Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z zawieszeniem, układem kierowniczym i jeszcze coś.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Witam!

1) Walczę od jakiegoś czasu z trzeszczeniem przy kręceniu kierownicą, ale jak dotąd nic nie znalazłem. Mój mechanik upiera się że to magiel tak trzeszczy i wygląda na to że ma rację te cholerne dzwięki słyszę tak jakby to było zaraz przed kabiną...jakby w podłodze no więc pytanie:

- czy da się samemu zregenerować maglownice, wymienić łożyska? Czy da się dokupić części do tego niezbędne? Może ma ktoś przekrój budowy, elementów z jakich składa się kompletny magiel? Może Lelek coś wygrzebie?? Będę wdzęczny,

2) Druga sprawa po wymianie (niepotrzebnej jak się okazało) łożysk amortyzatorów...wczoraj zauważyłem, że pękła osłona przegubu i cały smar się rozprysnął w nadkolu a do tego amorek zaczął wskazywać całkowite zużycie, stuka, trzeszczy i buja się jak kaczka:

- przypadek, czy też może coś żle zostało złożone?? No i od czegu pęka osłona?? W zobotę przy wymianie łożyska amorów wygladała jak nowa. Coś ją mogło przeciąć??

Dzięki z góry za pomoc

Napisano

IMO to niewiele pomoże, ale tyle mam pod ręką:

279580794-kier01.JPG

279580794-kier02.JPG

post-30072-14352486946144_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> IMO to niewiele pomoże, ale tyle mam pod ręką:

O właśnie! I na fotce nr 2 (załącznik) zaznaczyłem elementy które zdaniem mechanika powodują to trzeszczenie. I teraz jakby ktoś wiedział co to za elementy są i czy wśród nich jest faktycznie jakieś łożysko i czy można to dokupić...to byłby komplet niezbędnych mi informacji.

post-83185-14352486946813_thumb.jpg

Napisano

właśnie zauważyłem, że masz "G"

rysunek jest z Etzoda dla eFki, jakby co wink.gif

Napisano

W Astrze G układ składa się jakby z 3 części. Kolumny z kierownicą, przekładni z drążkami i wałka pośredniego łączącego obie części.

279584209-kolumnaAG.GIF

post-53490-14352486960482_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> W Astrze G układ składa się jakby z 3 części. Kolumny z kierownicą,

> przekładni z drążkami i wałka pośredniego łączącego obie części.

Zanim zabiorę się za wyjmowanie maglownicy, to jeszcze chciałem z Wami skonsultować jedną rzecz. Otóż zauważyłem, że jak auto jest po nocy to przez pierwsze kilka kilometrów nie ma absolutnie żadnych trzeszczeń jest piękna cisza...po przejechaniu około 10 km zaczyna się to trzeszczenie. Wczoraj odkryłem że przy naciskaniu na postoju w miescu amortyzatorów występują dokładnie takie same trzeszczenia. Czy jest możliwe, że przy takim naciskaniu na błotniki pracują elementy przekłądni kierowniczej?? Czy to po prostu amortyzatory tak trzeszczą?? Dodom że widzę po amorach że kwalifikują się już do wymiany.

Napisano

Przy takim poruszaniu pracują końcówki drążków kierowniczych i przeguby w miejscu łączenia drążków z przekładnią.

Napisano
  • Autor

> Przy takim poruszaniu pracują końcówki drążków kierowniczych i

> przeguby w miejscu łączenia drążków z przekładnią.

No właśnie czyli teoria mechanika ze skrzypieniem trochę by się obalała bo on twierdzi że to skrzypi miesce łączenia kolumny kierownicy z przekładnią...gdzieś na łożysku.

Na końcówkach nie ma luzu, przeguby też nie bo nawet ostatnio w sobotę był rozbierany jeden ze wzgledu na to że pękła osłona i tam wszystko jest cacy. Tak czy inaczej muszę wymienić amory to zobaczę czy się coś zmieni...jak nie no to już będzie raczej coś z maglem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.