Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dywagacje nad oponami i felgami...

Featured Replies

Napisano

Specjalnie piszę w UKP a nie technicznym, żeby można było podyskutować, chyba, że mod uzna, że lepiej w tech, to prosze o przeniesienie...

Chodzi mi o to, co sądzicie o założeniu oponek 165 szerokich do 1.0? Czy to jeszcze normalne czy juz przesada, chodzi mi głównie o to, że sliniczek jakby nie było słaby... no i czy nie za szerokie takie gumiaki w stosunku do mocy grinser006.gif?

Wszystko to, bo zastanawiam się nad oponkami.

Na te fele 13" bym założył zimówki 155/70R13

A letnie właśnie sobie myślałem nad 3 opcjami:

165/50R15 i felgi 15" 6.0 (stal lub tanie alu, tylko jakie ET tego?)

165/55 lub 165/60 lub 155/60 lub 155/65 wszystkie R14 (felgi 14" 6.0 do 2 pierwszych lub 5.5 do tych 155, stal lub alu, jakie ET?)

A teraz proszę o wypowiedzi i ewentualne wytknięcie błędów w myśleniu smile.gifzlosnik2.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

zależy jaki tryb jazdy preferujesz ?

ostro, czy łagodnie ?

jeżeli ostro, to raczej zapomnij o 14 i 15 zlosnik.gif

Napisano

> Specjalnie piszę w UKP a nie technicznym, żeby można było

> podyskutować, chyba, że mod uzna, że lepiej w tech, to prosze o

> przeniesienie...

> Chodzi mi o to, co sądzicie o założeniu oponek 165 szerokich do 1.0?

> Czy to jeszcze normalne czy juz przesada, chodzi mi głównie o

> to, że sliniczek jakby nie było słaby... no i czy nie za

> szerokie takie gumiaki w stosunku do mocy ?

> Wszystko to, bo zastanawiam się nad oponkami.

> Na te fele 13" bym założył zimówki 155/70R13

> A letnie właśnie sobie myślałem nad 3 opcjami:

> 165/50R15 i felgi 15" 6.0 (stal lub tanie alu, tylko jakie ET tego?)

> 165/55 lub 165/60 lub 155/60 lub 155/65 wszystkie R14 (felgi 14" 6.0

> do 2 pierwszych lub 5.5 do tych 155, stal lub alu, jakie ET?)

> A teraz proszę o wypowiedzi i ewentualne wytknięcie błędów w myśleniu

Nie ten kącik zeby.GIF

na techniczny

ja miałem w moim uniaczku 165/65/r13 na felgach 5' wygląd przyzwoity ale już nie zbierał sie tak jak na 135/80/r13

Polecam

279573847-klaudi0oto4.jpg

post-46457-14352486874709_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> zależy jaki tryb jazdy preferujesz ?

> ostro, czy łagodnie ?

> jeżeli ostro, to raczej zapomnij o 14 i 15

No ja raczej jestem łagodnym kierofcom zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ten kącik

> na techniczny

No to niech ktoś przeniesie smile.gif

Napisano

Mysle, ze 14stki beda w tym wypadku dobrym wyborem... wink.gif

JAk lubisz twardo i auto nizej siedzi, to nawalaj 165/60/14 i bedzie gitara... devil.gif Jak masz seryjna lodke, zapodaj 165/65/14...

O oponach 155/60 nie slyszalem jak zyje... zlosnik.gif

JA mam jedenzerorakiete i buciki mam 195/45/14... devil.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ten kącik

> na techniczny

> ja miałem w moim uniaczku 165/65/r13 na felgach 5' wygląd przyzwoity

> ale już nie zbierał sie tak jak na 135/80/r13

> Polecam

No właśnie co do szerokości felgi, to chyba przesadziłem z tym 6.0, jaka szer felgi jest optymalna do 165 opony?

Napisano

Jo tam niy wiym jaie te lacie majom być.

Ja w tej chwili mam letnie Dębice 145/70R13 ale jak je zjadę to pewnie założę 155. Narazie szerszych nie biorę pod uwagę.

Na zimę miałem komplet 155 ale dwie gorsze opony puściłem nowemu właścicielowi Cintka. Do Fiatunia dostałem zimówki 135. Teraz będę miał na przód Pirelli 155 a na tył wspomniane Barumki 135.

W TVN TURBO słyszałem, że niby na zimę lepiej węższe opony zakładać. Argumentacja byla taka, że wąskie wchodzą w śnieg jak łyżwy a szerokie podobno się zachowują gorzej.

BTW - inną ciekawostką był dowód, że lepsze opony (z lepszym bieżnikiem) mają być zakładane na tył.

Konkluzja była taka, że na lato gumy szerokie a na zimę wąskie.

Napisano
  • Autor

> gitara... Jak masz seryjna lodke, zapodaj 165/65/14...

> O oponach 155/60 nie slyszalem jak zyje...

tak mi liczył kalkulator do zmiary rozmiaru 270751858-jezyk.gif więc się proszę nie czepiać

> JA mam jedenzerorakiete i buciki mam 195/45/14...

a znalazłem TEKST takie fajne oponki na 15" fele smile.gif

Napisano

witam ja mam 175/50 13 przod 5" a tyl 5'5 i autko fajnie sie zbieralo licznik cyganil o kilka km efekt super no i spalanie tez nie zle 8l w miescie z piskiem tez szlo;-) oczywsicie przeguby odczuly to zeby.GIF

Napisano

> W TVN TURBO słyszałem, że niby na zimę lepiej węższe opony zakładać.

> Argumentacja byla taka, że wąskie wchodzą w śnieg jak łyżwy a

> szerokie podobno się zachowują gorzej.

> BTW - inną ciekawostką był dowód, że lepsze opony (z lepszym

> bieżnikiem) mają być zakładane na tył.

> Konkluzja była taka, że na lato gumy szerokie a na zimę wąskie.

Generalnie jest tak, że:

- szerokie opony - mają większe opory toczenia, a co z tego wynika - lepiej trzymają się suchej nawierzchni, lepiej prowadzą w zakrętach i lepiej hamują, niestety kosztem dynamiki i osiągów. Za to gorzej jest ze śniegiem (tendencja do zapychania bieżnika i "sankowania") oraz na mokrym (więcej wody do odprowadzenia, czyli tendencje do aquaplaningu).

- wąskie opony - mają mniejsze opory toczenia, ale za to większy nacisk jednostkowy. Przez to lepiej radzą sobie na śniegu i wodzie, ponieważ łatwiej "wgryzają się" w nie i mają mniej wody do odprowadzenia. Za to gorzej hamują i trzymają się na suchym.

Oczywiście w obydwu przypadkach trzeba zachować odpowiedni umiar. Z testów przeprowadzanych przez ADAC wynika, że sensownym wyborem na lato są opony "o rozmiar większe" niż stosowane zazwyczaj przez producentów (którzy dają najmniejsze opony spełniające warunki nośności i indeksu prędkości dla danego samochodu). Dlatego więc dla Uno 1.0 najlepszym moim zdaniem wyborem są opony o szerokości 155 (no, max 165) i odpowiednim profilu. Cokolwiek szerszego może paradoksalnie zmniejszyć przyczepność samochodu nawet na suchym, ze względu na dość lekki tył samochodu.

Z kolei ze względu na stan naszych dróg stosowanie felgi większej niż 13" i z oponami o przekroju naleśnika, zwłaszcza na obnizonym zawieszeniu, oznacza konieczność rezerwowania środków na wymianę tychże po zaliczeniu większej dziury wink.gif

Jako zimówki proponowałbym z tych samych względów raczej 135/80R13 i sam mam zamiar takie kupić. Przy naszej typowej zimie (przypomnijmy, są dwie wersje - albo deszczowa jesień ciągnie się od października do kwietnia, albo jest -30 i stan ciągłego zaskoczenia drogowców) jest to chyba najbardziej sensowna opcja. No i koszta zużycia opon sporo mniejsze, gdy okaże się, że tak jak w zeszłym roku ministerstwo pogody zarządzi średnią temperaturę w zimie +15 wink.gif

Oczywiście są też ludzie, dla których dobre opony do fajerki zaczynają się przy plackach o szerokości 225 naciągniętych na 15", w końcu lans też się liczy wink.gif

Napisano

powiem tak... mialem 155/70/13 zmienilem na 165/60/14 naprawde duzo fajniejsze prowadzenie, pewniejsze, lepsze hamowanie, ogolnie same plusy ( jak ze strata mocy nie wiem bo mialem 1.4 ). teraz mam 185/55/14 i jeszcze lepiej sie prowadza i hamuja... ale auto zbiera sie juz troche gorzej, zwlaszcza przy starcie... i juz nawet na drugim biegu nie chca piszczec wink.gif ( na 155 popiskiwaly jeszcze na 3-cim zeby.GIF )

wiec ze swoich doswiadczen wybral bym na do 1.0 na zime 145(155)/70/13 a na lato 165/60/14 wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję Fishman i Gobel za jasne, konkretne wypowiedzi, ale mam teraz pytanie smile.gif

Czy na nasze dziury 165/50R15 to aż tak niski profil cfaniaczek.gif?

A co do zimy, to trzeba zimówki kupować już, bo ponoć na początku paźdź spadnie śniek i bedzie trzymać do marca albo i kwietnia non stop spineyes.gif

Napisano

> powiem tak... mialem 155/70/13 zmienilem na 165/60/14 naprawde duzo

> fajniejsze prowadzenie, pewniejsze, lepsze hamowanie, ogolnie

> same plusy ( jak ze strata mocy nie wiem bo mialem 1.4 ).

No tak, tylko że w 1.4 seria to były 155/70, a w 1.0 - 135/80 wink.gif

Napisano

> Dziękuję Fishman i Gobel za jasne, konkretne wypowiedzi, ale mam

> teraz pytanie

> Czy na nasze dziury 165/50R15 to aż tak niski profil ?

Err, a gdzieś widział oponę o takim profilu? Bo ja w żadnym sklepie nie mogę znaleźć wink.gif Kalkulatory jako zamiennik podają raczej 175/50R15.

> A co do zimy, to trzeba zimówki kupować już, bo ponoć na początku

> paźdź spadnie śniek i bedzie trzymać do marca albo i kwietnia

> non stop

Kiedy by nie spadł, to zaskoczenie drogowców będzie dokładnie takie samo smile.gif

Napisano

> Dziękuję Fishman i Gobel za jasne, konkretne wypowiedzi, ale mam

> teraz pytanie

> A co do zimy, to trzeba zimówki kupować już, bo ponoć na początku

> paźdź spadnie śniek i bedzie trzymać do marca albo i kwietnia

> non stop

ojjjj.... niski smile.gif ja mam z tylu profil 55 i jak patrze co sie dzieje z pasazerami to mam ochote zmienic auto smile.gif ( fakt ze jeszcze usztywnione zawieszenie ), prowadzi sie genialnie, ale jazda na codzien to troche meczarnia sciana.gif

Napisano

Ja mam 185/60 a więc nieco szersze niż proponują koledzy. Na 155/70 jeźdzę zimą. Nie zauważyłem jakiejś szczególnej różnicy w spalaniu a w dynamice i pręd. max minimalną. Wyglądają i hamują natomiast o wiele lepiej smile.gif

Napisano

> Ja mam 185/60 a więc nieco szersze niż proponują koledzy. Na 155/70

> jeźdzę zimą. Nie zauważyłem jakiejś szczególnej różnicy w

> spalaniu a w dynamice i pręd. max minimalną.

Jakbyś miał pod maską silnik o gigantycznej mocy 45 koni, to byś zauważył wink.gif

Napisano

> No mam 53. MOC ogromna

Jakby nie patrzeć, to prawie 20% więcej. A prawie robi wielką różnicę wink.gif

Napisano
  • Autor

165/50R15 <- tutaj link

Właśnie z racji tego, że znalazłem takie gumki, to o nich myślę zlosnik.gif

a co do zawieszenia to nie mam zamiaru utwardzać ani obniżać, amorki tylko zmienię w dalekiej przyszłości na olejowo-gazowe smile.gif

Napisano

> Jo tam niy wiym jaie te lacie majom być.

> Ja w tej chwili mam letnie Dębice 145/70R13 ale jak je zjadę to

> pewnie założę 155. Narazie szerszych nie biorę pod uwagę.

> Na zimę miałem komplet 155 ale dwie gorsze opony puściłem nowemu

> właścicielowi Cintka. Do Fiatunia dostałem zimówki 135. Teraz

> będę miał na przód Pirelli 155 a na tył wspomniane Barumki 135.

> W TVN TURBO słyszałem, że niby na zimę lepiej węższe opony zakładać.

> Argumentacja byla taka, że wąskie wchodzą w śnieg jak łyżwy a

> szerokie podobno się zachowują gorzej.

> BTW - inną ciekawostką był dowód, że lepsze opony (z lepszym

> bieżnikiem) mają być zakładane na tył.

> Konkluzja była taka, że na lato gumy szerokie a na zimę wąskie.

Nie no...chyba nie mowili ze waskie opony "wchodza w snieg jak lyzwy", a jesli tak to potwierdza to opinie ze na TVN Turbo bredza do kwadratu:) Chodzi glownie o naciski na podloze. Przy wezszych oponach masz wieksze naciski jednostkowe na nawierzchnie a tym samym wieksza przyczepnosc, a poniewaz zaklada sie ze zima nie wykorzystujesz 100% mozliwosci auta, szczegolnie w jezdzie po zakretach, wiec zaleca sie wezsze opony.

Napisano

> Nie no...chyba nie mowili ze waskie opony "wchodza w snieg jak

> lyzwy", a jesli tak to potwierdza to opinie ze na TVN Turbo

> bredza do kwadratu:)

i tu sie mylisz 270751858-jezyk.gif

waskie opony maja znacznie lepsza kierowalnosc w glebokim sniegu, stad porowanie do lyzw smile.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> i tu sie mylisz

> waskie opony maja znacznie lepsza kierowalnosc w glebokim sniegu,

> stad porowanie do lyzw

dlatego zamówiłem sobie zimówki BARUM POLARIS 2 135/80R13 70T TL

Kto mi powie jaką szerokość powinny mieć 15" fele do opon 165? i jakie ET hmm.gif?

Napisano

Dokładnie!

Na zimę wąskę - łyżwy :-), a na lato szerokie. Ale też jak się przesadzi, to należy pamiętać, że na mokrej nawierzchni na zakrętach może w cale nie być lepiej...spada nacisk jednostkowy. Jednak na suchej przyczepność będzie nie do zajechania.

Ja założyłem do swojej 900tki 155/80/R13` na fele 5.5`. Wzrost spalania średnio o 0.5 litra, ale trzymanie i hamowanie 100% lepiej:-) Do tego opinki Yokohama A.Drive - tanie, fajnie wyglądające zwłaszcza na tak szrokiej feli (a opona najwęższa jak może być), a trzymanie na mokrej i suchej rewelka! - tylko trzeba trochę przejechać na początku kilosów.

Tabela opon i felg jest tutaj:

http://www.unomania.republika.pl/tuning/opony_do_felg.htm

A program do przeliczania opon jest tutaj:

http://www.126fan.pl/www/felgi.htm

Pozdro!

Napisano

to jest zajedwabiscie niski profil, nie wiedzialem ze taki rozmiar wogole produkuja, moge sie mylic ale opona w takim rozmiarze chyba ma najnizszy bok z opon ktore mozna normalnie dostac. poza tym opona chinska wiec rydzyk fizyk...

Napisano
  • Autor

> to jest zajedwabiscie niski profil, nie wiedzialem ze taki rozmiar

> wogole produkuja, moge sie mylic ale opona w takim rozmiarze

> chyba ma najnizszy bok z opon ktore mozna normalnie dostac.

> poza tym opona chinska wiec rydzyk fizyk...

nie tylko chińczyki robią taki profil przy 165 zlosnik.gif

165/50R15 BRIDGESTONE

Z tego co widzę na tej stronie to jeszcze posiadaja w sprzedaży

NS-2 165/40 R16 73V TW yay.gif

NS-2 165/40 R17 73V TW

Napisano

> nie tylko chińczyki robią taki profil przy 165

> 165/50R15 BRIDGESTONE

> Z tego co widzę na tej stronie to jeszcze posiadaja w sprzedaży

ale jak dasz taki profil to bedziesz zmienial opony i felgi za jakis czas 15' i profil 50 to deska totalna. ja miedzy innymi z tego powodu chce zmienic samochod. jak chcesz to sprzedam Ci tanio czarne aluski od seata ( 14' ) ( dwie chyba nawet z oponami )

Napisano

> tak mi liczył kalkulator do zmiary rozmiaru więc się proszę nie

> czepiać

155x60 ale na 15"

uwazaj z tymi niskimi profilami, niektore sa tak nietypowe, ze jesli takie znajdziesz to zaplacisz kosmiczna kase sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.