalazłbym usterki za Chiny Ludowe.Auto odpaliłem blokując przekaźnik,podjechałem do elektryka(ponoc,tak głosi szyld),popatrzył,pomierzył(za free) i stwierdził,że komp spsuty pewnie,albo cos pozwierałem zamieniając przekaźniki.(dla bytomian - nie jeździc na Brzezińską).No to palę,i heja do AS Magneti Marelli na Powstańców - godzina czekania,10 min diagnozy(taka jak kącikowa - brak masy na przekaźnik podwójny z ECU),45 minut gośc sznupał klnąc pod deską i szukając przekaźnika odcinającego tę masę pod deską,zmontowanego na dłuuuuugim kablu......przekaźnik spalony.Badanie,diagnoza,przekaźnik,robocizna = 150 zł. zlosnik.gif Za nieweidzę się płaci,zresztą na bank bym nie odszukał,gdzie się to gubi,bo wiązka jest przecięta,i pozakładana spowrotem w peszel,że nic nie widac.

P.S.Porada kolegi cenna bardzo,tylko ni h*** bym nie znalazl,czemu ten kabel nie ma ciągłości....mógłbym go tylko zdrutowac,omijając przekaźnik,a nie wiadomo,czy by się wtedy ECU nie wyjsrał,skoro po drodze coś jeszcze jest.poza tym na przyszłośc prosze wstawac wcześniej,koło 7:00 kącik przeglądac i pomagac wink.gif20.GIF

Więc tak,jeden paśc opanowany,w drugim (1.1) najpierw poszukam tego samego - bo też ma alarm,a potem wracam do Was zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.